Skocz do zawartości

Twarde jelita po uwędzeniu kiełbasy


Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowną Brać

Praktykuje od niedawna i jestem zadowolony z zawartości moich wyrobów ale nie mogę rozwiązać jednego problemu, jelita po uwędzeniu wyrobu są twarde i przy obieraniu osłonka albo odchodzi z kawałkami albo w ogóle ciężko ją zerwać.

Podajcie proszę cud sposób na ten problem lub jeśli to jest bardziej skomplikowane proszę o linki do lektury.

Wiem jak poruszać się po forum, przeczytałem kilka postów i choć w innych tematach szybko znajduję podpowiedzi to z tym nie mogę sobie poradzić.

Pozdrawiam

 

Darz Bór
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Napisz jak przygotowujesz jelita przed napełnieniem Niedawno temat ten był poruszany



Dodano: 19 listopad 2013 - 09:20

Może ten temat ci pomoże https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3276-twardy-flak/?do=findComment&comment=88806



Dodano: 19 listopad 2013 - 09:24

a tu masz kolejny temat https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5736-ciagle-twarde-jelita-pomocy/?do=findComment&comment=164117

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-314295
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

To co napisze to nie odpowiedz na zadane pytanie ale dwa dni temu rozmawiałem z ciotką co robi swoje wyroby wieeeele lat i podsuneła mi patent zeby skórka ładnie odchodzila od kielbaski.

mocno ciepla woda około 60 stopni z dodatkiem cukru przeplukac jelita.

co o tym sadzicie?

Edytowane przez arek Raszyn
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340811
Udostępnij na innych stronach

Trzeba wypróbować.

60 C zetnie białko w jelitach i staną nie elastyczne..... dla minie ciekawostka do sprawdzenia.

 

A jeśli chodzi o twardość, to krócej osadzać i nie w lodówce NO FROST.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340817
Udostępnij na innych stronach

A kto osadza w lodówce ? .... :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340827
Udostępnij na innych stronach

 

 

A kto osadza w lodówce ? ....

No a niby gdzie mam osadzać ? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340828
Udostępnij na innych stronach

U mnie wiszą nockę w nieogrzewanym pomieszczeniu spiżarka, piwnica albo ziemianka w zależności od pory roku. Ale nie widziałem nikogo kto osadza kiełbasy w lodówce i tyle ... :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340830
Udostępnij na innych stronach

 

 

mocno ciepla woda około 60 stopni z dodatkiem cukru przeplukac jelita.
Arek. Na pewno posiadasz termometr, dzięki któremu zmierzysz temp. roztworu, którym należy przepłukać jelito. O wynikach możesz nasz poinformować a najchętniej widziałbym zdjęcie z przepłukanego jelita.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340831
Udostępnij na innych stronach

60st to już zaparzenie albo jak kto woli zblanszowanie białko się zetnie a jelito zrobi mleczne. Odchodzić od kiełbasy będzie ładnie ale moim zdaniem będzie twarde i gumowate :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340832
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale nie widziałem nikogo kto osadza kiełbasy w lodówce i tyle ... :(

 

nie masz znajomych wędzarzy mieszkających w blokach? no nie wierzę :laugh:;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340833
Udostępnij na innych stronach

Mam oczywiście ale inaczej sobie radzą ;)

Ja nie wiem ale mimo dużej lodówki miałbym problem z powieszeniem w niej 10-20kg kiełbasy :(

OK 2-4 pętka można ale szkoda roboty dla mniej niż 5kg ... Ja nie robię dużo ale za jednym bałaganem mniej niż 10kg to szkoda mi czasu i roboty.

W blokach są balkony, lufciki, łazienki, zawory przy grzejnikach etc miżna sobie poradzić ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340835
Udostępnij na innych stronach

 

mocno ciepla woda około 60 stopni z dodatkiem cukru przeplukac jelita.
Arek. Na pewno posiadasz termometr, dzięki któremu zmierzysz temp. roztworu, którym należy przepłukać jelito. O wynikach możesz nasz poinformować a najchętniej widziałbym zdjęcie z przepłukanego jelita.

 

termometr naturalnie mam ale tak sobie mysle ze ciotka moze go nie miec i podala temperature na przyslowiowe oko bo skoro u niej jest ok a 60 stopni juz zniszczy w jakis sposob jelito to wyprobuje i to jutro ale w 40stopniach i wieczorem napisze jak to wygląda.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340837
Udostępnij na innych stronach

Mam swoją lodówkę tylko na moje kiełbasy i mięso do wędzenia.

Mam dom i kupę miejsca, ale nie wyobrażam sobie osadzania wędlin poza lodówką ?

Co cię tak dziwi Roger ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340839
Udostępnij na innych stronach

No napisałem co .... Osadzone w lodówce ;) chętnię się dowiem kto jeszcze tak robi oprócz Ciebie ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340840
Udostępnij na innych stronach

Roger, coś Cię dziś ugryzło ?

Przecież lodówka to idealne miejsce do osadzania wędlin !

Piszesz, że tylko 5 kg, a przecież cała jest do mojej dyspozycji, za przysłowiową 100- kę.

Kupiona używka, stara jak świat i już takich dobrych nie robią.

 

Sporo się w niej zmieści. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340841
Udostępnij na innych stronach

Mnie nie ja duży chłopczyk jestem ... Ty też ? ... Chyba nie ... ( nawet nie spróbuję więcej zadzwonić )

Mam tez więcej niż jedną lodówkę i duży dom ale nawet na to nie wpadłem żeby kiełasy osądzać w lodówce ... Owszem używam ich do peklowania czasem / nie zawsze , do przechowywania czy dojrzewania ale nigdy nie używalem do osadzania kiełbas :( ot i wszystko ...

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340844
Udostępnij na innych stronach

Czyli osadzanie staje się zagwozdką .....gdzie ?

W piwnicy, na balkonie, na podwórku, w pokoju gościnnym, w kuchni, w szafie,  na gałęzi .... to gdzie żeby było dobrze ?

Bo lodówka ze swoim 4-8 C jest do d...... ????

 

To gdzie ? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340845
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś próbowałem z tym cukrem - też się dowiedziałem o tym od leciwego gościa który czasami robił własne wyroby .

Jelita moczyłem w normalnej temperaturze ( 25 st) i na około trzy litry wody dodałem łyżkę stołową cukru , faktycznie jelito bardzo ładnie schodziło ale do końca nie wiem czy to dzięki temu dodatku cukru czy dlatego że kiełbasę robiłem z połcia i jeszcze ciepłego mięsa -jakieś trzy godziny po uboju ( temperatura mięsa 15 - 16 st ) , na samej soli niejodowanej .

Praktycznie bez osadzania - około 30 min dopóki nie rozgrzałem wędzarni , kiełbasa  wyszła kruchutka , z szarym oczkiem i bardzo smaczna a jelito schodziło bardzo ładnie .

Teraz nie stosuję cukru i raczej nie ma to wpływu na ładnie schodzące jelito , może być wiele przyczyn że jelito nie chce schodzić ale z mojego doświadczenia i obserwacji mogę powiedzieć że kiełbasy zbyt chude i mocno wyrobione raczej zawsze jest ciężko obrać z jelita .

Cukier dodawany jest raczej dla lepszego wybarwienia  i przełamania kwasowości mięsa( dodajemy go podczas mieszania )

Edytowane przez bogdan b
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340856
Udostępnij na innych stronach

Ja również osadzam w lodówce. Jest mi z tym dobrze i tego nie zmienię. Lodówkę podobnie jak Miro, mam wyłącznie na potrzeby własno wędliniarskie. Kiełbasy najczęściej nabijam w jelita wieczorem i wieszam na noc do lodówki. Najniższa temp u mnie w domu panuje w piwnicy i jest to 14 stopni. To zbyt wiele, aby kiełbasa osadzała się tam przez 12-14 godzin. Zdziwiłbyś się roger jak wiele kiełbasy w lodówce można powiesić ;)  Za to ja się dziwię, że do dojrzewania używasz lodówki. Nigdy bym z niej do tego procesu nie skorzystał. Wolę bardziej przewiewne miejsca. 

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340857
Udostępnij na innych stronach

Kolego Gazda tak apropos pyskówki to nieco przesadzasz bo jakby nie było jesteśmy w temacie ...

Osadzasz w lodówce żeby było w temacie ?

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340859
Udostępnij na innych stronach

Osadzasz w lodówce żeby było w temacie ?

 

To napisz wreszcie @roger  gdzie osadzasz, żebyśmy mogli iść spokojnie spać.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340863
Udostępnij na innych stronach

Za to ja się dziwię, że do dojrzewania używasz lodówki. Nigdy bym z niej do tego procesu nie skorzystał. Wolę bardziej przewiewne miejsca.

Kolego to opisz proces "dojrzewania" swoich wędlin tak od A do Z bez użycia lodówki ;) chętnie poczytam ...

Dziwisz się powiadasz... hmmm no cóż w tej konkretnej lodówce mam kontrolę na temperaturą, wilgotnością i wymianą powietrza zatem wiem co i kiedy robię ...

A jak jest z Twoim "przewiewnym miejscem" ?

 

PS

Gdzie osadzam napisałem wcześniej i nie bardzo mi się chce powtarzać ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8866-twarde-jelita-po-uw%C4%99dzeniu-kie%C5%82basy/#findComment-340864
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.