Anulka Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Ze względu na to,że niektóre moje przepisy na przetwory są bardzo stare nie posiadają zdjęć OGÓRKI MIODOWE. Składniki:2kg ogórków1,5szkl wody1szkl octu 10%1 szkl cukrusólkopergorczyca,chrzanczosnek,miód Przygotowanie.Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż,solimy i odstawiamy na godzinę.Z wody,cukru i octu gotujemy zalewę,studzimy.Z ogórków odlewamy wodę i układamy je w niewielkie słoiki.Kładziemy po ząbku czosnku,gałązkę kopru i sypiemy kilka ziaren gorczycy.Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę miodu płynnego,zalewamy zalewą,zakręcamy i pasteryzujemy ok.15min. SAŁATKA Z BURACZKÓW.Składniki:5kg buraczków2kg cebuli1kg papryki1/2szkl cukru1szkl octu 10%2 łyżki soli.Przygotowanie:Buraczki umyć,ugotować,obrać ze skórki i wystudzone zetrzeć na tarce jarzynowej.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych pokroić w paski a obraną cebulę w piórka,dodać sól i odstawić na godzinę.W tym czasie zetrzeć buraczki.Starte buraczki połączyć z papryką i cebulą,dodać cukier,ocet i wszystko dokładnie wymieszać.Przełożyć w słoiki i pasteryzować 20min.POMIDORY NA OSTRO.Składniki:1,5 kg pomidorów koktajlowych4 papryczki chiliczosnekpieprz w ziarnach4 małe marchewkisólcukierocetwodaPrzygotoanie:Pomodory umyć,papryczki oczyścić,czosnej obrać.Zagotować 3 szkl wody z szklanką octu,łyżką soli i dwoma łyżkami cukru.Pomidory ułożyć w słoikach,dodać po kawałku papryczki,ząbek czosnku,kilka ziaren pieprzu i kilka plasterków marchewki.Wszystko zalać przygotowaną zalewą i pasteryzować 10min.GRUSZKI W OCCIE.Składniki:5kg gruszek1 litr wody70dag cukru2 szkl.octu 10%goździki Przygotowanie:Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić na pół lub w ćwiartki.Ugotować zalewę(wiadomo że ilość należy zwiększyć)i w gotującą włożyć gruszki.Gotować około 10 minut.Gorące gruszki układać w słoje i zalać gorącą zalewą nie pasteryzować.Do każdego skłika mozna dodać odrobinę cynamonu. CZEREŚNIE W OCCIE.Składniki:1kg czerwonych czereśniziele angielskiepieprz w ziarnachgorczycagoździki0,5 l wody,1,5szkl cukrusetka octu 10%.Przygotowanie:Czereśnie umyć z ogonkami,na dno każdego słoika włożyć po kila ziaren ziela,pieprzy,gorczycy i goździków.Z wody cukru i octu ugotować zalewę (starcza na kg owocu).Gorącą zalać czereśnie i wstawić do pasteryzacji.Słoiki poniżej 0,5l pasteryzować około 15min,większe 20min.Czereśnie doskonale dekorują ciasta i potrawy z mięsa.KALAFIOR Z PAPRYKĄ I CEBULĄ.Składniki:2 duże kalfiory3 czerwone papryki3 duże cebule2łyżki solipieprz w ziarnachziele angielskieliśc laurowy7szkl wody2 szkl octu2 szkl cukruPrzygotowanie:Kalfiory umyć,oczyścić i podzielić na różyczki.Paprykę oczyscić i pokroić w paski a obraną cebulę w piórka.Wszystkie składniki włozyć do miski posypać 2 łyżkami soli i odstawić na 3 godziny,co jakiś czas mieszając.Z wody, cukru i octu ugotować zalewę i wystudzić.Do każdego słoika włożyć liść laurowy,kilka ziaren pieprzu i ziela,włozyć warzywa i zalać przygotowaną zalewą.Poasteryzować 20 min. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Anulka Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 a z czym pasuja takie kalafiorki ? jako dodatek do salatek ?juz kilka razy zabieralam sie za taki kalafior ale zawsze zapominamGruszki to robie zawsze juz z gotowych z puszki tylko robie zalewe i za 2 pare dni gotowe ,bo zawsze jak robilam to przegotowaly mi sie i byla pozniej miazga Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Stycznia 2014 a z czym pasuja takie kalafiorki ? jako dodatek do salatek ?juz kilka razy zabieralam sie za taki kalafior ale zawsze zapominamGruszki to robie zawsze juz z gotowych z puszki tylko robie zalewe i za 2 pare dni gotowe ,bo zawsze jak robilam to przegotowaly mi sie i byla pozniej miazga Te kalafiorki podaję jako dodatek do drugiego dania mięsnego,grila i oczywiście na stole gości jako zakąska do wódeczki Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Stycznia 2014 dziekuje ,kupowalam kiedys pickle takie mieszane ale nie podpadly mi smakowo ,bede musiala zrobic wedlog Twojego przepisu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ogorki i czeresnie sproboje na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Bardzo ładne zaprawy i fajne przepisy, lubie nowości :clap: Anulko, kiedy robisz te przetwory z kalafiorkiem? Myślę że chyba bliżej jesieni są najlepsze i sie nie rozlecą prawda? Te letnie jak kupuje to czasami nawet wyrzucam bo cuchną jakby gnojówką, albo różowe jakieś są. Robisz w jakimś określonym mniej więcej terminie? Bo to tez ma chyba znaczenie. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Basiu285 te kalafiorki robię koniec sierpnia do połowy września,myslę że to jest najlepszy okres Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Anulko dziękuję za info. To w tym roku jeszcze takie kalafiorki mi dojdą w zamian za coś innego, jeszcze nie wiem co, bo dużo robię np sałatek warzywnych. Pozdrawiam i życzę samych sukcesów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Anulka, a czeresnie pestkujeszczy nie? Bo to rowniez pestka zmienia smak, jak mysle, a do tego jeszcze pestki na stole zostana. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Stycznia 2014 ANNAM nie pestkujemy czereśni idą do słoików w całości i ogonkami Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-326634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Stycznia 2014 SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY.Składniki:główka kapusty 3 kg1kg marchwiiduży por3-4 paprykipęczek lubczyku3 ząbki czosnkupęczek natki piepruszki3 łyżki soliszklanka cukruszklanka octu 10% Przygotowanie.Kapustę poszatkować,pora pokroić w talarki,paprykę oczyścić pokroić w paski.Marchew umyć zetrzeć na tarce jarzynowej,czosnek obrać przecisnąć przez praskę,lubczyk i pieptuszkę drobno pokroić.Wszystkie składniki dobrze wymieszać z solą,dodać cukier i ocet.Pozostawić na 3 godziny co jakiś czas mieszając.Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do słoików zalać uzyskanym sokiem i pasteryzować około 15minut. Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-328223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Stycznia 2014 OGÓRKI W ZALEWIE OCTOWEJ Z RODZYNKAMI.Składniki;5kg ogórków1,5 łyżki solipieprz w ziarnachczosnekrodzynkikwitnący koniec kopru Zalewa:3 szkl.wody,1/2 litra octu 10%,2 szklanki cukru. Przygotowanie:Ogórki obrać,pokroić w grube plastry lub na pikle,posypać solą i odstawić na godzinkę.Ugotować zalewę,wystudzić.Ogórki odcedzić z soku.Do słoików włożyć kwitnący koniec kopru,po ząbku czosnku,kilka ziaren pieprzu i płaską łyżeczkę rodzynek oraz ogórki.Zalać zalewą i pasteryzować około 20min. Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-328540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Kiszony czosnek -polski z papryką chili smakuje wybornie Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Kiszony czosnek z papryką chili fajny pomysł ... poproszę przepis Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Czosnek młodykoperstrąki ostrej papryki chili w całościcebulaziele angielskie ziarnapieprz czarny lub kolorowy ziarnaliść laurowy Zewnetrzną łupinę usuwamy z czosnku.Na dno słoika kładziemy koper i pozostałe przyprawy,dodajemy czosnek i umytą paprykę oraz opkrojoną w talarki cebulę.Zalać przegotowaną letnią wodą z solą.Na litr wody łyżka soli.Zakręcamy słoik i odstwiamy do ukiśnięcia,woda powinna zrobić się metna tak jak przy kiszeniu się ogórków.Po tygodniu wstawić do chłodnego miejsca i skąsumować Pozdrawiam. Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Czosnek młodykoperstrąki ostrej papryki chili w całościcebulaziele angielskie ziarnapieprz czarny lub kolorowy ziarnaliść laurowyliść chrzanu Zewnetrzną łupinę usuwamy z czosnku.Na dno słoika kładziemy koper i pozostałe przyprawy,dodajemy czosnek i umytą paprykę oraz opkrojoną w talarki cebulę.Zalać przegotowaną letnią wodą z solą.Na litr wody łyżka soli.Zakręcamy słoik i odstwiamy do ukiśnięcia,woda powinna zrobić się metna tak jak przy kiszeniu się ogórków.Po tygodniu wstawić do chłodnego miejsca i skąsumować Pozdrawiam. Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Czerwca 2014 thx Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Anulka, wspanialy przepis , dziekuje i ja, bo niedlugo swiezy czosnek bedzie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Anulka, wspanialy przepis , dziekuje i ja, bo niedlugo swiezy czosnek bedzie Najlepszy jest właśnie młody Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Ogórki małosolne z dodatkiem soli morskiej i kalafior kiszony z papryką chili Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Czerwca 2014 mniammmm Ja malosolnego to sobie zjem w niedziele ,mam nadzieje ze tesciowa jakos sie bedzie chciala przypodobac synowej(raz do roku,) a kalafiorka zrobie sama bo ona chyba nie zna przepisu na ten specjal Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-358906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Lipca 2014 Ogórki kiszone z pierwszego zbioru i młoda kapusta kiszona Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-361287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Lipca 2014 Ogórki kiszone z pierwszego zbioru i młoda kapusta kiszona Anulka ... My to chyba jak siostry syjamskie ogórków z własnej uprawy jeszcze nie mam, ale właśnie dzisiaj przyniosłam małą główkę kapusty z działeczki i też ją będę kisić ... lubię taką co ma ma najwyżej 2-3 dni, oprócz marchewki dodaję sporo koperku świeżego i całe liście selera naciowego. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-361289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Lipca 2014 Anuś... słyszałam że Anny to mają w sobie coś z sióstr i nie tylko,sobie odejmą od buzi a drugiemu dadzą i można z nimi iść konie kraść hihi A wracając do tematu koperek daję jak się troszkę ukisi po 2-3 dniach do surówki,palce lizać Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-361299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Lipca 2014 z nimi iść konie kraść hihi CZy juz upatrzylas stadnine ? Anulka zrobsobie taka gdzie dasz duzo, bardzo duzo marcherwki, zobaczysz jaka ta jest smaczna do surowki. Ja nie robie na zime wielkich zapasow,bo wlasnie kisze malymi porcjami caly rok i dlatego moge czesciej eksperymentowac z dodatkami.Ale te ogorasy to bym sobie pochrupalahttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,013_T6_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/#findComment-361319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.