Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

pytanie może i trywialne, ale nie znalazłem jakiejś sensownej odpowiedzi na nie. Na domiar złego pierwszy wyrób krakowskiej i napełnianie osłonki białkowej wyszło średnio. Próbowałem zwykłym lejkiem do jelit, próbowałem ręcznie ładować farsz i go ubijać. W obu przypadkach rezultaty były dalekie od oczekiwań a do ścisłego napełnienia osłonki białkowej fi 80 sporo brakowało. Jak sobie z tym poradzić?

 

Pozdrawiam, Leszek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/
Udostępnij na innych stronach

Mocno trzymać osłonkę na lejku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315638
Udostępnij na innych stronach

Czym nadziewasz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315641
Udostępnij na innych stronach

Nadziewałem zelmerem 8mką z założonym lejkiem. Lejek jak do jelit wieprzowych (ok 30 mm średnicy). Przy osłonce białkowej fi80 napełnianie jej lejkiem jest kłopotliwe. Zawija się to, zostają puste przestrzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315649
Udostępnij na innych stronach

Trzeba nałożyć ja na lejek tak jak jelito naturalne. Ale tym zelmerkiem to można sie tylko pobawić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315650
Udostępnij na innych stronach

Zelmerkiem możesz zapomnieć o nadziewaniu takich średnic bez odpowiedniego lejka.

No na siłę się da, tylko trzeba dobrze potrenować prowadzenie osłonki na lejku.

Ty masz trzymać osłonkę, zaciskać na lejku z wyczuciem, a farsz ma wyciskać osłonkę.

Chyba muszę filmik zrobić.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315651
Udostępnij na innych stronach

:) najlepiej i najprościej nadziewarką i odpowiedni lejek do osłonki białkowej,wiążesz jeden koniec i nakładasz na lejek.

 

Ważna sprawa na początku przytrzymać osłonkę żeby zacząć ścisło napełniać farsz.Po napełnieniu jak znajduje się resztka powietrza to trzeba pomasować i przekuć igłą.Dobrze ścisło zawiązać drugi koniec osłonki. :)

 

post-41869-0-51499000-1385301821_thumb.jpg

 

post-41869-0-59407100-1385301830_thumb.jpg

 

post-41869-0-83771300-1385301842_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315657
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lejek jak do jelit wieprzowych (ok 30 mm średnicy)

Lejek jest wystarczajaco duzy, te 30mm to i tak mozna ledwo objac. Napelnianie zelmerkiem jest trudne ale nie niemozliwe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315693
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napełniana zelmerkiem 8

 

Bardzo ładnie wygląda, mocno nabita ... ale to nie jest krakowska.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315759
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo ładnie wygląda, mocno nabita ...

Porad wiele, a sedno sprawy to umiejętne dociśniecie  i prawidłowe zawiązanie. Tu nic nie ma do tego sprzęt i sposoby nadziewania .

Edytowane przez EAnna
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315762
Udostępnij na innych stronach

ale to nie jest krakowska.

 

 

Zgadza się :) to ala Pobiedziska . Za Krakowską jeszcze się nie brałem bo właśnie obawiałem się tego napełniania chociaż kiedyś już próbowałem powalczyć z grubiej rozdrobnioną ( Wp I - krojoną nożem ) . Źle nie było tutaj fotka po małym podsuszeniu . Ale nie ma się co oszukiwać nadziewarka to nadziewarka . Pozdrawiam

 

post-40628-0-72171600-1385320992_thumb.jpg

 

Dodano: 24 listopad 2013 - 20:23

 

 

Tu nic nie ma do tego sprzęt i sposoby nadziewania .

 

100 % racji DZIADKU :yes: . Serdecznie pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315765
Udostępnij na innych stronach

Ja tam się nie znam, i być może nawet nie jestem godny zabierać głosu w jednym wątku z zawodowcami, ale jak sobie przypomnę próby nadziewania a'la krakowskiej zelmerkiem numer 5, to pamiętam problem z nierównomiernym rozłożeniem farszu w batonach. Masa wiążąca zawsze jakoś łatwiej wychodziła, a większe kawałki z trudem przeciskały się przez lejek.

Posiadając małą maszynkę trzeba jednak używać mniejszych sitek i ... odkładać kasę na nadziewarkę :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315773
Udostępnij na innych stronach

 cytat - ,,Bardzo ładnie wygląda, mocno nabita''

Porad wiele, a sedno sprawy to umiejętne dociśniecie  i prawidłowe zawiązanie. Tu nic nie ma do tego sprzęt i sposoby nadziewania .

Jak się nie umie umiejętnie docisnąć i prawidłowo zawiązać to sprzęt ma największe znaczenie niestety.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315774
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, jak się kogoś cytuje, to należy podać autora wypowiedzi, bo inaczej można być posądzonym o jakieś manipulacje :hmm:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315781
Udostępnij na innych stronach

Posiadając małą maszynkę trzeba jednak używać mniejszych sitek i ... odkładać kasę na nadziewarkę :)

 

Z tego co wiem..to posiadając mniejszą maszynkę np. Zelmera ,trzeba użyć sitek o 2 nr większych (np. zamiast 10 dać 12) .Przynajmniej mnie tak Arkadiusz nauczył.

 

A Dziadek ma rację ,że wiązanie i dociśnięcie jest bardzo ważne..

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315782
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, ale nie mogę na razie opanować tej funkcji .  Wyraziłem opinię, że najlepszy sprzęt nic nie pomoże, gdy operator najbardziej ściśle nadzieje , a cały efekt zgubi przy nie umiejętnym wiązaniu.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315787
Udostępnij na innych stronach

Małgoś,ale do krakowskiej kawałki powinny być troszkę większe niż 12 mm - a to przy zelmerku nr 5 jest niewykonalne, nawet przy użyciu szarpaka.

Na małą średnicę gardzieli w tej maszynce to nawet Arkadiusz nic nie poradzi.

Uwagi Arkadiusza są oczywiście słuszne w przypadku większych maszynek.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315793
Udostępnij na innych stronach

a to przy zelmerku nr 5 jest niewykonalne, nawet przy użyciu szarpaka.

 

Ja mam Zelmera Diana 886,5..więc do swojej maszynki się odniosłam. Zresztą,po ostatnim przepracowaniu 30 kg mięsa na tej maszynce stwierdziłam,że muszę poprosić "Mikołaja" o jakiegoś Wilka..bo nie dość ,że usprawni mi to pracę a i nie będzie miażdżyć wsadu ,jak w przypadku Zelmera.

 

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315798
Udostępnij na innych stronach

też się za jakąś większą maszynką rozglądam ... ale ja to niegrzeczny jestem :( i mi Mikołaj tylko apexa przywiezie, podróbę zresztą  ... jak w ogóle zdąży he he

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315800
Udostępnij na innych stronach

witam jak chodzi o osłonki fi 80 mój sposób jest następujący.Nadziewam maszynką alfa 10 nakładam osłonkę bezpośrednio na korpus ,w maszynce jest sam ślimak , z mojej niewielkiej praktyki wynika że ok 35 cm osłonki fi 80 wychodzi baton o wadze ok kilograma.Robota idzie rewelacyjnie .I jak Dziadek słusznie napisał ścisłe wiązanie

post-59142-0-90747800-1385328487_thumb.jpg

post-59142-0-86252100-1385328499_thumb.jpg

post-59142-0-36317700-1385328528_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315863
Udostępnij na innych stronach

Piotrusiu, tutaj chodzi o problemy z nadziewaniem maszynka elektryczną, a nie ręczną.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315864
Udostępnij na innych stronach

Nie ma sprawy. Twój opis także się na pewno przyda. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315868
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za rady. 

Krakowską robiłem pierwszy raz w życiu (to moje drugie wędzenie w ogóle :) ). Lejek jakim próbowałem napełnić osłonkę to ten od Mira ze sklepu: http://www.wyroby-domowe.pl/lejek-plastikowy-maszynki-p-69.html . O ile z napełnianiem jelit radzi sobie wyśmienicie, o tyle z osłonką białkową nie dałem rady. Mają rację CI, którzy piszą, że napełnienie takiej osłonki na zelmerze 8mce nie jest niemożliwe, aczkolwiek trudne. Ja robiłem to pierwszy raz i głównym problemem było zatykanie rowków odpowietrzających przez osłonkę, którą dociskałem ręką i luźne układanie się farszu w osłonce. to w połączeniu z tą %#% gardzielą zelmera i zasysającym się popychaczem sprawiło, że napełnienie zwyczajnie nie wyszło jak należy. Dodatkowo zastanawiam się jak to będzie z parówkami które chciałbym dla syna zrobić (czekam na zamówioną cielęcinę. Pewnie macie rację, że nadziewarka byłaby ogromnym ułatwieniem. Przeglądałem tematy na forum poświęcone nadziewarkom, problem polega jednak na tym, że we wszystkich przeglądanych postach nadziewarki (zachwalane lub krytykowane) pokazywane były na linkach które najczęściej już nie działają. 

Nie wiem teraz, czy usiłować walczyć ze świeżo kupioną maszynką i napełnianiem za jej pomocą osłonek białkowych i parówek (musiałbym chyba zainwestować w lejki stalowe od mira ze sklepu (fi 12 i 34 razem 78zł + przesyłka) czy szukać jakiejś nadziewarki którą miałbym gdzie zamocować i schować po skończonej pracy. Kwestia nadziewarki to w ogóle osobny temat i zdaje się, że muszę jeszcze poczytać trochę forum, może coś uda mi się sensownego i w dobrej cenie znaleźć...

 

PS. Krakowska jest smaczna, chociaż napowietrzona strasznie :/ No nic, te 2kg się zje :)

 

Pozdrawiam, Leszek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8915-nape%C5%82nianie-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-315958
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.