Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,to mój pierwszy post ,ale forum śledzę od ponad roku i mam za sobą kilka udanych produkcji .Mój problem polega na tym że po uwędzeniu kiełbasy (osuszanie ,temperatury itp.wszystko zgodnie z akademią Dziadka) skórka nie da się zdjąć .Gdzieś na forum ktoś pisał że to jest przyczyna zbyt długiego osuszania w zbyt wysokiej temperaturze, czy to prawda? Gdzie popełniam błąd?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/
Udostępnij na innych stronach

piotrek, małe ale.

Po co ściągać skórkę  kiełbasy wędzonej ?

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-313990
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdzie popełniam błąd?

 

Jaka to kiełbasa, w jakiej osłonce, jak długo wędzona, w jakiej temperaturze, jaka była wilgotność w wędzarni?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-313993
Udostępnij na innych stronach

skład kiełbasy 5 kg łopatki 10 kg szynki osłonka naturalna ,obsuszanie 40 min temp. ok 45,50 stopni ,wędzenie ok 3 godz. temp.45-60 stopni. wilgotność nie wiem wędzarnia z beczki 200l. po oleju



Dodano: 17 listopad 2013 - 21:39

 

Gdzie popełniam błąd?

 

Jaka to kiełbasa, w jakiej osłonce, jak długo wędzona, w jakiej temperaturze, jaka była wilgotność w wędzarni?  :cool:

z tego przepisu   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1029-kielbasa-dziadka-1-caly-proces-na-zdjeciach/



Dodano: 17 listopad 2013 - 21:40

wybaczcie nie wiem jeszcze jak tu pisać "cytaty"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-313999
Udostępnij na innych stronach

 

 

skład kiełbasy 5 kg łopatki 10 kg szynki osłonka naturalna ,obsuszanie 40 min temp. ok 45,50 stopni ,wędzenie ok 3 godz. temp.45-60 stopni.

 

To i masz odpowiedź, chuda kiełbasa i prawie cztery godziny wędzenia, może za długo? :cool:  Fota przekroju dała by wszystko w temacie.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314002
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa jest krucha? Da sie łatwo przełamać i robi takie "pyk"?

Zrób mały eksperyment. Po nabiciu sparz ją, jak białą i wtedy zobacz.

Tak poza wszystkim to mam podobne zdanie jak Miro. Nigdy nie obieram ze skóry. Po co?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314015
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po nabiciu sparz ją
   Prośba. Piszmy: napełnianie, nadziewanie jelit, .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314018
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa o której mowa i wędzarnia

 

Nie jest źle, po wystudzeniu zamknij ją w lodówce w pojemniku lub włóż w worek  foliowy, jutro skórka będzie zdatna do zejścia. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314021
Udostępnij na innych stronach

Mirek popatrz. Batony są jakieś taki ciemne, matowe. To mi przypomina moje pierwsze kiełbasy, wiesz o czym mówie. Albo jest tak podpieczona.

Co to za czerwona płachta?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314023
Udostępnij na innych stronach

 

Po nabiciu sparz ją
   Prośba. Piszmy: napełnianie, nadziewanie jelit, .

 

No tak. Przepraszam. Racja :) . Po nadzianiu.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314025
Udostępnij na innych stronach

nie mam nic przeciwko skórce, chodzi o moje dzieci to one wolą bez skórki ,czyli jak rozumiem kiełbasa za chuda i za długo wędzona tak?. Kiełbasa nie jest pieczona,po wędzeniu została sparzona kolor myślę że jest taki ciemny od długiego wędzenia i od użytego drewna .Wędzona drewnem olchowym. Po napełnieniu jelit sparzyłem ją i też był problem ze zdjęciem skórki



Dodano: 17 listopad 2013 - 22:11

dodam jeszcze że poprzednio jak robiłem podobną kiełbasę ,dodałem jeszcze boczku i wędziłem ok 1 godz. krócej problemu ze zdjęciem skórki nie było

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314027
Udostępnij na innych stronach

To i masz odpowiedź, chuda kiełbasa i prawie cztery godziny wędzenia, może za długo?   Fota przekroju dała by wszystko w temacie.

 

 

dodam jeszcze że poprzednio jak robiłem podobną kiełbasę ,dodałem jeszcze boczku i wędziłem ok 1 godz. krócej problemu ze zdjęciem skórki nie było

I to by było nas tyle widzisz sam sobie odpowiedziałeś :clap: . Każdy na początku [a przynajmniej ja] swojej przygody, zabawy w masarza  myśli a po kiego mi tłuszcz a tymczasem.... sam widzisz tłuszczyk być musi, a tak na marginesie jest nośnikiem smaku, pozdrawiam  :D

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314063
Udostępnij na innych stronach

A więc z tej dyskusji wniosek jest następujący: za chuda kiełbasa i za długo wędzona.Dzięki Koledzy za wszystkie odpowiedzi .Następna kiełbasa będzie nieco tłuściejsza.Chcę wam jeszcze polecić przepis Dziadka na kiełbasę  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1029-kielbasa-dziadka-1-caly-proces-na-zdjeciach/  Co prawda skład mięsny mojej kiełbasy jest zupełnie inny niż podany w przepisie ale jak chodzi o te wszystkie przyprawy i ich ilość , mistrzostwo świata .Tak dobrej kiełbasy jeszcze nie jadłem .Naprawdę szczerze polecam ,dzięki raz jeszcze wszystkim za wasze sugestie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314163
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.