paweljack Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Receptura na 10 kg Wieprzowina I kl. (1 kg szynka, 1 kg łopatka)Wieprzowina II kl. ( czego tu nie ma ) 7 kgWołowina II kl. 1 kg Przyprawy: sól - 22 g/kgpieprz - 1 g/kgczosnek - 0,7 g /kgmajeranek - 1 g/kg Jelita wieprzowe 32+ Wieprzowina I kl. rozdrabniana na sitku 13wieprzowina II kl. na sitku 10wołowina 3 razy ( 8,4,2) Wieprzowinę I i II kl mieszamy z dodatkiem 6 % wody w stosunku do ciężaru tych dwóch mięs.Do wołowiny dodajemy sól i przyprawy oraz 45 % wody lub lodu w stosunku do ciężaru wołowiny. http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 dodajemy sól i przyprawy oraz 45 % wody lub lodu w stosunku do ciężaru wołowiny. A... że tak zapytam ... Dlaczego...? Tak było w ''prepisie'' czy Sam ''zakminiłeś'' ? I jak ... ? Bo ja bym Taką''zezar'' Dosyć chuda ( albo mi się zdaje ) Jak po parzeniu...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 A... że tak zapytam ... Dlaczego...? Tak było w ''prepisie'' czy Sam ''zakminiłeś'' ? Dlatego http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Wieprzowina II kl. ( czego tu nie ma ) 7 kg No dokładnie to opisałeś wołowina 3 razy ( 8,4,2) Po co 3 razy na innym sitku to nic nie daje Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 A... że tak zapytam ... Dlaczego...? Tak było w ''prepisie'' czy Sam ''zakminiłeś'' ?Dlatego http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa I dlatego że przy każdej kiełbasie tak się postępuje a przynajmniej przy większości. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) A ty einshel białej nie robisz? Coś tak sarkastycznie pojechała po koledze? Sam w tym roku robiłem z tego "starego" przepisu, część zamroziłem a część wczoraj uwędziłem, ale jaka wyszła to się dowiem dopiero jak dzwony zabiją po święceniu Paweł jakie mięsa miałeś? Łopatka, szynka to napisałeś a wołowe to pręga ? Ja jeszcze podgardla dałem. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez dietykon Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Paweł jakie mięsa miałeś? Łopatka, szynka to napisałeś a wołowe to pręga ? Ja jeszcze podgardla dałem.Chyba nie widziałem jeszcze pręgi w życiu z bliska , muszę podjechać do sklepu oblukać. Kupuję woł. I kl albo woł. II klasy - gulaszową. Nie wiem, czy pręga się kwalifikuje do tych klas, czy to jak golonka wp? Reszta to II kl. wp. a w niej są najprzeróżniejsze kawałki z obróbki elementów półtuszy. Wieprzowina II kl. ( czego tu nie ma ) 7 kg No dokładnie to opisałeś wołowina 3 razy ( 8,4,2) Po co 3 razy na innym sitku to nic nie daje Niektórzy twierdzą inaczej. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 uuu to jak Ty pręgi w życiu nie widziałeś .... to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 uuu to jak Ty pręgi w życiu nie widziałeś .... to nie wiemWidziałem pręgę czyli goleń, ale nadal nie wiem, która to klasa wołowa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Widzę, że trzeba przyspieszyć, będące w toku, prace nad filmami technologicznymi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/61/Rind-Ganz-plus.png/400px-Rind-Ganz-plus.png 1. karkówka2. żeberka i szponder3. mostek4. rozbratel5. antrykot6. rozbratel (rostbef)7. polędwica8. żeberka i łata9. łata10. łopatka11. udziec12. pachwina13. rumsztyk14. pręga15. ligawa16. ogon http://chwiladladomu.pl/wp-content/gallery/wolowina/wolowina.gif Klasy mięsa wołowegoklasa I, symbol: woł. b/k I, opis: chude, nieścięgnisteklasa II, symbol: woł. b/k II, opis: chude, ścięgnisteklasa III, symbol: woł. b/k III, opis: tłusteklasa IV, symbol: woł. b/k IV, opis: krwaweklasa V, symbol: woł. b/k V, opis: ścięgna, powięzi I jak Ci się wydaje która to klasa ? Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Znam to, mam też Wikipedię ale napisz do jakiej klasy wołowej zalicza się goleń? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 2, pani Kazimierzu, czy ma pan klucz od kabiny? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zasada klasyfikacji jest w gruncie rzeczy prosta. Pogłówkuj, jakie zadanie do spełnienia za życia zwierzęcia ma element, który chcesz sklasyfikować. Jeśli jest to mięsień dużo pracujący, na pewno będzie chudy i ścięgnisty. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Golenie mają kilka klas w sobie ale przeważa II Poczytaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7560-ii4-wolowina-wykrawanie-wolowych-elementow/ Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 W każdym praktycznie elemencie występuje kilka klas, ale z zasady dominuje jedna. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 To aż strach pomyśleć o "byku" temu to się "mięsien" napracuje .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Żarty, żartami, ale jest to najlogiczniejsze i najprostsze wyjaśnienie klasyfikacji mięsa. Bardzo łatwo dopasowuje się wówczas poszczególne elementy do wymogów oficjalnych klas. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 I jak Ci się wydaje która to klasa ?Wydaje mi się , że II albo V ale chodzi o precyzję podpowiedzi, konkret a nie bawienie się w kotka i myszkę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 No z tym się grzech nie zgodzić im mięsień przenosi większe obciążenia i częściej pracuje intensywnie tym mniej tłuszczu i bardziej ścięgnisty "twardszy" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Golenie mają kilka klas w sobie ale przeważa II A tak jest jasne. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) konkret a nie bawienie się w kotka i myszkę. Konkret do przeczytania wrzuciłem Ci wyżej Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) wołowina 3 razy ( 8,4,2) Po co 3 razy na innym sitku to nic nie daje Edytowane 9 Lutego 2022 przez Maxell Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Lutego 2015 Trochę białej dla treningu: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Lutego 2015 peklowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.