Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Myślę że już pomału zaczyna się sezon na naszą krajową paprykę . W związku z tym podaję przepis na : Papryka kiszona

 

Składniki :

1 kg czerwonej słodkiej papryki

2 papryki czerwone ostre peperoni

5 ząbków czosnku

3 listki laurowe

2 łyżki nasion kopru

2 łyżeczki nasion kminku

1 łyżeczkę nasion gorczycy

5 ziaren pieprzu

5 ziaren ziela angielskiego

1 litr wody

3 dkg soli

Uwaga : ja użyłem papryki ostrej peperoni zielonej bo czerwonej nie miałem w zasięgu .

 

Przygotowanie i wykonanie

 

Paprykę umyć pod bieżącą wodą pokroić wzdłuż na osiem części i wyjąć gniazda nasienne . Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na cztery części . Paprykę układać w słoikach dokładając pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną paprykę peperoni Wodę z przyprawami i solą zagotować i wystudzić , następnie zalać paprykę w słoikach . Pozostawiona w ciepłym miejscu po 4-5 dniach nadaje się do spożycia . Do dłuższego przechowania należy słoiki po ukiszeniu mocno zakręcić i 10-15 minut pasteryzować . Tak przygotowaną kiszoną paprykę można w chłodnym miejscu przechować kilka miesięcy .

 

Smacznego .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam

 

Wczoraj zakupiłem 10kg papryki czerwonej do zakiszenia w cenie 2,99 , a dzisiaj na targu małą papryczkę ostrą no i tym sposobem jest na dzisiaj zajęcie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-38702
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, czy mógłbyś podać również przepisy z wykorzystaniem takiej papryki ? :blush:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-38721
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

andrzej k, czy mógłbyś podać również przepisy z wykorzystaniem takiej papryki ? :blush:

Ja po prostu otwieram słoik i nakładam na talerz parę kawałków tej kiszonej papryki i zajadam do obiadu śniadania lub kolacji powiedzmy jak ogórka kiszonego . Słoik po otwarciu wkładam do lodówki i może tak stać nawet dwa tygodnie i się nie zepsuje . Mówiąc szczerze nie dokładałem do żadnych powiedzmy sałatek czy surówek a myślę że by można . To jeszcze przede mną !

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-38724
Udostępnij na innych stronach

Przez analogię do kapusty kiszonej od razu pomyślałem sobie: "bigos". :)

PS. Czy do zlotu Twoje papryczki zdążą się już ukisić? ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-38726
Udostępnij na innych stronach

Ja również taką paprykę robię już od kilku lat,trochę wkładam do słoików a na bierzące potrzeby w wiaderka 5l takie po kapuście kiszonej z makro,i u nas schodzi jak ciepłe bułeczki bo takie wiadereczko potrafimy zjeść w trzy cztery dni.Najlepiej mi smakuje z moją szynką lub kiełbaską na kanapce ale żona dodaje też do różnego rodzaju surówek i sałatek POLECAM naprawdę pycha.

Pzdr.Wosiu

Ps. Ja daję całe suszone baldachy kopru lubię jego zapach - w ogórkach też.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-38727
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

PS. Czy do zlotu Twoje papryczki zdążą się już ukisić? ;)

Myślę że tak . Jeżeli się nie mylę to mam jeszcze jeden słoik od zeszłego roku . Jak się zabiorę to wezmę jeden i drugi .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-38753
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej ilości tego smakołyku, pewnie będziecie jedli z Tomkiem gdzieś na uboczu (za stajniami). :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-38755
Udostępnij na innych stronach

To może jeszcze jeden się zmieści :smile: Będziemy się dzielić . Dla spragnionych jeszcze pozostanie woda po kiszeniu zresztą bardzo dobra - bez konserwantów . :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-38756
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam,

Proszę o pomoc. Zakisiłem w niedzielę paprykę w wiaderku i dzisiaj chciałem przełożyć ją do słoików i zapasteryzować. Kiedy zajrzałem do wiaderka okazało się że na zalewie zrobił się szary kożuch. Czy papryka do wyrzucenia? Czy zebrać nalot, włożyć do słoików i zapasteryzować a może umyć paprykę i zrobić nową solankę? Poradzcie proszę bo szkoda mi nie tyle papryki co włożonej roboty.

Dołączyłem zdjęcie jak to wygląda. Zdjęcie trochę marne bo z telefonu.

Pozdrawiam

Marko

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-40302
Udostępnij na innych stronach

Na osiem słoiczków po czterech dniach trzy mi skwaśniały (biały kożuch).

Do wyrzucenia.

 

PS. Gdzieś przeczytałem, że paprykę przed kiszeniem trzeba sparzyć.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-40305
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dobrze smakuje, to chyba nie jest źle?

Moje były wyraźnie kwaśne.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-40314
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ja od zlotu zakisiłem już 2 razy paprykę i jak narazie wszystko OK.

Kiszę według przepisu z naszej strony, ale od razu wkładam do słoików i po 4-5 dniach jest już dobra do jedzenia potem tylko zapasteryzować i jest super.

 

Marko- spróbuj wkładać od razu do słoików , a nie zakiszać w wiaderku i dopiero po zakiszeniu przekładać do słoików.

Ja robię w ten sposób i jest wszystko OK.

Pozdrawiam Wiesiorek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-40320
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, czy mógłbyś podać również przepisy z wykorzystaniem takiej papryki ? :blush:

1. Zdecydowanie najlepsza do kanapki z białym serem

2. Do pizzy

3. sałatki

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-40408
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

jak długo trzeba pasteryzować

Ja pasteryzuję od momentu zagotowania 10min . Takie jest przygotowanie do dłuższego przechowania - nawet do pół roku . Do spożycia na bieżąco nie pasteryzujesz .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-124349
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zakup jutro kiszenie

Andrzeju rozwiń trochę temat kiszenia papryki.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-124356
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju rozwiń trochę temat kiszenia papryki.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=17581#17581

 

Jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości chętnie odpowiem :grin:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-124364
Udostępnij na innych stronach

:shock:

Teraz wszystko jasne :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-124366
Udostępnij na innych stronach

A czy ta pasteryzacja jest konieczna?

Bo mnie się wydaje ze kiszonka sama się ma konserwować przez swoją kwaśność w taki sposób jak ogórki.

To tylko do kapusty kiszonej w sklepach sypią benzoesan sodu z wiadra.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-124415
Udostępnij na innych stronach

A czy ta pasteryzacja jest konieczna

Botulina nie śpi...

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/#findComment-124418
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.