EAnna Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Czerwca 2014 A co będzie robione? Szynka czy polędwica? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) A co będzie robione? Szynka czy polędwica?ja to myślałem o karkówce ale na pierszy ogień, a właściwie popiół pójdzie szynka, a jak wyjdzie to za nią polędwica i kark jaka temperatura jest wymagana ?? to polatam po domu z termometrem i poszukam odpowiedniego miejsca Edytowane 6 Czerwca 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Jesli chodzi o temperature dojrzewania to niejest to zbytnio okreslone.Jeden pisal ze trzymal to w skrytce a inny w pokoju, wiec temp. powinna byc raczej pokojowa.Ja bede to trzymal w piwnicy u mnie w bloku bo tam jest zawsze cieplo i sucho.Co do typu mieska to musimy sie razem zastanowic czy wszyscy robimy jeden gatunek czy ruzne gatunki. Proponowal bym jeden rodzaj miesa na poczatek aby wszyscy mieli ten sam punkt wyjscia przy opisywaniu i obserwacii tego typu dojrzewania. Np. poledwica albo "kulka"..Jesli chodzi o wierzbe to niewiem ale jak idzie tym wedzic to moze byc..Popiolu musi byc tyle aby z kazdej strony otaczal mieso ok. 4 cm. Lista..1. Gregtom2. Osid3. Jojo4. michal15. ziezielony6. mankotom7. Wujaszek Tom8. wiesław gil9. BazylWidzew10.11.12. Ja smigam zaraz tez na dzialke i bede produkowal popiol.. . Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Doby pomysł, aby był to jeden rodzaj mięsa dla nas wszystkich, i ja również obstawiam szynkę. A wczoraj przedstawiłem mój/nasz plan na eksperyment mojej LP, a ona wysłuchała, popatrzyła na mnie i rzekła:„Gdybyś powiedział mi to 3 lata temu, popukałabym się w czoło i powiedziała że zwariowałeś, ale teraz... pewnie wyjdzie jak zawsze”„Czyli jak”, pytam niecierpliwie, „pysznie”, odpowiedziała. :) no i skoro już sie pochwaliłem to wstyd było by się wycofać tylko z tym ogniskiem będzie problem bo leje u mnie od rana, i wszystko pewnie mokre będzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Czerwca 2014 tylko z tym ogniskiem będzie problem bo leje u mnie od rana, i wszystko pewnie mokre będzie Spoczko.. To poczekamy az wszyscy nazbieraja dostatecznie duzo popiolu..Tak jak wczesniej pisalem, tego wyrobu nie trzeba wedzic i nie trzeba czekac na sprzyjajaca pogode tylko ten nieszczesny popiol..Palcie galezie, krzaki np. jerzyny, stare pedy winorosli itp. bo te dadza nam najszybciej upragniony popiol. ----------------------------------------------------- Kto wie, moze nasi Czcigodni Serowarzy sprobuja ta metoda cos wykombinowac. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Lista..1. Gregtom2. Osid3. Jojo4. michal15. ziezielony6. mankotom7. Wujaszek Tom8. wiesław gil9. BazylWidzew10. Dziadek Maciek11.12. Jeszcze nie wyjechałem, a już mam 5 l popiołu z buku Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikuś 2 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Czerwca 2014 witam serdecznie jeśli to nie kłopot to z chęcią się włącze w akcję a reszta to pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Lista..1. Gregtom2. Osid3. Jojo4. michal15. ziezielony6. mankotom7. Wujaszek Tom8. wiesław gil9. BazylWidzew10. Dziadek Maciek11. Bagno12. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Tylko czy czas lezenia w popiele jest krotki. JA czytalam wersje, ze noga/szynka z koscia powinna byc zasypana 12 miesiecy. Wtedy dopiero mozna uzyskac odpowiedni smak . Do tego tez wazny jest sposob zywienia swinki. Czy to rowniez bierzecie pod uwage? Czy tylko tak : jak sie trafi? Amoze Gregtom ma inny przepis ,nie ten z kt0orym sie spotkalam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Czy moze byc popiol nie tylko z drewna nadajacego sie do wedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Wiec tak.. Najtrudniejsza rzecz (przynajmniej dla mnie) to popiol. Reszta to pestka.. Popiol zbieramy taki czym wedzimy albo grilujemy oprocz popiolu po weglu kamiennym albo bryketach i drzew iglastych.. Najlepiej buk, olcha itp. wszystkie drzewa owocowe.. Mozna kupic tez w sklepach wegiel drzewny bukowy albo olchowy i po grilowaniu ladnie go zbierac do kartonika.. Szynka nie bedzie wedzona i nie bedzie poddawana zadnym obrobkom termicznym.. Nie potrzeba zadnej komory, uwazania na wilgotnosc i temperature.. Wystarczy suche miejsce. (stryszek, garaz, skrytka itp) Czas dojrzewania powinien wynosic 4-6 tygodni ale (podobno) wynik przechodzi wszystkie oczekiwania.. Co Wy na to..? Eli tutaj na pierwszej stronie jest odpowiedz Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Będe miał problem z popiołem, wczoraj robiłem ognisko 3 h palenia i pół łopaty popiołu Gregtom dlaczego nie wymyśliłeś tego zimą Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Czerwca 2014 W przygranicznym miasteczku Francji ze Szwajcarią widziałem taki oto sposób dojrzewania w popiele. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Grzesiu zbieram popiół - jak nazbieram odpowiednią ilość to też się zapiszę to tego projektu.PePe zbieraj też popiół jak nie sam to od Ciebie resztę wezmę do Wrocławia nie tak daleko Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Lista.. 1. Gregtom2. Osid3. Jojo4. michal15. ziezielony6. mankotom7. Wujaszek Tom8. wiesław gil9. BazylWidzew10. Dziadek Maciek11. Bagno12. pikuś 213. Artur Dor14. PePe.?15.16...+++++++++++++++++++++++++++ Kochani.. Na poczatku zdecydujmy sie jakie miesko poddamy dojrzewaniu.. Niechce Was obarczac kosztami w razie jak cos sie nie uda.Tenduje na poledwice (odpornym na wiedze schab b/k).. , Ale musimy to razem uzgodnic..Chcialbym serdecznie powitac nowych "Eksperymenciarzy" na liscie a szczegolnie pana Andrzeja naszego technologa.. Jesli nowi, chetni znajda sie do wyprobowania naszej "przygody", to prosze o samodzielne zapisanie sie na liste ale zaznaczam ze bractwo z listy musi dzielic sie informacjami , spostrzezeniami oraz (mozliwymi) relacjami foto z przebiegu doswiadczenia.. Ja dzialam na calego i jeszcze cos wymyslilem: Wiem ze niezdrowo ale smakuje jak za PRL-u.. I jeszcze wczorajsza fotka "Tego srebrnego".. Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Grzesiu albo schab B/K albo szynka oba są suche i mało w nich tłuszczu. Można zrobić, że część osób zrobi z szynki a część ze schabu. A może Andrzej -Bagno by coś podpowiedział w temacie rodzaju mięsa ??Wieczorkiem jak się ochłodzi to przesieje popiół z wczorajszego wędzenia i dosypie grillowy. mam jeszcze popiół z kominka (1/2 wiaderka) palę tylko liściastym - to chyba taki się też nada ?? jak tak to ja już wiadro popiołu gotowe Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Spoczko.. Czyli robimy "rozniaste" mieska..Chodzilo mi o to w sumie abysmy mieli mniejwiecej podobna rodzaj, wage i grubosc miesnia co ulatwilo by nam wspolna "analize organoleptyczna"..Ale ja "siem" dopasuje.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Jeśli chodzi o rodzaj elementów mięsnych, z które użyjemy do eksperymentu to: proponuje dowolność. Może być wieprzowina, wołowina, etc. Niech każdy wybierze dla siebie to, co lubi.Mogę zapropon0ować ewentualnie grubość mięsa tak, aby można było jak najszybciej przestawić wyniki na forum. Moim zdaniem niech to będzie kawałek mięsa o grubości 4-5 cm, co nie oznacza, że 3 cm kawałek ulega dyskwalifikacji. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Andrzeju.. Czyli wybieramy miesien przynajmniej o srednicy 3 cm. oraz z dowolnego "Typozwierza". Niewiem jak to skroci albo wydluzy proces dojrzewania ale bedzie b.ciekawie no i zbieraj popiol.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Popiół przywieziony, okazuje się, że w domu też mam, z dębiny (kominka nie oczyściłem , chyba będzie OK).Czyli buk i dąb, dwa smaki.Zmieszać czy dwa mięsa różne robić ? Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zastanawiam się tylko ta temperatura na zewnątrz.Pamiętajmy jednak ,że do "dojrzewania" potrzebna nam będzie lodówka , witryna , albo wspaniała piwniczka , mająca stabilną temperaturę i wilgotność. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Czerwca 2014 Myślę że ten popiołowy sposób skutecznie sobie z tym problemem poradzi w trmperaturach pokojowych ale z niecierpliwością czekam na więcej szczegółów Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-356909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) z niecierpliwością czekam na więcej szczegółów Roger.. Dawaj no tu i serdecznie zapraszamy: Lista..1. Gregtom2. Osid3. Jojo4. michal15. ziezielony6. mankotom7. Wujaszek Tom8. wiesław gil9. BazylWidzew10. Dziadek Maciek11. Bagno12. pikuś 213. Artur Dor14. PePe.?15.16. Dzisiaj nazbieralem znowu troszke "Popiola" i mam juz prawie 3/4 wiaderka.. Prosze serdecznie o maly raporcik czlonkow z listy aby obmowic nastepne kroki. ( Co, Kto oraz ile juz ma "popiolu")Jutro podam przykladowa tebele spostrzezen i obserwacji. (wstepna)..Mam popioly mieszane bo sasiad wycial czeresnie, inny starego orzecha ja natomiast klona, winogrono oraz krzaki jerzyn i chyba malin..O malo co nie spalilem altanki bo choc popiol lezal w palenisku jakies 24 h oraz po przesypaniu w kartonik to zaczal sie znowu zarzyc i podjaral mi posadzke oraz boazerje.. Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-357001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Z pewnością eksperyment powtórzę bo mnie zaintrygował ten patent ale w najbliższym czasie ani popiołu ani czasu własnie nie będzie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-357019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 10 Czerwca 2014 I ja spróbuję, popiołu mam sporo. Tylko jeszcze nic nie wiadomo co z peklowaniem? Myślę też nad dojrzewaniem w ten sposób kiełbasy surowej, byłoby z pewnością szybciej i byłaby już zapeklowana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9944-eksperymentszynka-dojrzewajaca-w-popiele/page/2/#findComment-357023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.