Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z lektury anglojęzycznego internetu wynika, że pojawienie się zielonego lub niebieskiego koloru to wynik reakcji tioaminokwasów i enzymów zawartych w czosnku. Można znaleźć nawet dedykowane temu zjawisku prace naukowe.

Na zmianę barwy najbardziej podatny jest czosnek długo przechowywany w niskiej temperaturze. Zmianom sprzyja kwaśne środowisko.

Zapobiec zmianie koloru można blanszując ząbki czosnku przed dalszą obróbką co wiąże się jednak z utratą ostrości i aromatu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-813023
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 456
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Myślę, że wyjaśniła się zagadka z czosnkiem. Niestety nie mogłem tego sprawdzić poprzednio bo przerobiłem od razu cały czosnek.

W tym roku część zmieliłem zelmerem a część zblendowałem i to jest to co podejrzewałem. Blender jest ze stali nierdzewnej a maszynka z aluminium a siatka ze stali i tu pewnie jest też jakaś reakcja. Co prawda czosnek nie jest tak zielony jak poprzednio ale tu pewnie miało znaczenie przemrożenie o którym pisał Resal. Tym razem czosnek przerobiłem od razu po zakupie i po kilku dniach w lodówce ten zblendowany pozostał w kolorze czosnku.

IMG_1773.JPG

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873797
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, krzysio59 napisał(a):

Kiedy katowałeś ten czosnek,a kiedy fotki?

Foty są z dzisiaj. Jakie to ma znaczenie, napisałem co jest przyczyną.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873821
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy jestem jak długo wytrzyma bez zmian w kolorystyce.Wygląda tak świeżo.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873863
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, krzysio59 napisał(a):

Ciekawy jestem jak długo wytrzyma bez zmian w kolorystyce.Wygląda tak świeżo.

A pofatygowałeś się żeby przeczytać przepis kolegi, który go podał na forum?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873865
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.