Ulalka Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Marca 2015 mam pytanie dotyczące soli dodanej do białej : czy będzie różnica w smaku kiełbasy po dodaniu soli kłodawskiej niejodowanej czy soli morskiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-413957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Marca 2015 sól to sól..... różnica zapewne jest w dodatkowych mikroelementach w poszczególnych solach..... ważne żeby była słona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-414019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Marca 2015 Teraz szukalam, zdawalo mi sie ,ze gdzies na stronie glownej bylo na temat soli morskiej, aby jej nie stosowac. A jak juz to w jaki sposob ja neutralizowac. Nie moge tego znalezc.Zdaje mi sie, ze to bym wpis Maxell'a.Ale glowy nie poloze na pieniek Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-414024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Marca 2015 Sól morska jest dla mnie dużo mniej słona i więcej trzeba jej dać ale ile więcej ? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-414028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Marca 2015 Plisiak, ja stosuje tylko taka sol, ale nie zauwazylam, zeby byla mniej slona, a moze sie przyzwyczailam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-414029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Marca 2015 Ja jak odstawiałem sól to właśnie morską soliłem i soliłem tego pomidora i słony nie był a zwykła to odrobina i już było czuć. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-414031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Marca 2015 U nas nawet zwykla sol jest mniej slona niz ta w PL Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-414039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Marca 2015 5 g/kg pieprzu 6g/kg majeranku Dr Russak ostro jedzie z przyprawami Tragedii nie ma może miał zwietrzały mielony "znanej firmy" Ja do ostatnich kabanosów tak dałem i powiem Ci, że jakoś specjalnie pieprzne nie były, a pieprz miałem ziarnisty, ten co zwykle i świeżo mieliłem.Wydaje mi się, że pan Zbyszek miał chyba spotkanie ze ślimakiem od alfy 15:09 Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-414258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz_2000 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Marca 2015 Czosnek to taki sproszkowany z torebki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-414305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) 5 g/kg pieprzu 6g/kg majeranku Dr Russak ostro jedzie z przyprawamiTragedii nie ma może miał zwietrzały mielony "znanej firmy" Ja do ostatnich kabanosów tak dałem i powiem Ci, że jakoś specjalnie pieprzne nie były, a pieprz miałem ziarnisty, ten co zwykle i świeżo mieliłem.Wydaje mi się, że pan Zbyszek miał chyba spotkanie ze ślimakiem od alfy 15:09 Zrobiłem jak Zbyszek Russak miał w przepisie i powiem jedno. Trafiłem idealnie w smak. Nie będę już robił żadnych zmian. Rodzinka jest wniebowzięta. Zamiast boczku czy podgardla użyłem słoniny. Czosnek to taki sproszkowany z torebki? Nigdy w życiu. I tylko polski...Oby tylko następowała powtarzalność http://i57.tinypic.com/fdwns2.jpg Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez krzysiek-krze Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-417725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 ja dałam do białej po 4g/kg: majeranku,pieprzu czarnego i czosnku świeżego polskiego i smak wyśmienity p.s. jedyny mankament kiełbaski to za chuda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-417781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Proponuje "pobawic sie" tez z czosnkiem niedzwiedzim w wyrobie bialej.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-417854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Gregtom, ale to juz nie biala, to Zielona http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,019_GH_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-417858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Gregtom, ale to juz nie biala, to Zielona http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,019_GH_orig.gifNo odrobinke zabarwia ten czosnek wyrob ale za to dodaje ciekawe walory smakowe.Nastepnom razom dodam go dopiero pod sam koniec wyrabiania farszu.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-417861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jezeli wyrabiaszfarsz maszyna, to dodaj na koniec i recznie delikatnie przemieszaj. Wtedy nie bedzie tak silnego zabarwienia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-417865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Anko.. No az tak mocno nie jest zabarwiona. To wina tez telefonu kuzyna ktory pstrykal fotke przy TV.. Mieszane bylo zonka kuzyna bo pierwszy raz w zyciu robila kielbache (10 kg.) hihi Dziewczyna byla tak zachwycona wyrobem, ze mam teraz mieszarke za darmo.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-417869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 ja dałam do białej po 4g/kg: majeranku,pieprzu czarnego i czosnku świeżego polskiego i smak wyśmienity p.s. jedyny mankament kiełbaski to za chuda oto i ona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-418004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ulalka - po 4g piszesz, a mięso jakie? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-418008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Łopatka i boczek użyta do tej na zdjęciu , tak po 4g/ kg , a co ? Coś nie tak myślisz ? Czy to nie biała ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-418030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Nie pytam jakie, tylko jakie, tzn. źródło surowca... bo nie wyobrażam sobie dać po 4g .... no chyba, że ..... to wtedy tak.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-418032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 pis67 no co masz na myśli , wal prosto z mostu bez wielokropków - może źle coś robię - jestem uczennicą z zerówki . mięso z ubojni , kupiliśmy połówke blondynki , majeranek zielony a nie jakiś tam żółty , pieprz swieżo mielony i czosnek główkowy polski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-418041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 4g/kg to bardzo dużo... Ja robiłem wg "16"-stki i tam jest po 1g/kg...ale my chcieliśmy bardziej doprawiomą bo była wp-woł to dałem 1,5g/kg i jest okZ Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-418044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ja dałem tak jak dr Russak pokazał w filmiku6 g/kg majeranku5g/kg a do tego dodałem 4,5 g /kg czosnku. Czosnek mam polski, a pieprz i majeranek kupne z torebki. Jak dla mnie jest ok. Jak ktoś posiada aromatyczniejsze przyprawy to może zmniejszyć dawki. Ale żeby aż tak ? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-418087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 no co masz na myśli , wal prosto z mostu bez wielokropków - może źle coś robię - jestem uczennicą z zerówki . mięso z ubojni , kupiliśmy połówke blondynki , Tak piszę, bo przypraw tyle to dać można, kiedy się mięso z karalucha jakiegoś kupuje lub liche jakieś, by jego niesmak zatuszować, należy przypraw dostatek dołożyć. Dlatego dziwię się ilościom przypraw, bo smak mięsa wtedy nie istnieje, a mięso to kwintesencja wyrobów. Ja dałem tak jak dr Russak pokazał w filmiku 6 g/kg majeranku 5g/kg No tak, jakiż on ten majeranek ma...... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-418131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Tak piszę, bo przypraw tyle to dać można, kiedy się mięso z karalucha jakiegoś kupuje lub liche jakieś, by jego niesmak zatuszować, należy przypraw dostatek dołożyć. Dlatego dziwię się ilościom przypraw, bo smak mięsa wtedy nie istnieje, a mięso to kwintesencja wyrobów. teraz rozumiem co miałeś na myśli , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9727-ilo%C5%9Bci-przypraw-jakie-u%C5%BCywacie-do-kie%C5%82basy-bia%C5%82ej-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-do-%C5%BCurku/page/3/#findComment-418148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.