Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów . Tak jak w temacie mam pytanie o możliwość nabycia droga kupna podpószczki . Wiem że można zamówić na allegro ale może jest miejsce w Białymstoku lub okolicach gdze dostane ja bezpośrednio .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich forumowiczów . Tak jak w temacie mam pytanie o możliwość nabycia droga kupna podpószczki . Wiem że można zamówić na allegro ale może jest miejsce w Białymstoku lub okolicach gdze dostane ja bezpośrednio .

Podpuszczkę dostaniesz w Agrovisie

 

http://www.agrovis.eu/oferta.php

 

Z tego co się zorientowałem oferenci na allegro oferują produkt zakupiony w agrovisie czyli zarabiają na pośrednictwie

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-329682
Udostępnij na innych stronach

Tak jak wyżej, w Agrovisie, na serowar.pl, allegro nie opłaca się, na piwodzieju można też dostać. A pochwal się, co zamierzasz zdziałać za pomocą podpuszczki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-329774
Udostępnij na innych stronach

Mam troche mleka prosto od krowy i chcę zrobić ser podpuszczkowy . Szukam niewielkiej ilości jak na poczatek .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-330828
Udostępnij na innych stronach

Zostało mi z jesieni ubiegłego roku sporo podpuszczki w porcjach jedno gramowych.u mnie nastąpił zastój w temacie serów,myślę ze sie zmarnuje.napisz swój adres na pw ,a wyślę tobie gratisowo jak na ten początek .Dodaj w treści na ile litrów mleka potrzebujesz.

...i owoc żywota Twojego,je ZUS...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-330848
Udostępnij na innych stronach

Jestem przekonany że podpuszczka jest u Ciebie,a tutaj zobacz sobie jaki ser robię według tego przepisu,który mi najlepiej się sprawdza z różnymi przyprawamihttp://www.mniammniam.com/Ser_dojrzewajacy_podpuszczkowy___lepszy_niz_ser_korycinski___-17469p.html pozdrawiam

...i owoc żywota Twojego,je ZUS...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-331846
Udostępnij na innych stronach

Papier przyjmie wszystko, nawet to że jest to ser dojrzewający po 5 dniach do konsumpcji z dziurami powietrza, a nie pracy baterii kwasu propionowego.  :mad:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-331953
Udostępnij na innych stronach

Papier przyjmie wszystko, nawet to że jest to ser dojrzewający po 5 dniach do konsumpcji z dziurami powietrza, a nie pracy baterii kwasu propionowego.  :mad:

Witam Pana magistra...To co napisałem wcześniej,to była rozmowa pomiędzy mną a kolegą Podrobek.Rozmowa dotyczyła podpuszczki której kolega potrzebował nie na setki litrów, a jedynie na dziesięć,które każdy oferował w jakiś tam zaprzyjażnionych firmach.Lecz nikt,z czytających te temat,nie zdobył się,aby zaproponować taką ilosć z swoich zapasów na przykład wysłać gratis.A Pan? panie Biotit,przechodząc tędy musiał wrzucić przysłowiowy  kamyczek do naszego ogródka?Nikt Pana nie zapraszał,ażeby wyrażał Pan tutaj swoje opinie,w dodatku nie wiadomo o jakie baterie chodzi.Przypuszczam,że wstąpił Pan tu po to,by pobić trochę piany,czyżby tchnęło jakim chłodem w Pańskich tematach?Wiem że nie posiadam takiego doświadczenia w serowarstwie ani labolatorium którymi Pan dysponuje,i wiem że to bakterie zapierniczają w mleku z szybkością światła.Ale jeśli ma się   kilka kroków od domu panią,która rano udoi te dziesięć litrów mleka,to wówczas on własnie nie doczekawszy się tego dojrzewania,znika z jeszcze większą szybkością.Robimy ten serek, ja i moi znajomi,którzy nie posiadają dostępu do strony WB,i o dziwo mimo tych baterii i bakterii jakoś nam bardzo smakuje i na szczęście jeszcze nikt nie zachorował.Rozsądnym i zasadnym byłoby to,prosze nie udowadniać wyższości Swiąt  Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia,wnikajac w czyjeś gusta Żegnam Pana.

...i owoc żywota Twojego,je ZUS...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-332128
Udostępnij na innych stronach

O Riccardo, czepiasz się szczegółów. 

Może nie dojrzałem do witryny,ale nie zadaje laickich pytań,bo szukam i czytam, i znajduję to co mi daje odpowiedż na moje pytanie.A to można byłoby przytknąć komu innemu.  Pozdrawiam.

...i owoc żywota Twojego,je ZUS...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-332183
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich . Chciałbym na ramach forum podziękować koledze riccardo47 za pomoc . Dzięki niemu udało mi się zrobić pierwszy ser podpuszczkowy . Próbowałem swoich sił w produkcji sera wcześniej ale ze względu na niedostępność świerzego mleka w Chicago skutki były marne . Jedynym serkiem który w miarę mi wychodził to ricotta . Wczoraj też z pozostałej serwatki zrobilem ten serek .

Jeszcze raz dziękuje kolego riccardo 47 .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-332217
Udostępnij na innych stronach

 

Papier przyjmie wszystko, nawet to że jest to ser dojrzewający po 5 dniach do konsumpcji z dziurami powietrza, a nie pracy baterii kwasu propionowego.  :mad:

Witam Pana magistra...To co napisałem wcześniej,to była rozmowa pomiędzy mną a kolegą Podrobek.Rozmowa dotyczyła podpuszczki której kolega potrzebował nie na setki litrów, a jedynie na dziesięć,które każdy oferował w jakiś tam zaprzyjażnionych firmach.Lecz nikt,z czytających te temat,nie zdobył się,aby zaproponować taką ilosć z swoich zapasów na przykład wysłać gratis.A Pan? panie Biotit,przechodząc tędy musiał wrzucić przysłowiowy  kamyczek do naszego ogródka?Nikt Pana nie zapraszał,ażeby wyrażał Pan tutaj swoje opinie,w dodatku nie wiadomo o jakie baterie chodzi.Przypuszczam,że wstąpił Pan tu po to,by pobić trochę piany,czyżby tchnęło jakim chłodem w Pańskich tematach?Wiem że nie posiadam takiego doświadczenia w serowarstwie ani labolatorium którymi Pan dysponuje,i wiem że to bakterie zapierniczają w mleku z szybkością światła.Ale jeśli ma się   kilka kroków od domu panią,która rano udoi te dziesięć litrów mleka,to wówczas on własnie nie doczekawszy się tego dojrzewania,znika z jeszcze większą szybkością.Robimy ten serek, ja i moi znajomi,którzy nie posiadają dostępu do strony WB,i o dziwo mimo tych baterii i bakterii jakoś nam bardzo smakuje i na szczęście jeszcze nikt nie zachorował.Rozsądnym i zasadnym byłoby to,prosze nie udowadniać wyższości Swiąt  Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia,wnikajac w czyjeś gusta Żegnam Pana.

 

 

To nie jest Twój ogródek, ale Forum WD, przeczytaj kilka razy praktyczne Serowarstwo, a przestaniesz zamieszczać bzdurne linki, które nic nie wnoszą do prawidłowej produkcji serów dojrzewających, do których Koryciński nie należy.

A co bakterii, to zjadła się  jedna litera K , a Ty bijesz pianę, bo niczego innego w temacie serów nie potrafisz napisać.

To na razie tyle.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-332244
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem twaróg wedlug tego przepisu :

 

 

Serek ziarnisty Cottage (wiejski, z chałupy)

 

Surowiec:

1. 5 l. świeżego mleka po udoju

2. Pół szklanki zakwasu mezofilnego (kwaśna śmietana, kefir, mleko zsiadłe. Uwaga: jogurt-nie!)

3. Podpuszczka w ilości potrzebnej do uzyskania skrzepu po 20 godzinach w temperaturze 20 st. C.

 

Wykonanie:

1. Wymieszać, najlepiej miotełką, mleko z zakwasem – dwie minuty.

2. Dodać rozpuszczoną podpuszczkę i mieszać nie dłużej niż dwie minuty.

3. Przykryć naczynie i zostawić w całkowitym spokoju na 20 godzin w temperaturze 20-21st.C. Mleko może skrzepnąć wcześniej ale całkowity czas potrzebny jest do wstępnego zakwaszenia mleka.

4. Pokroić skrzep na kostkę 1,5x1,5cm

5. Robimy przerwę 15 min. aby ziarno się wzmocniło.

6. Dalej rozdrabniamy skrzep do wielkości grochu. Odczekamy, aż ser opadnie. Wtedy odczerpujemy serwatkę z góry i uzupełniamy ciepłą wodą.

7. W ciągu 30 minut podnosimy temperaturę do 43 st.C. W tej temperaturze trzymamy skrzep dalszych 45 min często mieszając. Należy utrzymywać go w rozdrobnieniu, jednak serwatka z wodą nie może zmętnieć. W międzyczasie robimy następną wymianę płynu na ciepłą wodę w temp. 43 st. To jest proces płukania ziarna wodą.

8. Odcedzamy ziarno na sicie wyłożonym chustą 5 minut i natychmiast potem wkładamy do wody z lodem na trzy minuty. Jest to hartowanie ziarna.

9. Po odcedzeniu możemy ziarno serowe lekko osolić lub zostawić słodkie. Przekładamy do miski i do lodówki. Ziarna nie powinny być sklejone tylko pojedyncze i sprężyste.

Dopiero przed jedzeniem możemy polać serek śmietaną. Dlaczego? Ponieważ w serze jest nadal aktywna podpuszczka, która doprowadziłaby do nieapetycznego zwarzenia śmietany.

W serkach przemysłowych Cottage enzym podpuszczki jest zneutralizowany i dlatego serek może być sprzedawany jest jako ziarno w śmietanie.

 

 

 

Wyszedł idealnie . Jeszcze raz dziękuje za pomoc koledze riccardo47 . Twraz wiem że potrafię coś jeszcze . Pozdrawiam wszystkich forumowiczów .

 

Chris

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-333072
Udostępnij na innych stronach

Piotr zycie życiem praktyka i teoria z zyciem mają mało punktów wspólnych ...

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9321-gdzie-dostan%C4%99-podpuszczk%C4%99-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-333083
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.