Marzena1985 Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Listopada 2009 We wrześniu koleżanka podarowała mi dużą torbę gruszek.Wymyśliłam wtedy przepyszne ciacho, nie musi być koniecznie z gruszkami można poeksperymentować z innymi owocami. Pieczemy biszkopt (według swojego sprawdzonego przepisu) na dużą blaszkę.Masa1:-Litr soku gruszkowego (np.z Hortexu)-Gruszki (na oko ok 1-1,5 kg.)- 3 budynie śmietankowe bez cukru.Masa nr.2-Śmietanka 30% ok 0,5 l.-Cukier puder-Tarta mleczna czekolada. Gruszki obieramy ,kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka ,dolewamy trochę wody na dno i dusimy.W między czasie wlewamy do drugiego garnuszka sok gruszkowy i odlewamy ok 1,5 szklanki do miseczki.Doprowadzamy sok do wrzenia ,wrzucamy budynie do miseczki z sokiem i mieszamy.Następnie dolewamy do gotującego się soku i mieszamy aż zgęstnieje.Zdejmujemy z ognia, dodajemy duszone gruszki i mieszamy.Masę zostawiamy aby się wystudziła.Kroimy biszkopt na pół i przekładamy masą.Na wierzch ciasta dajemy ubitą śmietanę z dwiema czubatymi łyżkami cukru pudru (można dodać śmietan-fix),posypujemy tartą czekoladą i wstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki.Ciacho jest idealne do kawki,moi znajomi nie wierzyli mi że ciasto jest domowe :shock: pytali mnie w której cukierni je kupiłam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/page/2/#findComment-86904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Listopada 2009 Pieczemy biszkopt (według swojego sprawdzonego przepisu) na dużą blaszkę.A można o Twój poprosić ? :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/page/2/#findComment-86913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Listopada 2009 Też piekliśmy z podobnego przepisu wszystko tak samo tylko użyty był sok z czarnej porzeczki własnej roboty ciasto smaczne i efektownie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/page/2/#findComment-86921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Małgoś ciasto 3bit jest z krówką . Tu podaje najprostsze z masą krówkową : Biszkopt przełożyć bitą śmietaną na wierzch masa z puszki krówkowa, na to płatki migdałowe. Mam jeszcze inne przepisy na ciasto z krówką , Opisz mi ciasto na pw może coś mam. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/page/2/#findComment-91097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Stycznia 2010 kempes, Witam.Pytanko od mojej żony. Zacytuję Twój przepis na babkę , i jest tam 1, 1/2 pudełka masła roślinnego. O jakie pudełka tu chodzi , 0,250 czy 0,500 gramów ? I na jak wielką blaszkę jest ten przepis ? Cytat: Babka Składniki: 7 jaj 2 szklanki cukru pudru 2 szklanki maki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej sok z 1 ½ cytryny 1 ½ pudełka masła roślinnego 1 łyżka wódki lub koniaku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka zmiksować z masłem, cukrem, wlać alkohol i sok z cytryny dodawać mąki, wsypać proszek do pieczenia. Na sam koniec do masy dodać ubite białka. Piec 40 minut w 200 C. Babkę polukrować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/page/2/#findComment-94765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Stycznia 2010 jest tam 1, 1/2 pudełka masła roślinnego. O jakie pudełka tu chodzi , 0,250 czy 0,500 gramów ?Strzelam: 0,25, ale kg a nie g :grin: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/950-ciastaprzepisy-na-ciasta/page/2/#findComment-94774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.