Gregtom Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 15 Lutego 2013 A on tnie, tnie, tnie i tnie... :wink: http://img842.imageshack.us/img842/7664/pastirma1240923.gif Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-268414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacbelfer Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 15 Lutego 2013 Andy jeszcze raz dzięki za objasnienie mi przepisu,ale przynajmiej teraz wiadomo jaki jest ten prawdziwy :grin: czyli Twój.A ty dziwiłeś się ,że mam mętlik :grin: Moze za dokładnie czytałem i dlatego zaczęło mi się w głowie kręcić,a teraz wiem co dalej robie. Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-268431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacbelfer Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 21 Lutego 2013 Dwa dni temu wołowinka oklejona przyprawami.Dzisiaj już lekko podsycha,ale czy pękanie skorupy może występować?Ogólnie nie czuję aby odchodziła od mięsa ,ale popękała w kilku miejscach jak ziemia na pustyni :grin: Cytuj Jeżeli wiem - pomagam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-269926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zlote Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Witam, to już moja druga produkcja basturmy i za około tydzień powinny się pojawić zdjęcia.Poprzednia zjadła się tak szybko że nie było tematu ale teraz robię 4 kg i w związku z tym mam pytanie, jak ją przechowywać po ukrojeniu kilku plastrów? Czy może wisieć w kuchni z odkrojonym kawałkiem czy powinna być w lodówce? Co do pękania to zdarzyło mi się to za pierwszym razem ale delikatnie i teraz już znacznie odchodziła od mięsa, uznałem że nie ma na co czekać i zerwałem wszystko nałożyłem nową cienką warstwę i włączyłem grzejniczek elektryczny w związku z chłodnym początkiem wiosnyMyślę że mięso było trochę za mokre, pasta z przypraw też i pogoda zrobiła swoje, najbardziej pękało na dole tam gdzie zbierał się płyn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-282350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chwiej Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 25 Października 2014 Witam wszystkich. Śledzę forum od dłuższego czasu i z niego właśnie czerpię wiedzę do "popełniania" własnych wędlin dojrzewających .Pierwsza polędwica i karczek już skonsumowane .Apetyt rośnie więc teraz dojrzewa szynka a w lodowce w soli leży udziec wołowy (przepiękny kawałek).Wiedzę z forum znam ale czy mógłby ktoś pomoc mi poszerzyć horyzonty i przetłumaczyć podany przepis?https://www.youtube.com/watch?v=XMYRWTEWUZA Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-379201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 26 Października 2014 czy mógłby ktoś pomoc mi poszerzyć horyzonty i przetłumaczyć podany przepis? Przepis na basturmę jest na naszej Stronie Głównej: http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/1024-basturma Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-379396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chwiej Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 26 Października 2014 Dziękuję, stronę w.w. znam ale specjalnie napisałem o "poszerzaniu horyzontów" bo chciałem sprawdzić jakiś inny przepis.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-379498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturro54 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 6 Maja 2015 postanowiłem zrobić moją pierwszą Basturmę zgodnie ze wskazówkamiAndiego. Najpierw zasolenie, 10 dni w lodówce, potem obtaczanie w przyprawach i na koniec suszenie,,, Zdjęcia niebawem...tylko jedny pytanie - w przepisie jest suszenie ok 2 tyg i gotowe.... a co z przechowywaniem??? tylko lodówka czy może wisieć w piwnicy bo zjeść 1,5kg to ciężko będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-423703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 9 Maja 2015 Waga zmaleje , a potem to juz jedzenie pójdzie , nie bedzie sladu po wyrobie Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-424181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Kilka dni temu rozkroiłem moją pierwszą Basturmę.Robiłem z ligawy wg przepisu z pierwszej strony. Wyszła bardzo smaczna i aromatyczna ale jednak trochę zbyt słona, mimo to mam już przykazane zrobienie następnej. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-465434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Niestety ten specjał zawsze będzie słony Dlatego tak jak i szynkę parmeńską kroimy w przezroczyste plasterki Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-465439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Wiem Roger, że to musi być słone ale kiedyś jadłem jakąś kupioną i wydaje mi się, że nie była tak słona.Oczywiście kroiłem cieniutko, może tamta kupna miała jakieś inne konserwanty i mogli dać mniej soli. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-465440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 29 Grudnia 2015 W końcówce wypowiedzi trafiłeś w sedno ...Ta kupna miała tyle wspólnego z klasyczną recepturą co zeszłoroczny śnieg z obecnym BN ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-465446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Ech, przeczytałem cały wątek i ... nie było ładnej ligawy w sklepie ...Co się odwlecze, to nie uciecze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-488997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Kupiłem 2 kawałki ligawy, w sumie 1,5KG mięsa.Chcę się trzymać się "oryginalnego" przepisu, podawanego w tym wątku.1, czy przez te pierwsze 10 dni do soli dodaje się / mozna dodać czosnku?Bardzo lubię smak czosnku (ogólnie ostre smaki preferuję) stąd pytanie. 2 - sól.Piszecie jasno 1kg mięsa = 150g soli.W moim przypadku daje to 225g soli - trochę dużo (po doświadczeniach z polędwicą wieprzową) ...Czy zmniejszenie ilości soli d 100-150g na tą ilość mięsa może "zepsuć" wędlinę? Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-489168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Bardzo lubię smak czosnku W wołowinie? Ostry smak możesz uzyskać innymi przyprawami.Pieprz, chili, estragon suszony, tymianek - dla aromatu bym dała. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-489527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Eanna, nie wiem. Pytam bo czosnek i wszelakie mięsiwo uwielbiam. Chili pewno dodam do "panierki". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-490299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Musisz się zdecydować. Albo - albo.Proponuję :Zrób tak jak napisane. Później zmieniaj wg swoich smaków.Każdy chciałby być mądrzejszy od ... I niespodzianka.W moich smakach, wołowina najsmaczniejsza jest wcale nie doprawiana - spróbuj, warto, lub tylko delikatnie, doprawiona. Solą i pieprzem.To moje smaki. Nie zwracaj uwagi. Pozdrawiam. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-490350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 No to tak zrobię. Na kombinacje faktycznie przyjdzie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-490439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Trzymam kciuki.Pochwal się efektem. Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-490447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Jasne, że się pochwalę. Przy okazji, czy wołowina dłużej oddaje wodę jak wieprzowina?W moim przypadku, po tygodniu solenia ciągle odlewam rano trochę wody, którą mięso oddaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-490459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Nie wytrzymałem - moja basturma po 4 dniach suszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-492381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Szczere powiem, że to chyba nie jest moja/nasza bajka...Po prostu nie smakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-492528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Jak może smakować mięso po 4 dniach suszenia, niedojrzałe? Wolałbym zjeść na surowo..Zrobiłeś wg siebie, nie receptury. Mnie pokory w stosunku do receptur nauczyła pasztetowa, Ciebie uczy basturma. Pozdrawiam. Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-492593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Mam jeszcze drugi kawałek, który sobie ładnie wisi i wisiał pewnie jeszcze długo będzie.A basturmę robię wg przepisu. Przynajmniej się staram jak mogę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-492688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.