JaGra Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Września 2014 Jakie czasy i temp. gotowania ?. Pasteryzacja czy tyndalizacja ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-371931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 20 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Września 2014 Tyndalizacja 2h/1h/40min w odstępach 24h. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-371933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Września 2014 Oj Tomek prowokujesz Czy ja dobrze widzę że mięsko jest smarowne?U mnie zawsze wychodzi twarde. Co do obróbki cieplnej. Jak konserwa jest przeznaczona do natychmiastowego spożycia lub w perspektywie kilku dni to można pasteryzować. W innym przypadku tyndalizacja. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-372008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 22 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Września 2014 Czy ja dobrze widzę że mięsko jest smarowne? Jest na wpół smarowne a to pewnie ze względu na większe kawałki mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-372299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 16 Października 2014 Małe co nieco na kolację, chodziły za mną o kilku dni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-377349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) Nooo ładny kolorek złocisty;))przyznam że też dawno nie jadłem,dałeś kolego dobrego pomysła;)) Edytowane 16 Października 2014 przez morfeusz300 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-377353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Października 2014 Brawo morfeusz , musze i ja sprobowac zrobic ta mielonke w sloikach , bardzo apetycznie wyglada , choc jak dla mnie musi miec mniej galaretki Przepraszam mialo byc tomas-gosport Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-377376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Października 2014 Nooo ładny kolorek złocisty;))Pamiętaj odlej wodę Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-377453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Nooo ładny kolorek złocisty;))Pamiętaj odlej wodę Pamiętam jak za młodu moja sąsiadka robiła takie zielone placki a mama złociste. Dopiero pózniej dowiedziałem się że ziemniak zmienia barwę pod wpływem tlenu i stąd taki efekt Edytowane 23 Października 2014 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-378804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Niedzielne przedświąteczne wędzenie, wszystko pieczone tym razem Edytowane 22 Grudnia 2014 przez tomas_gosport Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-392395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Smakowite???????? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-392396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Ładne wyroby Tomek! Zapach zaleciał aż na ta stronę rowu! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-392612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Tomek . Smakowitości. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-393016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 25 Grudnia 2014 A miałem już nic nie jeść... Ale smak a raczej wygląd kazał iść do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-393029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Oto jedna z polędwiczek na dzisiejszy wieczór zamiast chipsów . Smak wyborny, coś w stylu biltong choć następnym razem dodam o połowę więcej przypraw i ciut więcej cukru. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-393290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Fajne chipsy moje ulubione;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-393298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Też robiłeś. Od dzisiaj moje też. Muszę wypróbować wołowinę następnym razem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-393303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Dzisiaj zaszalałem. Na obiad zrazy wołowe z ogórkiem, nawet wiązane jak szynka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-396345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Witam ponownie. Tym razem 6kg wsadu na konserwę, 3 pstrągi, polędwiczki wieprzowe i polędwica wołowa w stylu biltong oraz polędwice łososiowe. Wędzenie ok 5h, temperatura ok 45'C.Biltong wyszedł extra, podwoiłem przyprawy i cukier, moim zdaniem może konkurować z tym ze sklepu. Niestety mój aparat w telefonie nie oddaje prawdziwego koloru wyrobów, a o smaku nie wspomnę .Możliwe, że będę musiał się pożegnać z obecną wędzarnią, ponieważ niedługo się będziemy przeprowadzać i niestety nie zabiorę jej ze sobą ze względu na gabaryty . Bogatszy o doświadczenie, powstanie nowa . Projekt wkrótce.pozdrawiam z UK. Edytowane 19 Lutego 2015 przez tomas_gosport Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-405622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Lutego 2015 hejka , poprosze przepis na "Biltong" , z góry dzięki , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-405631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Mięso peklowane na sucho 48h, 50 sól/50 peklosól (18g/kg), 2 łyżki cukru. wymieszane i do lodówki na 48h. Na kg polędwiczek użyłem, po 2 łyżki sosu sojowego jasnego i ciemnego, 15g 'five spice', łyżka suszonego mielonego chilli. Po 48h mięso wyciągnięte, opłukane, osuszone i marynowane w ów przyprawach przez ok 2h, później na haki i do obsuszenia (nie do wędzarni). Po ok 1h suszenie w wędzarni przez 45m-1h. Wędzone 5h 45'C.Enjoy Edytowane 19 Lutego 2015 przez tomas_gosport Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-405634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Lutego 2015 dzięki sliczne myslałam po wyglądzie , że to wyrób bez wędzenia , na razie wędzarni brak a u Pana Stasia mojego wędzarza nie da się zamówić takich temperatur :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-405640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Lutego 2015 nie da się zamówić takich temperatur :-) za niskie czy za wysokie w sensie ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-405641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 19 Lutego 2015 u niego jest jedna temperatura , jedno wędzenie na wszelakie wyroby i z panem Stasiem nie ma dyskusji , bo następnym razem nie przyjmie mięsiwa i zabroni płakać ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-405649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 6 Marca 2016 Nowa maszyna z DG sprawuje się ok .Oto dowód, wczorajsze wyroby: sopocka, lisiecka wg Kostka, boczki w przyprawach, kilka szyneczek oraz polędwiczki '5 smaków', żeberka do grochówki.Wędzenie w 50-55'C dymem olchowo-bukowym, później parzenie w 80'C do osiągnięcia w środku 66'C. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/3/#findComment-482451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.