Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A co będzie robione? Szynka czy polędwica?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356358
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 184
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A co będzie robione? Szynka czy polędwica?

ja to myślałem o karkówce :) ale na pierszy ogień, a właściwie popiół pójdzie szynka, a jak wyjdzie to za nią polędwica i kark :D

 

jaka temperatura jest wymagana ?? to polatam po domu z termometrem i poszukam odpowiedniego miejsca

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356362
Udostępnij na innych stronach

Jesli chodzi o temperature dojrzewania to niejest to zbytnio okreslone.

Jeden pisal ze trzymal to w skrytce a inny w pokoju, wiec temp. powinna byc raczej pokojowa.

Ja bede to trzymal w piwnicy u mnie w bloku bo tam jest zawsze cieplo i sucho.

Co do typu mieska to musimy sie razem zastanowic czy wszyscy robimy jeden gatunek czy ruzne gatunki. Proponowal bym jeden rodzaj miesa na poczatek aby wszyscy mieli ten sam punkt wyjscia przy opisywaniu i obserwacii tego typu dojrzewania. Np. poledwica albo "kulka"..

Jesli chodzi o wierzbe to niewiem ale jak idzie tym wedzic to moze byc..

Popiolu musi byc tyle aby z kazdej strony otaczal mieso ok. 4 cm.

 

Lista..

1. Gregtom
2. Osid
3. Jojo

4. michal1

5. ziezielony

6. mankotom

7. Wujaszek Tom

8. wiesław gil

9. BazylWidzew

10.

11.

12.

 

 

Ja smigam zaraz tez na dzialke i bede produkowal popiol..  ;)

.

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356375
Udostępnij na innych stronach

Doby pomysł, aby był to jeden rodzaj mięsa dla nas wszystkich, i ja również obstawiam szynkę.

 

A wczoraj przedstawiłem mój/nasz plan na eksperyment mojej LP, a ona wysłuchała, popatrzyła na mnie i rzekła:

„Gdybyś powiedział mi to 3 lata temu, popukałabym się w czoło i powiedziała że zwariowałeś, ale teraz... pewnie wyjdzie jak zawsze”

„Czyli jak”, pytam niecierpliwie,

„pysznie”, odpowiedziała.

:) :) :) 

no i skoro już sie pochwaliłem to wstyd było by się wycofać  ;) tylko z tym ogniskiem będzie problem bo leje u mnie od rana, i wszystko pewnie mokre będzie :(  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356383
Udostępnij na innych stronach

tylko z tym ogniskiem będzie problem bo leje u mnie od rana, i wszystko pewnie mokre będzie   

 

Spoczko.. To poczekamy az wszyscy nazbieraja dostatecznie duzo popiolu..

Tak jak wczesniej pisalem, tego wyrobu nie trzeba wedzic i nie trzeba czekac na sprzyjajaca pogode tylko ten nieszczesny popiol..

Palcie galezie, krzaki np. jerzyny, stare pedy winorosli itp. bo te dadza nam najszybciej upragniony popiol.

 

:)

 

-----------------------------------------------------

 

Kto wie, moze nasi Czcigodni Serowarzy sprobuja ta metoda cos wykombinowac.

post-46553-0-55725600-1402050510_thumb.jpg

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356391
Udostępnij na innych stronach

Lista..

1. Gregtom
2. Osid
3. Jojo

4. michal1

5. ziezielony

6. mankotom

7. Wujaszek Tom

8. wiesław gil

9. BazylWidzew

10. Dziadek Maciek

11.

12.

 

Jeszcze nie wyjechałem, a już mam 5 l popiołu z buku

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356412
Udostępnij na innych stronach

Lista..

1. Gregtom
2. Osid
3. Jojo

4. michal1

5. ziezielony

6. mankotom

7. Wujaszek Tom

8. wiesław gil

9. BazylWidzew

10. Dziadek Maciek

11. Bagno

12.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356437
Udostępnij na innych stronach

Tylko czy czas lezenia w popiele jest krotki. JA czytalam wersje, ze noga/szynka z koscia powinna byc zasypana 12 miesiecy. Wtedy dopiero mozna uzyskac odpowiedni smak . Do tego tez wazny jest sposob zywienia swinki. Czy to rowniez bierzecie pod uwage? Czy tylko tak : jak sie trafi? Amoze Gregtom  ma inny przepis ,nie ten z kt0orym sie spotkalam.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356443
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiec tak.. Najtrudniejsza rzecz (przynajmniej dla mnie) to popiol. Reszta to pestka.. Popiol zbieramy taki czym wedzimy albo grilujemy oprocz popiolu po weglu kamiennym albo bryketach i drzew iglastych.. Najlepiej buk, olcha itp. wszystkie drzewa owocowe.. Mozna kupic tez w sklepach wegiel drzewny bukowy albo olchowy i po grilowaniu ladnie go zbierac do kartonika.. Szynka nie bedzie wedzona i nie bedzie poddawana zadnym obrobkom termicznym.. Nie potrzeba zadnej komory, uwazania na wilgotnosc i temperature.. Wystarczy suche miejsce. (stryszek, garaz, skrytka itp) Czas dojrzewania powinien wynosic 4-6 tygodni ale (podobno) wynik przechodzi wszystkie oczekiwania..   Co Wy na to..?  
 

 Eli tutaj na pierwszej stronie jest odpowiedz

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356446
Udostępnij na innych stronach

Będe miał problem z popiołem, wczoraj robiłem ognisko 3 h palenia i pół łopaty popiołu :mad: Gregtom dlaczego nie wymyśliłeś tego zimą :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356584
Udostępnij na innych stronach

W przygranicznym miasteczku Francji ze Szwajcarią widziałem taki oto sposób dojrzewania w popiele.

post-39812-0-05599800-1402223202_thumb.jpg

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356613
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu zbieram popiół - jak nazbieram odpowiednią ilość to też się zapiszę to tego projektu.

PePe zbieraj też popiół jak nie sam to od Ciebie resztę wezmę do Wrocławia nie tak daleko :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356616
Udostępnij na innych stronach

Lista..

 

1. Gregtom
2. Osid
3. Jojo

4. michal1

5. ziezielony

6. mankotom

7. Wujaszek Tom

8. wiesław gil

9. BazylWidzew

10. Dziadek Maciek

11. Bagno

12. pikuś 2

13. Artur Dor

14. PePe.?

15.

16.

.

.

+++++++++++++++++++++++++++

 

Kochani.. Na poczatku zdecydujmy sie jakie miesko poddamy dojrzewaniu.. Niechce Was obarczac kosztami w razie jak cos sie nie uda.

Tenduje na poledwice (odpornym na wiedze schab b/k)..  :D, Ale musimy to razem uzgodnic..

Chcialbym serdecznie  powitac nowych "Eksperymenciarzy" na liscie a szczegolnie pana Andrzeja naszego technologa.. :)

Jesli nowi, chetni znajda sie do wyprobowania naszej "przygody", to prosze o samodzielne zapisanie sie na liste ale zaznaczam ze bractwo z listy musi dzielic sie informacjami , spostrzezeniami oraz (mozliwymi) relacjami foto z przebiegu doswiadczenia..

 

Ja dzialam na calego i jeszcze cos wymyslilem: ;)

Wiem ze niezdrowo ale smakuje jak za PRL-u.. 

 

 

 

 

 

 

 

 

I jeszcze wczorajsza fotka "Tego srebrnego".. 

post-46553-0-60067100-1402233218_thumb.jpg

post-46553-0-32389600-1402233242_thumb.jpg

post-46553-0-26774900-1402233266_thumb.jpg

post-46553-0-63548800-1402233291_thumb.jpg

post-46553-0-50136800-1402233315_thumb.jpg

post-46553-0-54741900-1402234284_thumb.jpg

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356649
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu albo schab B/K albo szynka oba są suche i mało w nich tłuszczu. Można zrobić, że część osób zrobi z szynki a część ze schabu. A może Andrzej -Bagno by coś podpowiedział w temacie rodzaju mięsa ??

Wieczorkiem jak się ochłodzi to przesieje popiół z wczorajszego wędzenia i dosypie grillowy. mam jeszcze popiół z kominka (1/2 wiaderka) palę tylko liściastym - to chyba taki się też nada ?? jak tak to ja już wiadro popiołu gotowe :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356676
Udostępnij na innych stronach

Spoczko.. Czyli robimy "rozniaste" mieska..

Chodzilo mi o to w sumie abysmy mieli mniejwiecej podobna rodzaj, wage i grubosc miesnia co ulatwilo by nam wspolna "analize organoleptyczna"..

Ale ja "siem" dopasuje..  :thumbsup:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356736
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o rodzaj elementów mięsnych, z które użyjemy do eksperymentu to: proponuje dowolność. Może być wieprzowina, wołowina, etc. Niech każdy wybierze dla siebie to, co lubi.

Mogę zapropon0ować ewentualnie grubość mięsa tak, aby można było jak najszybciej przestawić wyniki na forum. Moim zdaniem niech to będzie kawałek mięsa o grubości 4-5 cm, co nie oznacza, że 3 cm kawałek ulega dyskwalifikacji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356756
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju.. Czyli wybieramy miesien przynajmniej o srednicy 3 cm. oraz z dowolnego "Typozwierza".  ;) 

Niewiem jak to skroci albo wydluzy proces dojrzewania ale bedzie b.ciekawie no i zbieraj popiol..  :D

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356782
Udostępnij na innych stronach

Popiół przywieziony, okazuje się, że w domu też mam, z dębiny (kominka nie oczyściłem ;) , chyba będzie OK).

Czyli buk i dąb, dwa smaki.

Zmieszać czy dwa mięsa różne robić ? :)

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356878
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się tylko  ta temperatura na zewnątrz.

Pamiętajmy jednak ,że do "dojrzewania" potrzebna nam będzie lodówka , witryna , albo wspaniała piwniczka , mająca stabilną temperaturę i wilgotność.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356901
Udostępnij na innych stronach

Myślę że ten popiołowy sposób skutecznie sobie z tym problemem poradzi w trmperaturach pokojowych ale z niecierpliwością czekam na więcej szczegółów ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356909
Udostępnij na innych stronach

z niecierpliwością czekam na więcej szczegółów

 

Roger.. Dawaj no tu i serdecznie zapraszamy:  :tongue:

 

Lista..

1. Gregtom

2. Osid

3. Jojo

4. michal1

5. ziezielony

6. mankotom

7. Wujaszek Tom

8. wiesław gil

9. BazylWidzew

10. Dziadek Maciek

11. Bagno

12. pikuś 2

13. Artur Dor

14. PePe.?

15.

16.

 

Dzisiaj nazbieralem znowu troszke "Popiola" i mam juz prawie 3/4 wiaderka.. 

Prosze serdecznie o maly raporcik czlonkow z listy aby obmowic nastepne kroki. ( Co, Kto oraz ile juz ma "popiolu")

Jutro podam przykladowa tebele spostrzezen i obserwacji. (wstepna)..

Mam popioly mieszane bo sasiad wycial czeresnie, inny starego orzecha ja natomiast klona, winogrono oraz krzaki jerzyn i chyba malin..

O malo co nie spalilem altanki bo choc popiol lezal w palenisku jakies 24 h oraz po przesypaniu w kartonik to zaczal sie znowu zarzyc i podjaral mi posadzke oraz boazerje..  :cry:

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-357001
Udostępnij na innych stronach

Z pewnością eksperyment powtórzę bo mnie zaintrygował ten patent ale w najbliższym czasie ani popiołu ani czasu własnie nie będzie :(

 

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-357019
Udostępnij na innych stronach

I ja spróbuję, popiołu mam sporo. Tylko jeszcze nic nie wiadomo co z peklowaniem? Myślę też nad dojrzewaniem w ten sposób kiełbasy surowej, byłoby z pewnością szybciej i byłaby już zapeklowana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-357023
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.