Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy może mi ktoś podać zakres temperatury dla prawidłowego procesu wędzenia drobiu i ryb? Na forum spotkałem się z opiniami, że drób wędzimy przy 90 stopniach a ryby od 120-140 stopni. Do tej pory myślałem, że wędzenie to temperatutra 45-55 stopni, ale może się myliłem. Nie wiem czy mam wymieniać termometr bo moj ma tylko max 100 stopni i mi braknie skali :)

 

Może ktoś spotkał się na forum z artykułem gdzie są podane temperatury wędzenia dla poszczególnych wyrobów? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na forum spotkałem się z opiniami, że drób wędzimy przy 90 stopniach a ryby od 120-140 stopni.
Na tym forum? A mógłbyś pokazać gdzie bo chętnie bym poczytał .... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-310951
Udostępnij na innych stronach

W dziale dla początkujących wstawiłem małą ściągawkę tam masz te temperatury w dużym uogólnieniu ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-310955
Udostępnij na innych stronach

Hallo !!!

 

 

drób wędzimy przy 90 stopniach a ryby od 120-140 stopni.

 

 

Chlopie w takich temperaturach sie nie wedzi ,tylko podpieka czy przypieka :rolleyes: (jak kto woli )

 

Nie mniej nalezy to do z reguly  koncowego etapu wedzenia.

 

Piszesz w stopniach,ale to moze inna skala jak °C. :question:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311000
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o ryby, pomocna była mi m.in. informacja naszych forumowych Kolegów

http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie-RYBY-wedzenie-ryb-jak-zrobic-solanke-i-jak-wedzic-krok-po-kroku

Kurczaka robię wg wskazówek DZIADKA

 

http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=899&Itemid=4

 

Edytowane przez anerka
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311004
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może ktoś spotkał się na forum z artykułem gdzie są podane temperatury wędzenia dla poszczególnych wyrobów?

Generalnie wędzimy pomiędzy 45-55 stopni C. W przypadku mięsa które chcesz później sparzyć to w tym zakresie się poruszasz i kończysz wędzenie. Jeżeli chcesz podpiec to możesz kręcić tem nawet do 90 st ale to już wymaga wprawy i doświadczenia. Z rybami to samo. Końcówkę wędzenia 20 - 30 min możesz zakończyć z tem około 80 - 90 st. Rybka jest gotowa kiedy poniżej płetwy w okolicach odbytu spływa taki biały sopelek.  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311013
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Piszesz w stopniach,ale to moze inna skala jak °C.  :question:

 

 

na 100% °C :),

 

Teraz z logicznego punktu widzenia jak sobie przypomnę to może i faktycznie chodziło o podpiekanie w temp. 130 °C. To i tak braknie mi skali na termometrze. A mówią, że skleroza nie boli :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311036
Udostępnij na innych stronach

Czy może mi ktoś podać zakres temperatury dla prawidłowego procesu wędzenia drobiu i ryb?

 

 http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/wedzenie-porady/95-czasokresy-i-przedzialy-temperatur-wedzenia-roznych-produktow

 

 

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/wedzenie-porady/95-czasokresy-i-przedzialy-temperatur-wedzenia-roznych-produktow

 

 

a co do ryb to sobie poszukaj na stronie głównej. :tongue:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311040
Udostępnij na innych stronach

Hallo !!!

 

faktycznie chodziło o podpiekanie w temp. 130 °C.

 

130°C jest mi tez troszeczke za  "goraco ",te twoje100°C (termometr )zupelnie wytarczy.

 

  Ok.  90°C jest OK.

 

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311043
Udostępnij na innych stronach

Nareszcie znalazłem ten artykuł o wędzeniu ryb gdzie były podane tak wysokie temperatury 

 

 

Wędzenie ryb na gorąco:

Do wędzenia na gorąco możemy używać jedynie świeżych ryb.
Przed wędzeniem ryby świeżej należy ją lekko nasolić przez natarcie drobną solą lub moczenie przez odpowiedni okres w roztworze soli, aby smak gotowego wyrobu był wyrazisty, nie mdły.
Proces wędzenia na gorąco trwa od 1 do 4 godzin i odbywa się w temperaturze od 120 do 140 st.C.
W pierwszej fazie wędzenia należy surowiec podsuszyć, aby nie pękała skórka podczas dalszego etapu wędzenia.
Proces wędzenia ryb na gorąco składa się z trzech etapów:

1. Podsuszanie powierzchniowe, które należy przeprowadzać w temperaturze 60-90 st.C i silnym ciągu powietrza,
2. Pieczenie, podczas którego temperatura może dochodzić do 140 st.C,
3. Wędzenie właściwe, które odbywa się w gęstym dymie, prawie bez ciągu i w obniżającej się temperaturze .

Przy wędzeniu gorącym należy częściej kontrolować temperaturę, niż przy wędzeniu zimnym, aby nie zniszczyć wyrobu przez przegrzanie.
Ryby w czasie wędzenia na gorąco tracą od 18 do 40% wody, ulegają przypieczeniu, tracą smak surowej ryby i zmienia się ich konsystencja (białko ulega ścięciu).
Podczas wędzenia na gorąco, ze względu na krótki czas, wyrób nie zdąży nasycić się składnikami dymu w takim stopniu, jak przy wędzeniu na zimno.
Przy wędzeniu na gorąco otrzymujemy wyrób delikatny, miękki i smaczny, natomiast mniej trwały; może być przechowywany najwyżej kilka dni.
Na gorąco można wędzić śledzie, szproty, flądry, węgorze, sielawy, makrele, leszcze, karpie i inne.
Przy wędzeniu na gorąco należy stosować takie same rodzaje drewna i trocin jak przy wędzeniu zimnym.

Nadesłał: Maxell"

 

 

 

 

Przy okazji zapytam, czy zna ktoś sprawdzony i prosty przepis na pstrąga??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311183
Udostępnij na innych stronach

I co z tego że znalazłeś jak nie rozumiesz co znalazłeś.Niektóre ryby żeby były miękkie muszą być podpiekane.Są dwie szkoły podpiekania.Jedna to pieczenie przed wędzeniem a druga po i stąd ta temperatura tylko ,że podpiekanie robi się w krótkim okresie czasu a nie przez cały  okres wędzenia.Ryby na gorąco wędzi się w takiej samej temp. jak wędzonki i niektóre się dodatkowo piecze przez krótki okres czasu.



Dodano: 06 listopad 2013 - 19:17

 

 

Przy okazji zapytam, czy zna ktoś sprawdzony i prosty przepis na pstrąga??

 

Solanka 10% przez 8-10h .Osuszanie ( ryby muszą być osuszone do papierowej skórki) ,wędzenie w temp.45-55C do momentu aż na płetwie odbytowej pokaże się brązowa kropla a grzbiet przy ściśnięciu palcami będzie miękki.Pstrągów nie podpiekaj bo je wysuszysz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311245
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz może według ciebie nie rozumiem, ale mam takie prawo ponieważ nie zostało powiedzane o jakie ryby chodzi, przy okazji                     wielkie dzięki za wskazówki co do pstrąga, wypróbuje w sobotę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311275
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy okazji zapytam, czy zna ktoś sprawdzony i prosty przepis na pstrąga??

 

Krakus89,

dostałeś kilka odpowiedzi i linków miedzy innymi do mojej strony lecz jeśli dalej nie wiesz jak zrobić pstrągi to poniżej przesyłam Ci linka:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4044-pstrag/

 

Ja długo eksperymentowałem zanim znalazłem tą swoją słoność oraz sposób wędzenia - przyznaję że jeszcze nie robiłem według przepisu jaki Maxell wkleił ale zrobię :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311288
Udostępnij na innych stronach

Hallo !!!

 

 

 

nie robiłem według przepisu jaki Maxell wkleił ale zrobię

 

Swiadziu ja jestem ciekaw efektu koncowego??.

Ryby wedze juz dosyc dlugo,ale te temperatury nie pasuja mi do nijakiej ryby. :)  Chyba ze rekin :D

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311309
Udostępnij na innych stronach

I co z tego że znalazłeś jak nie rozumiesz co znalazłeś.Niektóre ryby żeby były miękkie muszą być podpiekane.Są dwie szkoły podpiekania.Jedna to pieczenie przed wędzeniem a druga po i stąd ta temperatura tylko ,że podpiekanie robi się w krótkim okresie czasu a nie przez cały  okres wędzenia.Ryby na gorąco wędzi się w takiej samej temp. jak wędzonki i niektóre się dodatkowo piecze przez krótki okres czasu.

 

Dodano: 06 listopad 2013 - 19:17

 

 

Przy okazji zapytam, czy zna ktoś sprawdzony i prosty przepis na pstrąga??

 

Solanka 10% przez 8-10h .Osuszanie ( ryby muszą być osuszone do papierowej skórki) ,wędzenie w temp.45-55C do momentu aż na płetwie odbytowej pokaże się brązowa kropla a grzbiet przy ściśnięciu palcami będzie miękki.Pstrągów nie podpiekaj bo je wysuszysz.

Robię solankę 8% na 24 h wkładam pstrąga, a resztę jak arkadiusz -jest super.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311330
Udostępnij na innych stronach

post-41296-0-29298000-1383844655_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8759-temperatura-w%C4%99dzenia/#findComment-311449
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.