miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Galaretka wieprzowa ..... czasami aż się jej chce, dlatego dla chcących wrzucam przepisik. Do zrobienia galaretki potrzebujemy: - 1 golonko, waga około 1-1,5kg - 2 nóżki wieprzowe - 1 puszka zielonego groszku konserwowego - 2 średnie marchewki - 1/2 selera - 1 pietruszka - majeranek - pieprz czarny mielony - angielskie ziele - liść laurowy - wegeta - maga No to działamy ! Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Z golonka i nóżek trzeba usunąć pozostałe włoski. Różnych metod usuwania włosków próbowałem i ostatecznie robię to żyletkową maszynką do golenia. Raczej odradzam użycia maszynki na prąd.... może boleć :lol: Oczyszczone mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak aby zostało przykryte i po zagotowaniu usuwamy pianę zwaną szumowiną, która będzie pływała po górze naczynia. Następnie do mięsa dodajemy przyprawy (bez marchewki, groszku i pietruszki), doprawiamy do smnaku i gotujemy około 2,5-3 h. Może na razie nie wygląda to apetycznie, ale spokojnie będzie super. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-01.jpg Gotujemy mięso tak długo, aż zacznie samo odchodzić od kości. Kiedy już prawie takie jest, wrzucamy do garnka marchewkę i pietruszkę, aby się lekko podgotowały. Warzywa potrzebują około 15-20 minut gotowania, tak żeby były miękkie, ale nie rozgotowane. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-02.jpg Kiedy warzywa dojdą przecedzamy wywar przez sitko do drugiego naczynia, a mięsko pozostanie nam na sitku. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-03.jpg Specjalnie piszę do drugiego naczynia, ponieważ pewnym razem przelałem wywar do zlewu Mięso studzimy. I teraz: deseczka do krojenia, nóż i kroimy nasze mięsko na kawałeczki. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-041.jpg Krojąc mięso paluszkami staramy się wyszukać kosteczki które wyrzucamy. Będąc uczciwym napiszę, że część mięska loduje zamiast w galaretce, to w moich ustach....... masakrycznie to pyszne jest ! I mamy pokroje mięsko. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-05.jpg Pokrojone mięso wrzucamy z powrotem do przecedzonego wywaru. Kroimy marchewkę w kostkę (pietruszki nie daję) i również wrzucamy do garnka. W garnku ląduje także odcedzony groszek. Teraz trzeba całość w jakimś naczyniu uformować. Na galaretkę używam foremek aluminiowych, ale z powodzeniem można użyć szklanego półmiska, salaterek czy nawet szklanki. Może się okazać, że podczas gotowania odparowało sporo wody, dlatego jeśli wizualnie mięsa jest za dużo, dolewamy 0,5-1 litra przegotowanej wody i chwilę mieszamy. Przy nalewaniu do foremek, mieszamy całość, aby do chochli nabrać trochę płynu, trochę mięsa i warzyw. Po napełnieniu, galaretka musi ostygnąć. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-06.jpg Po ostygnięciu, wkładamy galaretkę do lodówki, do całkowitego ostygnięcia. I na drugi dzień pozostaje jedynie wyjąć galaretkę z foremki, nałożyć na talerzyk, dodać pokrojoną cebulę i polać odrobiną octu lub maggi. A oto efekt naszej pracy: http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/galaretka-wieprzowa-07.jpg Dalej nie piszę ..... idę konsumować .... a Wam Smacznego życzę ! Miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2014 i do tego Finlandia też może być Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Tego w przepisie nie mogłem zamieścić ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Na galaretkę używam foremek aluminiowych, ale z powodzeniem można użyć szklanego półmiska, salaterek czy nawet szklanki. Na Wielkanoc (jak ktoś ma chęci i cierpliwość) można jako foremki użyć wydmuszki i po zastygnięciu oskrobać skorupkę i mamy w ciekawy sposób podaną galaretkę. Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Stycznia 2014 ale jajo od struśia chyba Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ja też uwielbiam galaretke :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Stycznia 2014 ale jajo od struśia chyba Może być od strusia Tak to wygląda mniej więcej http://bronislawa70.blox.pl/2012/03/Galareta-miesna-jajka-wielkanocne.html Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ja robię identycznie. Dodaje tylko czosnku około 3-4 ząbków. ale ja w zasadzie do wszystkiego dodaje czosnku Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Stycznia 2014 ja tez daje czosnek i natke zamiast groszku ..ale nigdy nie jadlam galarety z cebulka tylko z samym octem ..musze taka zrobic i posmakowac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Galaretki nigdy nie robiłem Ale w najbliższy weekend ją zrobię Mirku, dzięki za przepis - oczywiście będę Cię męczył telefonami Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Stycznia 2014 To ja już go wyłączyłem .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Jaka jest prawidłowa nazwa takiej galarety? Zimne nóżki galat galart?W mojej rodzinie mówi się galat. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Jaka jest prawidłowa nazwa takiej galarety? Nie ma 'prawdziwej "nazwy,wszystko zależy od regionu.Na Kaszubach to jest zylc. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Stycznia 2014 U nas na to danie, które robię jak tylko świniaczek jest z nóżkami, nazywają: galaretka, zylc, zimne nogi. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9261-z-miro-w-kuchni-na-zimno/#findComment-327618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.