Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Andy jeszcze raz dzięki za objasnienie mi przepisu,ale przynajmiej teraz wiadomo jaki jest ten prawdziwy :grin: czyli Twój.A ty dziwiłeś się ,że mam mętlik :grin:

Moze za dokładnie czytałem i dlatego zaczęło mi się w głowie kręcić,a teraz wiem co dalej robie.

Jeżeli wiem - pomagam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-268431
Udostępnij na innych stronach

Dwa dni temu wołowinka oklejona przyprawami.Dzisiaj już lekko podsycha,ale czy pękanie skorupy może występować?Ogólnie nie czuję aby odchodziła od mięsa ,ale popękała w kilku miejscach jak ziemia na pustyni :grin:
Jeżeli wiem - pomagam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-269926
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam, to już moja druga produkcja basturmy i za około tydzień powinny się pojawić zdjęcia.

Poprzednia zjadła się tak szybko że nie było tematu ale teraz robię 4 kg i w związku z tym mam pytanie, jak ją przechowywać po ukrojeniu kilku plastrów? Czy może wisieć w kuchni z odkrojonym kawałkiem czy powinna być w lodówce?

 

Co do pękania to zdarzyło mi się to za pierwszym razem ale delikatnie i teraz już znacznie odchodziła od mięsa, uznałem że nie ma na co czekać i zerwałem wszystko nałożyłem nową cienką warstwę i włączyłem grzejniczek elektryczny w związku z chłodnym początkiem wiosny

Myślę że mięso było trochę za mokre, pasta z przypraw też i pogoda zrobiła swoje, najbardziej pękało na dole tam gdzie zbierał się płyn

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-282350
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam wszystkich. Śledzę forum od dłuższego czasu i z niego właśnie czerpię wiedzę do "popełniania" :)  własnych wędlin dojrzewających .

Pierwsza polędwica i karczek już skonsumowane :thumbsup:.

Apetyt rośnie więc teraz dojrzewa szynka a w lodowce w soli leży udziec wołowy (przepiękny kawałek).

Wiedzę z forum znam ale czy mógłby ktoś pomoc mi poszerzyć horyzonty i przetłumaczyć podany przepis?

https://www.youtube.com/watch?v=XMYRWTEWUZA

 

Dzięki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-379201
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy mógłby ktoś pomoc mi poszerzyć horyzonty i przetłumaczyć podany przepis?

Przepis na basturmę jest na naszej Stronie Głównej: http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/1024-basturma 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-379396
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

postanowiłem zrobić moją pierwszą Basturmę zgodnie ze wskazówkami

Andiego. Najpierw zasolenie, 10 dni w lodówce, potem obtaczanie w przyprawach i na koniec suszenie,,, Zdjęcia niebawem...

tylko jedny pytanie - w przepisie jest suszenie ok 2 tyg i gotowe.... a co z przechowywaniem??? tylko lodówka czy może wisieć w piwnicy bo zjeść 1,5kg to ciężko będzie...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-423703
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Kilka dni temu rozkroiłem moją pierwszą Basturmę.

post-40280-0-55577500-1451394887_thumb.jpg

Robiłem z ligawy wg przepisu z pierwszej strony. Wyszła bardzo smaczna i aromatyczna ale jednak trochę zbyt słona, mimo to mam już przykazane zrobienie następnej.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-465434
Udostępnij na innych stronach

Niestety ten specjał zawsze będzie słony :(

Dlatego tak jak i szynkę parmeńską kroimy w przezroczyste plasterki ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-465439
Udostępnij na innych stronach

Wiem Roger, że to musi być słone ale kiedyś jadłem jakąś kupioną i wydaje mi się, że nie była tak słona.

Oczywiście kroiłem cieniutko, może tamta kupna miała jakieś inne konserwanty i mogli dać mniej soli.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-465440
Udostępnij na innych stronach

W końcówce wypowiedzi trafiłeś w sedno ...

Ta kupna miała tyle wspólnego z klasyczną recepturą co zeszłoroczny śnieg z obecnym BN ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-465446
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Kupiłem 2 kawałki ligawy, w sumie 1,5KG mięsa.

Chcę się trzymać się "oryginalnego" przepisu, podawanego w tym wątku.

1, czy przez te pierwsze 10 dni do soli dodaje się / mozna dodać czosnku?

Bardzo lubię smak czosnku (ogólnie ostre smaki preferuję) stąd pytanie.

 

2 - sól.

Piszecie jasno 1kg mięsa = 150g soli.

W moim przypadku daje to 225g soli - trochę dużo (po doświadczeniach z polędwicą wieprzową) ...

Czy zmniejszenie ilości soli d 100-150g na tą ilość mięsa może "zepsuć" wędlinę?

post-68922-0-29719600-1459707620_thumb.jpg

Edytowane przez soliera
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-489168
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo lubię smak czosnku

W wołowinie? 

Ostry smak możesz uzyskać innymi przyprawami.

Pieprz, chili, estragon suszony, tymianek - dla aromatu bym dała.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-489527
Udostępnij na innych stronach

Musisz się zdecydować. Albo - albo.

Proponuję :

Zrób tak jak napisane. Później zmieniaj wg swoich smaków.

Każdy chciałby być mądrzejszy od ... I niespodzianka.

W moich smakach, wołowina najsmaczniejsza jest wcale nie doprawiana - spróbuj, warto, lub tylko delikatnie, doprawiona. Solą i pieprzem.

To moje smaki. Nie zwracaj uwagi. :)

 

Pozdrawiam.

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-490350
Udostępnij na innych stronach

Jasne, że się pochwalę.

Przy okazji, czy wołowina dłużej oddaje wodę jak wieprzowina?

W moim przypadku, po tygodniu solenia ciągle odlewam rano trochę wody, którą mięso oddaje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-490459
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jak może smakować mięso po 4 dniach suszenia, niedojrzałe? Wolałbym zjeść na surowo..

Zrobiłeś wg siebie, nie receptury. :)

Mnie pokory w stosunku do receptur nauczyła pasztetowa, Ciebie uczy basturma. :thumbsup:

Pozdrawiam.

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/7/#findComment-492593
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.