Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no Basiu, szacun :clap: Piekny wyrób. Ja jestem miłośnikiem czosnku więc jak będę robił to dam więcej. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326288
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 187
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@paweljack

 

Dziękuję za dobrą radę, tak zrobię. Bulionu dodałam. Co do smaku jest OK, co do konsystencji, muszę dopracować :)

 

Pozdrawiam

 

@baca 48

 

Dziękuję za dobrą radę, będę tak robiła.

 

Pozdrawiam

 

 @Halusia@

 

Dziękuję Halusiu. Czeka mnie jeszcze dużo pracy :thumbsup:

Skuś się, nie pożałujesz, bardzo smaczna kiełbaska, POLECAM :clap::tongue:

 

Pozdrawiam


@ Michał Koperski

 

Dziękuję Michale, ja bym więcej niczego nie dodawała. Przepis jest wręcz idealny, nie ma sie do czego przyczepić. Jak jakaś przyprawa zdominuje inne, może być nieciekawie. To jest jednak tylko moje zdanie, jednak masz prawo spróbować :)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326360
Udostępnij na innych stronach

Witam Was serdecznie, wczoraj już zabrakło sił i czasu na prezentację :)

 

Kolejny wyrób, zaliczony do perełek moich wyrobów to:

 

 

     Parówki Eanny dla wnuków.

 

 

Dodadkowo polecam zajrzeć tutaj

 

Tutaj znajdziecie wszystko o parówkach oraz znajdziecie odpowiedzi na nurtujące pytania.

Trochę czasu trzeba poświęcić, ale warto.

 

Przede wszystkim słowa uznania dla Eanny i Wszystkich co nad tymi parówkami pracowali.

 

Paróweczki smak wyborny. Bardzo pilnowałam całego procesu technologicznego aby czegoś nie sknocić.

Przyznam że napociłam się sporo, jednak zadowolone buzie wnuków wynagrodziły cały trud.

 

W początkowej wersji, miały być dłuższe. Dzieci wolały mniejsze, no to powiązałam na krótsze i po problemie.

Smak taki, że żadna masarnia by takich nie zrobiła. Ale mi skrzydła urosły :D pewnie już teraz nie będę miała wyjścia bo wnuki nie odpuszczą, więc zbieram siły na kolejny raz.

 

Jeszcze raz dziękuję Eanno i pozdrawiam serdecznie.

 

Oto foto-relacja z parówkowych zmagań.

 

 

 

 

 

 

 

post-60338-0-85148200-1389547666_thumb.jpg

post-60338-0-27159800-1389547670_thumb.jpg

post-60338-0-56040800-1389547673_thumb.jpg

post-60338-0-97086100-1389547676_thumb.jpg

post-60338-0-29961700-1389547680_thumb.jpg

post-60338-0-61421400-1389547683_thumb.jpg

post-60338-0-82114200-1389547686_thumb.jpg

post-60338-0-02712300-1389547690_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326373
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolejny wyrób, zaliczony do perełek moich wyrobów to:  
 

 

O nie... nie wytrzymam... ale brniesz do przodu Basiu  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326381
Udostępnij na innych stronach

Oj   Basiu ale szalejesz :)

Chyba całą rodzinę i wszystkich znajomych masz na wyżywieniu.

Zasuwasz jak mała wytwórnia

Gratulację

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326383
Udostępnij na innych stronach

@Kaszubka33

 

Dziękuję bardzo za słowa uznania :)

 

@eli55

 

Dziękuję. Jak masz dzieci to rób i niech dzieci zajadają ze smaczkiem.

 

Pozdrawiam.

 

 

@Halusia@

 

Halusiu, wytrzymasz. Ja bym dla siebie nie robiła paróweczek. Jednak jak zobaczyłam szczęśliwą minę wnuczka Eanny, było to dla mnie sygnałem ataku na te parówki. Ja sobie 4 zatrzymałam, resztę wnukom oddałam i posprzątane :) Polecam, rób bo warto, ale niełatwo :thumbsup:

 

Pozdrawiam.

 

 

@Artur Dor.

 

Arturze, robię dla Nas, dla dzieci i wnuków. Sam robisz to wiesz jak to jest. Ja bym za żadne pieniądze nie sprzedała swoich wyrobów.

Wyroby przeważnie lądują też w zamrażalniku i zawsze jak znalazł :)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326390
Udostępnij na innych stronach

BAsiu  :clap:  parowki wspaniale , a kielbasa dziadka( tez robilam)  wiem ze bardzo dobra i smak mi sie przypomnial. Zaraz jak sie chlodniej zrobi to tez sie za nia zabiore

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326400
Udostępnij na innych stronach

Basiu ależ ty masz tempo, ciężko nadążyć za Tobą :). Kiełbasa dziadka wygląda pięknie, wielkie brawa za dokładny opis twojej produkcji.

Robisz ogromne postępy, widać że masz dobrą rękę do wędlin. Jeżeli to twoje pierwsze parówki to po prostu nie mam pytań. W przekroju wyglądają bardzo fajnie, ładnie odchodzi folia celulozowa. Widać wykonałaś dużo pracy a wiem że trzeba się napracować przy parówkach szczególnie w folii. Ja w sobotę też zrobiłem troszkę paróweczek, pierwszy raz w osłonkach kolagenowych.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326504
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM

 

Dziekuje. Rzeczywiście kiełbaska jest wyborna, wiadomo od kogo przepis :)

Parówki tak samo wyśmienite, ale się natyrałam przy nich ;) ale warto było.

Pozdrawiam Cię serdecznie.

 

@bazylwidzew.

 

Człowieku nie bój się parówek :D 

 

Zadbaj tylko o to, aby nożyk i sitka były ostre, wtedy łatwiej pójdzie. Teraz jest niska temp i z utrzymaniem właściwej temp.przy parówkach nie ma problemu. Zrób z 1/4 porcji czyli z 2,5 kg to dasz radę. Nic nie zdąży się nagrzać. Ja się mieściłam w granicach 8 st.C

Wystarczy się dobrze zorganizowac a to połowa sukcesu.

Zdjęcia przedstawiają  najmniejszą porcję, więc nie ma problemu, dasz radę ale nie sam, do parówek trzeba dwojga :D mi pomagał mąż :)

Trochę potyrasz a jakie zadowolenie będzie.

 

Pozdrawiam i zachęcam do produkcji paróweczek bardzo mniamniutkich.

 

 

@SIVON

 

Tak SIVON napracowałam się, Trzeba sobie urozmaicać menu jak można i jest okazja. Teraz nadchodzi zimno to gorzej będzie z wędzeniem.

To moje pierwsze parówki z tego przepisu Eanny. Przedtem dwa razy robiłam, ale wolę nie wracać do przeszłości :facepalm:

Dziekuję za pochwałę wyrobów. Twoje też sa przecież wspaniałe :clap:

A wrzucałeś foto swoich paróweczek? Nic nie wiem o kolagenowych osłonkach, są lepsze? Kurczę pochwal się też jak możesz jestem ciekawa jak te sołonki wyglądają.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326545
Udostępnij na innych stronach

Basiu!oglądam,czytam i jestem pełna podziwu dla Twojej inwencji twórczej.Jakoś nie mam odwagi tak jak Ty wskoczyć na głęboką wodę.Swoją przygodę rozpoczynam małymi kroczkami.Przyglądam się "kiełbasie Dziadka" i tak myślę czy  można  by ją było zrobić w słoikach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327317
Udostępnij na innych stronach

Witaj Roma.

 

Jaka tam głęboka woda. Jestem dopiero w brodziku!!!!!

Szczerze mówiąc zapaliłam sie do tych wyrobów i tak mnie wciąga i wciąga.......

Jak robiłam tę kiełbasę Dziadka, to pierwsze co zrobiłam jeszcze przed wędzeniem, to sparzyłam w wersji bez wędzenia. Tak samo wybornie smakuje jak nie wiem co. Ja tak myślę, że można by do słoiczka też dać. Trzeba by było z trochę większą zawartością wody zrobić ale to może smak pogorszyć. Kiedyś zabrakło mi jelita do białej, to dodałam trochę wiecej wody plus trochę żelatyny i było w smaku super. Natomiast tej kiełbasy tak do słoików nie robiłam więc nie chcę się wypowiadać.Jak masz jelito to daj do jelita.

 

Pozdrawiam.

Edytowane przez EAnna
porządki w temacie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327496
Udostępnij na innych stronach

Właśnie,że nie mam jelit i nadziewarki.Na razie jestem na etapie kompletowania  sprzętu.W tej chwili mam do dyspozycji zelmera 5

albo  alfę 32 która jak na moje potrzeby jest zbyt wielka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327695
Udostępnij na innych stronach

Roma, jak masz Zellmera to przecież możesz też kichę nadziewać jak byś miała jelita. Hmmmm, pomalutku się obkupisz w sprzęt. Poszukaj tutaj na forum jest kilka przepisów na kiełbasę słoikową, widziałam na str głównej takie przepisy. Powodzenia życzę.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327798
Udostępnij na innych stronach

Kolejny dzień spędziłam jak zwykle, czyli w kuchni.

 

Tylko nie pomyślcie, że jestem żarłocznicą.

Wyrób który sporządziłam jest przeznaczony na jutrzejsze urodziny 85 letniego Seniora Rodziny.

 

Przepis znajduje się tutaj

 

Kiełbasę zrobiłam na specjalne życzenie które brzmiało;

Kiełbasa ma być prawdziwie biała z widocznymi przyprawami, ze zmniejszoną zawartością soli i tłuszczu. Dlatego soli dałam tylko 16g/kg.

Mięso kupiłam jak według życzenia

 

Wieprzowina kl I szynka  1,100 gr

Wieprzowina Kl I łopatka  1,600 gr

Wieprzowina kl II B Boczek 0,800 gr

Tłuszcz drobny Podgardle  0,500 gr 

                                 Razem 4kg

 

Resztę zrobiłam według przepisu.

 

Poniżej fotki z wyrobem.

post-60338-0-96226800-1390080391_thumb.jpg

post-60338-0-10228300-1390080395_thumb.jpg

post-60338-0-43041800-1390080398_thumb.jpg

post-60338-0-67885200-1390080401_thumb.jpg

post-60338-0-99831800-1390080404_thumb.jpg

post-60338-0-42735000-1390080408_thumb.jpg

post-60338-0-57449600-1390080411_thumb.jpg

post-60338-0-64697700-1390080414_thumb.jpg

post-60338-0-91422300-1390080417_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327814
Udostępnij na innych stronach

Niedawno zakończyłam proces sporządzania śledzika, też na specjalne życzenie.

Trochę mi zeszło, tylko zapomniałam o zdjeciach.

 

Śledzika łatwo się robi i dość szybko.

W razie czego podaję przepis.

 

1 kg Matyjasa

Papryka marynowana.

Może być też ogórek konserwowy, ale ja nie miałam.

Cebula

Pieprz

Olej.

Jak kto lubi, można dodać trochę octu.

 

Poniżej foto z gotowego już śledzika.

 

Pozdrawiam

 

 

post-60338-0-97472300-1390081296_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327828
Udostępnij na innych stronach

Witam kolejny raz, aby tym razem przedstawić kolejny swój wyrób.

 

Inspirowałam sie przepisem Dziadka, który znajduje się

 

w tym wątku

 

Trochę zmodyfikowałam sobie ten przepis.

 

Zamiast samej peklosoli dałam 50% sól / 50% peklosól i dałam konkretnie tylko 16g/kg. Czyli po 8 gr soli i peklosoli /kg

 

Dałam wiecej wp kl IIB a mniej wp kl III jako że lubimy mniej tłuste. W młodości było odwrotnie :tongue:

 

Mielonka wyszła jak widać na załączonym foto. Nie jest taka różowiutka i śliczniutka, ale za to ten smak........ :clap: istny

 

delikates, dla mnie rarytas. Nawet galaretka się dobrze wytworzyła, tylko przy wyjmowaniu trochę odpadła.

 

Pozdrawiam wszystkich podczytujących

 

Basia

 

 

 

 

post-60338-0-70368600-1390854794_thumb.jpg

post-60338-0-12369200-1390854798_thumb.jpg

post-60338-0-34386900-1390854801_thumb.jpg

post-60338-0-59520300-1390854804_thumb.jpg

post-60338-0-78319500-1390854807_thumb.jpg

post-60338-0-76147600-1390854810_thumb.jpg

post-60338-0-90638600-1390854813_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-329810
Udostępnij na innych stronach

Basiu.. piękna mielonka.. kolorem się nie przejmuj, najważniejsze że jest zrobiona sposobem domowym i smakuje  :)

Jeszcze spytam... bo mam identyczny szynkowar...ale ja nie mam otworu na termometr... natomiast mam go na dnie szynkowarki  :hmm:

Czemu ten otwór ma służyć to nie mam pojęcia..  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-329816
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.