Skocz do zawartości

Pasztet wieprzowy wg Gabi


Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie będzie dobry..ale sobie dodatkowo roboty narobiłaś.

Sądzę,że przed pieczeniem będziesz musiała go jeszcze raz dobrze wymieszać... :???: ...

To tak na czuja piszę ,bo nigdy nie zamrażałam nieupieczonego pasztetu.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/page/2/#findComment-47539
Udostępnij na innych stronach

lecz jeszcze nie upieczony farsz do zamrażalnika czy to będzie dobre po rozmrożeniu?

no nie wiem :???: jeżeli tam już były jajka a i bułka to coś mi się zdaje , że się zmieni konsystencja po rozmrożeniu , ale tak czy inaczej jak rozmrozisz to daj znać jak wyszło będziesz prekursorką pomysłu

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/page/2/#findComment-47543
Udostępnij na innych stronach

Zdarzało mi się parę razy w życiu, za dużo przygotować mięsa do pasztetu. Wtedy po zmieleniu, nie dodając jajek i bułki, zamrażałam. Później, w miarę potrzeby po rozmrożeniu kończyłam jak Bozia kazała i nikt nie poznawał że to z mrożonego.

Chociaż raz a może dwa zamroziłam całkowicie "wykończony" farsz pasztetowy i tez po upieczeniu był fajny, może mniej puszysty, bardziej ścisły. Będzie o.k. zobaczysz :grin: .waga.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/page/2/#findComment-47558
Udostępnij na innych stronach

Pamietaj ,że mrozić można tylko raz :!: :!: :!:

Z tego czego dowiedziałem się tutaj na forum można mrozić mięso po obróbce termicznej - wędlina z rozmrożonego mięsa, uwędzona i sparzona nadaje się do zamrożenia.

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/page/2/#findComment-47650
Udostępnij na innych stronach

wczoraj w radiu Tok FM pani profesor mówiła że rozmrożone mięso po upieczeniu lub ugotowaniu można spokojnie zamrozić

... szkoda, że nie wytłumaczyła słuchaczom, dlaczego?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/page/2/#findComment-47659
Udostępnij na innych stronach

Też się skusiłem i zrobiłem pasztet w/g przepisu Gabi z dodatkiem czerwonej papryki.

Efekt znakomity :), rodzinka zajadała się.

Przepraszam za jakość fotek, ale pasztet naprawdę pyszota :)

Marecki_s
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/page/2/#findComment-48205
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Od niedawna nabyłem Zelmerka i wykonałem w podobnym stylu ten koleżanki pasztet.

Wyszedł wyśmienity.Dodałem dodatkowo jeszcze wywaru z gotowanego mięsa do pasztetu aby był bardziej wilgotny.Do tego wywaru dodałem jeszcze przyprawę papryczkę ostrą.

Przepis bomba troszeczke zmodyfikowany ale to ten sam sposób wykonania.

Pozdrawiam i informuje że już rozprawiczyłem Zelmerka.

Jedna dorosła osoba w Polsce zijada 2 kg proszku do prania (chemii) za rok 2012 w produktach spożywczych.Zrób coś z Tym korzystając z wiedzy i praktyki Wędzarniczego Bractwa.Życzę Smacznego ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/page/2/#findComment-66876
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zrobiłem pasztecik bazując na przepisie Gabi.

 

Pewne modyfikacje to ilość mięska: 60dkg łopatki, 30dkg podgardla i 20dkg wątróbki drobiowej

Ugotowane zgodnie z przepisem.

 

Zmielone 2 razy na drobnym sitku razem z warzywkami z gotowania mięska i odrobiną powstałego bulioniku:

 

 

Wyszedł pyszny :) Konsystencja mokra, zwarta można kroić nawet w bardzo cienkie plasterki.

 

Jedyny błąd jaki zrobiłem to zbyt szybkie studzenie początkowe i delikatnie opadł :)

 

 

a oto foteczki w kolejności przed pieczeniem, po wyjęciu z formy (ciepły) i na drugi dzień z lodóweczki:

 

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/page/2/#findComment-68044
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

gabi! bardzo dobry przepis. zrobilem ostatnio pysznosc w/g Twojej receptury- palce lizac. serdeczne zyczenia urodzinowe. pozdrawiam

Cieszę sie bardzo, że przepis zyskał Twoje uznanie :grin: . Bardzo dziękuję za życzenia. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/page/2/#findComment-95775
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Dziś pasztet wieprzowy zrobię wieczorkiem, modyfikowany.....  inspiracja na dziś - przepis z tego tematu.....cofam się do przeszłości  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/page/2/#findComment-460483
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.