Skocz do zawartości

Peklowanie na mokro w soli peklowej z Prymatu


Rekomendowane odpowiedzi

A w trakcie parzenia po wędzeniu woda nie wyciągnie trochę soli?

 

Trochę wyciągnie ,ale moim zdaniem będzie dość słone.Spróbuj część wymoczyć ,szczegółnie ta polędwicę a szynke zostaw i porównasz choć porównanie nie będzie w pełni miarodajne bo nie masz dwóch takich samych elementów. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-314175
Udostępnij na innych stronach

No i dzisiaj odbyło się pierwsze dymienie...

Wczoraj wieczorem wyjąłem polędwicę i szynkę z roztrworu peklosoli, pomoczyłem 2 godziny w czystej wodzie, obwiązałem sznurkiem i zostawiłem do odcieknięcia na noc w kuchni przy oknie (jakies 15*C).

Rano przez 40 minut wygrzewałem wędzarnię (temperatura dochodziła do 100*C z małą ilością dymu) później 40 minut osuszałem wędliny (ok 40-50*C) i później wędzenie przez 4,5 godziny (temperatura 50-70*C).

Wędziłem olchą  i gruszą - wędliny miały przyjemny słomkowy kolor, nie okopcone, tylko z góry były  lekko posypane popiołem (czarnym proszkiem)

 

Parzenie w 80*C do uzyskania w środku 70*C.

No i degustacja.... Mmmmmmmmmmmm pycha..... :) Smak bardzo wyrazisty aczkolwiek nie przesolony....

 

Zdjęcia dodam jutro bo nie mam kabelka do aparatu...

 

dzisiaj nastawiłem polędwicę i eksperymentalnie łopatkę do peklosoli na mokro dając 10g mniej soli (nie wiem czy to ma znaczenie: wcześniej dałem 135g teraz 125g na 1 litr wody)

pozdrawiam

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-315682
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od razu się przyznaję - kiełbasa ze sklepu - przypadkowo podczas zakupów zerknąłem na półkę i znalazłem "kiełbasę do wędzenia - skład 85% mięsko wieprzowe, 10% wołowe" I uwędziłem przy okazji...

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-315711
Udostępnij na innych stronach

 

 

wcześniej dałem 135g teraz 125g na 1 litr wody

A jaki czas peklowania bo to i tak dosyć duża dawka  ( ja robię solankę solankę ok8,5 % ale pekluję ok 10-14 dni).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-315858
Udostępnij na innych stronach

i znalazłem "kiełbasę do wędzenia

  I jakie wrażenia..?

 

(nie wiem czy to ma znaczenie

  A ma , ma....Pozdrawiam ! :)

Edytowane przez Małgoś
ort.
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-315870
Udostępnij na innych stronach

Wrażenia z kiełbasy chyba dobre bo zniknęła najszybciej - nie tłusta, dobrze przyprawiona, aromatyczna...

 

Czas peklowania to 6-7 dni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8848-peklowanie-na-mokro-w-soli-peklowej-z-prymatu/page/2/#findComment-316150
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.