paweljack Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Trochę na bazie białej wielkopolskiej trzasnąłem taką oto kiełbasę: Mieso wp I kl 1 kg - 50% sitko 16mm, 50 % sitko 13 mm Mięso wp kl II B 1 kg - sitko 10mm Mięso wp uzyskane z obrabiania polędwic - warkocz 1 kg - sitko 10 mm Mięso woł II kl. 0,5 kg - 2 x sitko 2 mm + 20 % zimnej wody oraz przyprawy Tłuszcz wp twardy 0,75 kg - sitko 4 mm Słonina wp 0,25 kg - sitko 10 mm Peklowanie 48h Przyprawy: peklosól - 20 g /kg (60% peklosól, 40% sól) pieprz czarny mielony - 2 g/kg majeranek 2 g/kg czosnek - 2,5 g /kg ziele angielskie - 1 g/kg kolendra - 1 g/kg Jelita wp 32+ Osadzanie 2h w pomieszczeniu niechłodzonym Osuszanie 45 min w temp. 50 st. C Wędzenie 2 h dymem gorącym 55 st. C Parzenie 25 min w temp 75 st. do uzyskania wewnątrz produktu 70 st. Smacznego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Stycznia 2014 No fajnie wygląda, dobrze że ją parzyłeś bo gdybyś ja piekł w wędzarni, to pewnie miałbyś podcieki tłuszczu. Ja ostatnio robiłem kabanosy i do ich produkcji użyłem tłuszczu ze schabu i to był mój błąd, kabanosy po wędzeniu piekłem w wędzarni przez 15 min w temp. do 90 stC i cały ten miękki tłuszcz wyciekł z mięsa. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Oczywiście kiełbasa jest "bez nazwy". Mógłby ktoś z Państwa poprawić? Edytowane 31 Stycznia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Ja ostatnio robiłem kabanosy i do ich produkcji użyłem tłuszczu ze schabu i to był mój błąd, kabanosy po wędzeniu piekłem w wędzarni przez 15 min w temp. do 90 stC i cały ten miękki tłuszcz wyciekł z mięsa. Pepe , na pewno masz blisko do Selgrosa , zamów sobie tłuszcz drobny twardy.Kosztuje grosze i jest odpowiedni do kabanosów ( jako uzupełnienie składu).Aby trzymało się tematu to podziwiam kolegę Paweljack za płodność oraz różnorodność w produkcjiwłasnych wyrobów .Coś ala Pokemon. pozdrawiam Edytowane 31 Stycznia 2014 przez jpionka Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Aby trzymało się tematu to podziwiam kolegę Paweljack za płodność oraz różnorodność w produkcjiwłasnych wyrobów .Coś ala Pokemon. pozdrawiamDzięki, pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Stycznia 2014 No fajnie wygląda, Kadzisz trochę, ale wyrób jest. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Smacznie wyglada ta kielbasa bez nazwy :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Nazwij ją JackPawel. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Stycznia 2014 paweljack płodny jesteś chłopaku, co i rusz twoje wyroby podziwiam. Gratuluje Jako, że dziś piątek, można ją nazwać "Piątkowa", bądź "Postna" Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes80 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Stycznia 2014 no ładna ta kiełbaska :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Ciężko tyrasz, efekty jak widać na fotkach. Moje gratulacje.Ja tak tylko z ciekawości pytam, bo już dochodzę do różnych wniosków jak obserwuję i czytam to forum. Czy ja dobrze myślę, że wystarczy mieć mięso, zmielic na oczkach na jakie mamy kaprys, po czym dodać pasujące nam składniki czyli przyprawy i już mamy swój ulubiony wyrób? Oczywiście potem dopieszczamy wędzeniem czy parzeniem, jak komu pasuje? Jak źle myślę to sprowadź mnie na ziemię. Ja dopiero co robiłam dla srarszego seniora na 85 urodziny kiełbaskę. Za kilka dni podobne urodziny ale 83 seniorki. Też coś chcę zrobić, ale nie chcę sie powtarzać.Muszę robić bez wędzenia bo wiadomo, w tym wieku delikatne jedzonko obowiązuje. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Tak patrząc na przekrój to rozdrabniane mija się z tym co napisałeś i to zdecydowanie Ważne że smakuje ... powodzenia w dalszych poczynaniach Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Stycznia 2014 roger. Jak kupowałem mięso w markecie to też w kiełbasie tak wyglądało. Teraz kupuję półtusze i kawałki mięsa są widoczne w wędlinie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) bo już dochodzę do różnych wniosków jak obserwuję i czytam to forum. Czy ja dobrze myślę, że wystarczy mieć mięso, zmielic na oczkach na jakie mamy kaprys, po czym dodać pasujące nam składniki czyli przyprawy i już mamy swój ulubiony wyrób? Oczywiście potem dopieszczamy wędzeniem czy parzeniem, jak komu pasuje? Dobrze kombinujesz, potem wklejasz na forum i piszesz kiełbasa malina z dopiskiem przepis, a często wygląda jak ta z tego wątku, czyli tak se. Tak patrząc na przekrój to rozdrabniane mija się z tym co napisałeś i to zdecydowanie I to właśnie jest to, skład mocny, a wygląda jak zwyczajna i to bardzo zwyczajna. . Przepraszam, że nie dołączyłem do grupy . Edytowane 31 Stycznia 2014 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Kiełbaska na pewno smaczna;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2014 Ciężko tyrasz, efekty jak widać na fotkach. Moje gratulacje.Ja tak tylko z ciekawości pytam, bo już dochodzę do różnych wniosków jak obserwuję i czytam to forum. Czy ja dobrze myślę, że wystarczy mieć mięso, zmielic na oczkach na jakie mamy kaprys, po czym dodać pasujące nam składniki czyli przyprawy i już mamy swój ulubiony wyrób? Pozdrawiam serdecznie.Dziękuję. Myślę, że aby powstał ulubiony wyrób, to trzeba wielu prób. Tą kiełbasę zrobiłem pierwszy raz. Wybór oczek nie jest kaprysem. Ścięgniste na najdrobniejszych oczkach, tłuste na śdrednich a chude na grubszych. To tak bardzo ogólnie, bo zaraz się i do tego ktoś przyczepi.Napisałem też, że zrobiłem ją na bazie swojej białej wielkopolskiej, zmiejszyłem ilość ziela, dodałem kolendrę której smak lubię w śląskiej, reszta przypraw też jest podobna w różnych kiełbasach, sól wiadomo, jest od do. Jest smaczna ale dość tłusta, więc nie wiem czy taki skład pozostanie, może na grilla (oprócz peklosoli) w sezonie będę ją robił. paweljack płodny jesteś chłopaku, co i rusz twoje wyroby podziwiam. Gratuluje Jako, że dziś piątek, można ją nazwać "Piątkowa", bądź "Postna" Dziękuję za uznanie Bardzo mi się podoba "Postna" ale wiesz, nie śmiałbym chcieć nazywać kiełbasy, zobacz co się dzieje, jak tylko ją zrobiłem Tak patrząc na przekrój to rozdrabniane mija się z tym co napisałeś i to zdecydowanie Może będę prekursorem i będę robił relacje wideo? Nie muszę nic nikomu udowadniać, jest jak napisałem. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Lutego 2014 będę robił relacje wideo To bardzo dobry pomysł Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) bo już dochodzę do różnych wniosków jak obserwuję i czytam to forum. Czy ja dobrze myślę, że wystarczy mieć mięso, zmielic na oczkach na jakie mamy kaprys, po czym dodać pasujące nam składniki czyli przyprawy i już mamy swój ulubiony wyrób? Oczywiście potem dopieszczamy wędzeniem czy parzeniem, jak komu pasuje? Dobrze kombinujesz, potem wklejasz na forum i piszesz kiełbasa malina z dopiskiem przepis, a często wygląda jak ta z tego wątku, czyli tak se. Nie napisałem nigdzie, że zrobiłem super świetną, najlepszą kiełbasę. A jeśli chodzi o zwyczajną, to nie wiesz po prostu z czego się składa. Ale jak zrobię i wstawię na forum to będzie wszytko jasne. Każdy ma prawo mieć własne zdanie. Pozdrawiamroger. Jak kupowałem mięso w markecie to też w kiełbasie tak wyglądało. Teraz kupuję półtusze i kawałki mięsa są widoczne w wędlinie.Na razie, jak widzę kupujesz czosnek. Jak zrobisz jakąś kiełbasę to ją wspólnie omówimy. Miłego, produktywnego weekendu wszystkim życzę. Edytowane 1 Lutego 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Lutego 2014 'paweljack' Na razie, jak widzę kupujesz czosnek. Jak zrobisz jakąś kiełbasę to ją wspólnie omówimy. Wcale nie było moim zamiarem krytykowanie Twojej kiełbasy . Tylko mówię,że często mięso kupione w marketach i zmielone na grubych oczkach w kiełbasie wygląda jakby było mielone na dużo drobniejszych. A tutaj jedna z moich i nie jedyna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-331265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.