Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

to ja osobiście moczę w ciepłej wodzie około 1 godz.
 

I tu masz błąd .... minimum 6-10 h moczenia po odlaniu pierwszej wody z solą.

I będziesz w domu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325341
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

to ja osobiście moczę w ciepłej wodzie około 1 godz.
 

I tu masz błąd .... minimum 6-10 h moczenia po odlaniu pierwszej wody z solą.

I będziesz w domu.

 

Dzięki za cenna uwagę. Tak sobie myślę: jak namoczyłem o 9 rano jelita , a do godz. 16 nadziewałem to chyba się wymoczyły wystarczająco :)))))

A propo przypraw do kabanosów to myślałem, że za dużo dałem gałki muszkatołowej , bo przyprawy dodawałem na podstawie danych od Dziadka, ale widzę że smak  jest rewelacyjny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325346
Udostępnij na innych stronach

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325348
Udostępnij na innych stronach

 A może by tak użyć przyrządu do nakładania jelit wymyślonego przez @Dziadka

Niestety nie mogę załadować zdjęcia (wyświetla mi się - nie masz uprawnień do wysyłanie tego rodzaju postów) 

Edytowane przez jagra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325447
Udostępnij na innych stronach

Jagra, skopiuj zdjęcia na swój dysk i wklej je ze swego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325449
Udostępnij na innych stronach

 

 

miro, dnia 07 Sty 2014 - 21:04, napisał: A gdzie klajsyfikacja łopatki    była ale brak zdjęć Najgorsze było nadziewanie tych jelit ))))))))

To podaj wyniki tej klasyfikacji proszę, aby inni mogli skorzystać.

 

 

Pokroiłem w kawałki małe i moczyłem  2,5 dnia oczywiście peklosól , ja dodaje 90 gr peklosoli na 1 litr wody.

Co to za technologia? 

Dlaczego nie peklowałeś na sucho?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325451
Udostępnij na innych stronach

 A może by tak użyć przyrządu do nakładania jelit wymyślonego przez @Dziadka

Niestety nie mogę załadować zdjęcia (wyświetla mi się - nie masz uprawnień do wysyłanie tego rodzaju postów) 

Widziałem, może ktoś odkupi pomysł, zacznie produkować i sprzedawać, z lejkami dają radę, to i z drucikami dadzą.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325455
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś Miro miał je w ofercie

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325461
Udostępnij na innych stronach

 

miro, dnia 07 Sty 2014 - 21:04, napisał: A gdzie klajsyfikacja łopatki    była ale brak zdjęć Najgorsze było nadziewanie tych jelit ))))))))

To podaj wyniki tej klasyfikacji proszę, aby inni mogli skorzystać.

 

Klasyfikowałem według Dziadka - niestety nie zapisałem tych danych .

 

 

Pokroiłem w kawałki małe i moczyłem  2,5 dnia oczywiście peklosól , ja dodaje 90 gr peklosoli na 1 litr wody.

Co to za technologia? 

Dlaczego nie peklowałeś na sucho?

 

Na sucho robię ryby soląc solą kuchenną , a do mięsa uważam że powinno się mięso peklować na mokro, bo kiełbasy nie będą tak się szybko psuły. Nie polecam na sucho jeśli chcesz dłużej potrzymać kiełbasy. Mięso pokrojone na kawałki peklowałem na mokro 2,5 dnia oczywiście bez przypraw , tylko była peklosól (ja dodaje 90 gr peklosoli na 1 litr wody) . Musze przyznać że smaki kiełbasy po uwędzeniu i pieczeniu, wyszły rewelacyjne !!!!

Edytowane przez Damianek77
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325514
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo kiełbasy nie będą tak się szybko psuły. Nie polecam na sucho jeśli chcesz dłużej potrzymać kiełbasy.

Jest właśnie zupełnie odwrotnie!  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325515
Udostępnij na innych stronach

Bez wody nie ma życia - bakterie też tak myślą ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325516
Udostępnij na innych stronach

 

bo kiełbasy nie będą tak się szybko psuły. Nie polecam na sucho jeśli chcesz dłużej potrzymać kiełbasy.

Uważasz że jak pekluję przez 7 dni szynke na mokro to nie bedzie taką trwała jak bym peklował na sucho ? !!! Rozmawiałem z ludzmi z mazur którzy od pokoleń wędza i uważaja że jest odwrotnie co Ty uważasz. To samo jest z kiełbasą jak peklujesz na mokro to woda z solą bardziej przenika do mięsa i je konserwuje.

 

 

 A może by tak użyć przyrządu do nakładania jelit wymyślonego przez @Dziadka

Niestety nie mogę załadować zdjęcia (wyświetla mi się - nie masz uprawnień do wysyłanie tego rodzaju postów) 

Widziałem, może ktoś odkupi pomysł, zacznie produkować i sprzedawać, z lejkami dają radę, to i z drucikami dadzą.

 

Czytałem ten wątek na forum, ale nie miałem czasu na wykonanie takiego narzedzia ze szprych :))))

Edytowane przez Damianek77
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325520
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo rozumiem, co oznacza cytowanie mojego posta,. którego nie napisałem. ;)

Na Mazurach chłopaki mogą sobie peklować mięso na kiełbasy nawet w maślance. :D

Na tym forum pozwalamy na wiele eksperymentów, ale nie na burzenie podstaw technologii, zwłaszcza technologii produkcji tak popularnych wyrobów jak kiełbasy.  

Jeszcze raz piszę, że mięso na kiełbasy peklujemy TYLKO NA SUCHO!!! Jest wprawdzie chyba jeden, czy dwa wyjątki od tej generalnej zasady, ale one nas nie dotyczą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325523
Udostępnij na innych stronach

Bez wody nie ma życia - bakterie też tak myślą ;)

Maad  :D  :D  :D  :clap:  :clap:  :clap:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325526
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo rozumiem, co oznacza cytowanie mojego posta,. którego nie napisałem. ;)

Na Mazurach chłopaki mogą sobie peklować mięso na kiełbasy nawet w maślance. :D

Na tym forum pozwalamy na wiele eksperymentów, ale nie na burzenie podstaw technologii, zwłaszcza technologii produkcji tak popularnych wyrobów jak kiełbasy.  

Jeszcze raz piszę, że mięso na kiełbasy peklujemy TYLKO NA SUCHO!!! Jest wprawdzie chyba jeden, czy dwa wyjątki od tej generalnej zasady, ale one nas nie dotyczą.

A próbowałeś na mokro , całkiem fajne smaki . Co daje peklowanie na sucho kiełbas w stosunku do peklowania na mokro ?

 

Bez wody nie ma życia - bakterie też tak myślą ;)

Maad  :D  :D  :D  :clap:  :clap:  :clap:

 

Powinno być bez wódy nie ma życia - bakterie tez tak myślą :)))))))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325527
Udostępnij na innych stronach

No i gitara. Niech robią co chcą "jak mówi Owsiak". ;) Tutaj jednak trzeba uważać co się pisze. 


Bezpieczeństwo ponad wszystko! Mięso rozdrobnione, ma o wiele większą powierzchnię niż mięso w bryle. Jeśli tak, to jest na nim proporcjonalnie więcej bakterii, które będą się szybko rozwijały w sprzyjających warunkach. Takie warunki daje im woda zwłaszcza, że chcąc zapeklować na mokro mięso na kiełbasy, należałoby ustalić odpowiednie stężenie solanki (ok. 2-3%!!!). Nie może być wysokie, bo kiełbasa będzie za słona. Pozostaje więc peklowanie w bardzo "słabej" solance, która praktycznie nie działa bakteriobójczo, a wręcz przeciwnie, stwarza sprzyjające warunki do szybkiego rozwoju niektórych rodzajów drobnoustrojów. Co mamy? Nieznany stopień zasolenia mięsa i całą masę najróżniejszych bakterii (to najważniejsze wady). Czy w takim razie warto? Przecież lepiej rozdrobnione mięso zasypać odmierzoną dawką peklosoli, która ustala już ostateczny stopień słoności produktu końcowego i bez udziału wody zewnętrznej dobrze chroni mięso przed skażeniami. Dlatego 99,9% wszystkich kiełbas robi się w oparciu o zastosowanie procesu suchego peklowania rozdrobnionego mięsa,

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325537
Udostępnij na innych stronach

 

Nie bardzo rozumiem, co oznacza cytowanie mojego posta,. którego nie napisałem. ;)

Na Mazurach chłopaki mogą sobie peklować mięso na kiełbasy nawet w maślance. :D

Na tym forum pozwalamy na wiele eksperymentów, ale nie na burzenie podstaw technologii, zwłaszcza technologii produkcji tak popularnych wyrobów jak kiełbasy.  

Jeszcze raz piszę, że mięso na kiełbasy peklujemy TYLKO NA SUCHO!!! Jest wprawdzie chyba jeden, czy dwa wyjątki od tej generalnej zasady, ale one nas nie dotyczą.

A próbowałeś na mokro , całkiem fajne smaki . Co daje peklowanie na sucho kiełbas w stosunku do peklowania na mokro ?

 

Bez wody nie ma życia - bakterie też tak myślą ;)

         

 

Powinno być bez wódy nie ma życia - bakterie tez tak myślą :)))))))

 

Damianek77 :)  powinno być z wódą nie ma życia :)   ja osobiście w przypadku kiełbas dojrzewających i podsuszanych często dodaje alkohol , oprócz walorów wizualnych, smakowych jest to konserwant :)  pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325544
Udostępnij na innych stronach

:) na Warmii i Mazurach :D jest wolna amerykanka,chłopaki robią jak chcą i co chcą :D jak to mówi Okrasa ,,łamie przepisy,, :):D

Oj ja bym tak na forum nie pisał :) Na zlotach cię spiją i opierdzielą że tak ich obczerniasz :)))))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325550
Udostępnij na innych stronach

Damianek, to co napisałem o peklowaniu suchym, potraktuj naprawdę poważnie. Peklowanie mokre mięsa na kiełbasy to gra nie warta świeczki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325551
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.