A8W12 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2013 Witam szanowną BraćPraktykuje od niedawna i jestem zadowolony z zawartości moich wyrobów ale nie mogę rozwiązać jednego problemu, jelita po uwędzeniu wyrobu są twarde i przy obieraniu osłonka albo odchodzi z kawałkami albo w ogóle ciężko ją zerwać.Podajcie proszę cud sposób na ten problem lub jeśli to jest bardziej skomplikowane proszę o linki do lektury.Wiem jak poruszać się po forum, przeczytałem kilka postów i choć w innych tematach szybko znajduję podpowiedzi to z tym nie mogę sobie poradzić.Pozdrawiam Cytuj Darz Bór Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2013 Napisz jak przygotowujesz jelita przed napełnieniem Niedawno temat ten był poruszanyDodano: 19 listopad 2013 - 09:20Może ten temat ci pomoże https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/?do=findComment&comment=88806Dodano: 19 listopad 2013 - 09:24a tu masz kolejny temat https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5736-ciagle-twarde-jelita-pomocy/?do=findComment&comment=164117 Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-314295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2013 stawiam na zbyt krótki czas moczenia jelit Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-314323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
A8W12 Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Listopada 2013 Dziękuję za linki i podpowiedzi, dzięki nim znalazłem poszukiwane przeze mnie posty i testujęPozdrawiam Cytuj Darz Bór Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-314968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) To co napisze to nie odpowiedz na zadane pytanie ale dwa dni temu rozmawiałem z ciotką co robi swoje wyroby wieeeele lat i podsuneła mi patent zeby skórka ładnie odchodzila od kielbaski.mocno ciepla woda około 60 stopni z dodatkiem cukru przeplukac jelita.co o tym sadzicie? Edytowane 15 Marca 2014 przez arek Raszyn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Marca 2014 Trzeba wypróbować.60 C zetnie białko w jelitach i staną nie elastyczne..... dla minie ciekawostka do sprawdzenia. A jeśli chodzi o twardość, to krócej osadzać i nie w lodówce NO FROST. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Marca 2014 A kto osadza w lodówce ? .... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Marca 2014 A kto osadza w lodówce ? .... No a niby gdzie mam osadzać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Marca 2014 U mnie wiszą nockę w nieogrzewanym pomieszczeniu spiżarka, piwnica albo ziemianka w zależności od pory roku. Ale nie widziałem nikogo kto osadza kiełbasy w lodówce i tyle ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca 2014 mocno ciepla woda około 60 stopni z dodatkiem cukru przeplukac jelita. Arek. Na pewno posiadasz termometr, dzięki któremu zmierzysz temp. roztworu, którym należy przepłukać jelito. O wynikach możesz nasz poinformować a najchętniej widziałbym zdjęcie z przepłukanego jelita. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Marca 2014 60st to już zaparzenie albo jak kto woli zblanszowanie białko się zetnie a jelito zrobi mleczne. Odchodzić od kiełbasy będzie ładnie ale moim zdaniem będzie twarde i gumowate Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca 2014 Ale nie widziałem nikogo kto osadza kiełbasy w lodówce i tyle ... nie masz znajomych wędzarzy mieszkających w blokach? no nie wierzę Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Mam oczywiście ale inaczej sobie radzą Ja nie wiem ale mimo dużej lodówki miałbym problem z powieszeniem w niej 10-20kg kiełbasy OK 2-4 pętka można ale szkoda roboty dla mniej niż 5kg ... Ja nie robię dużo ale za jednym bałaganem mniej niż 10kg to szkoda mi czasu i roboty. W blokach są balkony, lufciki, łazienki, zawory przy grzejnikach etc miżna sobie poradzić Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Edytowane 15 Marca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Marca 2014 mocno ciepla woda około 60 stopni z dodatkiem cukru przeplukac jelita.Arek. Na pewno posiadasz termometr, dzięki któremu zmierzysz temp. roztworu, którym należy przepłukać jelito. O wynikach możesz nasz poinformować a najchętniej widziałbym zdjęcie z przepłukanego jelita. termometr naturalnie mam ale tak sobie mysle ze ciotka moze go nie miec i podala temperature na przyslowiowe oko bo skoro u niej jest ok a 60 stopni juz zniszczy w jakis sposob jelito to wyprobuje i to jutro ale w 40stopniach i wieczorem napisze jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Marca 2014 Mam swoją lodówkę tylko na moje kiełbasy i mięso do wędzenia.Mam dom i kupę miejsca, ale nie wyobrażam sobie osadzania wędlin poza lodówką ?Co cię tak dziwi Roger ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Marca 2014 No napisałem co .... Osadzone w lodówce chętnię się dowiem kto jeszcze tak robi oprócz Ciebie Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Marca 2014 Roger, coś Cię dziś ugryzło ?Przecież lodówka to idealne miejsce do osadzania wędlin !Piszesz, że tylko 5 kg, a przecież cała jest do mojej dyspozycji, za przysłowiową 100- kę.Kupiona używka, stara jak świat i już takich dobrych nie robią. Sporo się w niej zmieści. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Mnie nie ja duży chłopczyk jestem ... Ty też ? ... Chyba nie ... ( nawet nie spróbuję więcej zadzwonić ) Mam tez więcej niż jedną lodówkę i duży dom ale nawet na to nie wpadłem żeby kiełasy osądzać w lodówce ... Owszem używam ich do peklowania czasem / nie zawsze , do przechowywania czy dojrzewania ale nigdy nie używalem do osadzania kiełbas ot i wszystko ... Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Edytowane 15 Marca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Marca 2014 Czyli osadzanie staje się zagwozdką .....gdzie ?W piwnicy, na balkonie, na podwórku, w pokoju gościnnym, w kuchni, w szafie, na gałęzi .... to gdzie żeby było dobrze ?Bo lodówka ze swoim 4-8 C jest do d...... ???? To gdzie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Marca 2014 Witam, miało być o twardym jelicie a zrobiła się pyskówka między miro a rogerem w sumie 11 postów.Pozdrawiam w tym moderatora Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Kiedyś próbowałem z tym cukrem - też się dowiedziałem o tym od leciwego gościa który czasami robił własne wyroby .Jelita moczyłem w normalnej temperaturze ( 25 st) i na około trzy litry wody dodałem łyżkę stołową cukru , faktycznie jelito bardzo ładnie schodziło ale do końca nie wiem czy to dzięki temu dodatku cukru czy dlatego że kiełbasę robiłem z połcia i jeszcze ciepłego mięsa -jakieś trzy godziny po uboju ( temperatura mięsa 15 - 16 st ) , na samej soli niejodowanej .Praktycznie bez osadzania - około 30 min dopóki nie rozgrzałem wędzarni , kiełbasa wyszła kruchutka , z szarym oczkiem i bardzo smaczna a jelito schodziło bardzo ładnie .Teraz nie stosuję cukru i raczej nie ma to wpływu na ładnie schodzące jelito , może być wiele przyczyn że jelito nie chce schodzić ale z mojego doświadczenia i obserwacji mogę powiedzieć że kiełbasy zbyt chude i mocno wyrobione raczej zawsze jest ciężko obrać z jelita .Cukier dodawany jest raczej dla lepszego wybarwienia i przełamania kwasowości mięsa( dodajemy go podczas mieszania ) Edytowane 15 Marca 2014 przez bogdan b Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Marca 2014 Ja również osadzam w lodówce. Jest mi z tym dobrze i tego nie zmienię. Lodówkę podobnie jak Miro, mam wyłącznie na potrzeby własno wędliniarskie. Kiełbasy najczęściej nabijam w jelita wieczorem i wieszam na noc do lodówki. Najniższa temp u mnie w domu panuje w piwnicy i jest to 14 stopni. To zbyt wiele, aby kiełbasa osadzała się tam przez 12-14 godzin. Zdziwiłbyś się roger jak wiele kiełbasy w lodówce można powiesić Za to ja się dziwię, że do dojrzewania używasz lodówki. Nigdy bym z niej do tego procesu nie skorzystał. Wolę bardziej przewiewne miejsca. Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Marca 2014 Kolego Gazda tak apropos pyskówki to nieco przesadzasz bo jakby nie było jesteśmy w temacie ... Osadzasz w lodówce żeby było w temacie ? Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Marca 2014 Osadzasz w lodówce żeby było w temacie ? To napisz wreszcie @roger gdzie osadzasz, żebyśmy mogli iść spokojnie spać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Za to ja się dziwię, że do dojrzewania używasz lodówki. Nigdy bym z niej do tego procesu nie skorzystał. Wolę bardziej przewiewne miejsca. Kolego to opisz proces "dojrzewania" swoich wędlin tak od A do Z bez użycia lodówki chętnie poczytam ... Dziwisz się powiadasz... hmmm no cóż w tej konkretnej lodówce mam kontrolę na temperaturą, wilgotnością i wymianą powietrza zatem wiem co i kiedy robię ... A jak jest z Twoim "przewiewnym miejscem" ? PS Gdzie osadzam napisałem wcześniej i nie bardzo mi się chce powtarzać Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Edytowane 15 Marca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.