Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich proszę o pomoc.

 

Szynkę moczyłem w solance i w przyprawach 14 dni poczym uwędziłem, a następnie parzyłem po wystygnięciu szynka okazała się gumowata wręcz nie jadalna. Co może być powodem ?

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/
Udostępnij na innych stronach

 

 

zastanawiam się czy da się jeszcze mięso uratować ?

Jeżeli jest dla Ciebie gumowata, to się nie da.Takie procesy zaszły w mięsie że się nie da.I teraz zastanówmy się dlaczego zaszły takie procesy a nie inne, że szynka jest gumowata.Gumowata tzn. jaka - odbija się od ściany czy podłogi i sufitu.Coś nam ściemniasz kolego.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-342999
Udostępnij na innych stronach

Co znaczy gumowata ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-343023
Udostępnij na innych stronach

Trzeba by jeszcze stwierdzić z jakiego mięśnia.... Szynka z szynki... czy z łopatki... :rolleyes: Może poprostu sparz jeszcze raz , ale wtedy może być za ''sucha''  ... Pozdrawiam! :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-343054
Udostępnij na innych stronach

Łopatka, co do gumowatości mięso jest nie skruszałe jakby było surowe zapach ładny ale smak ohydny nie wiem jeszcze jakby można było to opisać.

Może wizualnie, coś to wam podpowie jeżeli ukroisz plaster grubości np. 0,5 cm i trzymając go za brzeg uderzysz nim o blat to się nie rozleci zachowie się jak surowe mięso.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-343060
Udostępnij na innych stronach

 

 

Łopatka,
No... i ''mamy dziadora'' ... Zrób jak napisałam powyżej , bo wymaga dłuższej obróbki termicznej niż z szynki...
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-343062
Udostępnij na innych stronach

 

 

kuleczki po 0,5kg, parzyłem aż osiągnęły wewnątrz temperaturę 72 st.

Raczej nie możliwe, aby przy parzeniu z użyciem termometru i osiągnięciu temperatury 72 C mięso było surowe. 

Czy termometr dobrze wskazuje ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-343075
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy termometr dobrze wskazuje ?
Jestem za tym że nie. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-343077
Udostępnij na innych stronach

Jak mierzysz termometrem drewnianym temperaturę wewnątrz wyrobu ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-343081
Udostępnij na innych stronach

 

 

wewnątrz mierzę termometrem elektronicznym 100-TP
Do jakiej temp w środku parzyłeś? 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-343089
Udostępnij na innych stronach

 

 

przecież napisał:
Sory zakręciło mnie.Tak jak pisze,trzeba sprawdzić termometr. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-343099
Udostępnij na innych stronach

 

 

smak ohydny

 

 

 

Szynkę moczyłem w solance i w przyprawach 14 dni

 

Moczyłeś w soli i w przyprawach, czy peklowałeś?

 

Peklowana nawet surowa ma smak przyjemny!!!

 

Jeśli tylko soliłeś, to współczuję :laugh:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-343185
Udostępnij na innych stronach

Michał tak napiszę. bo wygodniej.

Jeśli parzyłeś do 72 C w środku, nie ma takiej opcji żeby szynka była gumowata.

Parzę do maks 67 C, tylko temu aby mieć soczysty wyrób i od razu chłodzę !

Jakim cudem Ty parzysz do 72 C i masz gumę, czyli pół surowy produkt ?


Szynka gumowata = mięso z promocji.  To taka hipotetyczna diagnoza. 

 

Teoretycznie można by iść tą drogą, ale nastrzyk + temperatura nie oznacza surowości.  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-343380
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A tak BTW - kulki pólkilowe peklowane 14 dni ? po kiego czorta ? Może tu tkwi problem ?

Ale coby jedzenia nie marnować - zrób z tego dodatek do wysokiej jakości pasztetu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9616-szynka-gumowata/#findComment-346520
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.