Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie dotyczące soli dodanej do białej : czy będzie różnica w smaku kiełbasy po dodaniu soli kłodawskiej niejodowanej czy soli morskiej ?

• Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość ArkoGdynia

sól to sól..... różnica zapewne jest w dodatkowych mikroelementach w poszczególnych solach..... ważne żeby była słona  :facepalm:  :thumbsup:

Teraz szukalam, zdawalo mi sie ,ze gdzies na stronie glownej bylo na temat soli morskiej, aby jej nie stosowac. A jak juz to w jaki sposob ja neutralizowac. Nie moge tego znalezc.Zdaje mi sie, ze to bym wpis Maxell'a.Ale glowy nie poloze   na pieniek  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Sól morska jest dla mnie dużo mniej słona i więcej trzeba jej dać ale ile więcej ?

Piksiak

Plisiak, ja stosuje tylko taka sol, ale nie zauwazylam, zeby byla mniej slona, a moze sie przyzwyczailam.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Ja jak odstawiałem sól to właśnie morską soliłem i soliłem tego pomidora i słony nie był :D a zwykła to odrobina i już było czuć.

Piksiak

5 g/kg pieprzu 6g/kg majeranku    Dr Russak ostro jedzie z przyprawami

Tragedii nie ma może miał zwietrzały mielony "znanej firmy" :D 

Ja do ostatnich kabanosów tak dałem i powiem Ci, że jakoś specjalnie pieprzne nie były, a pieprz miałem ziarnisty, ten co zwykle i świeżo mieliłem.

Wydaje mi się, że pan Zbyszek miał chyba spotkanie ze ślimakiem od alfy 15:09

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

• 2 tygodnie później...

5 g/kg pieprzu 6g/kg majeranku    Dr Russak ostro jedzie z przyprawami

Tragedii nie ma może miał zwietrzały mielony "znanej firmy" :D

Ja do ostatnich kabanosów tak dałem i powiem Ci, że jakoś specjalnie pieprzne nie były, a pieprz miałem ziarnisty, ten co zwykle i świeżo mieliłem.

Wydaje mi się, że pan Zbyszek miał chyba spotkanie ze ślimakiem od alfy 15:09

Zrobiłem jak Zbyszek Russak miał w przepisie i powiem jedno. Trafiłem idealnie w smak. Nie będę już robił żadnych zmian. Rodzinka jest wniebowzięta. Zamiast boczku czy podgardla użyłem słoniny. 

Czosnek to taki sproszkowany z torebki?

Nigdy w życiu. I tylko polski...

Oby tylko następowała powtarzalność :)

http://i57.tinypic.com/fdwns2.jpg

Edytowane przez krzysiek-krze

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

ja dałam do białej po 4g/kg: majeranku,pieprzu czarnego i czosnku świeżego polskiego i smak wyśmienity

p.s. jedyny mankament kiełbaski to za chuda  :mellow:

Proponuje "pobawic sie" tez z czosnkiem niedzwiedzim w wyrobie bialej..  :)

post-46553-0-47314000-1428008276_thumb.jpg

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Gregtom, ale to juz nie biala, to Zielona http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,019_GH_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

Gregtom, ale to juz nie biala, to Zielona http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,019_GH_orig.gif

No odrobinke zabarwia ten czosnek wyrob ale za to dodaje ciekawe walory smakowe.

Nastepnom razom dodam go dopiero pod sam koniec wyrabiania farszu..  :D

Jezeli wyrabiaszfarsz maszyna, to dodaj na koniec i recznie delikatnie przemieszaj. Wtedy nie bedzie tak silnego zabarwienia.

Be you.

The world will adjust.

Anko.. No az tak mocno nie jest zabarwiona. To wina tez telefonu kuzyna ktory pstrykal fotke przy TV.. 

Mieszane bylo zonka kuzyna bo pierwszy raz w zyciu robila kielbache (10 kg.) hihi  :D

Dziewczyna byla tak zachwycona wyrobem, ze mam teraz mieszarke za darmo..  :laugh:

ja dałam do białej po 4g/kg: majeranku,pieprzu czarnego i czosnku świeżego polskiego i smak wyśmienity   p.s. jedyny mankament kiełbaski to za chuda 

oto i ona 

post-70754-0-70235400-1428069645_thumb.jpg

Ulalka  - po 4g piszesz, a mięso jakie?

:cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Łopatka i boczek użyta do tej na zdjęciu , tak po 4g/ kg , a co ? Coś nie tak myślisz ? Czy to nie biała ? ;)

Nie pytam jakie, tylko jakie, tzn. źródło surowca...  bo nie wyobrażam sobie dać po 4g  ....  no chyba, że .....   to wtedy tak....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

pis67 no co masz na myśli , wal prosto z mostu bez wielokropków - może źle coś robię - jestem uczennicą z zerówki ;) . mięso z ubojni , kupiliśmy połówke blondynki , majeranek zielony a nie jakiś tam  żółty , pieprz swieżo mielony i czosnek główkowy polski 

Gość ArkoGdynia

4g/kg to bardzo dużo... Ja robiłem wg "16"-stki i tam jest po 1g/kg...ale my chcieliśmy bardziej doprawiomą bo była wp-woł to dałem 1,5g/kg i jest ok

Z Dymnym pozdrowieniem...

Ja dałem tak jak dr Russak pokazał w filmiku

6 g/kg majeranku

5g/kg

a do tego dodałem 4,5 g /kg czosnku.

Czosnek mam polski, a pieprz i majeranek kupne z torebki. Jak dla mnie jest ok. Jak ktoś posiada aromatyczniejsze przyprawy to może zmniejszyć dawki. 

Ale żeby aż tak ? 

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

no co masz na myśli , wal prosto z mostu bez wielokropków - może źle coś robię - jestem uczennicą z zerówki ;) . mięso z ubojni , kupiliśmy połówke blondynki ,

Tak piszę, bo przypraw tyle to dać można, kiedy się mięso z karalucha jakiegoś kupuje lub liche jakieś,  by jego niesmak zatuszować, należy przypraw dostatek dołożyć. Dlatego dziwię się ilościom przypraw, bo smak mięsa wtedy nie istnieje, a mięso to kwintesencja wyrobów.

Ja dałem tak jak dr Russak pokazał w filmiku 6 g/kg majeranku 5g/kg

No tak, jakiż on ten majeranek ma......  :cool: 

Tak piszę, bo przypraw tyle to dać można, kiedy się mięso z karalucha jakiegoś kupuje lub liche jakieś,  by jego niesmak zatuszować, należy przypraw dostatek dołożyć. Dlatego dziwię się ilościom przypraw, bo smak mięsa wtedy nie istnieje, a mięso to kwintesencja wyrobów.  

teraz rozumiem co miałeś na myśli , pozdrawiam