Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Utopency - czyli parówki marynowane.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1971 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 25 lip 2005 - 10:24

Oryginalny przepis:

M N O Ž S T V Í (Ilość)

do pětilitrové láhve od okurků (Na pięciolitrowy słoik od ogórków)

S U R O V I N Y (Składniki)

2 kg méně tučných špekáčků (2 kg małych parówek)
1.75 kg cibule (1,75 kg cebuli)
6 00 ml octa (600 ml ocetu)
1250 ml vody (1250 ml wody)
5 polévkových lžic soli - 120g (5 łyżek stołowych soli - 120g)
1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g (1/2łyżki stołowej mielonego czarnego pieprzu - 5g )
3/4 polévkové lžíce cukru - 10g (3/4 łlyżki stołowej cukru - 10g)
1 polévková lžíce oleje (1 łyżka stołowa oleju)
3 bobkové listy (3 liście laurowe)
na špičku nože chilli (na końcu noża chili)

P O S T U P (Wykonanie)

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout.
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice.
Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička
-----------------------------------------------------------------------------------
Moje tłumaczenie przepisu, posługiwałem się słownikiem czesko-polskim. Tłumaczenie jest dość dowolne ale oddające sens orginału.

Najpierw wykonyjemy zalewę. Gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, cukier, olej, liście laurowe i odrobina chili i gotujemy przez 2 minuty. Zalewę należy ostudzić.
Parówki obieramy z osłonki, kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy na równe talarki. Do wymytego słoja po ogórkach dajemy cebulę na wysokość 1cm, potem na cebulę kładziemy warstwę parówek i tak naprzemian do wypełnienia słoja. Zalewamy wychłodzoną zalewą i przykrywamy celofanem i gumką.

#2 viajero

viajero

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 19 kwi 2006 - 15:33

Tak, ale spekacky to szczególny rodaj parówek - rosyć grubych,krótkich i z małymi kawałeczkami słoniny w masie. Próbowałem robić w Polsce utopence z różnych parówek - ale niestety wynik był różny od zamierzonego :mellow:

#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 14 paź 2014 - 10:49

Postanowiłem również zrobić tą przekąskę z drobną różnicą, że kiełbaski wykonałem sam
Załączony plik  Utopency.jpg   60,06 KB   16 Ilość pobrań

 

Używając tłumacza google wyszedł mi taki oto przepis na Špekáčky, czeskie kiełbaski:

50 % wołowina (zadnia z młodych sztuk)
20 % tłusta wieprzowina
30 % boczek wędzony

więc użyłem:

Wołowina kl. II - 1 kg
Podgardle - 0,4 kg
Boczek - 0,6 kg

Przyprawy

Peklosól 20 g/kg
czosnek 2 g/kg
pieprz 2 g/kg
papryka słodka 2 g/kg
gałka 0,4 g/kg

Peklowanie 48 godzin

Rozdrabnianie sitko 4 i dwa razy sitko 3

Woda 15 %

Jelita wieprzowe 32 +

Serdelki długości 5-7 cm

Załączony plik  utopency_spekaczki_3.jpg   66,83 KB   21 Ilość pobrań

Nie wędziłem, parzone 30 minut w temp. 70-72 st. C

Załączony plik  utopency_spekaczki.jpg   83,13 KB   16 Ilość pobrań

Załączony plik  utopency_spekaczki_2.jpg   74,63 KB   12 Ilość pobrań


Zalewę zrobiłem wg Papcia https://wedlinydomow...arnowane/?p=313
 


Użytkownik abratek edytował ten post 14 paź 2014 - 21:05


#4 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 14 paź 2014 - 10:57

Następnym razem nie przekrawaj do końca tylko ponacinaj i przekładaj kolorową papryką, ogórkiem i cebulą dużo efektowniej wyglądają ;)



#5 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1689 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 14 paź 2014 - 11:29

W kostkę pokroiłeś podgardle tak?



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 14 paź 2014 - 11:43

W kostkę pokroiłeś podgardle tak?

Nie napisałem  :facepalm: , boczek w kostkę bardzo mniej więcej 1 x 1 cm.



#7 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 14 paź 2014 - 11:45

Oryginalny przepis to 30% wędzony boczek pokrojony w kostkę, 20% II wieprzowina, 50% wołowina zadnia jałówek.

Ja tak robię, a zalewę podobną jak podał wiele lat temu Papcio, bez zbędnych dodatków.



#8 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 14 paź 2014 - 11:53

30% wędzony boczek pokrojony w kostkę,

To fakt, powinien być wędzony ale nie miałem swego.



#9 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5446 postów

Napisano 14 paź 2014 - 13:29

Oryginalne spekacky mają mniejsze kawałki słoniny.  A utopence lepiej smakują jak się je ponacina i tak jak pisał Robercik powkłada paski papryki czy ogórasa w te nacięcia. Same są takie se... Szkoda że gdzies mi wsiąkły zdjęcia tych co robiłem na Grzybozlot. Podobno dawały radę.



#10 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 14 paź 2014 - 13:39

Oj tam dawały radę .... wymiatały i tyle .

Naprawdę były SUPERAŚNE bo i wyglądały i smakowały jak należy ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 14 paź 2014 - 14:49

Następnym razem je podwędź, a zamiast wody użyj lodu,a przy wyrabianiu mięs nie przekraczaj 15 C.

Dzięki, znam zasady robienia parówek.  :D a na wędzenie nie było czasu "tą razą". 

 

 

Oryginalne spekacky mają mniejsze kawałki słoniny. 

Pewnie te, które teraz sprzedają tak, bo taniej, mają też mniej wołowiny. Wieści głoszą, że wg tradycyjnych receptur było tak jak Biotit i ja piszemy.

Pewnie te z ogórkiem i papryką są dobre ale może trzeba je wspomagać smakiem z powodu jakości wykorzystanych parówek.

 

Na razie spróbuję te za kilka dni, następnym razem zrobię z odpowiednim boczkiem i wędzone, a później będę miał pogląd czy je wzbogacać, papryka dodawana do marynat jednak zmienia mocno smak. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych