Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę na bazie białej wielkopolskiej trzasnąłem taką oto kiełbasę:

 

 

Mieso wp I kl  1 kg  - 50% sitko 16mm, 50 % sitko 13 mm

 

 

post-55133-0-83464900-1391161681_thumb.jpg

 

Mięso wp kl II B 1 kg - sitko 10mm

 

 

post-55133-0-68533600-1391161673_thumb.jpg

 

Mięso wp uzyskane z obrabiania polędwic - warkocz  :cool: 1 kg - sitko 10 mm

 

post-55133-0-70304200-1391161674_thumb.jpg

 

Mięso woł II kl. 0,5 kg - 2 x sitko 2 mm + 20 % zimnej wody oraz przyprawy

 

post-55133-0-75694300-1391161671_thumb.jpg

 

Tłuszcz wp twardy 0,75 kg - sitko 4 mm

 

post-55133-0-34823800-1391161678_thumb.jpg

 

Słonina wp 0,25 kg - sitko 10 mm

 

post-55133-0-34093700-1391161680_thumb.jpg

 

Peklowanie 48h

 

Przyprawy:

 

peklosól - 20 g /kg (60% peklosól, 40% sól)

 

pieprz czarny mielony - 2 g/kg

 

majeranek 2 g/kg

 

czosnek - 2,5 g /kg

 

ziele angielskie - 1 g/kg

 

kolendra - 1 g/kg

 

post-55133-0-81770300-1391161672_thumb.jpg

 

Jelita wp 32+

 

Osadzanie 2h w pomieszczeniu niechłodzonym

 

Osuszanie 45 min w temp. 50 st. C

 

Wędzenie 2 h dymem gorącym 55 st. C

 

post-55133-0-40682900-1391161677_thumb.jpg

 

Parzenie 25 min w temp 75 st. do uzyskania wewnątrz produktu 70 st.

 

post-55133-0-33146200-1391161676_thumb.jpg

 

post-55133-0-27408400-1391161679_thumb.jpg

 

Smacznego.

 

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

No fajnie wygląda, dobrze że ją parzyłeś bo gdybyś ja piekł w wędzarni, to pewnie miałbyś podcieki tłuszczu. Ja ostatnio robiłem kabanosy i do ich produkcji użyłem tłuszczu ze schabu i to był mój błąd, kabanosy po wędzeniu piekłem w wędzarni przez 15 min w temp. do 90 stC i cały ten miękki tłuszcz wyciekł z mięsa.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330771
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście kiełbasa jest "bez nazwy". :facepalm: Mógłby ktoś z Państwa poprawić?

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330773
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio robiłem kabanosy i do ich produkcji użyłem tłuszczu ze schabu i to był mój błąd, kabanosy po wędzeniu piekłem w wędzarni przez 15 min w temp. do 90 stC i cały ten miękki tłuszcz wyciekł z mięsa.

 

Pepe ,

 

na pewno masz blisko do Selgrosa , zamów sobie tłuszcz drobny twardy.

Kosztuje grosze i jest odpowiedni do kabanosów ( jako uzupełnienie składu).

Aby trzymało się tematu to podziwiam kolegę Paweljack za płodność oraz różnorodność w produkcji

własnych wyrobów .

Coś ala Pokemon.

 

pozdrawiam

Edytowane przez jpionka
Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330776
Udostępnij na innych stronach

Aby trzymało się tematu to podziwiam kolegę Paweljack za płodność oraz różnorodność w produkcji

własnych wyrobów .

Coś ala Pokemon.

 

pozdrawiam

Dzięki, pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330778
Udostępnij na innych stronach

Nazwij ją JackPawel.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330800
Udostępnij na innych stronach

paweljack płodny jesteś chłopaku, co i rusz twoje wyroby podziwiam. Gratuluje  :clap:

Jako, że dziś piątek, można ją nazwać "Piątkowa", bądź "Postna"  :angel:

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330802
Udostępnij na innych stronach

Ciężko tyrasz, efekty jak widać na fotkach. Moje gratulacje.

Ja tak tylko z ciekawości pytam, bo już dochodzę do różnych wniosków jak obserwuję i czytam to forum. Czy ja dobrze myślę, że wystarczy mieć mięso, zmielic na oczkach na jakie mamy kaprys, po czym dodać pasujące nam składniki czyli przyprawy i już mamy swój ulubiony wyrób? Oczywiście potem dopieszczamy wędzeniem czy parzeniem, jak komu pasuje? Jak źle myślę to sprowadź mnie na ziemię. Ja dopiero co robiłam dla srarszego seniora na 85 urodziny kiełbaskę. Za kilka dni podobne urodziny ale 83 seniorki. Też coś chcę zrobić, ale nie chcę sie powtarzać.

Muszę robić bez wędzenia bo wiadomo, w tym wieku delikatne jedzonko obowiązuje.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330826
Udostępnij na innych stronach

Tak patrząc na przekrój to rozdrabniane mija się z tym co napisałeś i to zdecydowanie ;)

Ważne że smakuje ... powodzenia w dalszych poczynaniach ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330863
Udostępnij na innych stronach

bo już dochodzę do różnych wniosków jak obserwuję i czytam to forum. Czy ja dobrze myślę, że wystarczy mieć mięso, zmielic na oczkach na jakie mamy kaprys, po czym dodać pasujące nam składniki czyli przyprawy i już mamy swój ulubiony wyrób? Oczywiście potem dopieszczamy wędzeniem czy parzeniem, jak komu pasuje?

 

Dobrze kombinujesz, potem wklejasz na forum i piszesz kiełbasa malina z dopiskiem przepis, a często wygląda jak ta z tego wątku, czyli tak se. :cool:

 

 

 

Tak patrząc na przekrój to rozdrabniane mija się z tym co napisałeś i to zdecydowanie

 

I to właśnie jest to, skład mocny, a wygląda jak zwyczajna i to bardzo zwyczajna. . :cool:

 

Przepraszam, że nie dołączyłem do grupy :clap::cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330887
Udostępnij na innych stronach

Ciężko tyrasz, efekty jak widać na fotkach. Moje gratulacje.

Ja tak tylko z ciekawości pytam, bo już dochodzę do różnych wniosków jak obserwuję i czytam to forum. Czy ja dobrze myślę, że wystarczy mieć mięso, zmielic na oczkach na jakie mamy kaprys, po czym dodać pasujące nam składniki czyli przyprawy i już mamy swój ulubiony wyrób? 

 

Pozdrawiam serdecznie.

Dziękuję. Myślę, że aby powstał ulubiony wyrób, to trzeba wielu prób. Tą kiełbasę zrobiłem pierwszy raz. Wybór oczek nie jest kaprysem. Ścięgniste na najdrobniejszych oczkach, tłuste na śdrednich a chude na grubszych. To tak bardzo ogólnie, bo zaraz się i do tego ktoś przyczepi.

Napisałem też, że zrobiłem ją na bazie swojej białej wielkopolskiej, zmiejszyłem ilość ziela, dodałem kolendrę której smak lubię w śląskiej, reszta przypraw też jest podobna w różnych kiełbasach, sól wiadomo, jest od do. Jest smaczna ale dość tłusta, więc nie wiem czy taki skład pozostanie, może na grilla (oprócz peklosoli) w sezonie będę ją robił. 

paweljack płodny jesteś chłopaku, co i rusz twoje wyroby podziwiam. Gratuluje  :clap:

Jako, że dziś piątek, można ją nazwać "Piątkowa", bądź "Postna"  :angel:

Dziękuję za uznanie :cool: Bardzo mi się podoba "Postna"  :D  ale wiesz, nie śmiałbym chcieć nazywać kiełbasy, zobacz co się dzieje, jak tylko ją zrobiłem  ;)

Tak patrząc na przekrój to rozdrabniane mija się z tym co napisałeś i to zdecydowanie ;)

Może będę prekursorem i będę robił relacje wideo? Nie muszę nic nikomu udowadniać, jest jak napisałem. Dziękuję i pozdrawiam

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330968
Udostępnij na innych stronach

 

 

będę robił relacje wideo

To bardzo dobry pomysł :clap:  :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330969
Udostępnij na innych stronach

 

bo już dochodzę do różnych wniosków jak obserwuję i czytam to forum. Czy ja dobrze myślę, że wystarczy mieć mięso, zmielic na oczkach na jakie mamy kaprys, po czym dodać pasujące nam składniki czyli przyprawy i już mamy swój ulubiony wyrób? Oczywiście potem dopieszczamy wędzeniem czy parzeniem, jak komu pasuje?

 

Dobrze kombinujesz, potem wklejasz na forum i piszesz kiełbasa malina z dopiskiem przepis, a często wygląda jak ta z tego wątku, czyli tak se. :cool:

Nie napisałem nigdzie, że zrobiłem super świetną, najlepszą kiełbasę. A jeśli chodzi o zwyczajną, to nie wiesz po prostu z czego się składa. :)  Ale jak zrobię i wstawię na forum to będzie wszytko jasne. Każdy ma prawo mieć własne zdanie. Pozdrawiam

roger. Jak kupowałem  mięso w markecie to też w kiełbasie tak wyglądało. Teraz kupuję półtusze i kawałki mięsa są widoczne w wędlinie.

Na razie, jak widzę kupujesz czosnek. Jak zrobisz jakąś kiełbasę to ją wspólnie omówimy. :)

 

Miłego, produktywnego weekendu wszystkim życzę.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-330970
Udostępnij na innych stronach

'paweljack'  Na razie, jak widzę kupujesz czosnek. Jak zrobisz jakąś kiełbasę to ją wspólnie omówimy. Wcale nie było moim zamiarem krytykowanie Twojej kiełbasy . Tylko mówię,że często mięso kupione w marketach i zmielone na grubych oczkach w kiełbasie wygląda jakby było mielone na dużo drobniejszych. A tutaj jedna z moich i nie jedyna.

post-50906-0-29393900-1391362055_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9360-kie%C5%82basa-bez-nazwy-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-331265
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.