Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Lejki do nadziewarki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 -BaRTeK-

-BaRTeK-

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 25 lut 2014 - 23:08

Witam 

Jestem w trakcie budowy nadziewarki i mam pytanie czy ktoś ma pomysł w jaki sposób można by było wykonać do niej lejki?

Myślałem o wykonaniu go z kawałka rury KO tylko problem mam z wykonaniem kołnierza. 

Potrzebuje wykonać jeden do nabijania kabanosów i jeden "standardowy" do jelit 26/28.

Może ktoś już przerabiał podobny temat i mógł by się podzielić swoim doświadczeniem ?



#2 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 25 lut 2014 - 23:14

Jak z KO to cały z KO z blachy zwijasz niski stożek (prowadzenie farszu) do ściętego wirzchołka spawasz kawałek rurki a od strony podstawy dospawujesz okrągły rant dokręcany/dociskany nakrętką do maszynki czy nadziewarki ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk 2

#3 -BaRTeK-

-BaRTeK-

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 25 lut 2014 - 23:24

Dzięki za szybką odpowiedź :)

Jaki proponujesz zrobić rozmiar (średnice i długość rury)



#4 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 26 lut 2014 - 00:56

Długość lejka zależy od napędu i wytrzymałości nadziewarki.

Jak nadziewarka będzie miała solidne "pchanie" oraz budowę to możesz zrobić długi lejek na przykład 30 cm  ,jak nadziewarka lipna to lejek krótki 15 cm.



#5 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3191 postów

Napisano 26 lut 2014 - 08:07

porozmawiaj sobie z kolegą jumbo - ja u niego kupiłem lejek do kabanosów.



#6 -BaRTeK-

-BaRTeK-

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 26 lut 2014 - 13:30

Nadziewarka będzie z rury o śr. wew. 125mm i długości 40cm ścianka 2mm. Dno z blachy 4mm.

Napęd planuje zrobić elektryczny (na dniach będę właśnie robił przekładnie do niej więc "pchanie" pewnie będzie mocne :) ).

Jakiej grubości lejki stosujecie najczęściej?



#7 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3353 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 26 lut 2014 - 21:19

Potencjalną - zależną od siły maszynki - długość lejków już Ci podano

 

Stosowane średnice lejków do wyrobów znajdziesz w każdym temacie poświęconym bezpośrednio robieniu kiełbasy

 

Ogólnie średnice rurek na lejkach wynoszą (podaję te wymienione na forum) 10,12,15,16,20,24,25,26,28,30,32,33,35,40,44,50,55

 

jeśli któreś pominąłem - sorki


Użytkownik jumbo edytował ten post 26 lut 2014 - 21:20


#8 Mirekr134a

Mirekr134a

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1017 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2014 - 22:09

Jak chcesz robić sam , to możesz w taki sposób - ja zrobiłem sobie tak 10 i 12

 

https://wedlinydomow...iewarki/page-61



#9 -BaRTeK-

-BaRTeK-

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 26 lut 2014 - 22:23

Widzę że przekrój średnic jest spory:)

Bardziej w pytaniu chodziło mi o średnice najczęściej używanych bo zakładam że jak ktoś ma nadziewarkę to stosuje 2-3 rozmiary z tych 16 wymienionych

Osobiście zastanawiam się na zrobieniem 2 (16 mm do kabanosów i 24 mm do reszty wyrobów)



#10 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6184 postów

Napisano 26 lut 2014 - 22:28

porozmawiaj sobie z kolegą jumbo - ja u niego kupiłem lejek do kabanosów.

Ja wiedziałem, że jumbo to zdolny facet, w językach różnych pisze, ale że lejki, znaczy fachowiec.  :)



#11 Mirekr134a

Mirekr134a

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1017 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2014 - 22:29

Do kabanosów używam 12 , przy 16 miałem problem z niektórymi jelitami baranimi .



#12 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 26 lut 2014 - 22:55

Kabanosy to wyzwanie i dla nadziewarki i dla lejka bo nich zrób z 12 ale 1-i 10 wewnątrz to naprawdę niewiele :( do standardowej kielbachy 20-22 będzie OK
Jak już robisz to i jakiś krótki a gruby by się przydał do krakowskiej czy innej grubej ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk 2

#13 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6184 postów

Napisano 26 lut 2014 - 22:58

Do kabanosów używam 12 , przy 16 miałem problem z niektórymi jelitami baranimi .

Na czubku jest 12 a później 16. http://www.wyroby-do...1216-p-439.html



#14 -BaRTeK-

-BaRTeK-

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 26 lut 2014 - 23:02

Dzięki Mirek134a za podpowiedź z tym "kieliszkiem" do jajek ;) 

Zrobię w takim razie z 14 mm będzie myślę optymalnie i 22-23 mm do normalnej.



#15 Mirekr134a

Mirekr134a

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1017 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2014 - 23:05

Roger

nadziewałem sam lejkiem 12 własnej roboty z linku powyżej - nadziewarka hendowatą Royal Catering . Bezstresowo ale trzeba uważać bo potrafi się przypychać na większych kawałkach mięsa - nie lubię drobno zmielonych kabanosów . I dodatkowo uważać na odbijającą korbę bo farsz całkiem sympatycznie sprężynuje .



#16 Mirekr134a

Mirekr134a

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1017 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 lut 2014 - 23:10

Roger

nadziewałem sam lejkiem 12 własnej roboty z linku powyżej - nadziewarka hendowatą Royal Catering . Bezstresowo ale trzeba uważać bo potrafi się przypychać na większych kawałkach mięsa - nie lubię drobno zmielonych kabanosów . I dodatkowo uważać na odbijającą korbę bo farsz całkiem sympatycznie sprężynuje .


 

Do kabanosów używam 12 , przy 16 miałem problem z niektórymi jelitami baranimi .

Na czubku jest 12 a później 16. http://www.wyroby-do...1216-p-439.html

 

Widziałem tą wersję , ale cena cena wytworzenia mojego to ok 5-6 pln + robota



#17 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6184 postów

Napisano 26 lut 2014 - 23:28

Widziałem tą wersję , ale cena cena wytworzenia mojego to ok 5-6 pln + robota

I taki sam będzie?



#18 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3353 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 26 lut 2014 - 23:30

tu masz mój 12mm z odpowietrznikiem i bez

 

 

Załączone pliki



#19 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6184 postów

Napisano 26 lut 2014 - 23:36

Tzn. ja mam na razie potrzebne lejki, zresztą nie wiedziałem jumbo, że robisz, tylko pytam kolegi, czy za 5-6 zł plus robota jest taki sam, bo często się finalnie okazuje, że cieńsza blacha, że bez odpowietrznika i jeszcze parę innych różnic ale za 5 zł.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3353 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 26 lut 2014 - 23:41

namawiaczu mnie do żurku - fakt - materiał jest w tych granicach cenowych

ale kalkulacja robocizny , prądu , gazu i jeszcze paru pierdół daje cenę finalną taką jak np.u mira

 

pokazuję lejek również bartkowi

 

zresztą ten mój jest typowo pod maszynkę 5 i nadziewarki z takim wylotem - z małą ew. możliwością modyfikacji własnym sumptem

 

 

A tak przy okazji to szukam rury kwasoodpornej lub nierdzewnej BEZSZWOWEJ o śr.40 - 44 o jak najcieńszej ściance (1mm)


Użytkownik jumbo edytował ten post 26 lut 2014 - 23:51





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych