Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem poczatkujacym wedliniarzem amatorem, witam wszystkich na Forum.

Zrobilem juz pare salcesonow, pasztetow i roznych tam pieczeni.
Mam do was fachowcow dwa pytania....

Pierwsze: Jadlem kiedys bulczanke kupiana w sklepie ale byla bez Krwi, musze powiedziec ze bardzo smaczna byla. Chcialem zrobic sam ale niestety nie mam przepisu. Czy moglby mi ktos podpowiedziec jak sie dokladnie robi?

Drugie: Buduje sobie wedzarnie czesciowo murowana, teraz nie jestem pewien co do paleniska, czy musza byc konieczne cegly zaroodporne czy moge sobie z normalnych wymurowac i lekki tynk w srodku?

Jak bedzie gotowa podam linka do historyjki calej Budowy.

 

Za wszelkie informacje dziekuje serecznie z gory

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/
Udostępnij na innych stronach

Witaj

Cegły mogą być normalne , tynk sobie daruj

 

Apropo's bułczanki - poszukaj może pod nazwą śląską  - żymlok - przepis ma mój kuzyn


dzwoniłem do kuzyna - oto jego przepis

 

2 kg czerstwych bułek (białych)

2 kg tłustych okrawków (kawałki słoniny , podgardla , ścinek z mięs)

ziele ang. 5 kulek

liśc laurowy

150 g soli

 

Ugotować w 3 litrach wody do miękkości okrawki z dodatkiem liścia i ziela i połowy soli - zmielić na 3

Uzupełnić wodą wywar do początkowych 3 litrów , wrzucić bułki , jak nasiąkną i nie zostanie nic z wywaru - zmielić na 3

Całość wymieszać razem  =, dodać resztę soli , łyżlę pieprzu , łyżkę cynamonu , łyżkę mielonego ziela ang.

Dosmakować ew, wg siebie. nadziać w jelita 30+ , przewiązać kawałki o długości 15- 20 cm przędzą ,

zagotować gar osolonej wody i wyłączyć, wkładać żymloki do wrzątku , trzymać około 30 -  40 min

ostrożnie wyjąc i rozłożyć do ostygnięcia.

 

aż mi się zachciało... :cool:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352297
Udostępnij na innych stronach

Daj znać , czy to jest to :tongue:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352314
Udostępnij na innych stronach

aż mi się zachciało... :cool:

To nic trudnego. Potrzebujesz:

 

2 kg czerstwych bułek (białych)

2 kg tłustych okrawków (kawałki słoniny , podgardla , ścinek z mięs)

ziele ang. 5 kulek

liśc laurowy

150 g soli

i smacznego.  :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352315
Udostępnij na innych stronach

Paweł, i wolnego miejsca w kuchni też :devil:  - Ty masz to może ja dojadę na degustację

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352317
Udostępnij na innych stronach

Paweł, i wolnego miejsca w kuchni też :devil:  - Ty masz to może ja dojadę na degustację

Z potrzebnych rzeczy mamy tylko liść, ziele i sól.  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352319
Udostępnij na innych stronach

Ziele to podstawa - mam sziszę :angel:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352322
Udostępnij na innych stronach

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352334
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem że Ty zajęty jesteś towarzyskohttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0bicz.gif

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352338
Udostępnij na innych stronach

skovi - jeszcze dodaj do masy 20 - 30 dkg surowej zmielonej na 2 wątroby - sklerozakurcze :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-352445
Udostępnij na innych stronach

Czesc, serdeczne dzieki i sorry ze dopiero teraz odpowiadam.

Nie zrobilem jeszcze nic bo cos mi plany weekendowe pomiszalo ale w przyszlym tygodniu mysle ze dam rade.

 

Narazie pokaze wam poczatek budowy mojego wedzarnika, jako podstawa paraduje stary kwietnik jeszcze poniemieckiej jakosci (nie da sie go zburzyc pierona)

 

Palenisko po prawej u gory plyta robocza, z lewej strony bedzie czesc drewniana z wedzarnikie z drzewa. Bede podawal stany budowy.

 

http://www.myskovi.com/img/wedz/1.jpg

 

 

 

Pozdrawiam

skovi

 

 

PS Szukam fajnych malych Drzwiczek do pieca, jezeli ma ktos odsprzedac z przesylka do niemczech? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-353837
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie, jakies trzy lata temu czesto do was zerkałem, ale gdzies login zapodzialem,  po zmianie lokum niestety przestałem wedzić, moja wedzarnia została na starej chacie, nie miałem sposobnosci jej zabrać, ale nie wazne, przymierzam sie powoli do zrobienia nowej wędzarki w stylu partyzanckim, mam bardzo mały ogródek z tyłu domu, i nie chce kombinowac cos kosztownego bo nie wiem jak długo jeszcze posiedze w UK. Plan jest taki że wędzarka bedzie w stylu drewniany box, 40x40x90 mniej wiecej, i do tego bedzie generator venturiego (rurka rurka dziurka dziurka i pompka powietrza) wiadomo o co chodzi, i teraz tak sobie dumam czy załozyc do niej tani termostat z grzałką? Lubie wyroby wedzone na zimno, ale moja żona np. nie tknie nic bez obróbki termicznej, powiedzcie mi czy ciepłe wędzenie moge zastapic całkowicie parzeniem na kuchence, po zakonczeniu kilkudniowego zimnego dymienia? 

 

Aha i poleci mi ktos może przepis na pierwszą kiełbaske?.... jest tyle receptur na forum co jest fantastyczne ale naprawde nie moge sie zdecydować. Dziekuje i pozdrawiam.

 

Ps. juz nie moge sie doczekac pierwszej chmury dymu z mojego smokebox'a 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-354856
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz wędzić paru dni, ale raz do uzyskania koloru jaki Cię interesuje, potem parzysz i gotowe.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-354858
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie tak.

Obróbkę cieplną załatwiasz parzeniem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-355742
Udostępnij na innych stronach

 

 

powiedzcie mi czy ciepłe wędzenie moge zastapic całkowicie parzeniem na kuchence, po zakonczeniu kilkudniowego zimnego dymienia?

 

 

 

robię kiełbasę z przepisu na forum, wędzę zimnym dymem do uzyskania koloru, parzę i mogę się delektować ?

 

Dla mnie tak.

 

Miro wybacz, zimnym dymem, kilka dni, potem parzenie - kwas murowany....  :cool:

A może by tak 2-3godziny ciepłym dymem?

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-355746
Udostępnij na innych stronach

Miro wybacz, zimnym dymem, kilka dni, potem parzenie - kwas murowany.... 

 

 

 

Nie musisz wędzić paru dni, ale raz do uzyskania koloru jaki Cię interesuje, potem parzysz i gotowe.

 

 

 

:cool:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9845-pytanie-poczatkujacego/#findComment-355759
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.