Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie czasy i temp. gotowania ?. Pasteryzacja czy tyndalizacja ?  :tongue:  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-371931
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Oj Tomek prowokujesz :)

Czy ja dobrze widzę że mięsko jest smarowne?

U mnie zawsze wychodzi twarde. :hmm:

Co do obróbki cieplnej. Jak konserwa jest przeznaczona do natychmiastowego spożycia lub w perspektywie kilku dni to można pasteryzować. W innym przypadku tyndalizacja.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-372008
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ja dobrze widzę że mięsko jest smarowne?

Jest na wpół smarowne a to pewnie ze względu na większe kawałki mięsa. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-372299
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Nooo ładny kolorek złocisty;))przyznam że też dawno nie jadłem,dałeś kolego dobrego pomysła;)) Edytowane przez morfeusz300
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-377353
Udostępnij na innych stronach

Brawo morfeusz , musze i ja sprobowac zrobic ta mielonke w sloikach , bardzo apetycznie wyglada :thumbsup:

, choc jak dla mnie musi miec mniej galaretki :facepalm:


Przepraszam mialo byc  tomas-gosport :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-377376
Udostępnij na innych stronach

 

Nooo ładny kolorek złocisty;))

Pamiętaj odlej wodę ;)
Pamiętam jak za młodu moja sąsiadka robiła takie zielone placki a mama złociste. Dopiero pózniej dowiedziałem się że ziemniak zmienia barwę pod wpływem tlenu i stąd taki efekt Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-378804
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Niedzielne przedświąteczne wędzenie, wszystko pieczone tym razem :D

post-59498-0-09392700-1419206208_thumb.jpg

post-59498-0-17993700-1419206246_thumb.jpg

post-59498-0-17820000-1419206292_thumb.jpg

post-59498-0-58733100-1419206327_thumb.jpg

post-59498-0-13484900-1419206362_thumb.jpg

post-59498-0-37977800-1419206409_thumb.jpg

post-59498-0-55503300-1419206878_thumb.jpg

Edytowane przez tomas_gosport
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-392395
Udostępnij na innych stronach

Oto jedna z polędwiczek na dzisiejszy wieczór zamiast chipsów :D . Smak wyborny, coś w stylu biltong choć następnym razem dodam o połowę więcej przypraw i ciut więcej cukru.

post-59498-0-76433500-1419714282_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-393290
Udostępnij na innych stronach

Też robiłeś. Od dzisiaj moje też. Muszę wypróbować wołowinę następnym razem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-393303
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj zaszalałem. Na obiad zrazy wołowe z ogórkiem, nawet wiązane jak szynka ;)

post-59498-0-44980100-1421006041_thumb.jpg

post-59498-0-33190200-1421006075_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-396345
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam ponownie. Tym razem 6kg wsadu na konserwę, 3 pstrągi, polędwiczki wieprzowe i polędwica wołowa w stylu biltong oraz polędwice łososiowe. Wędzenie ok 5h, temperatura ok 45'C.

Biltong wyszedł extra, podwoiłem przyprawy i cukier, moim zdaniem może konkurować z tym ze sklepu. Niestety mój aparat w telefonie nie oddaje prawdziwego koloru wyrobów, a o smaku nie wspomnę :laugh: .

Możliwe, że będę musiał się pożegnać z obecną wędzarnią, ponieważ niedługo się będziemy przeprowadzać i niestety nie zabiorę jej ze sobą ze względu na gabaryty :D . Bogatszy o doświadczenie, powstanie nowa :clap: . Projekt wkrótce.

pozdrawiam z UK.

post-59498-0-04479400-1424338431_thumb.jpg

post-59498-0-31054200-1424338478_thumb.jpg

post-59498-0-47397700-1424338500_thumb.jpg

post-59498-0-13631300-1424338544_thumb.jpg

post-59498-0-74809500-1424338576_thumb.jpg

post-59498-0-80273800-1424338689_thumb.jpg

post-59498-0-86541300-1424338724_thumb.jpg

Edytowane przez tomas_gosport
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-405622
Udostępnij na innych stronach

Mięso peklowane na sucho 48h, 50 sól/50 peklosól (18g/kg), 2 łyżki cukru. wymieszane i do lodówki na 48h. Na kg polędwiczek użyłem, po 2 łyżki sosu sojowego jasnego i ciemnego, 15g 'five spice', łyżka suszonego mielonego chilli. Po 48h mięso wyciągnięte, opłukane, osuszone i marynowane w ów przyprawach przez ok 2h, później na haki i do obsuszenia (nie do wędzarni). Po ok 1h suszenie w wędzarni przez 45m-1h. Wędzone 5h 45'C.

Enjoy

Edytowane przez tomas_gosport
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-405634
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie da się zamówić takich temperatur :-)

za niskie czy za wysokie w sensie ? :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-405641
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Nowa maszyna z DG sprawuje się ok ;) .

Oto dowód, wczorajsze wyroby: sopocka, lisiecka wg Kostka, boczki w przyprawach, kilka szyneczek oraz polędwiczki '5 smaków', żeberka do grochówki.post-59498-0-22234700-1457252574_thumb.jpgpost-59498-0-87857200-1457252622_thumb.jpgpost-59498-0-39215700-1457252662_thumb.jpgpost-59498-0-92808400-1457252699_thumb.jpg

Wędzenie w 50-55'C dymem olchowo-bukowym, później parzenie w 80'C do osiągnięcia w środku 66'C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-482451
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.