Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ze względu na to,że niektóre moje przepisy na przetwory są bardzo stare nie posiadają zdjęć :)

 

OGÓRKI   MIODOWE.

 

Składniki:

2kg ogórków

1,5szkl wody

1szkl octu 10%

1 szkl cukru

sól

koper

gorczyca,chrzan

czosnek,miód

 

Przygotowanie.

Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż,solimy i odstawiamy na godzinę.Z wody,cukru i octu gotujemy zalewę,studzimy.Z ogórków odlewamy wodę i układamy je w niewielkie słoiki.Kładziemy po ząbku czosnku,gałązkę kopru i sypiemy kilka ziaren gorczycy.Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę miodu płynnego,zalewamy zalewą,zakręcamy i pasteryzujemy ok.15min.

 


SAŁATKA Z BURACZKÓW.

Składniki:

5kg buraczków

2kg cebuli

1kg papryki

1/2szkl cukru

1szkl octu 10%

2 łyżki soli.

Przygotowanie:

Buraczki umyć,ugotować,obrać ze skórki i wystudzone zetrzeć na tarce jarzynowej.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych pokroić w paski a obraną cebulę w piórka,dodać sól i odstawić na godzinę.W tym czasie zetrzeć buraczki.Starte buraczki połączyć z papryką i cebulą,dodać cukier,ocet i wszystko dokładnie wymieszać.Przełożyć w słoiki i pasteryzować 20min.


POMIDORY NA OSTRO.

Składniki:

1,5 kg pomidorów koktajlowych

4 papryczki chili

czosnek

pieprz w ziarnach

4 małe marchewki

sól

cukier

ocet

woda

Przygotoanie:

Pomodory umyć,papryczki oczyścić,czosnej obrać.Zagotować 3 szkl wody z szklanką octu,łyżką soli i dwoma łyżkami cukru.Pomidory ułożyć w słoikach,dodać po kawałku papryczki,ząbek czosnku,kilka ziaren pieprzu i kilka plasterków marchewki.Wszystko zalać przygotowaną zalewą i pasteryzować 10min.


GRUSZKI W OCCIE.

Składniki:

5kg gruszek

1 litr wody

70dag cukru

2 szkl.octu 10%

goździki

 

Przygotowanie:

Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić na pół lub w ćwiartki.Ugotować zalewę(wiadomo że ilość należy zwiększyć)i w gotującą włożyć gruszki.Gotować około 10 minut.Gorące gruszki układać w słoje i zalać gorącą zalewą nie pasteryzować.Do każdego skłika mozna dodać odrobinę cynamonu.

 

 


CZEREŚNIE W OCCIE.

Składniki:

1kg czerwonych czereśni

ziele angielskie

pieprz w ziarnach

gorczyca

goździki

0,5 l wody,

1,5szkl cukru

setka octu 10%.

Przygotowanie:

Czereśnie umyć z ogonkami,na dno każdego słoika włożyć po kila ziaren ziela,pieprzy,gorczycy i goździków.Z wody cukru i octu ugotować zalewę (starcza na kg owocu).Gorącą zalać czereśnie i wstawić do pasteryzacji.Słoiki poniżej 0,5l pasteryzować około 15min,większe 20min.Czereśnie doskonale dekorują ciasta i potrawy z mięsa.


KALAFIOR Z PAPRYKĄ I CEBULĄ.

Składniki:

2 duże kalfiory

3 czerwone papryki

3 duże cebule

2łyżki soli

pieprz w ziarnach

ziele angielskie

liśc laurowy

7szkl wody

2 szkl octu

2 szkl cukru

Przygotowanie:

Kalfiory umyć,oczyścić i podzielić na różyczki.Paprykę oczyscić i pokroić w paski a obraną cebulę w piórka.Wszystkie składniki włozyć do miski posypać 2 łyżkami soli i odstawić na 3 godziny,co jakiś czas mieszając.Z wody, cukru i octu ugotować zalewę i wystudzić.Do każdego słoika włożyć liść laurowy,kilka ziaren pieprzu i ziela,włozyć warzywa i zalać przygotowaną zalewą.Poasteryzować 20 min.

post-47170-0-33417600-1389614886.jpg

post-47170-0-85577300-1389616301.jpg

post-47170-0-08154400-1389616501.jpg

Edytowane przez Anulka
Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a z czym pasuja takie kalafiorki ? jako dodatek do salatek ?

juz kilka razy zabieralam sie za taki kalafior ale zawsze zapominam

Gruszki to robie zawsze juz z gotowych z puszki tylko robie zalewe i za 2 pare dni gotowe ,bo zawsze jak robilam to przegotowaly mi sie i byla pozniej miazga :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326511
Udostępnij na innych stronach

a z czym pasuja takie kalafiorki ? jako dodatek do salatek ?

juz kilka razy zabieralam sie za taki kalafior ale zawsze zapominam

Gruszki to robie zawsze juz z gotowych z puszki tylko robie zalewe i za 2 pare dni gotowe ,bo zawsze jak robilam to przegotowaly mi sie i byla pozniej miazga :)

Te kalafiorki podaję jako dodatek do drugiego dania mięsnego,grila i oczywiście na stole gości jako zakąska do wódeczki :D

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326513
Udostępnij na innych stronach

dziekuje  ,kupowalam kiedys pickle takie mieszane ale nie podpadly mi smakowo ,bede musiala zrobic wedlog Twojego przepisu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326514
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne zaprawy i fajne przepisy, lubie nowości :clap: :clap: :clap::thumbsup:

Anulko, kiedy robisz te przetwory z kalafiorkiem? Myślę że chyba bliżej jesieni są najlepsze i sie nie rozlecą prawda? Te letnie jak kupuje to czasami nawet wyrzucam bo cuchną jakby gnojówką, albo różowe jakieś są. Robisz w jakimś określonym mniej więcej terminie? Bo to tez ma chyba znaczenie.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326548
Udostępnij na innych stronach

Anulko dziękuję za info. To w tym roku jeszcze takie kalafiorki mi dojdą w zamian za coś innego, jeszcze nie wiem co, bo dużo robię np sałatek warzywnych.

 

Pozdrawiam i życzę samych sukcesów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326608
Udostępnij na innych stronach

Anulka, a czeresnie pestkujeszczy nie? Bo to rowniez pestka zmienia smak, jak mysle, a do tego jeszcze pestki na stole zostana.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326614
Udostępnij na innych stronach

SAŁATKA  Z  BIAŁEJ KAPUSTY.

Składniki:

główka kapusty 3 kg

1kg marchwii

duży por

3-4 papryki

pęczek lubczyku

3 ząbki czosnku

pęczek natki piepruszki

3 łyżki soli

szklanka cukru

szklanka octu 10%

 

Przygotowanie.

Kapustę poszatkować,pora pokroić w talarki,paprykę oczyścić pokroić w paski.Marchew umyć zetrzeć na tarce jarzynowej,czosnek obrać przecisnąć przez praskę,lubczyk i pieptuszkę drobno pokroić.Wszystkie składniki dobrze wymieszać z solą,dodać cukier i ocet.Pozostawić na 3 godziny co jakiś czas mieszając.Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do słoików zalać uzyskanym sokiem i pasteryzować około 15minut.

 

post-47170-0-16488500-1390221536.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-328223
Udostępnij na innych stronach

OGÓRKI  W  ZALEWIE  OCTOWEJ  Z RODZYNKAMI.

Składniki;

5kg ogórków

1,5 łyżki soli

pieprz w ziarnach

czosnek

rodzynki

kwitnący koniec kopru

 

Zalewa:

3 szkl.wody,1/2 litra octu 10%,2 szklanki cukru.

 

Przygotowanie:

Ogórki obrać,pokroić w grube plastry lub na pikle,posypać solą i odstawić na godzinkę.Ugotować zalewę,wystudzić.Ogórki odcedzić z soku.Do słoików włożyć kwitnący koniec kopru,po ząbku czosnku,kilka ziaren pieprzu i płaską łyżeczkę rodzynek oraz ogórki.Zalać zalewą i pasteryzować około 20min.

post-47170-0-36634100-1390380050.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-328540
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Czosnek młody

koper

strąki ostrej papryki chili w całości

cebula

ziele angielskie ziarna

pieprz czarny lub kolorowy ziarna

liść laurowy

 

Zewnetrzną łupinę usuwamy z czosnku.Na dno słoika kładziemy koper i pozostałe przyprawy,dodajemy czosnek i umytą paprykę oraz opkrojoną w talarki cebulę.Zalać przegotowaną letnią wodą z solą.Na litr wody łyżka soli.Zakręcamy słoik i odstwiamy do ukiśnięcia,woda powinna zrobić się metna tak jak przy kiszeniu się ogórków.Po tygodniu wstawić do chłodnego miejsca i skąsumować :D

 

Pozdrawiam.

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358268
Udostępnij na innych stronach

Czosnek młody

koper

strąki ostrej papryki chili w całości

cebula

ziele angielskie ziarna

pieprz czarny lub kolorowy ziarna

liść laurowy

liść chrzanu

 

Zewnetrzną łupinę usuwamy z czosnku.Na dno słoika kładziemy koper i pozostałe przyprawy,dodajemy czosnek i umytą paprykę oraz opkrojoną w talarki cebulę.Zalać przegotowaną letnią wodą z solą.Na litr wody łyżka soli.Zakręcamy słoik i odstwiamy do ukiśnięcia,woda powinna zrobić się metna tak jak przy kiszeniu się ogórków.Po tygodniu wstawić do chłodnego miejsca i skąsumować :D

 

Pozdrawiam.

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358329
Udostępnij na innych stronach

Anulka, wspanialy przepis , dziekuje i ja, bo niedlugo swiezy czosnek bedzie  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358344
Udostępnij na innych stronach

mniammmm :)  Ja malosolnego to sobie zjem w niedziele ,mam nadzieje ze tesciowa jakos sie bedzie chciala przypodobac synowej(raz do roku,) a kalafiorka zrobie sama bo ona chyba nie zna przepisu na ten specjal :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358906
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Ogórki kiszone z pierwszego zbioru i młoda kapusta kiszona

Anulka ... My to chyba jak siostry syjamskie :laugh: ogórków z własnej uprawy jeszcze nie mam, ale właśnie dzisiaj przyniosłam małą główkę kapusty z działeczki i też ją będę kisić ... lubię taką co ma ma najwyżej 2-3 dni, oprócz marchewki dodaję sporo koperku świeżego i całe liście selera naciowego.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-361289
Udostępnij na innych stronach

Anuś... słyszałam że Anny to mają w sobie coś z sióstr :D i nie tylko,sobie odejmą od buzi a drugiemu dadzą i można z nimi iść konie kraść hihi :D

 

A wracając do tematu koperek daję jak się troszkę ukisi po 2-3 dniach do surówki,palce lizać :D

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-361299
Udostępnij na innych stronach

 

 

z nimi iść konie kraść hihi
 

 CZy juz upatrzylas stadnine ? ;)  :D

 Anulka zrobsobie taka gdzie dasz duzo, bardzo duzo marcherwki, zobaczysz jaka ta jest smaczna do surowki. Ja nie robie na zime wielkich zapasow,bo wlasnie kisze malymi porcjami caly rok i dlatego moge czesciej eksperymentowac z dodatkami.

Ale te ogorasy to bym sobie pochrupalahttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,013_T6_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-361319
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.