arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) A w trakcie parzenia po wędzeniu woda nie wyciągnie trochę soli? Trochę wyciągnie ,ale moim zdaniem będzie dość słone.Spróbuj część wymoczyć ,szczegółnie ta polędwicę a szynke zostaw i porównasz choć porównanie nie będzie w pełni miarodajne bo nie masz dwóch takich samych elementów. Edytowane 18 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-314175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Listopada 2013 No i dzisiaj odbyło się pierwsze dymienie...Wczoraj wieczorem wyjąłem polędwicę i szynkę z roztrworu peklosoli, pomoczyłem 2 godziny w czystej wodzie, obwiązałem sznurkiem i zostawiłem do odcieknięcia na noc w kuchni przy oknie (jakies 15*C).Rano przez 40 minut wygrzewałem wędzarnię (temperatura dochodziła do 100*C z małą ilością dymu) później 40 minut osuszałem wędliny (ok 40-50*C) i później wędzenie przez 4,5 godziny (temperatura 50-70*C).Wędziłem olchą i gruszą - wędliny miały przyjemny słomkowy kolor, nie okopcone, tylko z góry były lekko posypane popiołem (czarnym proszkiem) Parzenie w 80*C do uzyskania w środku 70*C.No i degustacja.... Mmmmmmmmmmmm pycha..... Smak bardzo wyrazisty aczkolwiek nie przesolony.... Zdjęcia dodam jutro bo nie mam kabelka do aparatu... dzisiaj nastawiłem polędwicę i eksperymentalnie łopatkę do peklosoli na mokro dając 10g mniej soli (nie wiem czy to ma znaczenie: wcześniej dałem 135g teraz 125g na 1 litr wody)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-315682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zdjęcia dodam jutro bo nie mam kabelka do aparatu... Dawaj dawaj z chęcią obejrzę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-315685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Listopada 2013 Od razu się przyznaję - kiełbasa ze sklepu - przypadkowo podczas zakupów zerknąłem na półkę i znalazłem "kiełbasę do wędzenia - skład 85% mięsko wieprzowe, 10% wołowe" I uwędziłem przy okazji... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-315711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Listopada 2013 wcześniej dałem 135g teraz 125g na 1 litr wody A jaki czas peklowania bo to i tak dosyć duża dawka ( ja robię solankę solankę ok8,5 % ale pekluję ok 10-14 dni). Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-315858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) i znalazłem "kiełbasę do wędzenia I jakie wrażenia..? (nie wiem czy to ma znaczenie A ma , ma....Pozdrawiam ! Edytowane 24 Listopada 2013 przez Małgoś ort. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-315870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Listopada 2013 Wrażenia z kiełbasy chyba dobre bo zniknęła najszybciej - nie tłusta, dobrze przyprawiona, aromatyczna... Czas peklowania to 6-7 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-316150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.