tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 28 Lutego 2014 Marko, całość jest banalnie prosta. Słoninę (3-3,5 kg) pokrojoną w docelowe kawałki zasypałem solą kamienną niejodowaną (1 kg) na jakieś 2 tygodnie. W połowie solenia wymieniłem sól na nową (pierwsza bardzo wilgotna). Po tym czasie opłukałem z soli pod ciepłą woda i natarłem grubo słodka papryką. Potem do wędzarni na 3 godziny temp 40`C. Po wędzeniu popakowałem w worki próżniowe i do parzenia - czas 2 godziny temp 80`C. Potem część do schłodzenia a część do ponownego podwędzenia.Obie wersje pyszne. W zasadzie moje chamskie podniebienie ledwo wyczuwa subtelne różnice pomiędzy nimi Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-337332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Lutego 2014 Serdeczne dzięki Tusiaczku. Teraz tylko znaleźć przyzwoitą słoninę. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-337388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 28 Lutego 2014 Teraz tylko znaleźć przyzwoitą słoninę. Czasami można jeszcze spotkać przyzwoitego człowieka, nie tylko słoninę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-337389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 28 Lutego 2014 A jak sie nie jest posiadaczem takiej pakowarki to jak mozna zrobic taka sloninke? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-337412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 28 Lutego 2014 To można tylko pomiziaj przyprawami dopiero po parzeniu bo wszystko pójdzie w kanał. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-337414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 28 Lutego 2014 ja pamietam jak moja ciotka w latach 70 robila taka sloninke ,u nas to ciezko bedzie taka gruba kupic bo tylko takie 5 mm widzialam w sklepie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-337418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 28 Lutego 2014 No to mamy ten sam problem Ale u nas czasem jeszcze można zamówić w takim prawdziwym mięsnym lub w masarni takie prawdziwe. A na Podlasiu to trafiają się i takie po 10 cm (własnie czekam na takie cudo). Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-337420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 28 Lutego 2014 jej takiej to ja nigdy nie widzialam moze mazna zrobic z cienszej prasowanke tak jak boczek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-337421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Lutego 2014 elektra, nie pisz więcej takich postów. One mnie, staremu zbereźnikowi się źle kojarzą. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-337424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Lutego 2014 ojtam ojtam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-337427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 12 Marca 2014 Jako że jakoś wymiotło zawartość lodówki zainspirowany zobaczonym gdzieś na forum przepisem @arkadiusza postanowiłem zrobić na szybkiego mielonkę z podudzi. W przepisie praktycznie nic nie zmieniałem, 2 kg podudzi z kurczaka, peklowane 24 godziny - 23 g/kg (mieszanka 50/50 sól/peklosól), potem zmielone na sitku 5mm, dodane 0,5 litra zimnej wody (25% wagi), 2,5 gr pieprzu (nie miałem białego więc dałem czarny), od siebie dodałem troszkę mielonej gałki bo lubię. Wymieszałem do wchłonięcia wody i dodałem 60g mąki ziemniaczanej (3% ). Po dość dokładnym wymieszaniu wpakowałem w osłonki termokurczliwe. Nauczony ostatnim doświadczeniem ze duży baton trudniej zjeść podzieliłem całość na cztery zgrabne bąbelki Parzone 85 minut w temperaturze 80`C. Właśnie zapeklowałem podudzia indycze, myślisz, że takie same czasy peklowania i parzenia zastosować? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-340410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 12 Marca 2014 Jeżeli mięso masz do peklowania pokrojone w kostkę to myślę że powinno być OK. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-340412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 12 Marca 2014 Tak w kostkę, a parzenie pewnie też podobnie? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-340413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 13 Marca 2014 Ja bym zrobił tak samo. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-340429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9204-kiełbasa-wojskowa-z-1952-r-by-paweljack/?p=325096Użyłem : WP I (z szynki) - 1010 g, WP II (z łopatki) - 2840 g, wołowina (pręga) - 1630 g, podgardle 630 g.Peklowane peklosolą 18 g/kg przez 48 godzin. Wołowina zmielona na sitku 8 potem na sitku 2 i następnie kutrowana z dodatkiem bardzo zimnej wody (0,5l) i przypraw (pieprz 1 g/kg i czosnek 1,5 g/kg). Reszta zmielona na sitku 8. Połączone, wymieszane. Po napełnieniu osadzanie około 2 godzin w temperaturze pokojowej, osuszane 45 min w temp 45`C. Wędzone w temp 50`C przez 3 godziny. parzone 25 min w temp 80`C. Następnie schłodzone w zimnej wodzie, osuszone.Wrażenia smakowe bardzo pozytywne. Jak dla nas minimalnie za słone. Następnym razem dam 16-17 g/kg.Powieszę na troszkę i zobaczymy.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-344705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Jako obiektywna żona jedna z lepszych, jakie jadłam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-344719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Pięknie wygląda i zapewne tak smakuje Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-344729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Sławek pogratulować pozostało i tyle, Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-344730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła Bardzo ładna. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-344736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Z dobrego przepisu robiona to i musiała odpowiednio wyjść Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-344737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Dzisiaj zrobiłem wojskową z przepisu Pawła No to dałeś czadu Tusiaczku... ... już wiem jaką wędlinę zrobię w najbliższym czasie Pawle... a Tobie podziękuję za przepis wiesz kiedy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-344752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Ja też dałem się namówić na Trepową . Bo wojsko raczej tego nie widziało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-344754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Pawle... a Tobie podziękuję za przepis wiesz kiedy Nie wiem http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-344755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Bo wojsko raczej tego nie widziało. I tu się Heniu mylisz.Wojskowa zawsze była na stołówce i w kantynie do połowy lat 70-tych. A za trepa dziękuję.Policzymy się przy okazji Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-344756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 A za trepa dziękuję.Policzymy się przy okazji będzie przemoc w spółdzielni Neptun .... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/4/#findComment-344757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.