piortek_ Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Listopada 2013 Witam ,to mój pierwszy post ,ale forum śledzę od ponad roku i mam za sobą kilka udanych produkcji .Mój problem polega na tym że po uwędzeniu kiełbasy (osuszanie ,temperatury itp.wszystko zgodnie z akademią Dziadka) skórka nie da się zdjąć .Gdzieś na forum ktoś pisał że to jest przyczyna zbyt długiego osuszania w zbyt wysokiej temperaturze, czy to prawda? Gdzie popełniam błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Listopada 2013 piotrek, małe ale.Po co ściągać skórkę kiełbasy wędzonej ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-313990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Listopada 2013 Gdzie popełniam błąd? Jaka to kiełbasa, w jakiej osłonce, jak długo wędzona, w jakiej temperaturze, jaka była wilgotność w wędzarni? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-313993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Listopada 2013 skład kiełbasy 5 kg łopatki 10 kg szynki osłonka naturalna ,obsuszanie 40 min temp. ok 45,50 stopni ,wędzenie ok 3 godz. temp.45-60 stopni. wilgotność nie wiem wędzarnia z beczki 200l. po olejuDodano: 17 listopad 2013 - 21:39 Gdzie popełniam błąd? Jaka to kiełbasa, w jakiej osłonce, jak długo wędzona, w jakiej temperaturze, jaka była wilgotność w wędzarni? z tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1029-kielbasa-dziadka-1-caly-proces-na-zdjeciach/Dodano: 17 listopad 2013 - 21:40wybaczcie nie wiem jeszcze jak tu pisać "cytaty" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-313999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Listopada 2013 skład kiełbasy 5 kg łopatki 10 kg szynki osłonka naturalna ,obsuszanie 40 min temp. ok 45,50 stopni ,wędzenie ok 3 godz. temp.45-60 stopni. To i masz odpowiedź, chuda kiełbasa i prawie cztery godziny wędzenia, może za długo? Fota przekroju dała by wszystko w temacie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2013 zaraz spróbuję dodać zdjęcie jeszcze nie wiem jakDodano: 17 listopad 2013 - 21:52kiełbasa o której mowa i wędzarnia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2013 Kiełbasa jest krucha? Da sie łatwo przełamać i robi takie "pyk"?Zrób mały eksperyment. Po nabiciu sparz ją, jak białą i wtedy zobacz.Tak poza wszystkim to mam podobne zdanie jak Miro. Nigdy nie obieram ze skóry. Po co? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2013 Po nabiciu sparz ją Prośba. Piszmy: napełnianie, nadziewanie jelit, . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2013 kiełbasa o której mowa i wędzarnia Nie jest źle, po wystudzeniu zamknij ją w lodówce w pojemniku lub włóż w worek foliowy, jutro skórka będzie zdatna do zejścia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2013 Mirek popatrz. Batony są jakieś taki ciemne, matowe. To mi przypomina moje pierwsze kiełbasy, wiesz o czym mówie. Albo jest tak podpieczona.Co to za czerwona płachta? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2013 Po nabiciu sparz ją Prośba. Piszmy: napełnianie, nadziewanie jelit, . No tak. Przepraszam. Racja . Po nadzianiu. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2013 nie mam nic przeciwko skórce, chodzi o moje dzieci to one wolą bez skórki ,czyli jak rozumiem kiełbasa za chuda i za długo wędzona tak?. Kiełbasa nie jest pieczona,po wędzeniu została sparzona kolor myślę że jest taki ciemny od długiego wędzenia i od użytego drewna .Wędzona drewnem olchowym. Po napełnieniu jelit sparzyłem ją i też był problem ze zdjęciem skórkiDodano: 17 listopad 2013 - 22:11dodam jeszcze że poprzednio jak robiłem podobną kiełbasę ,dodałem jeszcze boczku i wędziłem ok 1 godz. krócej problemu ze zdjęciem skórki nie było Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) To i masz odpowiedź, chuda kiełbasa i prawie cztery godziny wędzenia, może za długo? Fota przekroju dała by wszystko w temacie. dodam jeszcze że poprzednio jak robiłem podobną kiełbasę ,dodałem jeszcze boczku i wędziłem ok 1 godz. krócej problemu ze zdjęciem skórki nie byłoI to by było nas tyle widzisz sam sobie odpowiedziałeś . Każdy na początku [a przynajmniej ja] swojej przygody, zabawy w masarza myśli a po kiego mi tłuszcz a tymczasem.... sam widzisz tłuszczyk być musi, a tak na marginesie jest nośnikiem smaku, pozdrawiam Edytowane 18 Listopada 2013 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Listopada 2013 A więc z tej dyskusji wniosek jest następujący: za chuda kiełbasa i za długo wędzona.Dzięki Koledzy za wszystkie odpowiedzi .Następna kiełbasa będzie nieco tłuściejsza.Chcę wam jeszcze polecić przepis Dziadka na kiełbasę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1029-kielbasa-dziadka-1-caly-proces-na-zdjeciach/ Co prawda skład mięsny mojej kiełbasy jest zupełnie inny niż podany w przepisie ale jak chodzi o te wszystkie przyprawy i ich ilość , mistrzostwo świata .Tak dobrej kiełbasy jeszcze nie jadłem .Naprawdę szczerze polecam ,dzięki raz jeszcze wszystkim za wasze sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8853-dlaczego-sk%C3%B3rka-z-kie%C5%82basy-nie-odchodzi/#findComment-314163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.