Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Byłyby lepsze gdyby nam ich jakiś ktoś nie ukradł w nocy....  :cool:  I oczywiście gdybym z zyliona jagodzianek nie trafił tej jednej jedynej z porzeczkami  :tongue: 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-361483
Udostępnij na innych stronach

 

 

Byłyby lepsze gdyby nam ich jakiś ktoś nie ukradł w nocy....    I oczywiście gdybym z zyliona jagodzianek nie trafił tej jednej jedynej z porzeczkami   
 

Ha ha ha... Sławku poczuj się wyróżniony...  :D co do znikających kilku Jagodzianek to niech komuś  idzie na zdrowie  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-361484
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie trafił tej jednej jedynej z porzeczkami   

 

Ty to masz Sławuś farta - totka puść !! ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-361566
Udostępnij na innych stronach

No własnie co bardzo podejrzane totka jakoś trafić nie mogę....  :cry:  Wszystko inne trafiam jak na strzelnicy ale żeby tak szósteczkie  to ni huhu  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-361575
Udostępnij na innych stronach

 

 

kruszonką, dla " kajakarzy"

No i jak zwykle kruszynka się nie załapał :tongue:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-361583
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Wczoraj upiekłam a dzisiaj wykończyłam ... są to bezowe słodkości , można by nazwać malutkie torciki bezowe... sama nie wiem jak..Przełożone kremem z bitej śmietany w połączeniu z serkiem mascarpone z orzechami i daktylami. Muszę muszę przyznać że osoby, które mogły skosztować były powalone z nóg   :rolleyes:

post-43626-0-58140000-1416946294_thumb.jpg

post-43626-0-64815200-1416946306_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-385904
Udostępnij na innych stronach

 

 

A moze babeczki bezowe? W kazdym razie wygladaja przepysznie!
 

Chyba trafna nazwa Magdo  :)

 

 

Moja mama na mój przyjazd zrobiła torcik bezowy.-pyszniutki .
 

Małgosiu , Twoja Mam wie co dobre.  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-385928
Udostępnij na innych stronach

MALINOWA CHMURKA 

 

Przepis zaciągnięty stąd http://www.mojewypieki.com/post/malinowa-chmurka

 

Ciasto jest przepyszne, orzezwiające  :) Co do malin do kupiłam mrożone. 

 

 

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.

Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 3 szklanki wrzącej wody

Maliny mrożone wcześniej rozmrozić na durszlaku. 

3 malinowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. 

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Beza z migdałami:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40 - 50 g płatków migdałów

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

Smacznego :-).

 

 

 

post-43626-0-51184200-1417272284_thumb.jpg

post-43626-0-91460500-1417272295_thumb.jpg

post-43626-0-31231800-1417272308_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-386778
Udostępnij na innych stronach

Halina, ty czarownica.  Słodka wróżka   

 

Dziękuję Sasza... niewątpliwie wyczaruję jeszcze nie jedną słodkość  :)  :rolleyes:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-386794
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj machnęłam roladę. Wpadła mi w oko już jakiś czas temu, a że nadarzyła się okazja bo zostało mi trochę kremu z bitej śmietany i serka mascarpone to postanowiłam dzisiaj ją wykorzystać . Ciasto jest bardzo proste w wykonaiu... z tym że ja zrobiłam ciasto z 1,5 porcji bo piekłam na dużej blasze.wykończenie góry to już mój pomysł.

Przepis pochodzi od naszej koleżanki Beny , żony Beiota. .... z ich blogu. http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?643110

A wczoraj były beziki  :rolleyes:

post-43626-0-20739100-1420980049_thumb.jpg

post-43626-0-33515000-1420980062_thumb.jpg

post-43626-0-53168900-1420980073_thumb.jpg

post-43626-0-72596400-1420980153_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-396219
Udostępnij na innych stronach

Ta rolada wygląda wspaniale, na biszkoptowym cieście? 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-396221
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta rolada wygląda wspaniale, na biszkoptowym cieście? 
 

Sebastian ... przepis jest w linku... ale proszę ..oto skład :

Składniki:
- 4 jaja, 
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenie,
- 4 łyżki oleju
- 4 kwaśne jabłka,
- garść rodzynek

Ciasto rzeczywiście wyglada na biszkoptowe... ale a składzie jest olej.  :rolleyes: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-396222
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :) pytam bo biszkopt to moja zmora nigdy mi nie wychodzi :(

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-396225
Udostępnij na innych stronach

Halinko super  :clap:  , a te bezy... , słyszę jak mnie wołaja :tongue:

Edytowane przez paolodoro

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-396226
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak jak wygląda na pewno i tak smakuje
 

Zgadza się Grzesiu :)  :rolleyes:

 

 

 

Dziękuję pytam bo biszkopt to moja zmora nigdy mi nie wychodzi
 

 

Sebastian... a próbowałeś z mojego przepisu??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9275-halusi-s%C5%82odkie-wariacje/page/2/#findComment-396240
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.