Skocz do zawartości

Z Miro w kuchni - na zimno.


Rekomendowane odpowiedzi

Galaretka wieprzowa ..... czasami aż się jej chce, dlatego dla chcących wrzucam przepisik. :)

 

Do zrobienia galaretki potrzebujemy:

- 1 golonko, waga około 1-1,5kg

- 2 nóżki wieprzowe

- 1 puszka zielonego groszku konserwowego 

- 2 średnie marchewki

- 1/2 selera

- 1 pietruszka

majeranek

- pieprz czarny mielony

- angielskie ziele

- liść laurowy

- wegeta

- maga

 

No to działamy !

 

Mięso płuczemy pod bieżącą wodą.

Z golonka i nóżek trzeba usunąć pozostałe włoski.

Różnych metod usuwania włosków próbowałem i ostatecznie  robię to żyletkową maszynką do golenia.   :D 

Raczej odradzam użycia maszynki na prąd.... może boleć :lol:

 

Oczyszczone mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak aby zostało przykryte i po zagotowaniu usuwamy pianę zwaną szumowiną, która będzie pływała po górze naczynia.

Następnie do mięsa dodajemy przyprawy (bez marchewki, groszku i pietruszki), doprawiamy do smnaku i gotujemy około 2,5-3 h.

 

 

Może na razie nie wygląda to apetycznie, ale spokojnie będzie super.

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-01.jpg

 

Gotujemy mięso tak długo, aż zacznie samo odchodzić od kości.

Kiedy już prawie takie jest, wrzucamy do garnka marchewkę i pietruszkę, aby się lekko podgotowały.

 

Warzywa potrzebują około 15-20 minut gotowania, tak żeby były miękkie, ale nie rozgotowane.

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-02.jpg

 

 

 

Kiedy warzywa dojdą przecedzamy wywar przez sitko do drugiego naczynia, a mięsko pozostanie nam na sitku.

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-03.jpg

 

 

Specjalnie piszę do drugiego naczynia, ponieważ pewnym razem przelałem wywar do zlewu   :D 

 

Mięso studzimy.

 

 

I teraz: deseczka do krojenia, nóż i kroimy nasze mięsko na kawałeczki.

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-041.jpg

 

Krojąc mięso paluszkami staramy się wyszukać kosteczki które wyrzucamy.

Będąc uczciwym napiszę, że część mięska loduje zamiast w galaretce, to w moich ustach....... masakrycznie to pyszne jest !   :tongue: 

 

I mamy pokroje mięsko.

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-05.jpg

 

Pokrojone mięso wrzucamy z powrotem do przecedzonego wywaru.

Kroimy marchewkę w kostkę (pietruszki nie daję) i również wrzucamy do garnka.

W garnku ląduje także odcedzony groszek.

 

Teraz trzeba całość w jakimś naczyniu uformować.

Na galaretkę używam foremek aluminiowych, ale z powodzeniem można użyć szklanego półmiska, salaterek czy nawet szklanki.

 

Może się okazać, że podczas gotowania odparowało sporo wody, dlatego jeśli wizualnie mięsa jest za dużo, dolewamy 0,5-1 litra przegotowanej wody i chwilę mieszamy.

 

Przy nalewaniu do foremek, mieszamy całość, aby do chochli nabrać trochę płynu, trochę mięsa i warzyw.

 

Po napełnieniu, galaretka musi ostygnąć.

 

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-06.jpg

 

Po ostygnięciu, wkładamy galaretkę do lodówki, do całkowitego ostygnięcia.

 

I na drugi dzień pozostaje jedynie wyjąć galaretkę z foremki, nałożyć na talerzyk, dodać pokrojoną cebulę i polać odrobiną octu lub maggi.

 

A oto efekt naszej pracy:

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-07.jpg

 

Dalej nie piszę ..... idę konsumować .... a Wam

 

Smacznego życzę ! Miro.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/
Udostępnij na innych stronach

Tego w przepisie nie mogłem zamieścić ...  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327301
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na galaretkę używam foremek aluminiowych, ale z powodzeniem można użyć szklanego półmiska, salaterek czy nawet szklanki.
Na Wielkanoc (jak ktoś ma chęci i cierpliwość) można jako foremki użyć wydmuszki i po zastygnięciu oskrobać skorupkę i mamy w ciekawy sposób podaną galaretkę. 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327361
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jajo od struśia chyba
Może być od strusia :) Tak to wygląda mniej więcej http://bronislawa70.blox.pl/2012/03/Galareta-miesna-jajka-wielkanocne.html 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327387
Udostępnij na innych stronach

Ja robię identycznie. Dodaje tylko czosnku około 3-4 ząbków. ale ja w zasadzie do wszystkiego dodaje czosnku :D

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327388
Udostępnij na innych stronach

ja tez daje czosnek i natke zamiast groszku ..ale nigdy nie jadlam galarety z cebulka tylko z samym octem ..musze taka zrobic i posmakowac 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327463
Udostępnij na innych stronach

Galaretki nigdy nie robiłem :(

Ale w najbliższy weekend ją zrobię :)

Mirku, dzięki za przepis - oczywiście będę Cię męczył telefonami :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327483
Udostępnij na innych stronach

To ja już go wyłączyłem ....  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327499
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaka jest prawidłowa nazwa takiej galarety?

Nie ma 'prawdziwej "nazwy,wszystko zależy od regionu.Na Kaszubach to jest zylc.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327612
Udostępnij na innych stronach

U nas na to danie, które robię jak tylko świniaczek jest z nóżkami, nazywają: galaretka, zylc, zimne nogi. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327618
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.