Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

w ostatniej fazie dodajesz tłuszcz i miksujesz to wszystko

Jak powyższe zdanie ma się do tego filmu ?

http://www.scharfen.de/video/produkt_dsl.wmv

 

Po włożeniu mięsa, dodaniu peklosoli (?) i lodu w postaci śniegu w zasadzie od razu został dodany tłuszcz (a przyprawy na samiutkim końcu).

 

No chyba, że na filmie pokazana jest produkcja z użyciem dodatków funkcjonalnych i nie ma to znaczenia.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/873-par%C3%B3wki-w-os%C5%82onkach-czy-to-b%C5%82%C4%85d/page/2/#findComment-24068
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie pokazana jest ostatnia faza kutrowania od momentu włożenia tłuszczu i ona jest najdłuższa a reszta skrótowo i nie wiadomo jak długo było mięso kutrowane przed dodaniem tłuszczu skąd wiesz że to peklosól a nie białko i inne dodatki .Jak mnie uczono to parówki były robione z mięsa peklowanego. Dzisiaj wszystko się w nowoczesnych technologiach zmieniło się ale my przecież propagujemy na tej stronie dawne technologie produkcji dobrych wędlin z odrobiną tylko trochę nowoczesności w niektórych wyrobach. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/873-par%C3%B3wki-w-os%C5%82onkach-czy-to-b%C5%82%C4%85d/page/2/#findComment-24083
Udostępnij na innych stronach

Jaki jest w takim razie przeciętny całkowity czas kutrowania ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/873-par%C3%B3wki-w-os%C5%82onkach-czy-to-b%C5%82%C4%85d/page/2/#findComment-24088
Udostępnij na innych stronach

Ważniejsza jest temp. farszu w czasie kutrowania niż czas procesu homogenizacji.

W zależności od mocy sprzętu, wsadu jednorazowego i konkretnego przeznaczenia farszu może wynosić od 5 do 30 min.

Raczej jeśli dobrze pamiętam, to przyjmuje się średnio 15 min.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/873-par%C3%B3wki-w-os%C5%82onkach-czy-to-b%C5%82%C4%85d/page/2/#findComment-24090
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...

Zrobiłem ostatnio parowki w osłonkach celulozowych i po sparzeniu czesciowo się odkreciły i pojawiła się woda w srodku. Co mogło być przyczyną? w smaku wysmienite. 

 

ps. Może ktoś poda linka gdzie jest na forum jak prawidłowo skrecać parówki w osłonce celulozowej?.

Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.
Autor: Carlo Ancelotti
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/873-par%C3%B3wki-w-os%C5%82onkach-czy-to-b%C5%82%C4%85d/page/2/#findComment-541786
Udostępnij na innych stronach

Dzieki

Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.
Autor: Carlo Ancelotti
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/873-par%C3%B3wki-w-os%C5%82onkach-czy-to-b%C5%82%C4%85d/page/2/#findComment-541803
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.