krbob Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Marca 2014 Witam wszystkich zadymiaczy. Jestem początkujący wczoraj wędziłem m.in szynkową średnica 100mm, Wszystko byłoby ok gdyby nie pękła podczas parzenia. Parzyłem tak, że prosto z wędzarni do wrzątku i mały gaz. Po ok 30 min parzenia temp w środku ok 65 i wtedy pękła. Dlaczego ??? Dziekuję z góry za informacje co zrobiłem nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Marca 2014 Parzyłem tak, że prosto z wędzarni do wrzątku i mały gaz. To masz odpowiedź. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-342190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Skoro to była szynkowa to domyślam się,że była w białkowej osłonce.Szynkową należy przewiązać ze 2 razy minimum w zależności od długości batonu,coś jakbyś szynkę sznurował.Skąd pomysł żeby wkładać szynkową do wrzątku? Tak się nie postępuje z wędlinami w białkowych osłonkach,ewentualnie można to praktykować np. z szynką lub baleronem, ale nie w osłonce białkowej. Edytowane 23 Marca 2014 przez abratek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-342240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2014 Jak kupujesz osłonki pytaj jak je stosować. Na stronach gdzie sprzedają osłonki piszą: "Temperatura: Wędzimy w temperaturze max 90 st.C, gotujemy w parze wodnej przy powolnym podwyższaniu temperatury wewnątrz produktu (15-20 minut przy 60 st.C. a resztę czasu max. do 75 st.C.)." Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-342324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krbob Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Marca 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-343076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Temperatura: Wędzimy w temperaturze max 90 st.C, gotujemy w parze wodnej przy powolnym podwyższaniu temperatury wewnątrz produktu (15-20 minut przy 60 st.C. a resztę czasu max. do 75 st.C.)." Te 75 st.C. to dałeś tak dla przykładu czy faktycznie tak jest? To ważne bo z reguły parzy się w tem około 80 -85 st.C. Dobrze by było jakby Miro sie wypowiedział. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 To ważne bo z reguły parzy się w tem około 80 -85 st.C. To się wypowiedziałem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Kurcze szybki jesteś Ok to napisz jeśli można prosić coś wiecej jak prawidłowo postępować osłonkami białkowymi. Tym bardziej, że jak pewnie wiesz wypatruję kuriera od ciebie Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Pociąć na odcinki, najlepiej nożyczkami lub ostrym nożem.Namoczyć w roztworze 10 % soli około 15-20 minut.Związać, napełnić, związać.Po uwędzeniu parzyć w max 80 C. Ktoś wymyślił słowo parzyć, po to by nie pisać gotować. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Ciekawi mnie jeszcze sprawa - pomiaru temperatury. Czy osłonkę białkową można potraktować sondą - wbić w baton, podobnie jak fibrus? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Możesz, ale jak wbijesz to nie wyciągaj aż wystygnie.Inaczej zaliczysz wieloryba i jego fontannę z grzbietu .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Możesz, ale jak wbijesz to nie wyciągaj aż wystygnie. eee tam, wystarczy wystrugany kołeczek z patyczków do ryżu i odrobina wprawy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Jak zdążysz włożyć .... Ja ostatnio nie zdążam ... Może już patyczek kiepski. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Miro, musisz więcej ćwiczyć na sucho, wtedy tak bardzo nie tryska. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Na sucho boli ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 no pain no gain Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Nie kumać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 to powiedzonko pakerów - bez bólu zakwaszonych mięśni nie ma przyrostu masy mięśniowej Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 bez bólu zakwaszonych mięśni nie ma przyrostu masy mięśniowej Mi już chyba nie urośnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9588-szynkowa-p%C4%99k%C5%82a/#findComment-345745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.