naginajka Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Witam.Kupiłem wczoraj boczek - wydawał się bardzo ładny, po przekrojeniu niestety okazał się bardzo tłusty.Zapeklowałem go na mokro bo miał być wędzony przed świętami.Dziś byłem w sklepie i kupiłem kolejny tym razem bardzo ładny I tu moje pytanie czy ten boczek zapeklowany wczoraj na mokro mogę przeznaczyć na kiełbasy, które będę robił w środę?Jeśli tak to czy zostawić go w solance? Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9669-t%C5%82usty-boczek-problem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Naginajka, wyjmij ten boczek, dobrze osusz i możesz wykorzystac do kiełbasy. Zasadniczo nie pekluje się mięsa na mokro do kiełbasy. Jesli ma sie do kiełbasy dodać wodę, dasz trochę mniej tej wody i już. Do kiełbasy mięso zawsze pekluj na sucho. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9669-t%C5%82usty-boczek-problem/#findComment-345415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zostaw ten boczek w solance niech się pekluje resztę wsadu do kiełbasy zapekluj jak Bóg przykazał na sucho w funkcji wagi wszystkiego oprócz boczku bo ten już będzie słony. jak zaczniesz kombinować wyjmować osuszać to z solą nie utrafisz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9669-t%C5%82usty-boczek-problem/#findComment-345418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Dzięki za podpowiedzi.Basiu wiem, że na mokro to nie bardzo do kiełbasy Problem w tym, że w sumie miałbym 12 kg boczku (a po co to mrozić po wędzeniu) z czego połowa bardzo tłusta, a tak to wykorzystam np. do białej na święta.Zrobię tak jak roger radzi. Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9669-t%C5%82usty-boczek-problem/#findComment-345422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zawsze solanka na samej peklosoli, zawsze smakuje Ale w takim razie będę musiał spróbować na samej soli. Hektor chodzi o walory smakowe, zdrowotność, czy po prostu o to, że się nie używa peklosoli do boczku? Z tego co widzę na forum to albo peklosól lub sól/peklosól 50/50 Boczek jak by nie było to w 80% tłuszcz a tłuszczu się nie pekluje tylko soli.Na ogół boczek zasalam na 48h przed wędzeniem i robię to tak,że wysypuje na blachę/brytfankę sól(oczywiście nie jodowaną) i obtaczam cały kawałek boczku równocześnie ugniatając,potem do pojemnika i do lodówki. na 2 godziny przed wędzeniem dokładnie myję zimną woda i zawieszam do ocieknięcia. Co do proporcji peklosól/sól, ja stosuję 40/60,50/50 zależy co robię. Jeżeli chodzi o nazewnictwo to : peklujemy peklosolą a solą solimy . Ja o tym wiem, chciałem się upewnić co kolega stosuje. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9669-t%C5%82usty-boczek-problem/#findComment-345611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 W świetle przedstawionych dowodów na ...Chciałem sprostować moje wypowiedzi na temat _nie_peklowania_boczku_ do_ wędzenia_ tylko_ solenia_.Według receptur się pekluje i tak powinno się robić !!!Stosowanie samej soli w tym przypadku jest _moim_ kaprysem_ i nikogo nie namawiam do tego sposobu przygotowywania boczku do wędzenia. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9669-t%C5%82usty-boczek-problem/#findComment-347367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Hektor peklowany na mokro, tłusty boczek jednak został uwędzony, będzie do bigosu Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9669-t%C5%82usty-boczek-problem/#findComment-347445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Hektor peklowany na mokro, tłusty boczek jednak został uwędzony, będzie do bigosu A nie szkoda? Uparzyć i masz wywar na żur,a boczuś z chrzanikiem konsumować.Zapodaj fotkę przekroju tego tłustego boczku. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9669-t%C5%82usty-boczek-problem/#findComment-347462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Nie zaglądałem tu przez święta i fotki nie zrobiłem, podpiekłem go w wędzarni i.... nawet chrzanu nie trzeba było a i do bigosu nie będzie :P Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9669-t%C5%82usty-boczek-problem/#findComment-348163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 podpiekłem go w wędzarni i.... nawet chrzanu nie trzeba było a i do bigosu nie będzie :PWidzisz!? Panika jest gorsza od faszyzmu Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9669-t%C5%82usty-boczek-problem/#findComment-348213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.