paweljack Opublikowano 4 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 4 Lutego 2023 A jakiej użyłeś soli? Warzonej. [Dodano: 04 lut 2023 - 13:15] Według mnie przyczyny należy szukać w samym czosnku Być może nadmierne "pędzenie" czymś.[Dodano: 04 lut 2023 - 13:23]Właśnie wyczytałem u autora przepisu, że chiński czosnek zmienia kolor na jaskrawozielony, no ale ten to Harnaś. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-812983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 4 Lutego 2023 Wpadłam na jeszcze inny trop: Zielone bakterie siarkowe – ściśle beztlenowe fotoautotroficzne bakterie, najbardziej rozpowszechnione są właśnie zielone bakterie siarkowe[4]. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-812992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 4 Lutego 2023 Z lektury anglojęzycznego internetu wynika, że pojawienie się zielonego lub niebieskiego koloru to wynik reakcji tioaminokwasów i enzymów zawartych w czosnku. Można znaleźć nawet dedykowane temu zjawisku prace naukowe. Na zmianę barwy najbardziej podatny jest czosnek długo przechowywany w niskiej temperaturze. Zmianom sprzyja kwaśne środowisko.Zapobiec zmianie koloru można blanszując ząbki czosnku przed dalszą obróbką co wiąże się jednak z utratą ostrości i aromatu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-813023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 1 Listopada 2023 (edytowane) Myślę, że wyjaśniła się zagadka z czosnkiem. Niestety nie mogłem tego sprawdzić poprzednio bo przerobiłem od razu cały czosnek. W tym roku część zmieliłem zelmerem a część zblendowałem i to jest to co podejrzewałem. Blender jest ze stali nierdzewnej a maszynka z aluminium a siatka ze stali i tu pewnie jest też jakaś reakcja. Co prawda czosnek nie jest tak zielony jak poprzednio ale tu pewnie miało znaczenie przemrożenie o którym pisał Resal. Tym razem czosnek przerobiłem od razu po zakupie i po kilku dniach w lodówce ten zblendowany pozostał w kolorze czosnku. Edytowane 1 Listopada 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 1 Listopada 2023 Kiedy katowałeś ten czosnek,a kiedy fotki? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 1 Listopada 2023 17 minut temu, krzysio59 napisał(a): Kiedy katowałeś ten czosnek,a kiedy fotki? Foty są z dzisiaj. Jakie to ma znaczenie, napisałem co jest przyczyną. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 1 Listopada 2023 Ciekawy jestem jak długo wytrzyma bez zmian w kolorystyce.Wygląda tak świeżo. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 1 Listopada 2023 8 minut temu, krzysio59 napisał(a): Ciekawy jestem jak długo wytrzyma bez zmian w kolorystyce.Wygląda tak świeżo. A pofatygowałeś się żeby przeczytać przepis kolegi, który go podał na forum? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 2 Listopada 2023 15 godzin temu, paweljack napisał(a): kolegi, ? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.