Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy temu...

jakiś miesiąc temu popełniłem taką samą krakowską

Nawet wytrzymałem prawie 2 tygodnie suszenia (a przynajmniej z częścią kiełbas :D ). Uznałem jednak, że bez słoniny będzie lepsza i następną zrobiłem bez, za to dodając trochę więcej tłustego II kl jako tkanka łączna. Zdecydowanie wyszła wtedy lepiej. Nie zdążyłem nawet zrobić zdjęcia pokrojonej bo została zjedzona :D

Doszedłem też do wniosku że nie ma sensu jej jakoś specjalnie suszyć. PO 2 dniach wiszenia w garażu była super :)

Mam pytanie . W przepisie widzę ,że w przypadku krakowskiej zapiekanej nie jest potrzebne drugie i trzecie wedzenie tak jak w przypadku parzonej . Czy robil ktoś już krakowską suchą w wersji parzonej i pieczonej . Chodzi mi o to jaka jest różnica w smaku, konsystencji itp . Czy warto bawiś się w parzenie i potrójne wędzenie? Moim zdaniem wersja zapiekana jest o wiele latwiejsza  ...

• 1 miesiąc temu...

Temat dawno nie był odświeżany, więc tydzień temu, testowo zrobiłem ponownie tę kiełbasę. Zmiana jakiej dokonałem to słonina zamiast krojona w kostkę, zmielona na sitku 13. No i tak jak we wszystkich moich kiełbasach od jakiegoś czasu, wieprzowina I klasy to 50% szynka, 50% łopatka.

No i chyba też za duże kawały tej jedynki.

Po tygodniu podsychania wygląda tak:

post-55133-0-13697400-1423351320_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Paweł nic nie za duże :) wygląda okazale, widać progres między tamtą pierwszą a tą. Dla mnie jest w punkt, mimo że ktoś by wolał suchszą.  :thumbsup:

Jak to mówią do trzech razy sztuka. :) A może receptura zastępcza?.Tam są mniejsze kawałki I wp. :cool:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

mimo że ktoś by wolał suchszą.  :thumbsup:

Dzięki, reszta jeszcze powisi.

A może receptura zastępcza?.Tam są mniejsze kawałki I wp. :cool:

Poprawnie politycznie na naszym forum jest robić suchą krakowską w wielkimi kawałami, żeby pokazać na zdjęciu duży kawałek jasnej łopatki w przekroju. :)  

Sam na to się złapałem a tak faktycznie w 16-tce jest wilk, siatka 20 mm lub krojenie ręczne. Więc stąd moje spostrzeżenie na te kawały.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Poprawnie politycznie na naszym forum jest robić suchą krakowską w wielkimi kawałami, żeby pokazać na zdjęciu duży kawałek jasnej łopatki w przekroju.

To raczej echo przeszłości. Taki konsumencki odruch warunkowy z czasów, gdy kupowaliśmy kiełbasy w sklepach ;)

Duży kawałek mięsa w przekroju gwarantował przyzwoity skład surowcowy kiełbasy.

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

I niech tak zostanie, dla mnie krakowska sucha to maksymalnie duże kawałki kl I. tak wiele mamy kiełbas średnio i drobno rozdrobnionych, że krakowska powinna się wyróżniać gradacją farszu jak i czasem peklowania.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

Jasne, że tak. Dla poszukujących smaków mam propozycję, by w mistrzówce na stronie głównej popatrzyli na przepisy autorskie Kolegi Ligawy. Warto.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

duży kawałek jasnej łopatki w przekroju.   

Ja tam do krakowskiej używam I wp z obróbki szynek a nie z łopatek i żeby mieć większe kawałki to sitka 20 i nóż dwuskrzydłowy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dla poszukujących smaków mam propozycję, by w mistrzówce na stronie głównej popatrzyli na przepisy autorskie Kolegi Ligawy. Warto.

Aż tak nie poszukuję.  :)

Miłego dnia. 

• 1 miesiąc temu...

Kolejna krakowska. Słonina ponownie w kostkę, połowę mniejsza niż w recepturze. Taka pozostanie.  :)

post-55133-0-11652200-1427749993_thumb.jpg

Miłego dnia. 

• 8 lat później...

Ostatnio dwie krakowskie robiłem jednego dnia, z tym że ta potrzebowała suszenia.

post-55133-0-21822900-1683727632_thumb.jpg

A parzona tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9864-kiełbasa-krakowska-parzona-produkcji-pawła/?p=830303

Miłego dnia.