wiedzma Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Pierwsze podejście Schab ,szynka,żeberka i cos co miało być kiełbasą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2013 @wiedzma, Witaj czytając ostatni Twój wpis widzę, ze wszystko jest ok .Oczywiście skład mięska można zmieniać a co za tym idzie smak, no i przyprawy też odgrywają zasadniczą rolę. Pamiętaj proszę o jednym bardzo ważna jest ilość tłuszczu wszak ona jest nośnikiem smaku, słowem kiełbasa nie powinna być za chuda. Według mojej oceny błędy popełnione zostały w trakcie wędzenia, masz rację nie ucz się na błędach po to jest ta strona tylko pytaj przed a nie po fakcie a wnioski oczywiście wyciągaj pozdrawiam Przeciągłem ten wpis z powitań ewidentnie widać, drzewo mokre ,pewnie za dużo dymu wbrew pozorom nie może być go za wiele.Także temperatura zbyt duża opalone doły przynajmniej tak widzę na zdjęciu, i to by było na tyle, Wiesz co też takie popełniłem na początku a i teraz zdarzają mi się wpadki faktem jest, że już mniejszego kalibru Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Wszystko się zgadza do tego trzeba doliczyć duża wilgotność w wedzarce i na wędzonkach,w trakcie wędzenie wycieraliśmy je ręcznikami papierowymi bo ciągle były mokre Zobaczymy w niedziele jak wyjdzie juz się nie mogę doczekać A i jakieś kiepskie drzewo bo cała wędzarka pokryta była tłustą czarną mazią W niedziele rozpalam Ja i pierwszy etap też robię ja Mąż niestety musi jechać na serwis wozów policyjnych -też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny w domu ;( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny w domu tak to bywa z chłopami oj z pracą chciałem powiedzieć Pozdrawiam Edytowane 13 Grudnia 2013 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2013 najważniejsze,że teraz wiesz o co ,,biega,, następne razy będą tylko lepsze Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Wszystko się zgadza do tego trzeba doliczyć duża wilgotność w wedzarce i na wędzonkach,w trakcie wędzenie wycieraliśmy je ręcznikami papierowymi bo ciągle były mokre Zobaczymy w niedziele jak wyjdzie juz się nie mogę doczekać A i jakieś kiepskie drzewo bo cała wędzarka pokryta była tłustą czarną mazią W niedziele rozpalam Ja i pierwszy etap też robię ja Mąż niestety musi jechać na serwis wozów policyjnych -też nie miali się kiedy z tym obudzić tylko tuż przed świętami kiedy jest mi niezbędny w domu ;( Osuszałaś wędzarnię według mnie wędzarnia a także wsad nie były osuszone i wygrzane, stąd mokre wędzonki i maź w wędzarni. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Mariusz święta racja wszystko było mokre ;( ale to tak.... długa historia że wolę o niej zapomnieć Najważniejsze że dzisiaj z Polski przyjeżdża prawdziwe drzewo owocowe i jutro bierzemy się za drugie podejscie Mamy jakąś skromną wiedzę -dzięki Wam,wiec troche spokojniejsza jestem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Wiedzma, każdy popełnił lub popełnia błędy więc spokojnie najważniejsze to osuszyć i nagrzać wędzarnię oraz oszuszyć wędzonki, bez tego nawet nie podchodź do wędzenia bo będzie powtórka z rozrywki odnośnie drewna.... dlaczego ściągasz je z Polski, nie masz na miejscu odpowiednich gatunków Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Niestety nie drewno które mozna kupić jest klasyfikowane jako mix (niestety z racji ze w ubiegłym tygodniu facet który miał wysłać z wędzarnią drzewo nawalił) kupilismy u nas ,niestety jako laicy nie wszystko potrafiliśmy rozróźnić i ewidentnie były iglaki Nawet jak znaleźliśmy drzewo nadające się do wędzenia na ebay-u to po obejrzeniu okazało się zbutwiałe,zagrzybione wiec też jest do niczego .Z Polski jedzie drzewo ze sprawdzonego źródła wysezonowane,wysuszone a cena naprawde nawet z transportem nie jest dużo wyższa więc dla bezpieczeństwa co jakiś czas sobie będzie wędrowało do nas Mam bardzo ambitny plan na dzisiaj Zrobić zalewę i wsadzić mięsko na święta do solanki (wędzenie za tydzień),przygotować mięsko na jutro do wędzenia i podejść z sercem do przygotowania mięsa na kiełbasy.... Posiadam na kiełbaskę: 7 kg trimów1 kg wołowiny (nie za dużo?)1.5 kg szynki (nie za mało?)1 kg słoniny(nie za dużo?)i teraz poproszę o radę co dalej .......Wyszukałam sobie przepis z forum ale moje kochane dzieci pozamykały mi wszystkie zakładki i nie mogę teraz znaleźć.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Wziełam się za drugie podejście do kiełbasy wykorzystałam przepis SZCZEPANA na swojską z małą modyfikacją mięsa:I kl.szynka,schab:2kgII kl.wykorzystałam tzw Trimy oczyszczając je z błon,ścięgien itp:3kgwołowina 400grsłonina:1kgDopasowałam ilośc peklosoli do wagi mięsa,oraz zmniejszyłam ilość wody ,przyprawy i dodatki w/g przepisu SZCZEPANA.Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ...Nic nie piszesz na jakich siatkach to zmieliłaś, no i schabu bym nie dał szkoda by mi było, ale kiełbaska będzie przednia zobaczysz, tylko wędzenie Ci zostało. 3 mam kciuki Edytowane 15 Grudnia 2013 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2013 masz rację nie ucz się na błędach po to jest ta strona Baca bracie z tym się NIE zgadzam Wiedżmo, ucz się na błędach innych np na moich https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wedzonki-zboja-madeja/?p=84181 ale z pomocą naszej strony. Jeżeli będziesz postępować tak jak Dziadek to opisuje http://www.wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie , to nie ma innej możliwośći niż tylko i wyłącznie ładne i smaczniaste wędzonki czego Tobie serdecznie życzę :D Co do wędzonek na fotce to są o wiele ładniejsze niż moje za pierwszym razem :facepalm: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Grudnia 2013 http://imageshack.com/a/img593/7069/hkbb.jpg http://imageshack.com/a/img850/2162/63gs.jpg http://imageshack.com/a/img14/1882/z8x5.jpg http://imageshack.com/a/img13/8180/q17f.jpg Pierwsze wnioski: mięso po wymieszaniu stało się kleiste HURRAAA już wiem jak to wygląda,poprzednie było suche nawet po godzinnym mieszaniu na zmiane z mężem ;(.Efekty jutro ...Nic nie piszesz na jakich siatkach to zmieliłaś, no i schabu bym nie dał szkoda by mi było, ale kiełbaska będzie przednia zobaczysz, tylko wędzenie Ci zostało. 3 mam kciuki Kupiłam trimy jako kl.II ale w worku znalazłam śliczny schab i szynkę wiec użyłam a to co kupiłam oddzielnie do kiełbasy pójdzie do wędzenia osobnego Zbóju ja z tych co wyznają zasadę *Jak sie nie przewrócisz,to się nie nauczysz* ale dziekuję za rady i sugestie .... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zbóju ja z tych co wyznają zasadę *Jak sie nie przewrócisz,to się nie nauczysz* I ja także jestem z tych :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-320987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) mięso na kiełbasę mieliłam na 10 I kl. i 6 II kl. wreszcie sobie zmierzyłam .Zastanawiam się nad rybą,kupiłam haddoka (plamiak) i pstraga solanka czy peklowanie suche?,jakie przyprawy ? i znowu przeczesuję forum w poszukiwaniu optymalnego przepisu ;( Wczorajsza kiełbaska coby nie było że ściemniam http://imageshack.com/a/img198/3231/w1de.jpg Edytowane 16 Grudnia 2013 przez wiedzma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Wczorajsza kiełbaska coby nie było że ściemniam Skróć czas wędzenia o połowę, przy tym kalibrze jelita. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Wczorajsza kiełbaska coby nie było że ściemniam W porównaniu do poprzednich wyrobów powiem rozwijasz się kobieto ,a men pomagał ?. resztę masz w poście wyżej pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Nie baca, M nie pomagał kwitł w pracy dziekuje za cieple słowa . Dzisiaj niestety brudna robota mnie czeka -pierogi,uszka itp ale tak sobie poszperałam w książce kucharskiej która kiedys dostałam od taty (zeszyt z notatkami) i znalazłam baleron białoruski Jak mi się uda kupic dzisiaj składniki to na wieczór coś stworzymy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Baleron białoruski 2 kurczaki ok 3 kg2jajkaprzyprawy:sól,pieprz,majeranek,czosnek Z opłukanego kurczaka ściągamy ostroznie skórę,obieramy kurczaka z miesa Ciemne mięso kroimy w drobną kostę,jasne kroimy w paski o grubości 1 cm.Do mięsa dodajemy przyprawy oraz jajka mieszamy do uzyskania kleistości.Odstawiamy do lodówki na conajmiej 2 godziny-należy ponownie wymieszać.Moje zazwyczaj schlodzi się ok 12 godzin.Na rozłożoną folie spożywczą rozkładamy kawałek skóry i mięso.Zawijamy w skórkę formując baton następnie zawijamy w folię łapiemy za dwa końce foli i rolujemy do momentu aż baton będzie ścisły i twardy.Zawiązany baton przekładamy na ściereczkę,ponownie zakręcamy i związujemy końce .Zagotowujemy wodę w garnku i wrzucamy na wrzątek nasze balerony,gotujemy40-50 min (w zależności od grubości batonu) licząc czas od momentu zagotowania się całości.Wyciągamy z garnka rozwijając tylko ze ściereczki,folie ściągamy bezpośrednio przez podaniem na talerzu. Smacznego!! http://imageshack.com/a/img194/7471/ytnu.jpg http://imageshack.com/a/img4/4476/h2us.jpg http://imageshack.com/a/img27/3680/jpux.jpg Edytowane 20 Grudnia 2013 przez wiedzma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Grudnia 2013 :clap: bardzo ładnie wygląda pewnie i dobrze smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Ten Baleron białoruski wygląda ładnie i pewnie smakuję tak jak wygląda Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Grudnia 2013 ciekawy przepis moze kiedy sie pokusze na cos takiego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Grudnia 2013 wiedzma pysznie wyglada , http://www.emoty-gg.eu/mini/60.gif gotujemy40-50 min Mam pytanie gotujesz czy parzysz? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Grudnia 2013 wrzucam do gotującej się wody i od momentu zagotowania całości 40-50 min nie zmniejszam temperatury i nie pilnuje jej -więc chyba gotowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Grudnia 2013 Wiedzmo chodzi mi czy zmniejszasz ogien pod garem, a z tego co piszesz wynika ze nie, dziekuje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9064-odrobina-z-krainy-deszczowc%C3%B3w-rodem-z-krainy-wiedzmy/#findComment-321920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.