mar.d Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2013 Witam wszystkich, na początku chce powiedzieć ze jestem wielkim fanem waszego forum. Pierwsze swoje wędzonki zrobiłem jakieś 2 lata temu i strasznie mnie wciągneło. Zawsze mięso na wędzonki pekluje wg. tabeli Dziadka na max 2 tygodnie, chciałem zapytać czy ktoś próbował peklować dłużej, jeśli tak to jak długo i jak wpływa to na smak mięsa oraz jakie dawki peklosoli? Pozdrawiam wszystkich, Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Gromada Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2013 Jezeli trzymarz sie tabeli , to juz nie kombinuj tylko rob jak jest podane wdlg. tabeli.No cuz jezeli chodzi o smak to zadnego wplywu nie ma.Nigdy nie peklowalem dluzej jak 2 tyg. I Moim zdaniem nie ma zadnegowplywu na mieso i peklowanie.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zawsze mięso na wędzonki pekluje wg. tabeli Dziadka na max 2 tygodnie, chciałem zapytać czy ktoś próbował peklować dłużej, A po co peklować dłużej ,przechowywać to tak, ale peklować?,sorki ja nie widzę w tym sensu pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2013 A po co peklować dłużej ,przechowywać to tak, ale peklować?,sorki ja nie widzę w tym sensu Bacuś, ja też kiedyś tak uważałem, aż do czasu gdy Andrzejk na którymś ze zlotów "wybił" mi to z głowy. Smak mięsa długo peklowanego jest o wiele lepszy od krótko peklowanego, przynajmniej dla mnie. Oczywiście jak mam potrzebę to pekluję krócej (6 dni), ale staram się peklować dłużej i bez nastrzyku. Nt przykład jutro zadymiam mięsko po 12-tu dniach peklowania. Polecam długie peklowanie mięs :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar.d Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2013 Ja zazwyczaj pekluje na 12-14 dni, mam taki problem ze przed świetami szykuje mi sie 3 tygodniowy wyjazd.Myślałem sobie że przed wyjazdem zapekluje a gdy wrucę na święta to zadymie miesko.Żona bedzie mieso pilnować, obracać.Stąd moje pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z peklowaniem ponad 2 tygodnie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2013 czy ktoś ma doświadczenie z peklowaniem ponad 2 tygodnie? Z tego co pamięta to pisu, znaczy się kolego pis67 długo pekluje, a następnie mięso moczy w wodzie, tylko nie pamiętam jak długo. Pisz do pisa na PW.Ja jutro po wyjęciu z solanki mięsa, będę moczył 1 godzinkę w zimnej wodzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2013 Pekluj 2 tygodnie, na trzeci tydzień wystaw pojemnik z mięsem na zewnątrz.Prawdopodobnie temperatura będzie już poniżej zera i peklowanie ustanie, a mięsu nic się z złego nie stanie.Najlepiej gdyby temperatura gdzie będzie mięso była bliska zeru. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Zawsze mięso na wędzonki pekluje wg. tabeli Dziadka na max 2 tygodnie, Bacuś, ja też kiedyś tak uważałem, ja też tak uważam i staram sie peklować dłużej, uważam jednak, że 2 tygodnie starczy i z tego wynikła moja odpowiedź Pozdrawiam Polecam długie peklowanie mięsJa też Edytowane 24 Listopada 2013 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.