Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Grillowanie by paweljack


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 03 maj 2014 - 19:40

Sałatka fatusz.

 

Składniki:

 

sałata rzymska

papryka czerwona

cebula czerwona

rzodkiewki pokrojone w słupki

zielona fasolka

pęczek szczypiorku

pęczek koperku

pęczek natki pietruszki

świeży ogórek

chili

chleb górski ( z braku owego, używam bagietki lub dowolnego chleba)

 

Przyprawy:

 

sumak

sok z 2 cytryn

oliwa

sól

pieprz

 

Pasta zatar do chleba:

 

oliwa

sezam

oregano

sól 

 

Załączony plik  Pasta zatar.jpg   77,24 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  sałatka fatusz.jpg   70,2 KB   13 Ilość pobrań

 

Przepis pochodzi z programu http://www.goodchefbadchef.com.au/



#2 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 maj 2014 - 20:10

a co to jest chleb gorski ? u nas daja zmazony chleb pita do tej salaty



#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 03 maj 2014 - 20:26

a co to jest chleb gorski ? u nas daja zmazony chleb pita do tej salaty

Jakieś kruche placki, jakby duże chipsy. Przed połamaniem miały wielkość około 20 na 20 cm. Kadr z programu:

 

 

Załączony plik  chleb górski do sałatki fatusz.jpg   40,18 KB   10 Ilość pobrań



#4 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 maj 2014 - 20:39

najprawdopodobniej jest to odmiana chleba pita ,tylko takiego co jest cienki

u nas podaja takie okragle placki  ,smakowo podobne do  wlasnie pita



#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26737 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 maj 2014 - 20:51

Paweł, nie przeszkadzają Ci te puste pola? :D Podeślij mi po niedzieli brakujące zdjęcia, to wkleję je w puste ramki.



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 03 maj 2014 - 21:04

Paweł, nie przeszkadzają Ci te puste pola? :D Podeślij mi po niedzieli brakujące zdjęcia, to wkleję je w puste ramki.

Nie zauważyłem, to chyba po awarii. Podeślę, dzięki.


najprawdopodobniej jest to odmiana chleba pita ,tylko takiego co jest cienki

u nas podaja takie okragle placki  ,smakowo podobne do  wlasnie pita

Sałatka jest z Bliskiego Wschodu ale program jest australijski, może ANNAM kiedyś tu zerknie, to będzie wiedziała co to. 



#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 maj 2014 - 21:33

tak, salatka to jest libanska a u nas takowych gosci na peczki :)



#8 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 maj 2014 - 23:01

Electra to jest taki chleb plaski, nazywa sie po ang.  Mountain bread, robiony jest dokladnie z maki kazdego ziarna tutaj masz link  o co chodzi, powinnas to miec u siebie rowniez 

https://www.google.c...iw=1440&bih=775

Pita w porownaniu do tego ma duzo masy, te sa plaskie i cienkie jak makaron. Smaczne, u mnie czesto do szkoly dziewczeta biora jako lunch zwiniete sa tam salaty i odrobina albo sera ablo wedliny. 

 A co do samego produktu to mieszanka maki, wody i soli, nic wiecej.



#9 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 03 maj 2014 - 23:11

 A co do samego produktu to mieszanka maki, wody i soli, nic wiecej.

A jak się to robi/wypieka?

Jakieś proporcje? 



#10 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 maj 2014 - 07:53

Na suchej patelni lub blasze jak podpłomyk ;) Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Użytkownik roger edytował ten post 04 maj 2014 - 07:53


#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 maj 2014 - 09:41

Annam u nas sa takie tylko okragle cienkie ,mozna powiedziec ze w smaku przypominaja pita ale nie mozna ich podzielic tylko zawija sie w nie ,lub rwie na kawalki. uzywane przewaznie do roznego rodzaju meze.


roger nie zupelnie jak podplomyk ,bo one jak sa upieczone to sa miekkie i i nie lamia sie przewaznie zawsze sa od razu zamrazane.

Annam ja tez czesto kupuje bo robie smazone piersi kurczaka z salatami na picknik 



#12 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 maj 2014 - 09:45

Jak dodasz idrobinę drożdży to nie będą się łamaly robiłem w piątek ;) A jak chcesz totalnie miękkie to po usmażeniu przykryj, na talerz i do siatku foliowej jak tortillę ;) Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Użytkownik roger edytował ten post 04 maj 2014 - 09:45


#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 maj 2014 - 09:55

Roger ja sie zgodze to sposob na robienie w domu ,piekarnia to juz inaczej, najwazniejsze zeby smakowalo ja wole i tak polarbröd

https://www.google.s...iw=1600&bih=767



#14 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 maj 2014 - 11:18

Electra , te okragle, o ktorych piszesz to jeszcze inne. Tez sa u nas, ale mountain bread jest inny, bardziej suchy i jesli polezy troszeczke na wierzchu ,zaraz sztywnieje i robi sie jak suchar, dlatego trzeba od razu jego zawinac z nadzieniem . Jesli do salatek, to bedzie odrobine " chraski" chyba ze siegnie sosu i od niego bedzie mial wilgoc.



#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 maj 2014 - 12:18

akurat takiego nie widzialam u nas ,jest taki co szybko wysycha lavash to jest armenski.



#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 06 maj 2014 - 21:56

Sałatka z awokado, kozim serem i migdałami.

 

Składniki:

 

4 awokado

kozi ser

migdały prażone

cebula czerwona

rukola

fasolka zielona

ogórek świeży

natka pietruszki

bazylia

2 limonki

 

Przyprawy:

 

sól

pieprz

ocet cherry (z braku cherry używam winnego)

 

Cebulę marynujemy w occie z dodatkiem soli przez minutę, wyciskamy i dodajemy do całości.

 

Załączony plik  Sałatka z awokado, kozim serem i migdałami.jpg   67,9 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  Sałatka z awokado, kozim serem i migdałami 1.jpg   79,68 KB   7 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Sałatka z awokado, kozim serem i migdałami 2.jpg   69,97 KB   7 Ilość pobrań

 

 



#17 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 06 maj 2014 - 22:00

I masz synku tauzena - szał - co robimy , bo ja jestem teraz w łodzi ?



#18 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 maj 2014 - 22:02

Cebulę marynujemy w occie z dodatkiem soli przez minutę, wyciskamy i dodajemy do całości.

  Proponuje sokz cytryny,zamiast octu. Cebula jest smaczniejsza a sol pomieszac z mala iloscia cukru. Mozna ja rowniez na kanapki podawac. Traci swoj palacy smak ,robi sie smaczna i nawet sama kanapka z taka cebula smakuje bardzo. 

 PAweljack, prose podaj link z jakiej strony masz ta salatke, czy tez z Goodchefbadchef?



#19 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 06 maj 2014 - 22:54

I masz synku tauzena - szał - co robimy , bo ja jestem teraz w łodzi ?

Jutro do roboty  :cry:


Sałatka z awokado, kozim serem i migdałami.

 

Składniki:

 

4 awokado

kozi ser

migdały prażone

cebula czerwona

rukola

fasolka zielona

ogórek świeży

natka pietruszki

bazylia

2 limonki

 

Przyprawy:

 

sól

pieprz

ocet cherry (z braku cherry używam winnego)

 

Cebulę marynujemy w occie z dodatkiem soli przez minutę, wyciskamy i dodajemy do całości.

 

attachicon.gifSałatka z awokado, kozim serem i migdałami.jpgattachicon.gifSałatka z awokado, kozim serem i migdałami 1.jpg

 

attachicon.gifSałatka z awokado, kozim serem i migdałami 2.jpg

Sałatka pochodzi z programu http://www.goodchefbadchef.com.au/


 PAweljack, prose podaj link z jakiej strony masz ta salatke, czy tez z Goodchefbadchef?

Z wrażenia nie podałem.  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 06 maj 2014 - 23:02

skoro chcesz , mogę podjechać , ale będzie nas 4 , no może kierowcy nie licząc 3 , ale spać musi

 

dawaj namiary






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych