Michał Koperski Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nie no Basiu, szacun Piekny wyrób. Ja jestem miłośnikiem czosnku więc jak będę robił to dam więcej. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 12 Stycznia 2014 @paweljack Dziękuję za dobrą radę, tak zrobię. Bulionu dodałam. Co do smaku jest OK, co do konsystencji, muszę dopracować Pozdrawiam @baca 48 Dziękuję za dobrą radę, będę tak robiła. Pozdrawiam @Halusia@ Dziękuję Halusiu. Czeka mnie jeszcze dużo pracy Skuś się, nie pożałujesz, bardzo smaczna kiełbaska, POLECAM Pozdrawiam@ Michał Koperski Dziękuję Michale, ja bym więcej niczego nie dodawała. Przepis jest wręcz idealny, nie ma sie do czego przyczepić. Jak jakaś przyprawa zdominuje inne, może być nieciekawie. To jest jednak tylko moje zdanie, jednak masz prawo spróbować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Basiu obserwuje twoje poczynania i jestem pod wielkim wrażeniem Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam Was serdecznie, wczoraj już zabrakło sił i czasu na prezentację Kolejny wyrób, zaliczony do perełek moich wyrobów to: Parówki Eanny dla wnuków. Dodadkowo polecam zajrzeć tutaj Tutaj znajdziecie wszystko o parówkach oraz znajdziecie odpowiedzi na nurtujące pytania.Trochę czasu trzeba poświęcić, ale warto. Przede wszystkim słowa uznania dla Eanny i Wszystkich co nad tymi parówkami pracowali. Paróweczki smak wyborny. Bardzo pilnowałam całego procesu technologicznego aby czegoś nie sknocić.Przyznam że napociłam się sporo, jednak zadowolone buzie wnuków wynagrodziły cały trud. W początkowej wersji, miały być dłuższe. Dzieci wolały mniejsze, no to powiązałam na krótsze i po problemie.Smak taki, że żadna masarnia by takich nie zrobiła. Ale mi skrzydła urosły pewnie już teraz nie będę miała wyjścia bo wnuki nie odpuszczą, więc zbieram siły na kolejny raz. Jeszcze raz dziękuję Eanno i pozdrawiam serdecznie. Oto foto-relacja z parówkowych zmagań. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Bassiu gratulacje , bardzo smacznie wygladaja , musze i ja sprobowac je zrobic :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Kolejny wyrób, zaliczony do perełek moich wyrobów to: O nie... nie wytrzymam... ale brniesz do przodu Basiu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Oj Basiu ale szalejesz Chyba całą rodzinę i wszystkich znajomych masz na wyżywieniu.Zasuwasz jak mała wytwórniaGratulację Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 12 Stycznia 2014 @Kaszubka33 Dziękuję bardzo za słowa uznania @eli55 Dziękuję. Jak masz dzieci to rób i niech dzieci zajadają ze smaczkiem. Pozdrawiam. @Halusia@ Halusiu, wytrzymasz. Ja bym dla siebie nie robiła paróweczek. Jednak jak zobaczyłam szczęśliwą minę wnuczka Eanny, było to dla mnie sygnałem ataku na te parówki. Ja sobie 4 zatrzymałam, resztę wnukom oddałam i posprzątane Polecam, rób bo warto, ale niełatwo Pozdrawiam. @Artur Dor. Arturze, robię dla Nas, dla dzieci i wnuków. Sam robisz to wiesz jak to jest. Ja bym za żadne pieniądze nie sprzedała swoich wyrobów.Wyroby przeważnie lądują też w zamrażalniku i zawsze jak znalazł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 12 Stycznia 2014 BAsiu parowki wspaniale , a kielbasa dziadka( tez robilam) wiem ze bardzo dobra i smak mi sie przypomnial. Zaraz jak sie chlodniej zrobi to tez sie za nia zabiore Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Oto foto-relacja z parówkowych zmagań. Basia parówki super ja niestety cały czas się parówek boję Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Basiu ależ ty masz tempo, ciężko nadążyć za Tobą . Kiełbasa dziadka wygląda pięknie, wielkie brawa za dokładny opis twojej produkcji.Robisz ogromne postępy, widać że masz dobrą rękę do wędlin. Jeżeli to twoje pierwsze parówki to po prostu nie mam pytań. W przekroju wyglądają bardzo fajnie, ładnie odchodzi folia celulozowa. Widać wykonałaś dużo pracy a wiem że trzeba się napracować przy parówkach szczególnie w folii. Ja w sobotę też zrobiłem troszkę paróweczek, pierwszy raz w osłonkach kolagenowych. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 13 Stycznia 2014 @ANNAM Dziekuje. Rzeczywiście kiełbaska jest wyborna, wiadomo od kogo przepis Parówki tak samo wyśmienite, ale się natyrałam przy nich ale warto było.Pozdrawiam Cię serdecznie. @bazylwidzew. Człowieku nie bój się parówek Zadbaj tylko o to, aby nożyk i sitka były ostre, wtedy łatwiej pójdzie. Teraz jest niska temp i z utrzymaniem właściwej temp.przy parówkach nie ma problemu. Zrób z 1/4 porcji czyli z 2,5 kg to dasz radę. Nic nie zdąży się nagrzać. Ja się mieściłam w granicach 8 st.CWystarczy się dobrze zorganizowac a to połowa sukcesu.Zdjęcia przedstawiają najmniejszą porcję, więc nie ma problemu, dasz radę ale nie sam, do parówek trzeba dwojga mi pomagał mąż Trochę potyrasz a jakie zadowolenie będzie. Pozdrawiam i zachęcam do produkcji paróweczek bardzo mniamniutkich. @SIVON Tak SIVON napracowałam się, Trzeba sobie urozmaicać menu jak można i jest okazja. Teraz nadchodzi zimno to gorzej będzie z wędzeniem.To moje pierwsze parówki z tego przepisu Eanny. Przedtem dwa razy robiłam, ale wolę nie wracać do przeszłości Dziekuję za pochwałę wyrobów. Twoje też sa przecież wspaniałe A wrzucałeś foto swoich paróweczek? Nic nie wiem o kolagenowych osłonkach, są lepsze? Kurczę pochwal się też jak możesz jestem ciekawa jak te sołonki wyglądają. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Basiu :clap: wyglądają pysznie. Czego się nie robi dla wnuków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Dziękuję agus Daleko mi do perfekcyjnych parówek Eanny, ale może za którymś tam razem bedą prawie takie same Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Najważniejsze że jest to wyrób Twój - domowy a nie jakaś sieczka ze sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-326559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Basiu!oglądam,czytam i jestem pełna podziwu dla Twojej inwencji twórczej.Jakoś nie mam odwagi tak jak Ty wskoczyć na głęboką wodę.Swoją przygodę rozpoczynam małymi kroczkami.Przyglądam się "kiełbasie Dziadka" i tak myślę czy można by ją było zrobić w słoikach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Witaj Roma. Jaka tam głęboka woda. Jestem dopiero w brodziku!!!!!Szczerze mówiąc zapaliłam sie do tych wyrobów i tak mnie wciąga i wciąga.......Jak robiłam tę kiełbasę Dziadka, to pierwsze co zrobiłam jeszcze przed wędzeniem, to sparzyłam w wersji bez wędzenia. Tak samo wybornie smakuje jak nie wiem co. Ja tak myślę, że można by do słoiczka też dać. Trzeba by było z trochę większą zawartością wody zrobić ale to może smak pogorszyć. Kiedyś zabrakło mi jelita do białej, to dodałam trochę wiecej wody plus trochę żelatyny i było w smaku super. Natomiast tej kiełbasy tak do słoików nie robiłam więc nie chcę się wypowiadać.Jak masz jelito to daj do jelita. Pozdrawiam. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez EAnna porządki w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Właśnie,że nie mam jelit i nadziewarki.Na razie jestem na etapie kompletowania sprzętu.W tej chwili mam do dyspozycji zelmera 5albo alfę 32 która jak na moje potrzeby jest zbyt wielka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Roma, jak masz Zellmera to przecież możesz też kichę nadziewać jak byś miała jelita. Hmmmm, pomalutku się obkupisz w sprzęt. Poszukaj tutaj na forum jest kilka przepisów na kiełbasę słoikową, widziałam na str głównej takie przepisy. Powodzenia życzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Kolejny dzień spędziłam jak zwykle, czyli w kuchni. Tylko nie pomyślcie, że jestem żarłocznicą.Wyrób który sporządziłam jest przeznaczony na jutrzejsze urodziny 85 letniego Seniora Rodziny. Przepis znajduje się tutaj Kiełbasę zrobiłam na specjalne życzenie które brzmiało;Kiełbasa ma być prawdziwie biała z widocznymi przyprawami, ze zmniejszoną zawartością soli i tłuszczu. Dlatego soli dałam tylko 16g/kg.Mięso kupiłam jak według życzenia Wieprzowina kl I szynka 1,100 grWieprzowina Kl I łopatka 1,600 grWieprzowina kl II B Boczek 0,800 grTłuszcz drobny Podgardle 0,500 gr Razem 4kg Resztę zrobiłam według przepisu. Poniżej fotki z wyrobem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Poniżej fotki z wyrobem. Te sznureczki intrygują mnie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Niedawno zakończyłam proces sporządzania śledzika, też na specjalne życzenie.Trochę mi zeszło, tylko zapomniałam o zdjeciach. Śledzika łatwo się robi i dość szybko.W razie czego podaję przepis. 1 kg MatyjasaPapryka marynowana.Może być też ogórek konserwowy, ale ja nie miałam.CebulaPieprzOlej.Jak kto lubi, można dodać trochę octu. Poniżej foto z gotowego już śledzika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-327828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Stycznia 2014 @pis67. No cóż mnie też, he,he. Rzeczywiście nie wygladają sexi. Dobrze, ostatni raz widzisz te sznureczki, popracuję nad tym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-328189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Witam kolejny raz, aby tym razem przedstawić kolejny swój wyrób. Inspirowałam sie przepisem Dziadka, który znajduje się w tym wątku Trochę zmodyfikowałam sobie ten przepis. Zamiast samej peklosoli dałam 50% sól / 50% peklosól i dałam konkretnie tylko 16g/kg. Czyli po 8 gr soli i peklosoli /kg Dałam wiecej wp kl IIB a mniej wp kl III jako że lubimy mniej tłuste. W młodości było odwrotnie Mielonka wyszła jak widać na załączonym foto. Nie jest taka różowiutka i śliczniutka, ale za to ten smak........ istny delikates, dla mnie rarytas. Nawet galaretka się dobrze wytworzyła, tylko przy wyjmowaniu trochę odpadła. Pozdrawiam wszystkich podczytujących Basia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-329810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Basiu.. piękna mielonka.. kolorem się nie przejmuj, najważniejsze że jest zrobiona sposobem domowym i smakuje Jeszcze spytam... bo mam identyczny szynkowar...ale ja nie mam otworu na termometr... natomiast mam go na dnie szynkowarki Czemu ten otwór ma służyć to nie mam pojęcia.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/page/5/#findComment-329816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.