Małgoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Jeszcze do niedawna specjalizowałam się w wędzonkach i wyrobach z szynkowara. Przyszła pora na kiełbasy,które stały się niejako wyzwaniem dla moich umiejętności w tej dziedzinie. Postanowiłam i ja wkleić swój autorski przepis na wyrób " Kiełbasa Kminkowa Małgoś" Kiełbasa Kminkowa Małgoś(na 10 kg surowca)A. Surowiec: Wieprzowina kl. I peklowana - 1.00 kg Wieprzowina kl. II A peklowana - 4.50 kg Wieprzowina kl. III peklowana - 2.00 kg Podgardle peklowane - 2,50 kg B. Przyprawy i materiały pomocnicze: I. Przyprawy: a) mieszanka peklująca :Peklosól - 0,12 kg = 12 dkg Sól - 0,06 kg = 6 dkg b) dodane w czasie produkcji: Pieprz naturalny - 0,020 kg = 20 g ( 2g/kg ) Gałka muszkatołowa- 0,006 kg = 6 g (0,6 g/kg) Kminek cały. - 0,025 kg = 25 g Kminek miel. - 0,015 kg = 15 g Kminek ogólnie (cały i mielony) = 0.025 kg + 0,015 kg= 0.040 kg ( 4g /kg)Majeranek mielony -0,020 kg = 20g ( 2 g/kg) Czosnek - 0,020 kg = 20 g (2 g/kg) Ziele angielskie - 0,005 kg = 5 g ( 0,5 g/kg) Cukier - 0.020 kg= 20 g ( 2g/kg) Woda - 0, 50 l II. Materiały pomocnicze.Kiełbaśnice o średnicy 32-36 mm C. Postać produktu po obróbce Wieprzowina kl. I rozdrobniona przez sitko 16 mm, Wieprzowina kl. II A - rozdrobniona przez sitko 10- mm, Wieprzowina kl III rozdrobniona 2 razy przez sitko 5 mm .Podgardle wieprzowe- sitko 5 mmD. Postać gotowego produktu Kiełbasa odkręcana w zwojach.Skrót instrukcji:1. Peklowanie: Peklowanie mięsa zgodnie z wskazówkami zawartymi w innych przepisach na kiełbasy parzone.2. Rozdrabnianie: Zgodnie z recepturą.3. Mieszanie: Wieprzowina kl. II A wymieszana z wieprzowiną kl. III z wodą i przyprawami tak długo aż masa nabrała kleistości, następnie została dodana i wymieszana z masą wieprzowina kl. I , a następnie dodane podgardle i całość wymieszana do "anielskich włosów"4. Napełnianie i odkręcanie jelit: Wymieszaną masą napełnia się ściśle jelita bez powietrza odkręcając kiełbasę w odcinki i pozostawiając je w zwojach. Powstałe w wyniku nadziewania powietrze w batonie wykłuwa się igłą.5. Osadzanie: Osadzanie w pomieszczeniu chłodzonym w temp. 2-6 stopni C przez ok. 12 godz.6.Osuszanie :Osuszanie przez godzinę w temperaturze około 40°C7. Wędzenie: Wędzenie gorącym dymem o temp 45-60 st. C przez około 2,5 godziny. do osiągnięcia barwy brązowej.8. Parzenie: W temp. 72-75°C do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temp. 68°C. 9. Studzenie: Schłodzenie do temp. poniżej 18°C. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Jeszcze do niedawna specjalizowałam się w wędzonkach i wyrobach z szynkowara. Przyszła pora na kiełbasy,które stały się niejako wyzwaniem dla moich umiejętności w tej dziedzinie. Postanowiłam i ja wkleić swój autorski przepis na wyrób " Kiełbasa Kminkowa Małgoś" Małgosiu... piękny wyrób Już wiem jaką kiełbasę zrobię w najbliższym czasie .... cały proces produkcji bardzo dokładnie opisany... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Małgoś, napisz jeszcze najważniejszą informację: jak smakuje? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Majeranek mielony -0,020 kg = 20g ( 2 g/kg) Czosnek - 0,020 kg = 20 g (2 g/kg) Ziele angielskie - 0,005 kg = 5 g ( 0,5 g/kg) czy ziele ma byc cale ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Grudnia 2013 czy ziele ma byc cale ? MieloneDodano: 03 grudzień 2013 - 19:14 Małgoś, napisz jeszcze najważniejszą informację: jak smakuje? Ja lubię kminek,więc bardzo smakuje..Ogólnie sama jestem pod wrażeniem Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Profesjonalny dokładny opis, przepis na moje podniebienie. Gratuluję udanego wyrobu, w smaku pewnie też pierwsza klasa. Nie ukrywam, że ślinka mi się wzmożyła. A ja właśnie myślałam o szynkowarze. Hmmmm...chyba się za kiełbasy wezmę. Lubię z kminkiem a i od Dziadka też dostałam przepis. Maxell też ma przepis na co nieco pysznego......Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Profesjonalny dokładny opis Wzorowałam się na profesjonalnych opisach wyrobów DZIADKA Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Co znaczy ,,wymieszać do ,,anielskich włosów'' Dodano: 03 grudzień 2013 - 19:33Też chętnie skorzystam z tego przepisu jak ogarnę klasy mięsa,W sklepie nie potrafiła mi sprzedawczyni powiedzieć które mięso jest jakiej klasy.Ja jeszcze sobie z tym nie radzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Co znaczy ,,wymieszać do ,,anielskich włosów'' To znaczy do takiej konsystencji masy aby w masie powstały takie właśnie "anielskie włosy" (szkoda,że nie zrobiłam zdjęć podczas całego procesu..ale następnym razem zrobię ,abyś wiedziała o co mi chodzi) Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2013 A ja wiem co Malgos ma na mysli z tymi wlosami . Nie jestem fanem kminku ,ale kiedys sie polasze i zrobie, bo smak kielbasy moze/wyglona da dobry . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dzięki.A możesz mi napisać jakie mięso mam kupić na tą kiełbasę.Powiedzmy ,że idę do mięsnego i co mam kupić.Np.karczek ,polędwicę, łopatkę ,golonkę ,wołowe .Bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Ja kupowałam kilka szynek i schab -a z ich rozbioru ( na poszczególne mięśnie oraz usunięcie kości , mizdry i tłuszczu ze schabu) miałam właśnie wieprzowinkę kl I , II A i klasę III .Podgardle kupiłam osobno.Może poczytaj te tematy odnośnie mięska,to coś sobie już "poukładasz" : http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dzięki.A możesz mi napisać jakie mięso mam kupić na tą kiełbasę.Powiedzmy ,że idę do mięsnego i co mam kupić.Np.karczek ,polędwicę, łopatkę ,golonkę ,wołowe .Bardzo proszę. Wieprzowina kl. I peklowana - 1.00 kg Wieprzowina kl. II A peklowana - 4.50 kg Wieprzowina kl. III peklowana - 2.00 kg Podgardle peklowane - 2,50 kg Wieprzowina kl. I peklowana - 1.00 kg - szynka b/k . polędwica pozbawiona mizdry i warkocza.... Wieprzowina kl. II A peklowana - 4.50 kg karkówka, łopatka , gulaszowe z widocznymi tłustymi kawałkami (stosunek mięsa do tłuszczu około 80/20 )...... Wieprzowina kl. III peklowana - 2.00 kg- golonka wp tylna i przednia , możesz dołożyć mizdrę i warkocz z obróbki polędwicy, ewentualnie ścięgna z łopatki, szynki , można też wołowe gulaszowe na przykład... Podgardle peklowane - 2,50 kg - podgardle b/s , ew boczek,...Dodano: 03 grudzień 2013 - 20:32o i długo mi zeszło pisanie Małgoś szybka jak błyskawica Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2013 O ..dzięki spec Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Bardzo Wam dziękuję.Chętnie podam przepis na chlebek z automatu z kminkiem.viva. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Chętnie podam przepis na chlebek z automatu z kminkiem.viva. Jasne z chęcią przeczytamy ..ale przepis podaj w :https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/34-kacik-piekarniczo-cukierniczy/ Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Grudnia 2013 I ja sobie pozwolę na opinię Nie lubię kminku...więc spodziewałam się...no wiecie...paskudztwa Ależ jak bardzo się pomyliłam.Małgoś się pofatygowała i przywiozła nam wyrób do spróbowania.Hmmmm....wygląd prawidłowy,zwarta,dobrze uwędzona.I musicie mi uwierzyć na słowo,że przepyszna Oby Bubu zdążył z pracy przyjechać i skosztować A w promocji kawał wielkiej mieloneczki z szynkowara,z galaretką.....ojjjjj...ależ mnie rozpieściła dziś.Gratulacje Małgosiu Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Grudnia 2013 ależ mnie rozpieściła dziś. od tego ma się siostrę i dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Może byś do mnie wpadła. Zapraszam, mam popitkę. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Może byś do mnie wpadła Z miłą chęcią ..ale troszkę za daleko . Poza tym Ela też ma popitkę..a ja zawsze za kółkiem Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9001-kie%C5%82basa-kminkowa-ma%C5%82go%C5%9B/#findComment-318515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.