kiedos Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Mleka od krowy w mojej okolicy nie dostanę a chciałbym ser spróbować zrobić. Czy uda się ser z mleka pasteryzowanego, homogenizowanego? W każdym sklepie sprawdzam czy są jakieś niehomogenizowane i nie znalazłem. Najtaniej byłoby zrobić z UHT ale to chyba na pewno nie wyjdzie. Czytam forum i niby ktoś tam robił z mleka z folii ale czy dodać najpierw śmietanę aby jakieś bakterie się rozwinęły? Przepisów jest masa na różne sery ale wszystko z mleka od krowy. Na YT są przepisy np taki ale nic nie ma o mleku a chyba ze zwykłego to nie wyjdzie? Mógłby ktoś kto rozjaśnić temat. Najlepiej ktoś kto robi ser z mleka ze sklepu i ma praktykę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 W opisie filmu masz link do przepisu i tam jest opisane jakie mleko zastosować i dlaczego. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/#findComment-344227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Spróbuj poszukać mleka Ale!. Jest ono pasteryzowane w niskiej temperaturze. Można je dostać w supermarkecie lecrerc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/#findComment-344248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Czy uda się ser z mleka pasteryzowanego, homogenizowanego? Oczywiście, że się uda.Musisz zdecydować, czy to ma być twaróg, czy ser podpuszczkowy - jak na filmiku.Ten na filmie robiony jest jak mozarella. Czyli kwasowo-podpuszczkowy i parzony.Jeżeli nigdy nie robiłeś żadnego sera to sugeruję zacząć zdobywać doświadczenie od twarogu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/#findComment-344264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Chciałbym coś ala oscypek czy korciński. Z filmiku wygląda że nic trudnego ten ser. To na co zwrócić uwagę przy robieniu tego sera? Leclerka niestety u nas nie ma:( Jest tesco real biedronki, kaufland, lidl, aldi i nigdzie nic w niskiej temperaturze nie znalazłem:( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/#findComment-344269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Spróbuj poszukać mleka Ale! Mleko "Ale" jest sprzesawane w butelkach (czerwone=tłuste) i jest w wymienionych przez Ciebie sieciach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/#findComment-344271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Ewentualnie możesz kupić Robico w szklanych butelkach, albo "wiejskie". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/#findComment-344282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiedos Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Będę szukał a z pasteryzowanego w wysokiej temperaturze nie wyjdzie? Wysoka tzn. ile? bo w przepisach jest żeby do 70st podgrzać takie od krowy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/#findComment-344347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Jak masz prosto od krowy, to nie podgrzewaj do takich temperatur, bo szkoda mleka.Mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze, to 63 stopnie przez 30 min.W wysokiej 73-74 stopnie przez minutę, to mleko jest trochę gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/#findComment-344368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Będę szukał a z pasteryzowanego w wysokiej temperaturze nie wyjdzie? Wysoka tzn. ile? bo w przepisach jest żeby do 70st podgrzać takie od krowy? Jaki masz problem? weź takie jakie masz i spróbuj! Ja mam podpuszczkę z "apoteki" czyli niemieckiej apteki i robiłem sery z mleka z woreczków, i takiego jakiego miałem pod ręką (przeważnie przecenione) na pewno to nie wyrób taki jak wg. książki, ale ser był. Jak chcesz mieć ser taki jak w przepisie to stosuj się do przepisu.Pozdrawiam! Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/#findComment-344508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzek Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Października 2015 Będę szukał a z pasteryzowanego w wysokiej temperaturze nie wyjdzie? Wysoka tzn. ile? bo w przepisach jest żeby do 70st podgrzać takie od krowy? Jaki masz problem? weź takie jakie masz i spróbuj! Ja mam podpuszczkę z "apoteki" czyli niemieckiej apteki i robiłem sery z mleka z woreczków, i takiego jakiego miałem pod ręką (przeważnie przecenione) na pewno to nie wyrób taki jak wg. książki, ale ser był. Jak chcesz mieć ser taki jak w przepisie to stosuj się do przepisu.Pozdrawiam! Nie ma sensu podejmować próby, jeśli mleko jest pasteryzowane w zbyt wysokiej temperaturze, gdyż w takim mleku struktura białek jest zmieniona i ser podpuszczkowy nie wyjdzie.Polecam rzucić okiem na mój wpis z weekendowego sero-warzenia: http://serowar.pl/content.php?221-Ser-podpuszczkowy-z-mleka-ze-sklepu-Oczywi%C5%9Bcie! Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/#findComment-452670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Października 2015 Zgadzam się w 100 %. Można poczytać co to temp. wysokiej pasteryzacji. Zwykła to 72 stopnie przez 14 sek albo bodajże 60 stopnie przez 30 minut. To nie rozwala struktury mleka. Guzik wyjdzie z UHT a nie dobry ser. Przerabiałem to na początku i powiem tak :1. Sklepowe UHT - nie warte niczego2. Woreczki - bardzo słaby skrzep i mała wydajność3. Piątnica 3,2 % - już lepszy , bardziej zwarty skrzep i większa wydajność4. Mlekomat - bardzo dobry skrzep , całkiem niezła wydajność5. Mleko od krowy - chyba nie muszę reklamować. ....... Tylko takie teraz używam a także mleka od kozy. Nie pasteryzuję - nigdy nie miałem z tym problemów. I nie chodzi o wyrób jak z książki tylko o DOBRY SER.A proponuję jeszcze próbę zrobić i zostawić takie mleko do ukwaszenia - jak na twaróg.I co się z nim stanie ? zostanie wylane do klopika bo po prostu się zepsuje......Ostatnie twarogi które robiłem - z racji niższych temp. Mleko kwasiło się 3 dni w temp. od 19,5-21,5 stopnia bo tyle mam w salonie.I to jest właśnie dobre mleko... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/#findComment-452680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.