Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A jakiej użyłeś soli?

Warzonej. 


[Dodano: 04 lut 2023 - 13:15]

 

 

Według mnie przyczyny należy szukać w samym czosnku
 

Być może nadmierne "pędzenie" czymś.


[Dodano: 04 lut 2023 - 13:23]

Właśnie wyczytałem u autora przepisu, że chiński czosnek zmienia kolor na jaskrawozielony, no ale ten to Harnaś.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-812983
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wpadłam na jeszcze inny trop: Zielone bakterie siarkowe – ściśle beztlenowe fotoautotroficzne bakterie,

 

najbardziej rozpowszechnione są właśnie zielone bakterie siarkowe[4].

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-812992
Udostępnij na innych stronach

Z lektury anglojęzycznego internetu wynika, że pojawienie się zielonego lub niebieskiego koloru to wynik reakcji tioaminokwasów i enzymów zawartych w czosnku. Można znaleźć nawet dedykowane temu zjawisku prace naukowe.

Na zmianę barwy najbardziej podatny jest czosnek długo przechowywany w niskiej temperaturze. Zmianom sprzyja kwaśne środowisko.

Zapobiec zmianie koloru można blanszując ząbki czosnku przed dalszą obróbką co wiąże się jednak z utratą ostrości i aromatu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-813023
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Myślę, że wyjaśniła się zagadka z czosnkiem. Niestety nie mogłem tego sprawdzić poprzednio bo przerobiłem od razu cały czosnek.

W tym roku część zmieliłem zelmerem a część zblendowałem i to jest to co podejrzewałem. Blender jest ze stali nierdzewnej a maszynka z aluminium a siatka ze stali i tu pewnie jest też jakaś reakcja. Co prawda czosnek nie jest tak zielony jak poprzednio ale tu pewnie miało znaczenie przemrożenie o którym pisał Resal. Tym razem czosnek przerobiłem od razu po zakupie i po kilku dniach w lodówce ten zblendowany pozostał w kolorze czosnku.

IMG_1773.JPG

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873797
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, krzysio59 napisał(a):

Kiedy katowałeś ten czosnek,a kiedy fotki?

Foty są z dzisiaj. Jakie to ma znaczenie, napisałem co jest przyczyną.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873821
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy jestem jak długo wytrzyma bez zmian w kolorystyce.Wygląda tak świeżo.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873863
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, krzysio59 napisał(a):

Ciekawy jestem jak długo wytrzyma bez zmian w kolorystyce.Wygląda tak świeżo.

A pofatygowałeś się żeby przeczytać przepis kolegi, który go podał na forum?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873865
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.