Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wniosek jeden: mięso pekluję przez tydzień :-) 

Dziękuje wszystkim za rady  :thumbsup:  :thumbsup:

Tylko przy takim peklowaniu nie zjeżdżał bym z peklosolą/solą - 50/50 i dał bym 20g/kg mięsa. Ta moda na obniżanie ilości peklosoli na korzyść soli i dążenie do 16g/kg mięsa może się nieraz "zemścić" , zwłaszcza przy dłuższym peklowaniu w lodówce. 

 

Pozdrawiam  :thumbsup:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-320152
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Ja mam identyczną sytuację w sobotę przyjedzie "ćwiartka" a wędzenie za tydzień.Czyli co w niedziele jak już mieso się schłodzi zapeklować normalnie i po 2-3 dniach do zamrazalnika a potem rozmrozić zemleć i dalej normalnie? Pools jak Ci w tedy wyszło z tym mrozeniem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-375858
Udostępnij na innych stronach

@boniek, z opisu można wywnioskować że mięso dotrze do Ciebie bezpośrednio po uboju, jeszcze ciepłe - czy tak?

w takim razie mięso powinno jeszcze przed peklowaniem poleżeć w lodówce ze trzy dni aby "dojrzało" (ustąpiły objawy stężenia pośmiertnego).

 

Jeśli masz dobre warunki chłodnicze (temp do 6stopni) i nie będziesz zmniejszał poniżej "normy" ilości peklosoli to spokojnie mięso wytrzyma tydzień - w niektórych przypadkach jest to nawet korzystniejsze niż 3 dni (mięso z niewłaściwym pH).

 

Natomiast przy dłuższym czasie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest normalne zapeklowanie i dopiero mrożenie surowca

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-375918
Udostępnij na innych stronach

Tak,zaraz po uboju.Dokładnie nie wiem ile czy bedzie to 2 czy 4 ale będzie to świeżo po.........Lodówkę mam normalną można zawsze podkręcić,przy codziennej eksploatacji mam ustawioną na 1/3 mocy i na "górze" jest ok 6*C.Czyli mięso na kiełbasy normalnie trzymać w lodówce do środy z ewentualnym obniżeniem temperatury  a w środę zapeklować?Normalnie jak wędze w sobotę to mięsko na kiełbasy  kupuję i pekluje w czwartek po pracy.Trochę się trzęse bo pierwszy raz biorę ćwiartkę, normalnie zawsze kupowałem w sklepie ale mam dość szukania sklepów gdzie nie nastrzykują albo nie wiadomo ile to leżało(już się poobażałem na sklepy od Wilanowa po Bielany. A co, do Gdańska będe jeździł! :D:mad: )Żartuje nie jestem z Warszawy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-375984
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie nie wiem ile czy bedzie to 2 czy 4 ale będzie to świeżo po.........

skoro Ty tego nie wiesz to ja tym bardziej  :facepalm:  ..... a to są dość istotne w tej kwestii sprawy... (czasy i temperatura wychłodzenia wpływają na jakosć mięsa)

z pewnością jeśli masz mięso zaraz po uboju to jak pisałem musi przejść etap rigor mortis.....

jeśli mięsko jeszcze "dziś rano biegało" to: wychłodzić i dać ustąpić objawom stężenia....we wtorek sklasyfikować i zapeklować.

 

PS

Technologię "ciepłego mięsa" na razie pomijamy bo i tak zapewne się nie wyrobisz, ale warto o tym, jak również o zmianach poubojowych poczytać.....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-376401
Udostępnij na innych stronach

No to się pospieszyłem :facepalm: a mogłem wczoraj włączyć kompa i przeczytać co napisał abratek .Ćwiartka przyjechała jeszcze ciepła.Jako że sobota była bardzo ciepła mieso położyłem w kuchni na terakocie,przykryłem obrusem a na to kilka garnków z lodem w środku.W sobotę rozebrałem mięso i do lodówki a w niedzielę wieczorem pokroiłem i popeklowałem klasami.W planie mam we wtorek wieczorem wrzucić do zamrażalnika a piątek przenieść z zamrażalnika do lodówki aby spokonjie rozmarzało. Trzymanie do piątku zapeklowanego to chyba zły pomysł?.W tej chwili na 2 półce od góry mam 5*C.Pierwsze śliwki robaczywki, następnym razem poleży dłużej aby "rigor mortis" co kolwiek to znaczy,mam nadzieje że abratek mnie nie obraża :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-376699
Udostępnij na innych stronach

No, namieszał Abratek nieco z tymi stężeniami, a pośpiech z mięskiem, to zły doradca, a mogło jeszcze dziś leżeć w całości i czekać do jutra lub środy, i wszystko by było jak  należy, a tak będzie.... jak będzie. :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-376709
Udostępnij na innych stronach

Człowiek cały czas się uczy. Tak na przyszłość,to spokojnie miesko po rozebraniu może a nawet powinno leżeć 3-4 dni w lodówce w temp ok 6*C? Ciekawe ilu dniowe kupowałem do tej pory w sklepie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-376759
Udostępnij na innych stronach

Człowiek cały czas się uczy. Tak na przyszłość,to spokojnie miesko po rozebraniu może a nawet powinno leżeć 3-4 dni w lodówce w temp ok 6*C? Ciekawe ilu dniowe kupowałem do tej pory w sklepie?

Jak kupujesz w Makro, pewnie nie tylko, masz na paczce datę uboju, w sklepie powinni również takiej informacji udzielić.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-376761
Udostępnij na innych stronach

 

 

w sklepie powinni również takiej informacji udzielić.

 

Taaa ... a próbowałeś kiedyś taką rzetelną informację uzyskać ? 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-376762
Udostępnij na innych stronach

 

w sklepie powinni również takiej informacji udzielić.

 

Taaa ... a próbowałeś kiedyś taką rzetelną informację uzyskać ? 

 

Niby masz rację, ale jak ludzie nie pytają, to sprzedawcy myślą że nie muszą. Dotyczy to również składu wędlin, jak kupujesz paczkowane to możesz sam przeczytać, a jak kupujesz w małym sklepiku, to przywożą to samo paczkowane, rozpakowują i nie masz możliwości sprawdzenia co kupujesz. Nie słyszałem też nigdy, jak jeszcze chodziłem do takich sklepików, żeby ktoś zapytał z czego ta grillowa.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-376763
Udostępnij na innych stronach

 

 

namieszał Abratek nieco z tymi stężeniami
a niby co ? - wyjaśnij bo kolega pomyśli że mu "świnię" podkładałem.......

 

mogło jeszcze dziś leżeć w całości i czekać do jutra lub środy, i wszystko by było jak należy

- jak wół przecież napisałem:

 

 

wychłodzić i dać ustąpić objawom stężenia....we wtorek sklasyfikować i zapeklować
:facepalm:

 

 

 

W planie mam we wtorek wieczorem wrzucić do zamrażalnika a piątek przenieść z zamrażalnika do lodówki aby spokonjie rozmarzało. 
nie wiem jak kolega pis67 :tongue: , ale ja odradzam zamrażanie w tym wypadku

- to tylko 5 dni a tym bardziej że mięso jest bardzo świeże .... możesz dla pewności np jutro obniżyć temp w lodówce ile się da i nic się na pewno nie stanie (jesli oczywiście wszystko było czysto robione)

 

 

 

a mogłem wczoraj włączyć kompa i przeczytać
tak... trochę przykro że ktoś oczekuje "pilnej" porady a potem nie jest nawet łaskaw sprawdzić czy ktoś takiej udzielił..... :(

 

PS

Z informacji otrzymanej od wiarygodnego praktyka :cool:  wynika że proces peklowania nie powinien przeszkadzać procesom ustępowania stężenia.....

- jeśli ktoś ma informacje na ten temat, poparte odpowiednimi źródłami to niech nas uświadomi

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-376814
Udostępnij na innych stronach

 abratek, dnia 11 Paź 2014 - 09:21, napisał: wychłodzić i dać ustąpić objawom stężenia....we wtorek sklasyfikować i zapeklować

 

Abratek ja jestem bardzo wdzięczny że chcecie coś podpowiedzieć niedoświadczonemu a ze coś nie doczytałem i pomieszałem to już moja wina.Właśnie poszedłem sprawdzić temp. w lodówce, na 2 półce od góry mam 4*C.Na pierwszej co leży mieso na kiełbasy może być jeszcze mniej, na drugiej leżą marynaty.Mięsko peklowane na sucho leży w pojemnikach ubite tak aby nie było powietrza między kawałkami.Czy przemieszać je w ciągu tych dni czy nie ruszać?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-376844
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięsko peklowane na sucho leży w pojemnikach ubite tak aby nie było powietrza między kawałkami.Czy przemieszać je w ciągu tych dni czy nie ruszać?

 

Jakiś czas temu, z powodu nawału zajęć, zapomniałem o zapeklowanej jedynce (z przeznaczeniem na szynkę konserwową). Leżała sobie w lodówce w najzimniejszym miejscu. Czekała cierpliwie 7 dni. Mimo obaw szynkę zrobiłem, wyszła jak zawsze. Zaznaczam, że zapeklowana samą peklo w proporcji 22g na 1kg. 

Na twoim miejscu nic bym nie mieszał (mieszanie przyśpiesza proces peklowania) a i coś niewskazanego z powietrza może się przyplątać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-376847
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam 4*C.Na pierwszej co leży mieso na kiełbasy może być jeszcze mniej,
musisz zapamiętać sobie że poniżej 4ºC proces peklowania zwalnia a przy 0 praktycznie ustaje, tak więc w Twojej sytuacji nie ruszałbym już nic w tej lodówce, no.... może sprawdziłbym temperaturę mięsa w środku :cool: - tak dla spokojności... (robię to gdy mam wątpliwości co do temperatur w chłodni)

 

Mięsko peklowane na sucho leży w pojemnikach ubite tak aby nie było powietrza między kawałkami.Czy przemieszać je w ciągu tych dni czy nie ruszać?

i dobrze sobie leży.. - nic nie ruszaj, mięs drobnych na kiełbasy nie miesza się podczas peklowania (ale warstwy nie powinny być zbyt grube - teoria mówi o 20cm...tak czytałem :tongue::D )

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-376877
Udostępnij na innych stronach

A więc już po,w sobotę było wędzenie i spażanie dzisiaj degustacja.Przede wszystkim chciał bym Wszystkim podziękować za pomoc i dwa słowa aby ktoś kto bedzie kiedyś czytał też z tego miał pożytek.Mięso było zapeklowane mieszanką peklosól/sól 50/50,18g.temp na górnej półce obniżyłem do 2*C(pomiar termometrem zaokiennym) a jak mierzyłem wbitym w mieso to ok 5*C(na ile może być dokładny termometr do wedzenia i pieczenia).Mięsa już nie dotykałem ,nie przewracałem tak jak zostało zapeklowane.Jako że z przewrażliwienia dostawałem już omamów wechowych poprosiłem jeszcze 2 osoby przed skęceniem  czy aby coś może nie tego.......... , pachniało im dobrze.Tak że generalnie mieso przetrwło bez powstania nowych form życia :) .Abratek co miałeś na myśli w poście nr.29 o obniżaniu peklosoli poniżej normy i gdzie jest ta dolna granica?Chociaż zależy to pewnie od warunków bo na samej soli też się robi ale domyślam się że pomaga w zabezpieczaniu przed psuciem.Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie i pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-377942
Udostępnij na innych stronach

 

 

Abratek co miałeś na myśli w poście nr.29 o obniżaniu peklosoli poniżej normy
no właśnie...... no właśnie to:

 

 

Mięso było zapeklowane mieszanką peklosól/sól 50/50,18g.temp na górnej półce obniżyłem do 2*C(pomiar termometrem zaokiennym) a jak mierzyłem wbitym w mieso to ok 5*C
to jest właśnie igranie z losem......

Mając na uwadze czas jaki tu wchodził w grę oraz nie do końca wiadomą jakość peklosoli, nie warto ryzykować.... "eksperymenty" zostawmy sobie na czas gdy peklujemy/solimy dwa dni.....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9043-jak-przechowa%C4%87-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-377948
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.