Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz już wiem :) , w takim razie profilaktycznie mój rosołek będzie obfity w lubczyk ;)

swojski makaron dzisiaj kulany miodzio ;) ;)

Jutro na makaron swojski czasu braknie ale następnym razem się pokuszę i o przepis poproszę. ;)

Edytowane przez woocasch
  • Odpowiedzi 212
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Rosół nie będzie mętny, jeśli go nie zagotujesz.

Całość ma ledwo co bulkać i ważne aby nie przykrywać garnka.

Ale żeby dodać smaczku do tematu, napiszę że od czasu jak mam szybkowar i w nim robię rosół, to pomimo że rosół się gotuje (inaczej szybkowar się nie zamknie), rosół jest zarąbisty i klarowny.

Choć moja LP była pewna, że w szybkowarze nie da się ugotować rosołu, to jednak da się !

I do dziś już tak jest.  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

No tak wszystko ładnie pięknie i praktycznie mam już poukładane co i jak tylko co z kostkami rosołowymi, vegetą itd na koniec gotowania się to dodaje czy jak? :)  bo nikt o tym nie wspomniał a jak "podglądałem" to jakieś kosteczki też tam są wrzucane. Czy zamiast kostek jak wspomniał pawełjack po godzinie gotowania dodać łyżkę soli i moze to wystarczy??:)

Żadnych kostek, chyba że z giczy wołowej lub cielęcej ;)

Rosół u mnie się robi tak (wersja garnkowa) na około 5L rosołu:

- udka z kurczaka 2-3 szt.

- porcja wołowa rosołowa 1 x

Mięso do garnka z wodą, podgrzewanie i jak zacznie bulgotać skręcam kuchenkę na prawie minimum żeby ledwo co bulkało.

Po parunastu minutach bulgotania ściągam szumowinę.

Teraz dodaję przyprawy: pieprz mielony 1 łyżeczka, wegeta 2-3 łyżeczki, kostka rosołowa drobiowa 2x, maga naście kropel, 3-4 ziarna angielskiego ziela, 1 listek laurowy, wszystko do smaku próbując.

I gotowanko, aż mięso będzie prawie miękkie, około 1,5 h.

Pod koniec w garnku ląduje marchewka 1-2 średnie sztuki, pietruszka korzeń 1 x, seler 1/2 średniej wielkości, kapusta włoska 1/4 małej główki, 3-4 pieczarki i podpiekana i mała cebula.

W sklepach jeśli chodzi o warzywa są porcje rosołowe, wtedy mam prościej bo całość ląduje w garnku.

Jak warzywa dojdą w około 15-20 minut rosół jest gotowy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Wiem Małgoś .... ale już tak mi zostało, że używam.

Wyobraź sobie, że od mamy dostaję swojską kurkę, ale moja LP nie cierpi takiego rosołku, bo za tłusty.  :mad:

A taki przecież jest najlepszy....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Miro do rosołu to raczej wolnowar niż szybkowar ;)

Ja wstawianie rano jak wstanę i na obiadek kiela 15 mam jak znalazł gorący i do lubieżnej konsumpcji gotowy ;)

Ps

A mięsko z włoszczyzną a zwłaszcza pręga z odrobiną musztardy czy chrzanu to hmmm .... a co ja tu będę pisał ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Miro do rosołu to raczej wolnowar niż szybkowar

A rosół w godzinę coś Ci mówi ?

Moja LP też pukała się w głowę, aż nie ugotowałem.

Potem "odszczekała" pukanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Próbowałem Mireczku i zostanę przy wolnowarze albo zwykłym garze ;)

W tym przypadku szybko znacz źle ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Potem "odszczekała" pukanie.

Bardzo jestem ciekaw tego widoku  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Czy zamiast kostek jak wspomniał pawełjack po godzinie gotowania dodać łyżkę soli i moze to wystarczy??

Przy takim składzie mięsa jakim dysponujesz to tylko kostki rosołowe Cię ratują co do smaku.Znaczy się chemia zaczną krzyczeć a najgłośniej palacze  :rolleyes: - nie pal zdrowszym umrzesz  :thumbsup: Sama sól smaku Ci nie da przy dwóch udkach i tych innych Twoich mięskach.A rosół to trzeba pyrkać ze 3 godziny żeby był klarowny.Inni używają białek z jajek ale pyrkanie chyba lepsze.

Carpe diem - raz kozie death

Masz rację Roger, wolnowar jest najlepszy. Nie trzeba pilnować czy "bulka" i wyroby z wolnowara są nie do pobicia :)

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

miro - szybkowar do rosołu? :cry: weź zmień .............no to co potrafisz :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Czytałem,czytałem i ochoty nabrałem :D Jutro na obiadek będzie :)

post-39731-0-21736400-1393145619_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Wyjdzie, wyjdzie. :D Wrzuć buraczka, a zobaczysz jaki kolorek uzyskasz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

...  :D Wrzuć buraczka...

I o to chodzi!  :clap:

Nareszcie coś "na czasie".  :w00t:  :frantics:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

To może ktoś poda jeszcze przepis na "swojski" makaron - taki prawdziwy - aż mi ślinka cieknie na samą myśl o domowym makaronie :)

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Może uda się podać wieczorkiem, kiedy Barbara wróci z działki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein