Skocz do zawartości

Czy można zrobić ser z mleka pasteryzowanego, homogenizowanego?

Rekomendowane odpowiedzi

Mleka od krowy w mojej okolicy nie dostanę a chciałbym ser spróbować zrobić. Czy uda się ser z mleka pasteryzowanego, homogenizowanego? W każdym sklepie sprawdzam czy są jakieś niehomogenizowane i nie znalazłem. Najtaniej byłoby zrobić z UHT ale to chyba na pewno nie wyjdzie. Czytam forum i niby ktoś tam robił z mleka z folii ale czy dodać najpierw śmietanę aby jakieś bakterie się rozwinęły? Przepisów jest masa na różne sery ale wszystko z mleka od krowy. Na YT są przepisy np taki 

ale nic nie ma o mleku a chyba ze zwykłego to nie wyjdzie? Mógłby ktoś kto rozjaśnić temat. Najlepiej ktoś kto robi ser z mleka ze sklepu i ma praktykę.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9647-czy-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-ser-z-mleka-pasteryzowanego-homogenizowanego/

Czy uda się ser z mleka pasteryzowanego, homogenizowanego?

Oczywiście, że się uda.

Musisz zdecydować, czy to ma być twaróg, czy ser podpuszczkowy - jak na filmiku.

Ten na filmie robiony jest jak mozarella. Czyli kwasowo-podpuszczkowy i parzony.

Jeżeli nigdy nie robiłeś żadnego sera to sugeruję zacząć zdobywać doświadczenie od twarogu.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Chciałbym coś ala oscypek czy korciński. Z filmiku wygląda że nic trudnego ten ser. To na co zwrócić uwagę przy robieniu tego sera? Leclerka niestety u nas nie ma:( Jest tesco real biedronki, kaufland, lidl, aldi i nigdzie nic w niskiej temperaturze nie znalazłem:(

Spróbuj poszukać mleka Ale!

Mleko "Ale" jest sprzesawane w butelkach (czerwone=tłuste) i jest w wymienionych przez Ciebie sieciach.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Będę szukał a z pasteryzowanego w wysokiej temperaturze nie wyjdzie? Wysoka tzn. ile? bo w przepisach jest żeby do 70st podgrzać takie od krowy?

Jak masz prosto od krowy, to nie podgrzewaj do takich temperatur, bo szkoda mleka.

Mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze, to 63 stopnie przez 30 min.

W wysokiej 73-74 stopnie przez minutę, to mleko jest trochę gorsze.

Będę szukał a z pasteryzowanego w wysokiej temperaturze nie wyjdzie? Wysoka tzn. ile? bo w przepisach jest żeby do 70st podgrzać takie od krowy?

Jaki masz problem? weź takie jakie masz i spróbuj! Ja mam podpuszczkę z "apoteki" czyli niemieckiej apteki i robiłem sery z mleka z woreczków, i takiego jakiego miałem pod ręką (przeważnie przecenione) na pewno to nie wyrób taki jak wg. książki, ale ser był. Jak chcesz mieć ser taki jak w przepisie to stosuj się do przepisu.

Pozdrawiam!

Edytowane przez Papcio

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

• 1 rok później...

Jaki masz problem? weź takie jakie masz i spróbuj! Ja mam podpuszczkę z "apoteki" czyli niemieckiej apteki i robiłem sery z mleka z woreczków, i takiego jakiego miałem pod ręką (przeważnie przecenione) na pewno to nie wyrób taki jak wg. książki, ale ser był. Jak chcesz mieć ser taki jak w przepisie to stosuj się do przepisu.

Pozdrawiam!

Nie ma sensu podejmować próby, jeśli mleko jest pasteryzowane w zbyt wysokiej temperaturze, gdyż w takim mleku struktura białek jest zmieniona i ser podpuszczkowy nie wyjdzie.

Polecam rzucić okiem na mój wpis z weekendowego sero-warzenia: http://serowar.pl/content.php?221-Ser-podpuszczkowy-z-mleka-ze-sklepu-Oczywi%C5%9Bcie!

Zapraszam :)

Zgadzam się w 100 %. Można poczytać co to temp. wysokiej pasteryzacji. Zwykła to 72 stopnie przez 14 sek albo bodajże 60 stopnie przez 30 minut. To nie rozwala struktury mleka. Guzik wyjdzie z UHT a nie dobry ser. Przerabiałem to na początku i powiem tak :

1. Sklepowe UHT - nie warte niczego

2. Woreczki - bardzo słaby skrzep i mała wydajność

3. Piątnica 3,2 % - już lepszy , bardziej zwarty skrzep i większa wydajność

4. Mlekomat - bardzo dobry skrzep , całkiem niezła wydajność

5. Mleko od krowy - chyba nie muszę reklamować. .......

Tylko takie teraz używam a także mleka od kozy. Nie pasteryzuję - nigdy nie miałem z tym problemów.

I nie chodzi o wyrób jak z książki tylko o DOBRY SER.

A proponuję jeszcze próbę zrobić i zostawić takie mleko do ukwaszenia - jak na twaróg.

I co się z nim stanie ? zostanie wylane do klopika bo po prostu się zepsuje......

Ostatnie twarogi które robiłem - z racji niższych temp. Mleko kwasiło się 3 dni w temp. od 19,5-21,5 stopnia bo tyle mam w salonie.

I to jest właśnie dobre mleko...