Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hallo !!!

 

 

woda nie jest środkiem peklującym i tak jak pisał Miro możesz ją pominąć w swoich rozważaniach.

 

 

Pomijajac wode mamy peklowanie na sucho. ;)

 

Miro, analizujac twoje rozumowanie doszedlem do wniosku ze jak rozpuszcze 80g Psoli w 0,4l wody czy 0,8l to jes to samo??

Wedlug mnie zmienia sie stezenie solanki i trzeba dopasowac inny czas peklowania.

 

 

.Zwróć uwagę z czym reaguje mięso .Z wodą czy zawartą w tej wodzie solą?.

 

 

Pytanie moje jest z jaka iloscia soli reaguje i w jakim czasie? . :)

 

W obu przypadkach mamy do czynienia z roznymi objetosciami solanki o tym samym stezeniu, ale roznej  zawrtosci wagowej soli.Mysle jak juz wyzej pisalem  zadaniem jest dobrac odpowiedni czas peklowania aby uzyskac odpowiednia slonosc miesa. :)

 

 

 

 

 

 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310263
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Miro, analizujac twoje rozumowanie doszedlem do wniosku ze jak rozpuszcze 80g Psoli w 0,4l wody czy 0,8l to jes to samo?? Wedlug mnie zmienia sie stezenie solanki i trzeba dopasowac inny czas peklowania.

 

Stężenia będą inne. Ale nie o tym piszę z Wojtkiem.

Wojtek używa zalewy o tym samym stężeniu, taki sam wagowo kawałek mięsa, ale różne ilości zalewy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310267
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes:  Ale żeście tu Panowie zamotali.... :facepalm: Moim zdaniem ( odpowiadając na pytanie Wojciecha ) nie powinno być za słone , ale ową tezę należało by jednak potwierdzić doświadczeniem praktycznym... Co z ciekawości uczynię przy najbliższym peklowaniu  :mellow:  Pozdrawiam

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310268
Udostępnij na innych stronach

Hallo !!!

 

 

Wojtek używa zalewy o tym samym stężeniu, taki sam wagowo kawałek mięsa, ale różne ilości zalewy.

 

 

No to ja wiem. :cool:

 

 

Edytowane przez Olek.P
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310270
Udostępnij na innych stronach

Ale żeście tu Panowie zamotali....

Tak, teoria o zawartości soli w wodzie, kiedy się skończy? :cool: W koszu znaczy się....

 

Olek napisał:

 

Moj Sp. Ojciec tez tak peklowal.Robil solanke 10li dawal wiem ze niecaly kilogram peklosoli.

 

Mieso dodawal tak ze plywalo w solance,a wedzonki nigdy nie byly za slone

 

 

Mój ś.p. robił tak samo :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310271
Udostępnij na innych stronach

i tak oto od akademickiej dyskusji o roli stężenia roztworu solanki  i dyfuzji w procesie peklowania przeszliśmy do peklowania w ujęciu transcendentalnym

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310277
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mój ś.p. robił tak samo

 

Ameryki  tu nie odkryłeś bo wystarczy dobrać odpowiednie naczynie i zaleć solanką w ilości 0,4l/kg i mięso będzie pływać . :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310278
Udostępnij na innych stronach

Ameryki  tu nie odkryłeś bo wystarczy dobrać odpowiednie naczynie i zaleć solanką w ilości 0,4l/kg i mięso będzie pływać .

z wielką przyjemnością lecz i z zainteresowaniem śledzę wymianę wiedzy miedzy Panami tylko tak mi się przypomniało ,któż to Arku w dawnych czasach dobierał naczynia twierdzę ,że niewielu wiedziało o zależnościach o których tu piszecie po prostu lali wodę sypali sól dodawali saletry i to nie na wagę tylko na czubku łyżeczki czy też noża i po ptakach tak to się dawniej robiło czyż nie.Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310286
Udostępnij na innych stronach

Hallo !!!

 

 

 

wystarczy dobrać odpowiednie naczynie i zaleć solanką w ilości 0,4l/kg i mięso będzie pływać

 

1 kg. miesa w 0,4 l solanki przy odpowiednim naczyniu bedzie tylko przykryte solanka,a plywac to bedzie chyba tylko gulaszowe? ;)

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310289
Udostępnij na innych stronach

bedzie chyba tylko gulaszowe?

 

Chyba u Ciebie . :cool:.U mnie własnie pływają całe elementy

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310306
Udostępnij na innych stronach

Ameryki tu nie odkryłeś bo wystarczy dobrać odpowiednie naczynie i zaleć solanką w ilości 0,4l/kg i mięso będzie pływać

Do mnie piszesz o Ameryce, to Ci odpowiem, że te 0,4litra mam w głębokim poważaniu. :cool:

 

.U mnie własnie pływają całe elementy

 

Co do tego to nie ma wątpliwości nikt. :cool:

 

Wołam - temat do kosza, do kosza, no kto będzie pierwszy? :cool: Na tę intencję kliknę w reklamy...

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310307
Udostępnij na innych stronach

 

 

, to Ci odpowiem, że te 0,4litra mam w głębokim poważaniu

 

To tak jak ja Twoje lanie ile wlezie. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310308
Udostępnij na innych stronach

To tak jak ja Twoje lanie ile wlezie

Miszczu - Jak zwykle gratuluję wiedzy na poziomie.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310311
Udostępnij na innych stronach

Spoko już Cię głowa o to nie boli. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310313
Udostępnij na innych stronach

Witam  :D czytając wpisy szanownych kolegów toczących heroiczne powiedzmy to boje o 0,4 l/kg tak się zastanawiam ilu tak naprawdę trzyma się ściśle tego przepisu , nie ma problemu przy większej ilości tu 0,4/kg załatwia sprawę,lecz przy mniejszej nie. Według mojego przypuszczenia każdy ma tak jak ja swój knyf czyli wypracowaną metodę i ją stosuje z powodzeniem tylko nie każdy na forum się do tego przyznaje,wiecie nie przemawia do mnie widok kolegi czy też koleżanki biegającej po mieszkaniu z uporem godnym lepszej sprawy w poszukiwaniu naczynia lub też słoiczka do wypełnienia pustej przestrzeni :D

Takie mam zdanie w tym temacie nie mniej zawsze z uwagą śledzę dyskusję w w/w temacie .Pozdrawiam :D



Dodano: 03 listopad 2013 - 05:08

 

 

Do mnie piszesz o Ameryce, to Ci odpowiem, że te 0,4litra mam w głębokim poważaniu.

 

 

Ja też się nie stosuję do 0,4 l / 1 kg mięsa , ale czy to ważne .........

Z tego co widzę to jest nas już trzech na jednej stronce ,a nasz kolega Arek ma też zapewne swój myk  ;)   :rolleyes:

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310498
Udostępnij na innych stronach

 

 

wiecie nie przemawia do mnie widok kolegi czy też koleżanki biegającej po mieszkaniu z uporem godnym lepszej sprawy w poszukiwaniu naczynia lub też słoiczka do wypełnienia pustej przestrzeni

 

Ja tam za niczym nie biegam :) .Mam po prostu pojemniki różnej wielkości i kształtu i dopasowuję sobie do ilości peklowanego mięsa.Oczywiście ,że nic się nie stanie  jak wlejesz 0,5 l/kg , ale lanie solanki ile wlezie to już moim zdaniem lekka przesada. ;) .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310510
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale lanie solanki ile wlezie to już moim zdaniem lekka przesada. .

Masz rację przeważnie przekraczam 0,4 o setkę lub dwie solanki oczywiście  :D jeżeli już jak pisałem przy większych ilościach problemu niet :cool:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310527
Udostępnij na innych stronach

koledzy okazuje sie ze wiekszość kolegów w koncu pekluje podbnie do mnie .Pozdrawiam 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310627
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.