andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Listopada 2013 Jak buszuje po tym forum to szybko głodny się robię... Prosta rada . Jak najszybciej zrób coś do jedzonka . Najprościej trochę białej , tak na śniadanko chociaż . . Jak masz wędzarnię albo możliwość wędzenia to prosto boczuś wędzony zrobić . Oczywiście należy pamiętać o zdobywaniu wiedzy merytorycznej z forum i strony WD Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Listopada 2013 Witam. Szyneczki się okazały wieksze niż przewidywałam bo mają lekko ponad 2 kg i 25dkg a druga 2kg i 15dkg. Do tego 3 kg boczku.Myślę, że 5 litrów zalewy na to wystarczy. Lepiej niech zostanie na dolanie itp. Chcę przygotować solankę0,5kg soli + 70g peklosoli. Czy dobrze to zrobię? Tak czytam i czytam i chciałam się zapytać czy to mięso wytrzyma mi w takim roztworze do 10 dni? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Listopada 2013 Jeśli to na 5 l zalewy, to myślę, że trochę sporo. Przyjmij na 10 l wody 0,85 kg (soli + peklosoli razem), co da Ci 0,425 kg. Obejdzie się bez moczenia. Te szyneczki możesz lekko nastrzyknąć.Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Listopada 2013 Maxell pięknie dziękuję Peklosól powinnam dodać już do soli Zatem moje ciężko zdobyte mięsko zostało uratowane.Dziękuję i na koniec wyrobów zamieszczę fotorelację.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Listopada 2013 Basiu nie męcz się.Stworzyłem kiedyś ten kalkulator dla siebie i dla Was: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Odradzam zmniejszanie ilości peklosoli na rzecz soli.Pekluj czystą peklosolą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Listopada 2013 Miro. Dziękuję Tobie bardzo. Ale to fajna profesjonalna rzecz, ten kalkulator jest super Tak zrobię ale 20 gr soli dodam, bo mam tylko 210 gr peklosoli w przeliczeniu na 2,8 l wody, to będzie super.Pięknie dziękujęPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-316999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Listopada 2013 Nie masz Basiu za co dziękować.Niech Ci służy. Ps. Czasami sam się nim podpieram ..... starość i kalkulator w głowie już nie ten... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Listopada 2013 Jest za co dziękować. Ja potrafię dziękować. Tak mam we krwi Z wiekiem to nie przesadzaj. Używany umysł się nie marnuje A ta sól to może tak być w zamian za brakującą peklosól?Wybacz ale dmucham już na zimne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Listopada 2013 Tą odrobinkę Ci przepuszczę .... Działaj dziewczyno NIE BÓJ się bo nie ma czego, pekluj i pochwal się wyrobami. Pozdrówka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Listopada 2013 Jasne dziękuję .Zaraz będę peklować, bo już wiem wszystko.Oczywiście że pochwalę się wyrobami.Pozdrawiam i miłego wieczorka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Listopada 2013 Szyneczki się okazały wieksze niż przewidywałam bo mają lekko ponad 2 kg i 25dkg a druga 2kg i 15dkg. Do tego 3 kg boczku.Troszke spore te szyneczki ... Jak na początek, radziłbym podzielić je na mniejsze kawałki, tzn. każdy kawałek na połowę. Mam nadzieje że nie są to wykrojone mięśnie czterogłowe tzw. kulki ... Mniejsze kawałki czyli ok. kilograma dużo łatwiej bedzie wędzić i parzyć. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Listopada 2013 Wiesz pepe60, tak sobie już wczoraj myślałam o tym dzieleniu. Próbowałam nawet to mięso jakoś sobie dla próby złożyć, tak w szyneczkę, na okrągło i ni w ząb.Struktura mięska jest trochę pomieszana i nie mogłam dojść gdzie będzie początek i koniec, czyli góra dół. Wiadomomi już, że część by przypadła do krojenia nie w tą stronę. Hm....myślałam, że najtrudniej zdobyć dobre mięsko Pomysł z dzieleniem dobry, bo takiej ilości nie damy rady zjeść tak szybko.Czy to może oznaczać, że nie będzie możliwości podzielenia? W sklepie wiadomo co jest z mięsa szynkowego, są tylko szynki Myszki. Ale one są twarde i suche jak wiory. Dlategoże jeszcze z takiego mięsa nie robiłam, nie mam rozeznania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Listopada 2013 @pepe60Wiesz pepe60, już nie mam wątpliwości jak podzielę tę szynkę.Zajrzałam do Akademii Dziadka, a tam.....już bardziej profesjonalnie nie można opisać jak dzielić szyneczki Opisy i zdjęcia są na poziomie LUX. Wychodzi na to, że niepotrzebnie się stresowałam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Listopada 2013 Witam Was.Przedstawiam parę fotek, bo trochę zwątpiłam. Niby wiem, ale waham się. Z tego co wyczytałam z Akademii Dziadka, powinnam podzielić mięsko jak wszystko jest pokazane.Wiem, że tam jest OK.Tylko czy ja dobrze chcę zrobić, ciąć po prostu torem przy błonkach, które poszczególne mięśnie oddzielają? Wszystko jest na stronie bardzo profesjonalnie, tylko ja jeszcze nie jestem profesjonalna Proszę, może na podstawie foto, czy można by określić jakikolwiek kawałek od którego rozpocząć cięcie? Ja bym zaczęła np. od wykrojenia największego elementu. Może jednak to mięso....... ciachnąć przez połowę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Listopada 2013 Basiu patrząc na zdjęcia to głupi jestem, ciężko wytłumaczyć jak się mięsa w ręku nie ma.Podziel mięso tak żebyś miała jednorodny kawałek mięsa i włóż do siatki wędliniarskiej.Najwyżej będziesz miała parę wędzonek. Z boczkiem też masz problem ?Jeśli tak pisz, pomogę w miarę możliwości. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Listopada 2013 Dzieki Miro. Kombinuję jak koń pod górkę Zaraz dokładnie pokombinuję, bo specjalnie chwilowo wyjęłam z solanki. Mniejsze kawałki lepiej się upeklują i wędzenie potrwa krócej.Nie z boczusiem nie mam problemu. Pocięty już w paseczki do wędzenia. Coś w tym kawałku szynki jest tak, że znalazłam 3 kierunki i może jak odetnę pierwszy połać, następne same się znajdą. Dam znać czy się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Poradziłam sobie z cięciem, czyli podzieleniem mięsa. Udało się, przecięłam wzdłużnie i jakoś tak zrobiły się dość chude a długie.Będą całkiem fajne.Taka grubość już wystarczy, aby dobrze się powędziło. Jak włożę do siateczek, będą zgrabnie wyglądały. Nawet kierunek struktury mięsa jest ok, czyli taki aby dobrze się kroiło.Miro, dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8949-troch%C4%99-si%C4%99-ugotowa%C5%82am/page/2/#findComment-317632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.