miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Stycznia 2014 to ja osobiście moczę w ciepłej wodzie około 1 godz. I tu masz błąd .... minimum 6-10 h moczenia po odlaniu pierwszej wody z solą.I będziesz w domu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Stycznia 2014 to ja osobiście moczę w ciepłej wodzie około 1 godz. I tu masz błąd .... minimum 6-10 h moczenia po odlaniu pierwszej wody z solą.I będziesz w domu. Dzięki za cenna uwagę. Tak sobie myślę: jak namoczyłem o 9 rano jelita , a do godz. 16 nadziewałem to chyba się wymoczyły wystarczająco ))))A propo przypraw do kabanosów to myślałem, że za dużo dałem gałki muszkatołowej , bo przyprawy dodawałem na podstawie danych od Dziadka, ale widzę że smak jest rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Stycznia 2014 To poczytaj tu: http://wyrobydomowe.blog.pl/category/porady/przygotowanie-jelit-naturalnych/O solance nie wiedziałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) A może by tak użyć przyrządu do nakładania jelit wymyślonego przez @DziadkaNiestety nie mogę załadować zdjęcia (wyświetla mi się - nie masz uprawnień do wysyłanie tego rodzaju postów) Edytowane 8 Stycznia 2014 przez jagra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jagra, skopiuj zdjęcia na swój dysk i wklej je ze swego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Stycznia 2014 miro, dnia 07 Sty 2014 - 21:04, napisał: A gdzie klajsyfikacja łopatki była ale brak zdjęć Najgorsze było nadziewanie tych jelit )))))))) To podaj wyniki tej klasyfikacji proszę, aby inni mogli skorzystać. Pokroiłem w kawałki małe i moczyłem 2,5 dnia oczywiście peklosól , ja dodaje 90 gr peklosoli na 1 litr wody. Co to za technologia? Dlaczego nie peklowałeś na sucho? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Stycznia 2014 A może by tak użyć przyrządu do nakładania jelit wymyślonego przez @DziadkaNiestety nie mogę załadować zdjęcia (wyświetla mi się - nie masz uprawnień do wysyłanie tego rodzaju postów) Widziałem, może ktoś odkupi pomysł, zacznie produkować i sprzedawać, z lejkami dają radę, to i z drucikami dadzą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Kiedyś Miro miał je w ofercie Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) miro, dnia 07 Sty 2014 - 21:04, napisał: A gdzie klajsyfikacja łopatki była ale brak zdjęć Najgorsze było nadziewanie tych jelit ))))))))To podaj wyniki tej klasyfikacji proszę, aby inni mogli skorzystać. Klasyfikowałem według Dziadka - niestety nie zapisałem tych danych . Pokroiłem w kawałki małe i moczyłem 2,5 dnia oczywiście peklosól , ja dodaje 90 gr peklosoli na 1 litr wody.Co to za technologia? Dlaczego nie peklowałeś na sucho? Na sucho robię ryby soląc solą kuchenną , a do mięsa uważam że powinno się mięso peklować na mokro, bo kiełbasy nie będą tak się szybko psuły. Nie polecam na sucho jeśli chcesz dłużej potrzymać kiełbasy. Mięso pokrojone na kawałki peklowałem na mokro 2,5 dnia oczywiście bez przypraw , tylko była peklosól (ja dodaje 90 gr peklosoli na 1 litr wody) . Musze przyznać że smaki kiełbasy po uwędzeniu i pieczeniu, wyszły rewelacyjne !!!! Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Damianek77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Stycznia 2014 bo kiełbasy nie będą tak się szybko psuły. Nie polecam na sucho jeśli chcesz dłużej potrzymać kiełbasy. Jest właśnie zupełnie odwrotnie! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Bez wody nie ma życia - bakterie też tak myślą Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) bo kiełbasy nie będą tak się szybko psuły. Nie polecam na sucho jeśli chcesz dłużej potrzymać kiełbasy.Uważasz że jak pekluję przez 7 dni szynke na mokro to nie bedzie taką trwała jak bym peklował na sucho ? !!! Rozmawiałem z ludzmi z mazur którzy od pokoleń wędza i uważaja że jest odwrotnie co Ty uważasz. To samo jest z kiełbasą jak peklujesz na mokro to woda z solą bardziej przenika do mięsa i je konserwuje. A może by tak użyć przyrządu do nakładania jelit wymyślonego przez @DziadkaNiestety nie mogę załadować zdjęcia (wyświetla mi się - nie masz uprawnień do wysyłanie tego rodzaju postów) Widziałem, może ktoś odkupi pomysł, zacznie produkować i sprzedawać, z lejkami dają radę, to i z drucikami dadzą. Czytałem ten wątek na forum, ale nie miałem czasu na wykonanie takiego narzedzia ze szprych ))) Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Damianek77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Nie bardzo rozumiem, co oznacza cytowanie mojego posta,. którego nie napisałem. Na Mazurach chłopaki mogą sobie peklować mięso na kiełbasy nawet w maślance. Na tym forum pozwalamy na wiele eksperymentów, ale nie na burzenie podstaw technologii, zwłaszcza technologii produkcji tak popularnych wyrobów jak kiełbasy. Jeszcze raz piszę, że mięso na kiełbasy peklujemy TYLKO NA SUCHO!!! Jest wprawdzie chyba jeden, czy dwa wyjątki od tej generalnej zasady, ale one nas nie dotyczą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Bez wody nie ma życia - bakterie też tak myślą Maad Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Nie bardzo rozumiem, co oznacza cytowanie mojego posta,. którego nie napisałem. Na Mazurach chłopaki mogą sobie peklować mięso na kiełbasy nawet w maślance. Na tym forum pozwalamy na wiele eksperymentów, ale nie na burzenie podstaw technologii, zwłaszcza technologii produkcji tak popularnych wyrobów jak kiełbasy. Jeszcze raz piszę, że mięso na kiełbasy peklujemy TYLKO NA SUCHO!!! Jest wprawdzie chyba jeden, czy dwa wyjątki od tej generalnej zasady, ale one nas nie dotyczą.A próbowałeś na mokro , całkiem fajne smaki . Co daje peklowanie na sucho kiełbas w stosunku do peklowania na mokro ? Bez wody nie ma życia - bakterie też tak myślą Maad Powinno być bez wódy nie ma życia - bakterie tez tak myślą )))))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 8 Stycznia 2014 na Warmii i Mazurach jest wolna amerykanka,chłopaki robią jak chcą i co chcą jak to mówi Okrasa ,,łamie przepisy,, Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) No i gitara. Niech robią co chcą "jak mówi Owsiak". Tutaj jednak trzeba uważać co się pisze. Bezpieczeństwo ponad wszystko! Mięso rozdrobnione, ma o wiele większą powierzchnię niż mięso w bryle. Jeśli tak, to jest na nim proporcjonalnie więcej bakterii, które będą się szybko rozwijały w sprzyjających warunkach. Takie warunki daje im woda zwłaszcza, że chcąc zapeklować na mokro mięso na kiełbasy, należałoby ustalić odpowiednie stężenie solanki (ok. 2-3%!!!). Nie może być wysokie, bo kiełbasa będzie za słona. Pozostaje więc peklowanie w bardzo "słabej" solance, która praktycznie nie działa bakteriobójczo, a wręcz przeciwnie, stwarza sprzyjające warunki do szybkiego rozwoju niektórych rodzajów drobnoustrojów. Co mamy? Nieznany stopień zasolenia mięsa i całą masę najróżniejszych bakterii (to najważniejsze wady). Czy w takim razie warto? Przecież lepiej rozdrobnione mięso zasypać odmierzoną dawką peklosoli, która ustala już ostateczny stopień słoności produktu końcowego i bez udziału wody zewnętrznej dobrze chroni mięso przed skażeniami. Dlatego 99,9% wszystkich kiełbas robi się w oparciu o zastosowanie procesu suchego peklowania rozdrobnionego mięsa, Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Nie bardzo rozumiem, co oznacza cytowanie mojego posta,. którego nie napisałem. Na Mazurach chłopaki mogą sobie peklować mięso na kiełbasy nawet w maślance. Na tym forum pozwalamy na wiele eksperymentów, ale nie na burzenie podstaw technologii, zwłaszcza technologii produkcji tak popularnych wyrobów jak kiełbasy. Jeszcze raz piszę, że mięso na kiełbasy peklujemy TYLKO NA SUCHO!!! Jest wprawdzie chyba jeden, czy dwa wyjątki od tej generalnej zasady, ale one nas nie dotyczą.A próbowałeś na mokro , całkiem fajne smaki . Co daje peklowanie na sucho kiełbas w stosunku do peklowania na mokro ? Bez wody nie ma życia - bakterie też tak myślą Powinno być bez wódy nie ma życia - bakterie tez tak myślą )))))) Damianek77 powinno być z wódą nie ma życia ja osobiście w przypadku kiełbas dojrzewających i podsuszanych często dodaje alkohol , oprócz walorów wizualnych, smakowych jest to konserwant pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 8 Stycznia 2014 na Warmii i Mazurach jest wolna amerykanka,chłopaki robią jak chcą i co chcą jak to mówi Okrasa ,,łamie przepisy,, Oj ja bym tak na forum nie pisał Na zlotach cię spiją i opierdzielą że tak ich obczerniasz )))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Damianek, to co napisałem o peklowaniu suchym, potraktuj naprawdę poważnie. Peklowanie mokre mięsa na kiełbasy to gra nie warta świeczki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Wcale nie neguje Twoich rad i nie mam takiego zamiaru. Spokojnie sobie uaktualniłem receptę związaną z kiełbasą. Dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/4/#findComment-325644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.