Kminek Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Listopada 2013 Czy może mi ktoś podać zakres temperatury dla prawidłowego procesu wędzenia drobiu i ryb? Na forum spotkałem się z opiniami, że drób wędzimy przy 90 stopniach a ryby od 120-140 stopni. Do tej pory myślałem, że wędzenie to temperatutra 45-55 stopni, ale może się myliłem. Nie wiem czy mam wymieniać termometr bo moj ma tylko max 100 stopni i mi braknie skali Może ktoś spotkał się na forum z artykułem gdzie są podane temperatury wędzenia dla poszczególnych wyrobów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Listopada 2013 Na forum spotkałem się z opiniami, że drób wędzimy przy 90 stopniach a ryby od 120-140 stopni. Na tym forum? A mógłbyś pokazać gdzie bo chętnie bym poczytał .... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-310951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Listopada 2013 W dziale dla początkujących wstawiłem małą ściągawkę tam masz te temperatury w dużym uogólnieniu Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-310955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kminek Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Listopada 2013 tusiaczek jak znajde to wstawie link Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-310998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Listopada 2013 Hallo !!! drób wędzimy przy 90 stopniach a ryby od 120-140 stopni. Chlopie w takich temperaturach sie nie wedzi ,tylko podpieka czy przypieka (jak kto woli ) Nie mniej nalezy to do z reguly koncowego etapu wedzenia. Piszesz w stopniach,ale to moze inna skala jak °C. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o ryby, pomocna była mi m.in. informacja naszych forumowych Kolegówhttp://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie-RYBY-wedzenie-ryb-jak-zrobic-solanke-i-jak-wedzic-krok-po-krokuKurczaka robię wg wskazówek DZIADKA http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=899&Itemid=4 Edytowane 5 Listopada 2013 przez anerka Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Listopada 2013 Może ktoś spotkał się na forum z artykułem gdzie są podane temperatury wędzenia dla poszczególnych wyrobów? Generalnie wędzimy pomiędzy 45-55 stopni C. W przypadku mięsa które chcesz później sparzyć to w tym zakresie się poruszasz i kończysz wędzenie. Jeżeli chcesz podpiec to możesz kręcić tem nawet do 90 st ale to już wymaga wprawy i doświadczenia. Z rybami to samo. Końcówkę wędzenia 20 - 30 min możesz zakończyć z tem około 80 - 90 st. Rybka jest gotowa kiedy poniżej płetwy w okolicach odbytu spływa taki biały sopelek. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kminek Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Listopada 2013 Piszesz w stopniach,ale to moze inna skala jak °C. na 100% °C , Teraz z logicznego punktu widzenia jak sobie przypomnę to może i faktycznie chodziło o podpiekanie w temp. 130 °C. To i tak braknie mi skali na termometrze. A mówią, że skleroza nie boli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Listopada 2013 (edytowane) Czy może mi ktoś podać zakres temperatury dla prawidłowego procesu wędzenia drobiu i ryb? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/wedzenie-porady/95-czasokresy-i-przedzialy-temperatur-wedzenia-roznych-produktow http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/wedzenie-porady/95-czasokresy-i-przedzialy-temperatur-wedzenia-roznych-produktow a co do ryb to sobie poszukaj na stronie głównej. Edytowane 5 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Listopada 2013 Hallo !!! faktycznie chodziło o podpiekanie w temp. 130 °C. 130°C jest mi tez troszeczke za "goraco ",te twoje100°C (termometr )zupelnie wytarczy. Ok. 90°C jest OK. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Listopada 2013 Jeśli chodzi o ryby, pomocna była mi m.in. informacja naszych forumowych Kolegów http://www.grzegorzs...c-krok-po-kroku Bardzo fajna stronka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kminek Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Listopada 2013 Nareszcie znalazłem ten artykuł o wędzeniu ryb gdzie były podane tak wysokie temperatury Wędzenie ryb na gorąco:Do wędzenia na gorąco możemy używać jedynie świeżych ryb.Przed wędzeniem ryby świeżej należy ją lekko nasolić przez natarcie drobną solą lub moczenie przez odpowiedni okres w roztworze soli, aby smak gotowego wyrobu był wyrazisty, nie mdły.Proces wędzenia na gorąco trwa od 1 do 4 godzin i odbywa się w temperaturze od 120 do 140 st.C.W pierwszej fazie wędzenia należy surowiec podsuszyć, aby nie pękała skórka podczas dalszego etapu wędzenia.Proces wędzenia ryb na gorąco składa się z trzech etapów:1. Podsuszanie powierzchniowe, które należy przeprowadzać w temperaturze 60-90 st.C i silnym ciągu powietrza,2. Pieczenie, podczas którego temperatura może dochodzić do 140 st.C,3. Wędzenie właściwe, które odbywa się w gęstym dymie, prawie bez ciągu i w obniżającej się temperaturze .Przy wędzeniu gorącym należy częściej kontrolować temperaturę, niż przy wędzeniu zimnym, aby nie zniszczyć wyrobu przez przegrzanie.Ryby w czasie wędzenia na gorąco tracą od 18 do 40% wody, ulegają przypieczeniu, tracą smak surowej ryby i zmienia się ich konsystencja (białko ulega ścięciu).Podczas wędzenia na gorąco, ze względu na krótki czas, wyrób nie zdąży nasycić się składnikami dymu w takim stopniu, jak przy wędzeniu na zimno.Przy wędzeniu na gorąco otrzymujemy wyrób delikatny, miękki i smaczny, natomiast mniej trwały; może być przechowywany najwyżej kilka dni.Na gorąco można wędzić śledzie, szproty, flądry, węgorze, sielawy, makrele, leszcze, karpie i inne.Przy wędzeniu na gorąco należy stosować takie same rodzaje drewna i trocin jak przy wędzeniu zimnym.Nadesłał: Maxell" Przy okazji zapytam, czy zna ktoś sprawdzony i prosty przepis na pstrąga?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Listopada 2013 I co z tego że znalazłeś jak nie rozumiesz co znalazłeś.Niektóre ryby żeby były miękkie muszą być podpiekane.Są dwie szkoły podpiekania.Jedna to pieczenie przed wędzeniem a druga po i stąd ta temperatura tylko ,że podpiekanie robi się w krótkim okresie czasu a nie przez cały okres wędzenia.Ryby na gorąco wędzi się w takiej samej temp. jak wędzonki i niektóre się dodatkowo piecze przez krótki okres czasu.Dodano: 06 listopad 2013 - 19:17 Przy okazji zapytam, czy zna ktoś sprawdzony i prosty przepis na pstrąga?? Solanka 10% przez 8-10h .Osuszanie ( ryby muszą być osuszone do papierowej skórki) ,wędzenie w temp.45-55o C do momentu aż na płetwie odbytowej pokaże się brązowa kropla a grzbiet przy ściśnięciu palcami będzie miękki.Pstrągów nie podpiekaj bo je wysuszysz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kminek Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Listopada 2013 arkadiusz może według ciebie nie rozumiem, ale mam takie prawo ponieważ nie zostało powiedzane o jakie ryby chodzi, przy okazji wielkie dzięki za wskazówki co do pstrąga, wypróbuje w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Listopada 2013 Przy okazji zapytam, czy zna ktoś sprawdzony i prosty przepis na pstrąga?? Krakus89,dostałeś kilka odpowiedzi i linków miedzy innymi do mojej strony lecz jeśli dalej nie wiesz jak zrobić pstrągi to poniżej przesyłam Ci linka:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4044-pstrag/ Ja długo eksperymentowałem zanim znalazłem tą swoją słoność oraz sposób wędzenia - przyznaję że jeszcze nie robiłem według przepisu jaki Maxell wkleił ale zrobię Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Listopada 2013 Hallo !!! nie robiłem według przepisu jaki Maxell wkleił ale zrobię Swiadziu ja jestem ciekaw efektu koncowego??.Ryby wedze juz dosyc dlugo,ale te temperatury nie pasuja mi do nijakiej ryby. Chyba ze rekin Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kminek Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Listopada 2013 świadziu już mniej więcej kumam co i jak, zobaczymy co z tego wyjdzie w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Listopada 2013 I co z tego że znalazłeś jak nie rozumiesz co znalazłeś.Niektóre ryby żeby były miękkie muszą być podpiekane.Są dwie szkoły podpiekania.Jedna to pieczenie przed wędzeniem a druga po i stąd ta temperatura tylko ,że podpiekanie robi się w krótkim okresie czasu a nie przez cały okres wędzenia.Ryby na gorąco wędzi się w takiej samej temp. jak wędzonki i niektóre się dodatkowo piecze przez krótki okres czasu. Dodano: 06 listopad 2013 - 19:17 Przy okazji zapytam, czy zna ktoś sprawdzony i prosty przepis na pstrąga?? Solanka 10% przez 8-10h .Osuszanie ( ryby muszą być osuszone do papierowej skórki) ,wędzenie w temp.45-55o C do momentu aż na płetwie odbytowej pokaże się brązowa kropla a grzbiet przy ściśnięciu palcami będzie miękki.Pstrągów nie podpiekaj bo je wysuszysz.Robię solankę 8% na 24 h wkładam pstrąga, a resztę jak arkadiusz -jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Listopada 2013 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.