Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj ogladałem program o serowarniach niemieckich i jeden z serowarów zamiast nowych , znaczy gotowych kupionych kultur bakterii ,stosował sposób , że po odciśnięciu serwatki zbierał jej część do pojemnika i używał jej i zawartych w niej kultur do wyrobu sera w dniu nastepnym . Zastanawia mnie czy jest to możliwe z każdą kulturą bakterii czy moze tylko z wybranymi .

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9386-kultury-startowe-do-sera-dojrzewaj%C4%85cego-czy-mo%C5%BCna/
Udostępnij na innych stronach

W teorii można tak postąpić raz czy dwa, ale jeśli będziemy to stosować więcej razy to będzie się przedostawać do sera co raz więcej patogenów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9386-kultury-startowe-do-sera-dojrzewaj%C4%85cego-czy-mo%C5%BCna/#findComment-332171
Udostępnij na innych stronach

znakiem tego albo helmut miał jakiś patent albo prawdy nie mówił :) zresztą ser był nieco specyficzny po w sicie były nakladane warstwy skrzepu , to posypywanę warstwą popiołu drzewnego , dalej kolejna warstwa skrzepu i popiół i skrzep ... czego to Panie ludzie nie jedzą :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9386-kultury-startowe-do-sera-dojrzewaj%C4%85cego-czy-mo%C5%BCna/#findComment-332234
Udostępnij na innych stronach

Jest taki ser francuski, który wytwarza się dodają popiołu drzewnego. Z racji tego, że popiół jest alkaliczny, ser jest chroniony przed złymi bakteriami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9386-kultury-startowe-do-sera-dojrzewaj%C4%85cego-czy-mo%C5%BCna/#findComment-332253
Udostępnij na innych stronach

to tak też sobie myślałem że nie bez celu ten popiół jest  dodawany ...ciekawy wyrób . lecz bardziej ciekaw jestem struktury sera i jego smaku.. moze kiedyś się przytrafi .Helmut mówił że to jego wymysł , lecz wydaje mi się że serowarstwa właśnie uczył sie we Francji :)

Edytowane przez DUCH

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9386-kultury-startowe-do-sera-dojrzewaj%C4%85cego-czy-mo%C5%BCna/#findComment-332255
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest taki ser francuski, który wytwarza się dodają popiołu drzewnego. Z racji tego, że popiół jest alkaliczny, ser jest chroniony przed złymi bakteriami.
 

 Wiem, ze u nas daja popiol ze spalonych winogronowych galezi, sery zdaje mi sie sa kozie ( znaczy z koziego mleka), na wzro wlasnie francuzkich serow.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9386-kultury-startowe-do-sera-dojrzewaj%C4%85cego-czy-mo%C5%BCna/#findComment-332276
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Wczoraj ogladałem program o serowarniach niemieckich i jeden z serowarów zamiast nowych , znaczy gotowych kupionych kultur bakterii ,stosował sposób , że po odciśnięciu serwatki zbierał jej część do pojemnika i używał jej i zawartych w niej kultur do wyrobu sera w dniu nastepnym . Zastanawia mnie czy jest to możliwe z każdą kulturą bakterii czy moze tylko z wybranymi .

Oczywiscie jest to jedna z starych metod uzyskiwania uzyskania zakwasu do produkcji twarogu. Tak pobrana "serwatke" umieszczany jest w mateczniku z pożywką. Wtórne jak też dalsze zakwasy przy skrupulatności można długo zachować nieskazitelne.Istota jest zachowanie czystości mikrobiologicznej. Rola mikrobiologa. robi sie to aby obnizyc koszt produkcji sera. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9386-kultury-startowe-do-sera-dojrzewaj%C4%85cego-czy-mo%C5%BCna/#findComment-363796
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.