Resal Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 4 Lutego 2023 Z lektury anglojęzycznego internetu wynika, że pojawienie się zielonego lub niebieskiego koloru to wynik reakcji tioaminokwasów i enzymów zawartych w czosnku. Można znaleźć nawet dedykowane temu zjawisku prace naukowe. Na zmianę barwy najbardziej podatny jest czosnek długo przechowywany w niskiej temperaturze. Zmianom sprzyja kwaśne środowisko.Zapobiec zmianie koloru można blanszując ząbki czosnku przed dalszą obróbką co wiąże się jednak z utratą ostrości i aromatu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-813023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 1 Listopada 2023 (edytowane) Myślę, że wyjaśniła się zagadka z czosnkiem. Niestety nie mogłem tego sprawdzić poprzednio bo przerobiłem od razu cały czosnek. W tym roku część zmieliłem zelmerem a część zblendowałem i to jest to co podejrzewałem. Blender jest ze stali nierdzewnej a maszynka z aluminium a siatka ze stali i tu pewnie jest też jakaś reakcja. Co prawda czosnek nie jest tak zielony jak poprzednio ale tu pewnie miało znaczenie przemrożenie o którym pisał Resal. Tym razem czosnek przerobiłem od razu po zakupie i po kilku dniach w lodówce ten zblendowany pozostał w kolorze czosnku. Edytowane 1 Listopada 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 1 Listopada 2023 Kiedy katowałeś ten czosnek,a kiedy fotki? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 1 Listopada 2023 17 minut temu, krzysio59 napisał(a): Kiedy katowałeś ten czosnek,a kiedy fotki? Foty są z dzisiaj. Jakie to ma znaczenie, napisałem co jest przyczyną. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 1 Listopada 2023 Ciekawy jestem jak długo wytrzyma bez zmian w kolorystyce.Wygląda tak świeżo. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 1 Listopada 2023 8 minut temu, krzysio59 napisał(a): Ciekawy jestem jak długo wytrzyma bez zmian w kolorystyce.Wygląda tak świeżo. A pofatygowałeś się żeby przeczytać przepis kolegi, który go podał na forum? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 2 Listopada 2023 15 godzin temu, paweljack napisał(a): kolegi, ? Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/page/19/#findComment-873978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.