Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz już wiem :) , w takim razie profilaktycznie mój rosołek będzie obfity w lubczyk ;)

 

 

 

swojski makaron dzisiaj kulany miodzio ;) ;)

 

Jutro na makaron swojski czasu braknie ale następnym razem się pokuszę i o przepis poproszę. ;)

Edytowane przez woocasch
  • Odpowiedzi 212
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Rosół nie będzie mętny, jeśli go nie zagotujesz.

Całość ma ledwo co bulkać i ważne aby nie przykrywać garnka.

 

Ale żeby dodać smaczku do tematu, napiszę że od czasu jak mam szybkowar i w nim robię rosół, to pomimo że rosół się gotuje (inaczej szybkowar się nie zamknie), rosół jest zarąbisty i klarowny.

Choć moja LP była pewna, że w szybkowarze nie da się ugotować rosołu, to jednak da się !

I do dziś już tak jest.  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

No tak wszystko ładnie pięknie i praktycznie mam już poukładane co i jak tylko co z kostkami rosołowymi, vegetą itd na koniec gotowania się to dodaje czy jak? :)  bo nikt o tym nie wspomniał a jak "podglądałem" to jakieś kosteczki też tam są wrzucane. Czy zamiast kostek jak wspomniał pawełjack po godzinie gotowania dodać łyżkę soli i moze to wystarczy??:)

Żadnych kostek, chyba że z giczy wołowej lub cielęcej ;)

Rosół u mnie się robi tak (wersja garnkowa) na około 5L rosołu:

- udka z kurczaka 2-3 szt.

- porcja wołowa rosołowa 1 x

 

Mięso do garnka z wodą, podgrzewanie i jak zacznie bulgotać skręcam kuchenkę na prawie minimum żeby ledwo co bulkało.

Po parunastu minutach bulgotania ściągam szumowinę.

Teraz dodaję przyprawy: pieprz mielony 1 łyżeczka, wegeta 2-3 łyżeczki, kostka rosołowa drobiowa 2x, maga naście kropel, 3-4 ziarna angielskiego ziela, 1 listek laurowy, wszystko do smaku próbując.

I gotowanko, aż mięso będzie prawie miękkie, około 1,5 h.

Pod koniec w garnku ląduje marchewka 1-2 średnie sztuki, pietruszka korzeń 1 x, seler 1/2 średniej wielkości, kapusta włoska 1/4 małej główki, 3-4 pieczarki i podpiekana i mała cebula.

W sklepach jeśli chodzi o warzywa są porcje rosołowe, wtedy mam prościej bo całość ląduje w garnku.

 

Jak warzywa dojdą w około 15-20 minut rosół jest gotowy.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Wiem Małgoś .... ale już tak mi zostało, że używam.

Wyobraź sobie, że od mamy dostaję swojską kurkę, ale moja LP nie cierpi takiego rosołku, bo za tłusty.  :mad:

A taki przecież jest najlepszy....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Miro do rosołu to raczej wolnowar niż szybkowar ;)

Ja wstawianie rano jak wstanę i na obiadek kiela 15 mam jak znalazł gorący i do lubieżnej konsumpcji gotowy ;)

 

Ps

A mięsko z włoszczyzną a zwłaszcza pręga z odrobiną musztardy czy chrzanu to hmmm .... a co ja tu będę pisał ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Miro do rosołu to raczej wolnowar niż szybkowar

 

A rosół w godzinę coś Ci mówi ?

Moja LP też pukała się w głowę, aż nie ugotowałem.

Potem "odszczekała" pukanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Próbowałem Mireczku i zostanę przy wolnowarze albo zwykłym garze ;)

W tym przypadku szybko znacz źle ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Potem "odszczekała" pukanie.

Bardzo jestem ciekaw tego widoku  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

Czy zamiast kostek jak wspomniał pawełjack po godzinie gotowania dodać łyżkę soli i moze to wystarczy??

 

Przy takim składzie mięsa jakim dysponujesz to tylko kostki rosołowe Cię ratują co do smaku.Znaczy się chemia zaczną krzyczeć a najgłośniej palacze  :rolleyes: - nie pal zdrowszym umrzesz  :thumbsup: Sama sól smaku Ci nie da przy dwóch udkach i tych innych Twoich mięskach.A rosół to trzeba pyrkać ze 3 godziny żeby był klarowny.Inni używają białek z jajek ale pyrkanie chyba lepsze.

Carpe diem - raz kozie death

Masz rację Roger, wolnowar jest najlepszy. Nie trzeba pilnować czy "bulka" i wyroby z wolnowara są nie do pobicia :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

miro - szybkowar do rosołu? :cry: weź zmień .............no to co potrafisz :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Czytałem,czytałem i ochoty nabrałem :D Jutro na obiadek będzie :)

post-39731-0-21736400-1393145619_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Wyjdzie, wyjdzie. :D Wrzuć buraczka, a zobaczysz jaki kolorek uzyskasz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

...  :D Wrzuć buraczka...

I o to chodzi!  :clap:

 

Nareszcie coś "na czasie".  :w00t:  :frantics:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

To może ktoś poda jeszcze przepis na "swojski" makaron - taki prawdziwy - aż mi ślinka cieknie na samą myśl o domowym makaronie :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Może uda się podać wieczorkiem, kiedy Barbara wróci z działki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.