Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jak buszuje po tym forum to szybko głodny się robię... :)

 

 

 Prosta rada :D    . Jak najszybciej zrób coś do  jedzonka . Najprościej trochę białej , tak na śniadanko chociaż . :D . Jak masz wędzarnię albo możliwość wędzenia to prosto boczuś wędzony zrobić . :D 

 

 Oczywiście należy pamiętać o zdobywaniu wiedzy merytorycznej z forum i strony WD

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316880
Udostępnij na innych stronach

Witam. Szyneczki się okazały wieksze niż przewidywałam bo mają lekko ponad 2 kg i 25dkg a druga 2kg i 15dkg. Do tego 3 kg boczku.

Myślę, że 5 litrów zalewy na to wystarczy. Lepiej niech zostanie na dolanie itp. Chcę przygotować solankę

0,5kg soli + 70g peklosoli. Czy dobrze to zrobię? Tak czytam i czytam i chciałam się zapytać czy to mięso wytrzyma mi w takim roztworze do 10 dni? :facepalm:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316983
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to na 5 l zalewy, to myślę, że trochę sporo. Przyjmij na 10 l wody 0,85 kg (soli + peklosoli razem), co da Ci  0,425 kg. Obejdzie się bez moczenia. Te szyneczki możesz lekko nastrzyknąć.

Powodzenia. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316986
Udostępnij na innych stronach

Maxell pięknie dziękuję :)  Peklosól powinnam dodać już do soli :facepalm: 

Zatem moje ciężko zdobyte mięsko zostało uratowane.

Dziękuję i na koniec wyrobów zamieszczę fotorelację.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316989
Udostępnij na innych stronach

Basiu nie męcz się.

Stworzyłem kiedyś ten kalkulator dla siebie i dla Was:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

Odradzam zmniejszanie ilości peklosoli na rzecz soli.

Pekluj czystą peklosolą.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316992
Udostępnij na innych stronach

Miro. Dziękuję Tobie bardzo. Ale to fajna profesjonalna rzecz, ten kalkulator jest super :):clap:

Tak zrobię ale 20 gr soli dodam, :)  bo mam tylko 210 gr peklosoli w przeliczeniu na 2,8 l wody, to będzie super.

Pięknie dziękuję

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316999
Udostępnij na innych stronach

Nie masz Basiu za co dziękować.

Niech Ci służy.

 

Ps. Czasami sam się nim podpieram ..... starość i kalkulator w głowie już nie ten...  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317007
Udostępnij na innych stronach

Jest za co dziękować. Ja potrafię dziękować. Tak mam we krwi :)

Z wiekiem to nie przesadzaj. Używany umysł się nie marnuje ;)

A ta sól to może tak być w zamian za brakującą peklosól?

Wybacz ale dmucham już na zimne :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317013
Udostępnij na innych stronach

Tą odrobinkę Ci przepuszczę ....  :D

Działaj dziewczyno NIE BÓJ się bo nie ma czego, pekluj i pochwal się wyrobami.

 

Pozdrówka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317025
Udostępnij na innych stronach

Szyneczki się okazały wieksze niż przewidywałam bo mają lekko ponad 2 kg i 25dkg a druga 2kg i 15dkg. Do tego 3 kg boczku.

Troszke spore te szyneczki ... Jak na początek, radziłbym podzielić je na mniejsze kawałki, tzn. każdy kawałek na połowę. Mam nadzieje że nie są to wykrojone mięśnie czterogłowe tzw. kulki ...  Mniejsze kawałki czyli ok. kilograma dużo łatwiej bedzie wędzić i parzyć.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317141
Udostępnij na innych stronach

Wiesz pepe60, tak sobie już wczoraj myślałam o tym dzieleniu. Próbowałam nawet to mięso jakoś sobie dla próby złożyć, tak w szyneczkę, na okrągło i ni w ząb.

Struktura mięska jest trochę pomieszana i nie mogłam dojść gdzie będzie początek i koniec, czyli góra dół. Wiadomomi już, że część by przypadła do krojenia nie w tą stronę. Hm....myślałam, że najtrudniej zdobyć dobre mięsko :) Pomysł z dzieleniem dobry, bo takiej ilości nie damy rady zjeść tak szybko.

Czy to może oznaczać, że nie będzie możliwości podzielenia? W sklepie wiadomo co jest z mięsa szynkowego, są tylko szynki Myszki. Ale one są twarde i suche jak wiory. Dlategoże jeszcze z takiego mięsa nie robiłam, nie mam rozeznania.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317172
Udostępnij na innych stronach

@pepe60

Wiesz pepe60, już nie mam wątpliwości jak podzielę tę szynkę.

Zajrzałam do Akademii Dziadka, a tam.....już bardziej profesjonalnie nie można opisać jak dzielić szyneczki :):clap:

Opisy i zdjęcia są na poziomie LUX. Wychodzi na to, że niepotrzebnie się stresowałam :D

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317199
Udostępnij na innych stronach

Witam Was.

Przedstawiam parę fotek, bo trochę zwątpiłam. Niby wiem, ale waham się. Z tego co wyczytałam z Akademii Dziadka, powinnam podzielić mięsko jak wszystko jest pokazane.Wiem, że tam jest OK.

Tylko czy ja dobrze chcę zrobić, ciąć po prostu torem przy błonkach, które poszczególne mięśnie oddzielają? Wszystko jest na stronie bardzo profesjonalnie, tylko ja jeszcze nie jestem profesjonalna  :facepalm:  Proszę, może na podstawie foto, czy można by określić jakikolwiek kawałek od którego rozpocząć cięcie? Ja bym zaczęła np. od wykrojenia największego elementu. Może jednak to mięso....... ciachnąć przez połowę?

 

post-60338-0-08701500-1385828459_thumb.jpg

post-60338-0-92420300-1385828467_thumb.jpg

post-60338-0-75860200-1385828476_thumb.jpg

post-60338-0-95144000-1385828491_thumb.jpg

post-60338-0-25510200-1385828503_thumb.jpg

post-60338-0-34771000-1385828512_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317377
Udostępnij na innych stronach

Basiu patrząc na zdjęcia to głupi jestem, ciężko wytłumaczyć jak się mięsa w ręku nie ma.

Podziel mięso tak żebyś miała jednorodny kawałek mięsa i włóż do siatki wędliniarskiej.

Najwyżej będziesz miała parę wędzonek.

 

Z boczkiem też masz problem ?

Jeśli tak pisz, pomogę w miarę możliwości.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317389
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Miro. Kombinuję jak koń pod górkę :D

Zaraz dokładnie pokombinuję, bo specjalnie chwilowo wyjęłam z solanki. Mniejsze kawałki lepiej się upeklują i wędzenie potrwa krócej.

Nie z boczusiem nie mam problemu. Pocięty już w paseczki do wędzenia. Coś w tym kawałku szynki jest tak, że znalazłam 3 kierunki i może jak odetnę pierwszy połać, następne same się znajdą. Dam znać czy się udało.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317393
Udostępnij na innych stronach

Poradziłam sobie z cięciem, czyli podzieleniem mięsa. Udało się, przecięłam wzdłużnie i jakoś tak zrobiły się dość chude a długie.

Będą całkiem fajne.Taka grubość już wystarczy, aby dobrze się powędziło. Jak włożę do siateczek, będą zgrabnie wyglądały. Nawet kierunek struktury mięsa jest ok, czyli taki aby dobrze się kroiło.

Miro, dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317632
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.