Skocz do zawartości

Odrobina z krainy deszczowców rodem z krainy Wiedzmy


Rekomendowane odpowiedzi

@wiedzma,   :D  Witaj czytając ostatni Twój wpis widzę, ze wszystko jest ok .Oczywiście skład mięska można zmieniać a co za tym idzie smak, no i przyprawy też odgrywają zasadniczą rolę. Pamiętaj proszę o jednym bardzo ważna jest ilość tłuszczu wszak ona jest nośnikiem smaku, słowem kiełbasa nie powinna być za chuda. Według mojej oceny błędy popełnione zostały w trakcie wędzenia, masz rację nie ucz się na błędach po to jest ta strona tylko pytaj przed a nie po fakcie a wnioski oczywiście wyciągaj pozdrawiam  :D

Przeciągłem ten wpis z powitań ewidentnie widać, drzewo mokre ,pewnie za dużo dymu wbrew pozorom nie może być go za wiele.Także temperatura zbyt duża opalone doły przynajmniej tak widzę na zdjęciu, i to by było na tyle, Wiesz co też takie popełniłem na początku a i teraz zdarzają mi się wpadki faktem jest, że już mniejszego kalibru  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320279
Udostępnij na innych stronach

Wszystko się zgadza do tego trzeba doliczyć duża wilgotność w wedzarce i na wędzonkach,w trakcie wędzenie wycieraliśmy je ręcznikami papierowymi bo ciągle były mokre Zobaczymy w niedziele jak wyjdzie juz się nie mogę doczekać :) 

 

A i jakieś kiepskie drzewo bo cała wędzarka pokryta była tłustą czarną mazią W niedziele rozpalam Ja i pierwszy etap też robię ja Mąż niestety musi jechać na serwis wozów policyjnych -też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny  w domu ;( 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320289
Udostępnij na innych stronach

też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny  w domu

  :D tak to bywa z chłopami oj :facepalm:  z pracą chciałem powiedzieć :angel:   :blush:  :rolleyes:  :D Pozdrawiam

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320350
Udostępnij na innych stronach

Wszystko się zgadza do tego trzeba doliczyć duża wilgotność w wedzarce i na wędzonkach,w trakcie wędzenie wycieraliśmy je ręcznikami papierowymi bo ciągle były mokre Zobaczymy w niedziele jak wyjdzie juz się nie mogę doczekać :)

 

A i jakieś kiepskie drzewo bo cała wędzarka pokryta była tłustą czarną mazią W niedziele rozpalam Ja i pierwszy etap też robię ja Mąż niestety musi jechać na serwis wozów policyjnych -też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny  w domu ;( 

Osuszałaś wędzarnię :question: według mnie wędzarnia a także wsad nie były osuszone i wygrzane, stąd mokre wędzonki i maź w wędzarni.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320354
Udostępnij na innych stronach

Mariusz święta racja wszystko było mokre ;( ale to tak.... długa historia że wolę o niej zapomnieć Najważniejsze że dzisiaj z Polski przyjeżdża prawdziwe drzewo owocowe i jutro bierzemy się za drugie podejscie :) Mamy jakąś skromną wiedzę -dzięki Wam,wiec troche spokojniejsza jestem 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320550
Udostępnij na innych stronach

Wiedzma, każdy popełnił lub popełnia błędy więc spokojnie :D najważniejsze to osuszyć i nagrzać wędzarnię oraz oszuszyć wędzonki, bez tego nawet nie podchodź do wędzenia bo będzie powtórka z rozrywki :facepalm:   odnośnie drewna.... dlaczego ściągasz je z Polski, nie masz na miejscu odpowiednich gatunków :question:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320559
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie drewno które mozna kupić jest klasyfikowane jako mix (niestety z racji ze w ubiegłym tygodniu facet który miał wysłać z wędzarnią drzewo nawalił) kupilismy u nas ,niestety jako laicy nie wszystko potrafiliśmy rozróźnić i ewidentnie były iglaki Nawet jak znaleźliśmy drzewo nadające się do wędzenia na ebay-u to po obejrzeniu okazało się zbutwiałe,zagrzybione wiec też jest do niczego :(.Z Polski jedzie drzewo ze sprawdzonego źródła wysezonowane,wysuszone a cena naprawde nawet z transportem nie jest dużo wyższa więc dla bezpieczeństwa co jakiś czas sobie będzie wędrowało do nas 

 

Mam bardzo ambitny plan na dzisiaj :)

 

Zrobić zalewę i wsadzić mięsko na święta do solanki (wędzenie za tydzień),przygotować mięsko na jutro do wędzenia i podejść z sercem do przygotowania mięsa na kiełbasy....

 

Posiadam na kiełbaskę:

 7 kg trimów

1 kg wołowiny (nie za dużo?)

1.5 kg szynki (nie za mało?)

1 kg słoniny(nie za dużo?)

i teraz poproszę o radę co dalej .......

Wyszukałam sobie przepis z forum ale moje kochane dzieci pozamykały mi wszystkie zakładki i nie mogę teraz znaleźć....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320591
Udostępnij na innych stronach

Wziełam się za drugie podejście do kiełbasy wykorzystałam przepis SZCZEPANA na swojską z małą modyfikacją mięsa:

I kl.szynka,schab:2kg

II kl.wykorzystałam tzw Trimy oczyszczając je z błon,ścięgien itp:3kg

wołowina 400gr

słonina:1kg

Dopasowałam ilośc peklosoli do wagi mięsa,oraz zmniejszyłam ilość wody ,przyprawy i dodatki w/g przepisu SZCZEPANA.

Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320631
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ...

Nic nie piszesz na jakich siatkach to zmieliłaś, :D no i schabu bym nie dał szkoda by mi było, ale kiełbaska będzie przednia zobaczysz, tylko wędzenie Ci zostało. 3 mam kciuki :thumbsup:

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320700
Udostępnij na innych stronach

masz rację nie ucz się na błędach po to jest ta strona

 

Baca bracie z tym się NIE zgadzam :D

Wiedżmo, ucz się na błędach innych np na moich https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wedzonki-zboja-madeja/?p=84181 ale z pomocą naszej strony. Jeżeli będziesz postępować tak jak Dziadek to opisuje http://www.wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie , to nie ma innej możliwośći niż tylko i wyłącznie ładne i smaczniaste wędzonki czego Tobie serdecznie życzę :D :D

 

Co do wędzonek na fotce to są o wiele ładniejsze niż moje za pierwszym razem :facepalm: :facepalm:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320794
Udostępnij na innych stronach

http://imageshack.com/a/img593/7069/hkbb.jpg

 

http://imageshack.com/a/img850/2162/63gs.jpg

 

http://imageshack.com/a/img14/1882/z8x5.jpg

 

http://imageshack.com/a/img13/8180/q17f.jpg


 

Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ...

Nic nie piszesz na jakich siatkach to zmieliłaś, :D no i schabu bym nie dał szkoda by mi było, ale kiełbaska będzie przednia zobaczysz, tylko wędzenie Ci zostało. 3 mam kciuki :thumbsup:

Kupiłam trimy jako kl.II ale w worku znalazłam śliczny schab i szynkę wiec użyłam :) a to co kupiłam oddzielnie do kiełbasy pójdzie do wędzenia osobnego :)

 

Zbóju ja z tych co wyznają zasadę *Jak sie nie przewrócisz,to się nie nauczysz* :) ale dziekuję za rady i sugestie ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320896
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbóju ja z tych co wyznają zasadę *Jak sie nie przewrócisz,to się nie nauczysz* :)

I ja także jestem z tych :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320987
Udostępnij na innych stronach

mięso na kiełbasę mieliłam na 10 I kl. i 6 II kl. wreszcie sobie zmierzyłam :).Zastanawiam się nad rybą,kupiłam haddoka (plamiak) i pstraga solanka czy peklowanie suche?,jakie przyprawy ? i znowu przeczesuję forum w poszukiwaniu optymalnego przepisu ;(

 

Wczorajsza kiełbaska coby nie było że ściemniam :)

 

http://imageshack.com/a/img198/3231/w1de.jpg

Edytowane przez wiedzma
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321058
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczorajsza kiełbaska coby nie było że ściemniam

 

Skróć czas wędzenia o połowę, przy tym kalibrze jelita. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321099
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczorajsza kiełbaska coby nie było że ściemniam

W porównaniu do poprzednich wyrobów powiem rozwijasz się kobieto :clap: ,a men pomagał ?. resztę masz w poście wyżej pozdrawiam :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321119
Udostępnij na innych stronach

Nie baca, M nie pomagał kwitł w pracy :) dziekuje za cieple słowa . Dzisiaj niestety brudna robota mnie czeka -pierogi,uszka itp ale tak sobie poszperałam w książce kucharskiej która kiedys dostałam od taty (zeszyt z notatkami) i znalazłam baleron białoruski Jak mi się uda kupic dzisiaj składniki to na wieczór coś stworzymy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321126
Udostępnij na innych stronach

Baleron białoruski

 

2 kurczaki ok 3 kg

2jajka

przyprawy:sól,pieprz,majeranek,czosnek

 

Z opłukanego kurczaka ściągamy ostroznie skórę,obieramy kurczaka z miesa Ciemne mięso kroimy w drobną kostę,jasne kroimy w paski o grubości 1 cm.Do mięsa dodajemy przyprawy oraz jajka mieszamy do uzyskania kleistości.Odstawiamy do lodówki na conajmiej 2 godziny-należy ponownie wymieszać.Moje zazwyczaj schlodzi się ok 12 godzin.Na rozłożoną folie spożywczą rozkładamy kawałek skóry i mięso.Zawijamy w skórkę formując baton następnie zawijamy w folię łapiemy za dwa końce foli i rolujemy do momentu aż baton będzie ścisły i twardy.Zawiązany baton przekładamy na ściereczkę,ponownie zakręcamy i związujemy końce .Zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy na wrzątek nasze balerony,gotujemy40-50 min (w zależności od grubości batonu) licząc czas od momentu zagotowania się całości.Wyciągamy z garnka rozwijając tylko ze ściereczki,folie ściągamy bezpośrednio przez podaniem na talerzu.

 

Smacznego!!

 

http://imageshack.com/a/img194/7471/ytnu.jpg

 

http://imageshack.com/a/img4/4476/h2us.jpg

 

 

 

http://imageshack.com/a/img27/3680/jpux.jpg

Edytowane przez wiedzma
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321885
Udostępnij na innych stronach

Ten Baleron białoruski wygląda ładnie ;) i pewnie smakuję tak jak wygląda :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321908
Udostępnij na innych stronach

ciekawy przepis :thumbsup:  moze kiedy sie pokusze na cos takiego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321909
Udostępnij na innych stronach

 wiedzma pysznie wyglada , http://www.emoty-gg.eu/mini/60.gif

 

 

gotujemy40-50 min

 Mam pytanie gotujesz czy parzysz?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321918
Udostępnij na innych stronach

wrzucam do gotującej się wody i od momentu zagotowania całości 40-50 min nie zmniejszam temperatury i nie pilnuje jej -więc chyba gotowane :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321919
Udostępnij na innych stronach

Wiedzmo chodzi mi czy zmniejszasz ogien pod garem, a z tego co piszesz wynika ze nie, dziekuje.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321920
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.