paweljack Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Lutego 2014 Proszę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6535-receptury-dzial-przeznaczony-na-zbiory-receptur/?p=196633No i przeczytaj początek https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6535-receptury-dzial-przeznaczony-na-zbiory-receptur/?p=196633 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-332846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
palu Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Grudnia 2014 jakiś miesiąc temu popełniłem taką samą krakowską http://2.bp.blogspot.com/-Me-2cy3qpk0/Us1kYmXrEeI/AAAAAAAABzI/sq-sedH-71g/s1600/20140106_154133.jpg http://3.bp.blogspot.com/-xYIOXmApD4M/UtPF7iw7ZII/AAAAAAAAB1Y/8XcAY9f7Xqg/s320/20140111_183816.jpg Nawet wytrzymałem prawie 2 tygodnie suszenia (a przynajmniej z częścią kiełbas ). Uznałem jednak, że bez słoniny będzie lepsza i następną zrobiłem bez, za to dodając trochę więcej tłustego II kl jako tkanka łączna. Zdecydowanie wyszła wtedy lepiej. Nie zdążyłem nawet zrobić zdjęcia pokrojonej bo została zjedzona http://4.bp.blogspot.com/-yf7IJdMBaOI/Ut7nbsw2eVI/AAAAAAAAB10/GTJGpNxicM4/s1600/20140118_223450.jpg Doszedłem też do wniosku że nie ma sensu jej jakoś specjalnie suszyć. PO 2 dniach wiszenia w garażu była super Mam pytanie . W przepisie widzę ,że w przypadku krakowskiej zapiekanej nie jest potrzebne drugie i trzecie wedzenie tak jak w przypadku parzonej . Czy robil ktoś już krakowską suchą w wersji parzonej i pieczonej . Chodzi mi o to jaka jest różnica w smaku, konsystencji itp . Czy warto bawiś się w parzenie i potrójne wędzenie? Moim zdaniem wersja zapiekana jest o wiele latwiejsza ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-389192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Lutego 2015 Temat dawno nie był odświeżany, więc tydzień temu, testowo zrobiłem ponownie tę kiełbasę. Zmiana jakiej dokonałem to słonina zamiast krojona w kostkę, zmielona na sitku 13. No i tak jak we wszystkich moich kiełbasach od jakiegoś czasu, wieprzowina I klasy to 50% szynka, 50% łopatka.No i chyba też za duże kawały tej jedynki. Po tygodniu podsychania wygląda tak: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-403410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Lutego 2015 Paweł nic nie za duże wygląda okazale, widać progres między tamtą pierwszą a tą. Dla mnie jest w punkt, mimo że ktoś by wolał suchszą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-403434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) No i chyba też za duże kawały tej jedynki. Jak to mówią do trzech razy sztuka. A może receptura zastępcza?.Tam są mniejsze kawałki I wp. Edytowane 8 Lutego 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-403435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Lutego 2015 mimo że ktoś by wolał suchszą. Dzięki, reszta jeszcze powisi. No i chyba też za duże kawały tej jedynki. A może receptura zastępcza?.Tam są mniejsze kawałki I wp. Poprawnie politycznie na naszym forum jest robić suchą krakowską w wielkimi kawałami, żeby pokazać na zdjęciu duży kawałek jasnej łopatki w przekroju. Sam na to się złapałem a tak faktycznie w 16-tce jest wilk, siatka 20 mm lub krojenie ręczne. Więc stąd moje spostrzeżenie na te kawały. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-403453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Poprawnie politycznie na naszym forum jest robić suchą krakowską w wielkimi kawałami, żeby pokazać na zdjęciu duży kawałek jasnej łopatki w przekroju. To raczej echo przeszłości. Taki konsumencki odruch warunkowy z czasów, gdy kupowaliśmy kiełbasy w sklepach Duży kawałek mięsa w przekroju gwarantował przyzwoity skład surowcowy kiełbasy. Edytowane 8 Lutego 2015 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-403458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Lutego 2015 I niech tak zostanie, dla mnie krakowska sucha to maksymalnie duże kawałki kl I. tak wiele mamy kiełbas średnio i drobno rozdrobnionych, że krakowska powinna się wyróżniać gradacją farszu jak i czasem peklowania. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-403477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Lutego 2015 Jasne, że tak. Dla poszukujących smaków mam propozycję, by w mistrzówce na stronie głównej popatrzyli na przepisy autorskie Kolegi Ligawy. Warto. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-403480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) duży kawałek jasnej łopatki w przekroju. Ja tam do krakowskiej używam I wp z obróbki szynek a nie z łopatek i żeby mieć większe kawałki to sitka 20 i nóż dwuskrzydłowy. Edytowane 8 Lutego 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-403487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Lutego 2015 Dla poszukujących smaków mam propozycję, by w mistrzówce na stronie głównej popatrzyli na przepisy autorskie Kolegi Ligawy. Warto.Aż tak nie poszukuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-403569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Marca 2015 Kolejna krakowska. Słonina ponownie w kostkę, połowę mniejsza niż w recepturze. Taka pozostanie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-417170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Maja 2023 Ostatnio dwie krakowskie robiłem jednego dnia, z tym że ta potrzebowała suszenia. A parzona tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9864-kiełbasa-krakowska-parzona-produkcji-pawła/?p=830303 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9325-kie%C5%82basa-krakowska-pieczona-sucha-produkcji-paw%C5%82a/page/2/#findComment-832578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.