Skocz do zawartości

Peklowanie na mokro, jak długo?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, na początku chce powiedzieć ze jestem wielkim fanem waszego forum.

 Pierwsze swoje wędzonki zrobiłem jakieś 2 lata temu i strasznie mnie wciągneło.

 Zawsze mięso na wędzonki pekluje wg. tabeli Dziadka na max 2 tygodnie,

 chciałem zapytać czy ktoś próbował peklować dłużej, jeśli tak to jak długo i jak wpływa to na smak mięsa oraz jakie dawki peklosoli?

 

Pozdrawiam wszystkich,

 

Mariusz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/
Udostępnij na innych stronach

Jezeli trzymarz sie tabeli , to juz nie kombinuj  tylko  rob  jak  jest  podane wdlg. tabeli.

No cuz  jezeli chodzi o smak to zadnego wplywu nie ma.

Nigdy  nie peklowalem  dluzej jak 2 tyg. I Moim  zdaniem  nie ma zadnego

wplywu na mieso i peklowanie.

Pozdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315549
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zawsze mięso na wędzonki pekluje wg. tabeli Dziadka na max 2 tygodnie,  chciałem zapytać czy ktoś próbował peklować dłużej,

A po co peklować dłużej ,przechowywać to tak, ale peklować?,sorki ja nie widzę w tym sensu  :D pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315553
Udostępnij na innych stronach

A po co peklować dłużej ,przechowywać to tak, ale peklować?,sorki ja nie widzę w tym sensu

 

Bacuś, ja też kiedyś tak uważałem, aż do czasu gdy Andrzejk na którymś ze zlotów "wybił" mi to z głowy. Smak mięsa długo peklowanego jest o wiele lepszy od krótko peklowanego, przynajmniej dla mnie. Oczywiście jak mam potrzebę to pekluję krócej (6 dni), ale staram się peklować dłużej i bez nastrzyku. Nt przykład jutro zadymiam mięsko po 12-tu dniach peklowania. Polecam długie peklowanie mięs :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315555
Udostępnij na innych stronach

Ja zazwyczaj pekluje na 12-14 dni, mam taki problem ze przed świetami szykuje mi sie 3 tygodniowy wyjazd.

Myślałem sobie że przed wyjazdem zapekluje a gdy wrucę na święta to zadymie miesko.

Żona bedzie mieso pilnować, obracać.

Stąd moje pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z peklowaniem ponad 2 tygodnie?

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315564
Udostępnij na innych stronach

czy ktoś ma doświadczenie z peklowaniem ponad 2 tygodnie?

 

Z tego co pamięta to pisu, znaczy się kolego pis67 długo pekluje, a następnie mięso moczy w wodzie, tylko nie pamiętam jak długo. Pisz do pisa na PW.

Ja jutro po wyjęciu z solanki mięsa, będę moczył 1 godzinkę w zimnej wodzie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315572
Udostępnij na innych stronach

Pekluj 2 tygodnie, na trzeci tydzień wystaw pojemnik z mięsem na zewnątrz.

Prawdopodobnie temperatura będzie już poniżej zera i peklowanie ustanie, a mięsu nic się z złego nie stanie.

Najlepiej gdyby temperatura gdzie będzie mięso była bliska zeru.

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315586
Udostępnij na innych stronach

 Zawsze mięso na wędzonki pekluje wg. tabeli Dziadka na max 2 tygodnie,

 

 

Bacuś, ja też kiedyś tak uważałem,

 

 

ja też tak uważam i staram sie peklować dłużej, uważam jednak, że 2 tygodnie starczy i z tego wynikła moja odpowiedź :D Pozdrawiam

 

Polecam długie peklowanie mięs

Ja też :thumbsup:

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8903-peklowanie-na-mokro-jak-d%C5%82ugo/#findComment-315655
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.