Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

poprosiłem o bana w imieniu innych

 

A po "kiego" diabla nastawiasz za to swoj tylek..!!??

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-466831
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

o to należ spytać kolegę Maxella rok temu wywalił mnię z forum na miesiąc a do dziś jestem tutaj jak duch

O ile pamiętasz, miałeś bana na własną prośbę. ;) To jednak minęło po miesiącu i u mnie wszystko jest ok (ot, choćby to, że tutaj wchodzisz i możesz pisać). Sprawdź swoją skrzynkę, czy przypadkiem nie masz jej pełnej. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-466837
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pewnie masz rozdzielczość ekranu ustawioną na 800 x 600,
 

U mnie jest 1024 na 768.

Niestety nie mam jakiegoś superkomputera, a tylko ponad 10 letnie urządzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-466916
Udostępnij na innych stronach

 

 

eśli chodzi o problem MariuszaB to już wiem... ma ustawioną wielkość ikon na średnie 125% prawa myszka na ekran/ personalizuj/ ekran...

 

zobacz czy to nie pomoże

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-466943
Udostępnij na innych stronach

 

 

pewnie masz antywirusa nortona zapewniam nie wybuchnie jakoś mało ten program mnie zna jako autora:)

 

Wszystko działa , taki ze mnie informatyk :D , wystarczyło pozwolić na otwarcie , ale mi :facepalm:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-466964
Udostępnij na innych stronach

 

eśli chodzi o problem MariuszaB to już wiem... ma ustawioną wielkość ikon na średnie 125% prawa myszka na ekran/ personalizuj/ ekran...

 

zobacz czy to nie pomoże

 

Pomogło, pisałem o tym wczoraj o 19.24 :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-467047
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

faktycznie ...

pewnie mu nie pasi data

do tego dzisiaj nie chce mi się uruchomić żaden z moich programów :cry:

 

wszystkie wywalają ten sam błąd  post-60823-0-08073000-1456767757_thumb.jpg


widać winę za większość problemów z kalkulatorem ponosi komponent "mxCalendar"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-480856
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Pobrałem, otworzyłem. Nie wiem, czy dobrze rozumiem.

Peklowanie na mokro 14 dni: 15 kg mięsa, 6 litrów wody, 600-610 gr soli, cukier 60-120 gr. To jest opcja do peklowania przez zanurzenie, a nastrzyk mnie nie powinien interesować, jeżeli nie nastrzykuje mięsa ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-566175
Udostępnij na innych stronach

Przy takim długim peklowaniu myślę że nie musisz nastrzykiwać, również dodatek cukru nie jest konieczny.

Po zapeklowaniu warto sprawdzić słoność mięsa i w razie zbyt słonego jakiś czas moczyć w nie solonej wodzie.

Z czasem w opcjach ( wersja własna peklowania na mokro ) można ustalić ilość peklosoli która będzie odpowiadała.

Nastrzyk moim zdaniem jest ważny przy peklowaniu karkówki ponieważ poszczególne  mięśnie karkówki często są oddzielone warstwą tłuszczu, który utrudnia wnikanie peklosoli.

Duzy wpływ na odpowiednie zapeklowanie ma wielkość mięsa, im większe kawałki tym dłuższy czas jest potrzebny

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-566184
Udostępnij na innych stronach

juz sie przyzwyczaiłem do peklowania w zanurzeniu. karkówka też jest zawsze jednolicie wybarwiona więc chybaOK. Tylko z sola nie zawsze się trafi, raz ciut za słone, raz ciut za mało słone. I z wodą tez nie zawsze jest jak trzeba. W jednym garze mam 2-3 cm zalewy nad mięsem, w drugim czasami 5 cm. . Teraz będzie powtarzalnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-566449
Udostępnij na innych stronach

U mnie jak wybiorę "własne" ustawienia dot. ilości peklosoli do peklowania na sucho to wartość się nie zmienia.

Wersja pobrana z chomika

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-567050
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem i wszystko działa dobrze musisz po wybraniu kliknąć zapisz zmian i w zakładce peklowanie na sucho wszystko dobrze działa wynik masz poniżej tam gdzie wersja własna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-567242
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zapytam tutaj żeby nie zaśmiecać forum.

Jak przeliczacie w branżowych recepturach sól warzonka + saletra na peklosól?

Jak jest napisane np na 100kg wyrobu 2kg soli+0,10kg saletry to dajemy 2,10 kg peklosoli?

No i jeszcze jedno.

Jak w recepturze jest napisane:

a) użyte do peklowania -np.2kg soli

b)dodane w czasie produkcji -np.0,5kg soli

to rozumiem że po peklowaniu, przy wykonaniu wyrobu dodajemy jeszcze te 0,5kg soli, tak?

 

Szukałem dzisiaj trochę ale nie natrafiłem :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/7/#findComment-570917
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.