skovi Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Maja 2014 Witam,jestem poczatkujacym wedliniarzem amatorem, witam wszystkich na Forum.Zrobilem juz pare salcesonow, pasztetow i roznych tam pieczeni.Mam do was fachowcow dwa pytania....Pierwsze: Jadlem kiedys bulczanke kupiana w sklepie ale byla bez Krwi, musze powiedziec ze bardzo smaczna byla. Chcialem zrobic sam ale niestety nie mam przepisu. Czy moglby mi ktos podpowiedziec jak sie dokladnie robi?Drugie: Buduje sobie wedzarnie czesciowo murowana, teraz nie jestem pewien co do paleniska, czy musza byc konieczne cegly zaroodporne czy moge sobie z normalnych wymurowac i lekki tynk w srodku?Jak bedzie gotowa podam linka do historyjki calej Budowy. Za wszelkie informacje dziekuje serecznie z goryDarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) WitajCegły mogą być normalne , tynk sobie daruj Apropo's bułczanki - poszukaj może pod nazwą śląską - żymlok - przepis ma mój kuzyndzwoniłem do kuzyna - oto jego przepis 2 kg czerstwych bułek (białych)2 kg tłustych okrawków (kawałki słoniny , podgardla , ścinek z mięs)ziele ang. 5 kulekliśc laurowy150 g soli Ugotować w 3 litrach wody do miękkości okrawki z dodatkiem liścia i ziela i połowy soli - zmielić na 3Uzupełnić wodą wywar do początkowych 3 litrów , wrzucić bułki , jak nasiąkną i nie zostanie nic z wywaru - zmielić na 3Całość wymieszać razem =, dodać resztę soli , łyżlę pieprzu , łyżkę cynamonu , łyżkę mielonego ziela ang.Dosmakować ew, wg siebie. nadziać w jelita 30+ , przewiązać kawałki o długości 15- 20 cm przędzą ,zagotować gar osolonej wody i wyłączyć, wkładać żymloki do wrzątku , trzymać około 30 - 40 minostrożnie wyjąc i rozłożyć do ostygnięcia. aż mi się zachciało... Edytowane 15 Maja 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skovi Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Maja 2014 Dzieki serdeczne, w sobote robimy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Maja 2014 Daj znać , czy to jest to Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Maja 2014 aż mi się zachciało... To nic trudnego. Potrzebujesz: 2 kg czerstwych bułek (białych)2 kg tłustych okrawków (kawałki słoniny , podgardla , ścinek z mięs)ziele ang. 5 kulekliśc laurowy150 g solii smacznego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Maja 2014 Paweł, i wolnego miejsca w kuchni też - Ty masz to może ja dojadę na degustację Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Maja 2014 Paweł, i wolnego miejsca w kuchni też - Ty masz to może ja dojadę na degustacjęZ potrzebnych rzeczy mamy tylko liść, ziele i sól. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) Ziele to podstawa - mam sziszę Edytowane 15 Maja 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Maja 2014 Ziele to podstawa - mam sziszę http://s.rimg.info/404e8ef19b8bbf79766b5ff1a08bc48e.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) Zapomniałem że Ty zajęty jesteś towarzyskohttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0bicz.gif Edytowane 15 Maja 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Maja 2014 skovi - jeszcze dodaj do masy 20 - 30 dkg surowej zmielonej na 2 wątroby - sklerozakurcze Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skovi Opublikowano 23 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Maja 2014 Czesc, serdeczne dzieki i sorry ze dopiero teraz odpowiadam. Nie zrobilem jeszcze nic bo cos mi plany weekendowe pomiszalo ale w przyszlym tygodniu mysle ze dam rade. Narazie pokaze wam poczatek budowy mojego wedzarnika, jako podstawa paraduje stary kwietnik jeszcze poniemieckiej jakosci (nie da sie go zburzyc pierona) Palenisko po prawej u gory plyta robocza, z lewej strony bedzie czesc drewniana z wedzarnikie z drzewa. Bede podawal stany budowy. http://www.myskovi.com/img/wedz/1.jpg Pozdrawiam skovi PS Szukam fajnych malych Drzwiczek do pieca, jezeli ma ktos odsprzedac z przesylka do niemczech? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-353837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek81 Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Maja 2014 Witam wszystkich serdecznie, jakies trzy lata temu czesto do was zerkałem, ale gdzies login zapodzialem, po zmianie lokum niestety przestałem wedzić, moja wedzarnia została na starej chacie, nie miałem sposobnosci jej zabrać, ale nie wazne, przymierzam sie powoli do zrobienia nowej wędzarki w stylu partyzanckim, mam bardzo mały ogródek z tyłu domu, i nie chce kombinowac cos kosztownego bo nie wiem jak długo jeszcze posiedze w UK. Plan jest taki że wędzarka bedzie w stylu drewniany box, 40x40x90 mniej wiecej, i do tego bedzie generator venturiego (rurka rurka dziurka dziurka i pompka powietrza) wiadomo o co chodzi, i teraz tak sobie dumam czy załozyc do niej tani termostat z grzałką? Lubie wyroby wedzone na zimno, ale moja żona np. nie tknie nic bez obróbki termicznej, powiedzcie mi czy ciepłe wędzenie moge zastapic całkowicie parzeniem na kuchence, po zakonczeniu kilkudniowego zimnego dymienia? Aha i poleci mi ktos może przepis na pierwszą kiełbaske?.... jest tyle receptur na forum co jest fantastyczne ale naprawde nie moge sie zdecydować. Dziekuje i pozdrawiam. Ps. juz nie moge sie doczekac pierwszej chmury dymu z mojego smokebox'a Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-354856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Maja 2014 Nie musisz wędzić paru dni, ale raz do uzyskania koloru jaki Cię interesuje, potem parzysz i gotowe. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-354858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Miro czy dobrze rozumiem - robię kiełbasę z przepisu na forum, wędzę zimnym dymem do uzyskania koloru, parzę i mogę się delektować ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-355738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Dla mnie tak.Obróbkę cieplną załatwiasz parzeniem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-355742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Czerwca 2014 powiedzcie mi czy ciepłe wędzenie moge zastapic całkowicie parzeniem na kuchence, po zakonczeniu kilkudniowego zimnego dymienia? robię kiełbasę z przepisu na forum, wędzę zimnym dymem do uzyskania koloru, parzę i mogę się delektować ? Dla mnie tak. Miro wybacz, zimnym dymem, kilka dni, potem parzenie - kwas murowany.... A może by tak 2-3godziny ciepłym dymem? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-355746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Czerwca 2014 Miro wybacz, zimnym dymem, kilka dni, potem parzenie - kwas murowany.... Nie musisz wędzić paru dni, ale raz do uzyskania koloru jaki Cię interesuje, potem parzysz i gotowe. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-355759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.