Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

mam takie pytanie, otóż zrobiłem ser z mleka pasteryzowanego w nieskiej temperaturze. Po odcieknięciu, moczył się 12h w solance pozniej wysychał jakieś 1,5 dnia. Nie użyłem żadnych kultury bakteri tylko chlorek wapnia + podpuszczka cieleca. Teraz jest w lodówce. Ile taki ser może leżeć w lodowce bo skoro jeśli nie ma bakteri staretrowych to chyba nie  dojrzewa ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9930-domowy-ser-przechowywanie/
Udostępnij na innych stronach

:) jak obeschnie to podziel (jak jest co dzielić) na kawałki i zamknij próżniowo,jeden zostaw na bieżącą degustację.Jak nie masz pakowarki to po nakrojeniu,wykrojeniu w to miejsce  ,,przyklej,, folię spożywczą  i odłóż do lodówki :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9930-domowy-ser-przechowywanie/#findComment-355615
Udostępnij na innych stronach

:) to zależy jak ser jest ,,wielki,, tylko po każdym odkrojeniu trzeba w to miejsce ,,przykleić,, folię (taka bardzo cienka przezroczysta) reszta sera niech oddycha bo spleśnieje.Do miesiąca to chyba będzie po zabiegu i zrobisz następny. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9930-domowy-ser-przechowywanie/#findComment-355640
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po odcieknięciu, moczył się 12h w solance pozniej wysychał jakieś 1,5 dnia.

W jakiej to się działo temperaturze?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9930-domowy-ser-przechowywanie/#findComment-355659
Udostępnij na innych stronach

 

 

W temperaturze pokojowej

Jeżeli mleko było po niskiej pasteryzacji to jest szansa, że ser ładnie dojrzeje.

Resztki takich suchych serów ścieram na tarce i przechowuję w lodówce w torebce papierowej.

Znakomicie zastępują sery przyprawowe; po czasie nabierają ostrości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9930-domowy-ser-przechowywanie/#findComment-355768
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam pasteryzacja niska jaki wysoka tzw skuteczna nie zabija wszystkich bakterii także ser będzie dojrzewał dzieki dzikim szczepom  bakterii.dojrzewanie zachodzi w temp oraz wilgotności stosownej do gatunku,walorów smakowych jakie chcemy uzyskać. zazwyczaj jest to temp ponad 10 st i wilgotność ponad 90 %.podczas dojrzewania zmienia się pH sera oraz nabiera on konkretnych walorów smakowych( przy zastosowaniu wyselekcjonowanych szczepów bakterii)Temp niska która masz w lodowce zahamuje ten proces.Musisz jednak pamiętać ze na czas przechowywania składa się jeszcze jedna istotna sprawa.Przy produkcji sera możne dojść do tzw zakażenia wtórnego używając sprzętu nie poddanego sterylizacji bakterie żyjące na nim mogą migrować do sera. możne do doprowadzić do wielu procesow nieporzadanych np gnilnych, puchnięciua przy obecności drożdży jest to długi temat w literaturze opisywany jako wady sera

mówiąc krotko temperatura poniżej 6 stopni zatrzyma rozwój drobnoustrojów i przedłoży czas przechowywania. Należy pamiętać o czystości narzędzi które stosujemy przy produkcji.Na przechowywanie ma takze wplyw zawartosc wody w produkcie, sery o duzej zawartosci przechowuja sie gorzej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9930-domowy-ser-przechowywanie/#findComment-363795
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.