reiden Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2013 Dzień dobry,pytanie może i trywialne, ale nie znalazłem jakiejś sensownej odpowiedzi na nie. Na domiar złego pierwszy wyrób krakowskiej i napełnianie osłonki białkowej wyszło średnio. Próbowałem zwykłym lejkiem do jelit, próbowałem ręcznie ładować farsz i go ubijać. W obu przypadkach rezultaty były dalekie od oczekiwań a do ścisłego napełnienia osłonki białkowej fi 80 sporo brakowało. Jak sobie z tym poradzić? Pozdrawiam, Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2013 Mocno trzymać osłonkę na lejku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2013 Czym nadziewasz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reiden Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2013 Nadziewałem zelmerem 8mką z założonym lejkiem. Lejek jak do jelit wieprzowych (ok 30 mm średnicy). Przy osłonce białkowej fi80 napełnianie jej lejkiem jest kłopotliwe. Zawija się to, zostają puste przestrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2013 Trzeba nałożyć ja na lejek tak jak jelito naturalne. Ale tym zelmerkiem to można sie tylko pobawić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Zelmerkiem możesz zapomnieć o nadziewaniu takich średnic bez odpowiedniego lejka.No na siłę się da, tylko trzeba dobrze potrenować prowadzenie osłonki na lejku.Ty masz trzymać osłonkę, zaciskać na lejku z wyczuciem, a farsz ma wyciskać osłonkę.Chyba muszę filmik zrobić. Edytowane 24 Listopada 2013 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2013 najlepiej i najprościej nadziewarką i odpowiedni lejek do osłonki białkowej,wiążesz jeden koniec i nakładasz na lejek. Ważna sprawa na początku przytrzymać osłonkę żeby zacząć ścisło napełniać farsz.Po napełnieniu jak znajduje się resztka powietrza to trzeba pomasować i przekuć igłą.Dobrze ścisło zawiązać drugi koniec osłonki. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2013 Lejek jak do jelit wieprzowych (ok 30 mm średnicy) Lejek jest wystarczajaco duzy, te 30mm to i tak mozna ledwo objac. Napelnianie zelmerkiem jest trudne ale nie niemozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2013 Napelnianie zelmerkiem jest trudne ale nie niemozliwe. Zgadza się Napełniana zelmerkiem 8 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Listopada 2013 Napełniana zelmerkiem 8 Bardzo ładnie wygląda, mocno nabita ... ale to nie jest krakowska. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Bardzo ładnie wygląda, mocno nabita ... Porad wiele, a sedno sprawy to umiejętne dociśniecie i prawidłowe zawiązanie. Tu nic nie ma do tego sprzęt i sposoby nadziewania . Edytowane 24 Listopada 2013 przez EAnna Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Listopada 2013 ale to nie jest krakowska. Zgadza się to ala Pobiedziska . Za Krakowską jeszcze się nie brałem bo właśnie obawiałem się tego napełniania chociaż kiedyś już próbowałem powalczyć z grubiej rozdrobnioną ( Wp I - krojoną nożem ) . Źle nie było tutaj fotka po małym podsuszeniu . Ale nie ma się co oszukiwać nadziewarka to nadziewarka . Pozdrawiam Dodano: 24 listopad 2013 - 20:23 Tu nic nie ma do tego sprzęt i sposoby nadziewania . 100 % racji DZIADKU . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Listopada 2013 Ja tam się nie znam, i być może nawet nie jestem godny zabierać głosu w jednym wątku z zawodowcami, ale jak sobie przypomnę próby nadziewania a'la krakowskiej zelmerkiem numer 5, to pamiętam problem z nierównomiernym rozłożeniem farszu w batonach. Masa wiążąca zawsze jakoś łatwiej wychodziła, a większe kawałki z trudem przeciskały się przez lejek.Posiadając małą maszynkę trzeba jednak używać mniejszych sitek i ... odkładać kasę na nadziewarkę Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Listopada 2013 cytat - ,,Bardzo ładnie wygląda, mocno nabita''Porad wiele, a sedno sprawy to umiejętne dociśniecie i prawidłowe zawiązanie. Tu nic nie ma do tego sprzęt i sposoby nadziewania .Jak się nie umie umiejętnie docisnąć i prawidłowo zawiązać to sprzęt ma największe znaczenie niestety. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Listopada 2013 Dziadku, jak się kogoś cytuje, to należy podać autora wypowiedzi, bo inaczej można być posądzonym o jakieś manipulacje Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Posiadając małą maszynkę trzeba jednak używać mniejszych sitek i ... odkładać kasę na nadziewarkę Z tego co wiem..to posiadając mniejszą maszynkę np. Zelmera ,trzeba użyć sitek o 2 nr większych (np. zamiast 10 dać 12) .Przynajmniej mnie tak Arkadiusz nauczył. A Dziadek ma rację ,że wiązanie i dociśnięcie jest bardzo ważne.. Edytowane 24 Listopada 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Listopada 2013 Przepraszam, ale nie mogę na razie opanować tej funkcji . Wyraziłem opinię, że najlepszy sprzęt nic nie pomoże, gdy operator najbardziej ściśle nadzieje , a cały efekt zgubi przy nie umiejętnym wiązaniu. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Listopada 2013 Małgoś,ale do krakowskiej kawałki powinny być troszkę większe niż 12 mm - a to przy zelmerku nr 5 jest niewykonalne, nawet przy użyciu szarpaka.Na małą średnicę gardzieli w tej maszynce to nawet Arkadiusz nic nie poradzi.Uwagi Arkadiusza są oczywiście słuszne w przypadku większych maszynek. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) a to przy zelmerku nr 5 jest niewykonalne, nawet przy użyciu szarpaka. Ja mam Zelmera Diana 886,5..więc do swojej maszynki się odniosłam. Zresztą,po ostatnim przepracowaniu 30 kg mięsa na tej maszynce stwierdziłam,że muszę poprosić "Mikołaja" o jakiegoś Wilka..bo nie dość ,że usprawni mi to pracę a i nie będzie miażdżyć wsadu ,jak w przypadku Zelmera. Edytowane 24 Listopada 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Listopada 2013 też się za jakąś większą maszynką rozglądam ... ale ja to niegrzeczny jestem i mi Mikołaj tylko apexa przywiezie, podróbę zresztą ... jak w ogóle zdąży he he Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Listopada 2013 witam jak chodzi o osłonki fi 80 mój sposób jest następujący.Nadziewam maszynką alfa 10 nakładam osłonkę bezpośrednio na korpus ,w maszynce jest sam ślimak , z mojej niewielkiej praktyki wynika że ok 35 cm osłonki fi 80 wychodzi baton o wadze ok kilograma.Robota idzie rewelacyjnie .I jak Dziadek słusznie napisał ścisłe wiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Listopada 2013 Piotrusiu, tutaj chodzi o problemy z nadziewaniem maszynka elektryczną, a nie ręczną. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Listopada 2013 aha myślałem że kolega szuka jakiegoś dobrego sposobu nie zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Listopada 2013 Nie ma sprawy. Twój opis także się na pewno przyda. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reiden Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Listopada 2013 Dziękuję wszystkim za rady. Krakowską robiłem pierwszy raz w życiu (to moje drugie wędzenie w ogóle ). Lejek jakim próbowałem napełnić osłonkę to ten od Mira ze sklepu: http://www.wyroby-domowe.pl/lejek-plastikowy-maszynki-p-69.html . O ile z napełnianiem jelit radzi sobie wyśmienicie, o tyle z osłonką białkową nie dałem rady. Mają rację CI, którzy piszą, że napełnienie takiej osłonki na zelmerze 8mce nie jest niemożliwe, aczkolwiek trudne. Ja robiłem to pierwszy raz i głównym problemem było zatykanie rowków odpowietrzających przez osłonkę, którą dociskałem ręką i luźne układanie się farszu w osłonce. to w połączeniu z tą %#% gardzielą zelmera i zasysającym się popychaczem sprawiło, że napełnienie zwyczajnie nie wyszło jak należy. Dodatkowo zastanawiam się jak to będzie z parówkami które chciałbym dla syna zrobić (czekam na zamówioną cielęcinę. Pewnie macie rację, że nadziewarka byłaby ogromnym ułatwieniem. Przeglądałem tematy na forum poświęcone nadziewarkom, problem polega jednak na tym, że we wszystkich przeglądanych postach nadziewarki (zachwalane lub krytykowane) pokazywane były na linkach które najczęściej już nie działają. Nie wiem teraz, czy usiłować walczyć ze świeżo kupioną maszynką i napełnianiem za jej pomocą osłonek białkowych i parówek (musiałbym chyba zainwestować w lejki stalowe od mira ze sklepu (fi 12 i 34 razem 78zł + przesyłka) czy szukać jakiejś nadziewarki którą miałbym gdzie zamocować i schować po skończonej pracy. Kwestia nadziewarki to w ogóle osobny temat i zdaje się, że muszę jeszcze poczytać trochę forum, może coś uda mi się sensownego i w dobrej cenie znaleźć... PS. Krakowska jest smaczna, chociaż napowietrzona strasznie :/ No nic, te 2kg się zje Pozdrawiam, Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.